Zakątki na Dębowym 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zakątki na Dębowym 2

Post »

Witaj Aniu
Powojniki i róże masz śliczne. U mnie powojnik biały zjadły ślimory (duże dziury na płatkach, żal było patrzeć).
Lilie ładniutkie , u mnie dopiero pierwsza (Stargacer) zakwitła w donicy.
Gdzieś u mnie większość roślin opóźniona w kwitnięciu w porównaniu z zeszłym rokiem. No ale aura idealna nie była.
Podziwiam tak dobrze uporządkowany ogród.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ania, jeszcze raz spróbuję z debolistną. Zakupiłam ładny krzaczek i zobaczymy. Nieustannie zachwycam się Twoją. :wit
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Widoki piękne.Dębolistna pięknie rośnie i już kwitnie.Te duże kamienie dodają uroku. ;:138 U mnie na hortensjach jeszcze nawet pąków nie widać.Ślimaki niestety harcują.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

https://images91.fotosik.pl/390/50450153a4416ee6.jpg ;:333 Debolistna śliczna zawsze ja podziwiam w tym roku ma chyba większe kwiatostany i ta żółć wylewająca sie z dzbana ;:333 Wczoraj znów mieliśmy burzę z potężnym deszczem ;:222 i od rana łaziłam z sekatorem i zbierałam ślimory teraz tylko takie prace uskuteczniam ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

O matulu, takie chmury, że strach ;:202 , ale ogród wygląda cudnie Aniu, a dębolistna, no tą to się zawsze zachwycam u Ciebie ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Dawno nie widziałem hortensji dębolistnej. Więc zrobiłaś mi wielką przyjemność, pokazując ją. W tym roku hortensje mają się świetnie, bo i zima łagodna i teraz dużo opadów więc rosną jak szalone.
I goździk brodaty - śliczny! Ciągle go nie mam, choć w dzieciństwie był to podstawowy kwiatek w okolicznych ogrodach :roll:
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Aniu, nie mogę za Tobą nadążyć, co dobiegnę, to już zupełnie nowa porcja przepięknych zdjęć cudownie kwitnącego ogrodu ;:oj ;:215 Pokazujesz piękne róże, a powojniki ;:138 Rutewka pięknie się zapowiada, nie to co moja bidulka.
Kiedyś pisałaś, że wróciłaś już za późno, żeby zbierać ślimaki, a one wtedy są najbardziej aktywne. Jak się ściemni i wyjdziesz do ogrodu z latarką, to zobaczysz, gdzie te paskudy są ;:14 Pod kamieniami na obrzeżach też mają świetne kryjówki, jak i pod poduchowymi bylinami czy hostami. Pod hosty koniecznie podsyp granulki na ślimaki, bo żal patrzeć na nie podziurkowane ;:145
Gnojówka każda, a z ptasiego guano szczególnie, to mnóstwo azotu budującego zieloną masę, więc najlepiej podlewać nią rośliny wiosną. W lipcu jeszcze też im nie zaszkodzi, ale tylko do połowy sierpnia.Jednak do kwitnienia potrzebują i innych pierwiastków, dlatego myślę, że wskazane byłyby nawozy mineralne. Potem, rośliny muszą przygotować się do zimy i do tego potrzebują potasu i fosforu, azot wykluczamy, bo pobudza do wzrostu i rośliny gorzej zimują.
Zawsze możesz użyć gnojówki do wzbogacenia kompostu. Może moje przemyślenia pomogą Ci zagospodarować z pożytkiem to ptasie "złoto" ;:306
Dawkuj ostrożnie, żeby nie zaszkodzić roślinom, gnojówki roślinne są bezpieczniejsze :D
Miłego weekendu ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Witam miłych gości!!
Obrazek
Obrazek

Karo Bardzo dziękuję za te miłe słowa. To miłe ,że mj ogród podoba się się i innym.
Ja lubię rożne rośliny. Podobają mi się naprawdę różne. Lubię i to bardzo jak w moim ogrodzie jest coś stale kwitnącego.
Ciągle obserwowałam ogród, dokupywałam roślinki i dosadzałam w rożne miejsca.
Tak, moja hortensja dębolistna rośnie w pełnym słońcu .Jak ją dostałam maleńką ok.20-30 cm , to nie miałam innego miejsca na nią.
I tak wyszło .Na środku działki nie jest.Ale blisko.Jest z rożnych stron zauważalna.
Daje radę na tym słońcu. Jak wiele moich roślin.W upały czasami kilka liści jej przypali i tyle.
Tak te żółte kwiaty z ostatniego zdjęcia należą do tego rozchodnika.a czemu cały nie kwitnie.Nie wiem. Niczym nie osłaniam.
Ja mam tak samo z tymi ślimorami. Nigdy ich nie miałam.A w tym roku mam i to sporo. Też robię codzienne polowania na nie.
A one dalej są.Wczoraj nawet na ziemniaczkach w warzywniku były. Teraz wszędzie obchody za nimi trzeba robić. ;:134
Języczki mam doszczętnie zjedzone.Do host mi się też dobrały.Ale nie do wszystkich.

ewita44-Ewo Dziękuję. ;:196
Powojniki też dziękują za pochwałę. Przekaże tym co jeszcze nie kwitną. Może bardziej się zmobilizują ??
Lilie są piękne. U mnie jest ich sporo w rożnych miejscach. U mnie zaczynają zazwyczaj lilie św.Antoniego, czy też Józefa.
A w tym roku te blado-różowe azjatki. ;:108
Obrazek
Obrazek

PEPSI-Małgosiu Fajnie,że zakupiłaś hortensje dębolistna i z nią próbujesz ponownie ?
Trzymam kciuki aby sie tym razem udało. ;:108 ;:108 Dziękuję za pochwały ;:196

Obrazek
Bonica 82
Obrazek
danuta z-Danusiu Już pod koniec czerwca hortensja dębolistna zaczęła swoje kwitnienie.
To cudna hortensja.Wcześnie wypuszcza liście.Kwitnie też ładnie, ciekawie. A na jesieni ładnie liście się przebarwiają.
A na Vanilce też juz paki kwiatowe widziałam.Małe ale są.
Obrazek

JAKUCH-Jadziu Debolistna i ja bardzo lubię. ;:167 Trudno obok niej przejść obojętnie. Fajnie jak z tego dzban wylewają się ajkieś roslinki i kolory. A takie różne ozdóbki to ja bardzo lubię.
Te burze i deszcze to prawie codziennie są.Oby bez szkód.
Ja też codziennie chodzę na polowanie na ślimaki. ;:134 Co za rok.Nie tylko mszyce, stonki ale i ślimaki :twisted:
Obrazek
Obrazek

Iwonko0042 Dziękuję za pochwały ogrodu i dębolistnej.Sama u siebie nią się zachwycam. ;:167
I cieszę się,że ją kiedyś dostałam w prezencie. ;:108
Czarne chmury w ostatnim czasie często się pojawiają. Ale dzięki Bogu bez szkód .

Obrazek
Obrazek

Florian Silesia Dziękuję.I cieszę się,że moja hortensja dębolistna sprawiała ci przyjemność. ;:333
Ja goździki brodate lubię .Też przypominaja mi ogrody z dzieciństwa z mojego rodzinnego ogrodu.I dlatego nie może ich zabraknąć w moim ogrodzie. ;:167
Obrazek

Martuś64 Ja codziennie wychodzę do ogrodu i sporo nowych kwitnień i zmian widzę. Tak cudna letnia pora.
Dziękuję za miłe , budujące słowa. To pokazuje,że warto strać się i pokazywać swoje ogrody i roślinki.
Róże jeszcze piękne to warto pokazywać. Może nie wszystkie są przepiękne.Ale większość ładna.
No wczoraj właśnie wróciłam przed 22 i od razu poszłam na obchód ogrodu z latarka.Ale żadnego ślimaka nie znalazłam.Moze za wcześnie.Trudno byłam zmęczona ,żeby później jeszcze wychodzić.
Może i są pod kamieniami.Ale nie bee ich ruszać i burzyć.Pod hosty dam granulat.
Och bardzo, bardzo ci dziękuje za te cenne i obszerne informacje o Gnojówka z ptasiego guano.
Nigdy jej nie robiłam i nie podlewam nią. Teraz dostałam guano.I już po niedzieli zrobię pierwsze podlewania. A mogę jeszzce powtórzyć za 2 tygodnie? Czy też 3 ?? Czy już w tym roku nie ??
A gnojówki do wzbogacenia kompostu użyje. Ale na razie nie mogę.Bo maż stamtąd tez bierze sobie robaczki na rybki.A jak dam teraz to może znikną ?? Chyba na jest dopiero ?? Dawkowanie dziewczyny mi poradziły 1: 10.
Bardzo mi pomogłaś. A proszę jeszcze o informacje. Niestety tego dopiero się uczę.
Dziękuję kochana ;:196

Obrazek
powojnik Błękitny Anioł
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Liliowiec Stella de Oro
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Karczoch rzeczywiście imponujący? Nie mogę się doczekać aż się rozwiną kwiaty i je nam pokażesz.

Cudne powojniki, ostróżki i maki lekarskie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Co prawda nie mam już gdzie sadzić nowych roślin, ale kiedy patrzę na Twoją hortensję dębolistną, to myślę, ze jednak znajdę jeszcze odrobinę miejsca.
Tak na rzut oka poprzez fotki, to ani jednego chwastu u Ciebie nie idzie uświadczyć :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu juz tyle liliowców kwitnie i jeżówki [moje pożarte ]Też uwielbiam brodate goździki kiedyś je miałam, a w to miejsce przyszły Maruny ale chyba znów do nich wrócę, bo i cudnie pachną https://images89.fotosik.pl/391/e267a65dd1614faf.jpg ;:167 ;:167 cudny widok
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jaki piękny jest Twój ogród o tej porze ;:oj Rabaty poprzeplatane różami, liliowcami i liliami, a z płotów i pergoli zwieszają się cudowne powojnikiObrazek Dębolistna robi wrażenie, rośnie u Ciebie wyjątkowo. Moja w tym roku jest dużo gorsza, wiele pędów zmarzło, musiałam je wyciąć i wygląda byle jak. jak się nie poprawi, to będę musiała ją wymienić. Martagony nie każdego roku kwitną, przynajmniej u mnie tak jest. W ubiegłym roku zakwitły nieliczne, w tym za to wszystkie :heja Przyjemności w ogrodzie ;:196
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Perukowce mają teraz swoje 5 minut :)
Do goździków brodatych i ja wróciłam po latach, wcześniej miałam je na działce rodziców (miałam tam swoje kolorowe kąty) i miałam tam rośliny które mi sprawiają trochę kłopotu obecnie w ogrodzie: pysznogłówki i liatrie oraz dziurawiec o dużych kwiatach.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu czy na tym zdjęciu jest szałwia https://www.fotosik.pl/zdjecie/9efea0b1bca5224e bo kupiłam coś podobnego na targu jako szałwię ale oczywiście bez nazwy. Hortensja dębolistna ślicznie się prezentuje ;:63
Miałam w tym roku kupić te rdzawe ozdoby, bo bardzo mi się rdza w ogrodzie spodobała. Jak dotąd nie zrobiłam tego i żałuję, ale u mnie taki busz że pewnie nie byłoby widać. Ale pomysł jest i prędzej czy później zrealizuję a jak jeszcze teraz zobaczyłam u Ciebie to na pewno ;:333 Miłej niedzieli! :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pokaże jeszcze hosty, póki ślimaki ich nie zjedzą. Inne bliżej już w dużych dziurach.
Inne ładnie się trzymają. Dobrze,że jest ich duzo :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek