Rozczochrany ogródek Stokrotki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rozczochrany ogródek Stokrotki

Post »

Dziewczyny... wpadłyście :lol: :lol: :lol:
A ja nawet w tym roku przez Jasło przejeżdżałam na jednej z wakacyjnych wycieczek :roll: i drogowskaz na Rzeszów też był :lol:
To w czyim ogrodzie rozbijamy namioty? :wink:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Hie hie :-)
Ja tam ze dwie osoby mogę przenocować :-)
Ave, Ty to chyba się wybierzesz jeszcze przed skowronkami, bo lalki czekają ;-) a i na wiosneoferta u nas ciekawa - inna niż jesienią :-)
Riane, dziękuję. Wiesz, aż mnie to zaskoczyło - kompozycje, u mnie? U mnie to raczej przypadkowo rózne rzeczy wychodzą...bardzo podoba mi sięTwój podpis :-) ja o swoim mężu powiedziałabym, że się nie spodziewał, że takiego fioła ogrodowego poślubił, czyli jednym słowem - nie widziały gały, co brały :;230

Wiecie co, ja z sił opadam. Wczoraj byliśmy w gościnie u kuzynek mojego Grzeli, i dałam sobie wcisnąc skrzynke pigwy. No bo im latoś obrodziła, a przecież nie może sięzmarnować...a ja z wrodzonej pazerności wzięłam, no nie mogę dopuścić do tego, żeby takie piękne pigwy ktoś wyrzucił...do tego obdarowano mnie przepisem z jakiejś katolickiej gazety na powidło z pigwy wg Świętej Hildegardy. Ci starodawni zakonnicy to byli tytani pracy... Powiem Wam tak - przerobiłam pół skrzynki i zaprawdę, wielkiego ducha postacią musiała być Święta Hildegarda, że robiła takie rzeczy bez malaksera, a i do pobożności zachęca, bo przy przerabianiu pigwy w pewnym momencie zaczynasz się bardzo żarliwie modlić :;230 Malakser zresztą też nie wyrobił, musiałam wprowadzić do procesu dwie frakcje, najpierw siekanie, potem tarcie. Moja mama ma Thermomix, jutro sobie weźmie drugie pół, i więcej pigwy na oczy nie chcę widzieć.
Oczy mi siekleją, chyba udam się na zasłużony spoczynek...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może Ci się za dużo pigwy do oczu dostało? :wink:
Podobno galaretka z niej dobra :roll:
Słuchaj, może ja Ci jeszcze przepisy prześlę, a Ty sobie zorganizujesz więcej owoców? :;230
No dobra, już nie rzucaj tym kapciem ;:191
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gorzatka, mam Twój adres, spodziewaj się na dniach paczki z pigwą. Dziewczyny mają jej pół garażu. Nie dziękuj :;230

Matko, jak zamknę oczy, to mam takie wizje...że Kopernik byłą kobietą, ale pomimo to nie odkryła, że Ziemia kręci siewokól wielkiej pigwy...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Skąd Wy macie siły na zaprawy.Latem to tak, ale teraz to jak wrócę to tylko odpoczywać .Kurcze kiedy się ta jesień skończy, zima to jest to.Na sanki, na spacer, a nie tylko pada i pada, bryyyyy.
A może ktoś lubi prasować????
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nooo... mój M :;230
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A wie gdzie leży żelazko????
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Stokrociu u Zanny był przepis na galaretkę dla zwykłych ludzi, nie świętych, mam zamiar skorzystać z tamtego
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=770.
Całe szczęście mam tylko dwa koszyki owoców, w ubiegłym ledwie udało się nazbierać kilogram na nalewkę :roll:
Pigwowce są trwałe, mogą poleżeć i miesiąc, nie ma pośpiechu z przerabianiem.
Można też pokroić i pasteryzować w syropie, pyszny do herbatki lub jako napój z wodą, a szybszy przerób.
Dziś lepiej idź spać - nie każdy ma predyspozycje do świętości. :lol: :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iga23 pisze:A wie gdzie leży żelazko????
Wie, wie :lol:
A gdyby nie to, że zawsze w tym samym miejscu, to ja bym zapomniała :lol:
Fajnie mam, co? :wink:
x-d-a

Post »

A ja proponuję wymianę barterową - mogę wyprasować wszystkie zaległe koszule i inne, w zamian za przetwory z pigwy (100krotka już się bardzo cieszy). :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

W rynku jet schronisko PTTK .. noclegi w granicach 30 zł... mogę sie dowiedzieć dokładnie... a nasz Rynek jest taki piękny!
hmm sama bym tam noc spędziła :)

to kamera (prawie) z mojego (pracowego) okna...

http://nowy.erzeszow.pl/media/rynek
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elsi, bardzo dziękuję za przepisy, wlewasz nadzieję w me serce :-) nalewkę nastawię we czwartek, bo dzisiaj nie mam czasu jechać po wódzię ;-) - wywiadówka jest. Moja mama i Jej magiczny Thermomix załatwią mi syrop do herbaty, bo to rzeczywiście rodzice kiedyś robili i jest pyszne (zresztą zasypałam sobie parę sztuk cukrem i wypiłyśmy z dziewczynami).

Ale wiesz, taki duży, taki mały, może świętym być :-)

Iga, żeby to był gwarancja, że ta zima przyniesie trochę sniegu, a potem parę stopni mrozu, to by było fajnie...ale nie, musi być ciekawie, a to jakaś zamieć, a to odwilż...a ja też tak lubię poodśnieżać sobie ze dwa dni, a potem już lepić bałwany przy minus czterech. To jest optymalna zima, najzdrowsza, ale ostatnimi czasy nie bardzo możemy na to liczyć :-(

Dala, ja nie mam jakichś strasznych problemów z prasowaniem koszul, ale czy Ty na pewno chcesz próbować tego, co mi wyszło? ;-) Wsypałam tam ze dwa kilo cukru i dalej kwas...jak jeszcze dzisiaj podgotuję, to dodam miodu. W przepisie Św. Hildegardy był cukier trzcinowy, bertram i coś na literę g, nie pamiętam dokładnie, ja dałam cynamon i troszkę imbiru :;230

Gorzatka, fajnie masz z prasowaniem, chociaż akurat dla mnie to jest chyba najmniej uciążliwa czynność...tym bardziej, że zaczyna mi pomagać Dominika :-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już wiem. Ty góralka jesteś - najpracowitsza nacja na świecie. Żaden zwykły śmiertelnik Ci nie dorówna :;230
Agata
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to sprawa noclegu ustalona, PTTK może być , na Rynku też może być.Ale to spotkanie to wiosenno - letnie????Mam nadzieję. :wit
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

A mrówki nie są pracowitsze? :;230 :;230
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”