Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Moje kwiaty w hydroponice

Post »

Jakie masz dokładnie rybki? I ile litrów? (wybacz, akwaryści już tak mają ;))
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Annaursula....bajecznie to wygląda. Po oglądnięciu Twojej stronki o aquaponice zobaczyłam ile pracy musieliście włozyć z mężem zanim powstał ten przepiękny kącik na parapecie .Jestem pełna podziwu ;:63 ;:63 ;:63

A to mój aloes juz w hydro:

Obrazek tak wyglądał po oczyszczeniu korzeni z ziemi

Obrazek tu już w doniczce
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lis 2010, o 18:31
Kontakt:

Post »

ARHIZ pisze:Jakie masz dokładnie rybki? I ile litrów? (wybacz, akwaryści już tak mają ;))
A więc ogólny biotop, 500l. Nastawiłam się głównie na sumokształtne: sumy rekinie, sumiki szkliste, zbrojnik weloniasty, kiryski. Pozostała obsada to: skalary, bojownik i dwie samice i kosiarki.
Tereska, dzięki, miło mi słysześ, że Ci się podoba.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko aloesik w hydro ... następny nabytek, czyżbyś miała gumowe parapety ?
Ta odmiana jest śliczna.
Moim listom fiołków afrykańskich zaczynają rosnąć korzonki więc ja muszę rozejrzeć sie za akcesoriami do sadzenia bo dorosłe fiołeczki kupione w kwiaciarni zostały w tradycyjnej uprawie i już ich nie męczę.
Rozmawiałyśmy jakiś czas temu o wielkości wkładów do nich, że wkłady 9/7 trochę przy duże. Są mniejsze 5/5 ale ja ich nie miałam jeszcze więc wzrokowo oceniam wielkośc wg tego 9/7. Listki małe ale później roślinka tworzy ładną kępę liści + kwiatuszki wiec może 5/5 jako docelowy byc za mały... jak sądzisz?
Wiem,ze masz fiołeczki wiec w jakiej wielkości rosną i przy okazji pytanko czy podlewanie ich to taka sama zasada jak inne czy jednak zawsze ponizej poziomu optymalnego bo one jednak nie lubią zbyt mokro ?

Śledzę temat plagi robaczków i czekam na wyniki - ale trafiło sie naszej koleżance paskudztwo - bardzo współczuję strat i pracy przy likwidacji.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu....o tym aloesie marzyłam od dawna.Dostałam nawet od jednej z forumowiczek szczepkę ponad rok temu i wyobraż sobie że jej wielkośc nie zmieniła się od tej pory :( .Po wypuszczeniu korzonka wsadziłam do hydro i niestety korzonek zgnił.Wsadziłam go więc ponownie do wody i czekam co się z nim stanie.Aby go pobudzic do rozwoju kupiłam mu strszego "brata" :D aby brał z niego przykład :;230 .
Co do wkładów do ukorzenionych fiołków to wkład 5/5 lub 8/6.5 będzie dobry na początek, jako docelowy użyłam wkład 8/11.Najstarszy chyba 6-cio letni albo straszy stoi we wkładzie 12/13 i też mu dobrze.Najlepiej wyglądają jednak w 8/11 .
Zasada podlewania jest taka sama tylko po opadnięciu wskaznika do minimum czekam kilka dni i dopiero uzupełniam wodę.
Muszę sie z wami podzielić wspaniała wiadomością.Moj storczyk ktory kwitł juz 2 razy i zawsze miał tylko jeden piękny pęd z ok. 8 kwiatami,tym razem mnie zaskoczył i wypuścił 2 pędy ,na jednym pojawiła sie odnoga.razem 3 pędy ;:1 ;:1 ;:1 Jak będzie bardziej widoczny drugi pęd wstawię zdjęcie.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

annaursula, tak sobie podpatrzyłem Twoje akwa i posadziłem u siebie bluszcze. Chcę zrobić ścianę wyrastającą z akwarium :D
I mam pytanie: Jak podlewać kalanchoe i fiołki w hydro? Czyli do minimalnego poziomu wody, czy może do całkowitego wyschnięcia? Bo są to kwiatki nieco bardziej sucholubne.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

aloes w hydro! pierwszy raz widze :D a wasza praca>>super!
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ARHIZ....fiołki podlewam tak ja wszystkie kwiaty czyli do optimum i jak zwykle podlewam po 2-3 dniach po opadnięciu do minimum.Z kalanchoe w hydro (z własnych szczepek) robiłam tak samo ale wyrzuciłam :oops: bo nie podobał mi się jego wygląd.Róśł w gore jak wariat aż w końcu się złamał nie pokazując żadnych odznak do kwitnienia.
Żeberka4.........a dlaczego nie :D .jak zachowa się aloes w hydro zobaczę pewnie za kilka miesięcy.Na pewno odchoruje ,ale to normalne.Dzisiaj zwiądł mu ostatni kwiatek i pozostała tylko jędrna łodyga z ktorą nie wiem co zrobić.Obciąć czy czekać aż uschnie?
Teresa
------------
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Zaczekaj aż uschnie. A ja nie mogę Kalanchoe ukorzenić, jak wkładam do wody, to gnije, a jak nie ma wody - usycha (logiczne ^^).
Ale za to przyjął mi się w końcu skrzydłokwiat - po prawie pół roku siedzenia w wodzie :D I bluszcz w akwarium też zapuszcza korzonki :D Chcę mieć takie jak annaursula :uszy
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Teresko Od dawna polowałam na niewielki okaz "Zamiokulkas zamiolistny " i trafił się.
Po kilku dniach spędzonych w warunkach domowych przeprowadziłam operację " prania korzeni i bulw" aby przenieść go do uprawy w hydroponice.
Doniczka była tak ciasna,że musiałam ją rozerwać aby dostać sie do niego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miał 3 bulwy - najmniejszą zostawiłam na wszelki wypadek w tradycyjnej uprawie a pozostałe 2 zamieszkały w keramzycie - oby przeżyły i dobrze rosły tego sobie życzę i będę szczęśliwa jeśli się spełni :heja
Z racji dziwnej budowy podziemnej części czyli bulwy i korzenie i jego wrażliwości na nadmiar wody posadziłam go dość wysoko w doniczce dbając o to aby korzenie były na odpowiednim poziomie ale bulwy tuż pod wierzchnią warstwą keramzytu. W tradycyjnej uprawie widziałam,ze część bulw potrafi wyrosnąć prawie nad ziemią.
Teresko zdaje mi się, że masz taki kwiat i stąd pytanie - czy przy tak płytkim posadzeniu bulw pędy nie będą sie rozkładać ? Ziemia ścisłej otula wyrastające pędy i też zdarza się przy dużych okazach zbytnie wykładanie na boki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Piękne zamie!nie wiedziałam,że one maja takie bulwy!:D
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

trzymam ;:215 za kwiatuszki ;:108
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

:wit Tereso
Paprotki jeszcze się trzymają w hydro.Z wiosną może się namyślą i ruszą...
Pozdrawiam serdecznie. :D
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu....zamiokulkas wygląda pięknie z wyczyszczonymi korzeniami i bulwą.Jestem bardzo ciekawa jak sie zachowa w hydroponice.
Krysiu ja nie mam zamiokulkasa i nigdy nie miałam.Prawdopodobnie pomyslałaś o Zamii kórą ponad 2 lata temu kupiłam komuś w prezencie.Dobrym pomysłem sie wykazałaś zostawiając jednego w ziemi.Mam nadzieję ze wszystkie 3 się przyjmą

Miro78
paprotki muszą ruszyć na wiosnę ponieważ mam wobec jednej pewne zamiary :oops: dlatego będę trzymać kciuki.
Twoje niedośpiały rosną i juz je dwa razy przycinałam w celu rozkrzewienia.Na razie nie wyglądaja imponująco,ale są zdrowe jak rydze w lesie :D postaram sie wstawić zdjęcie jak znajdę troszkę czasu.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Teresko.
Też mam nadzieję, że wszystkie sadzonki będą żyć, zraszam je dość dobrze każdego dnia bo zawsze tak robię z każdym kwiatkiem po przesadzeniu.
Wątpliwości moje odnosnie tego,czy nie za płytko posadzone bulwy wyjaśnią sie w praktyce.
Będę zdawać relacje - obiecuję i cieplutko pozdrawiam.
Aha ...ukorzeniam dla Ciebie w wodzie czyli do uprawy w hydro kwiatuszka "Crossandra" i "Paprociową Dziwaczkę"
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”