Zakątki na Dębowym 2
- ewita44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zakątki na Dębowym 2
Witaj Aniu
Powojniki i róże masz śliczne. U mnie powojnik biały zjadły ślimory (duże dziury na płatkach, żal było patrzeć).
Lilie ładniutkie , u mnie dopiero pierwsza (Stargacer) zakwitła w donicy.
Gdzieś u mnie większość roślin opóźniona w kwitnięciu w porównaniu z zeszłym rokiem. No ale aura idealna nie była.
Podziwiam tak dobrze uporządkowany ogród.
Powojniki i róże masz śliczne. U mnie powojnik biały zjadły ślimory (duże dziury na płatkach, żal było patrzeć).
Lilie ładniutkie , u mnie dopiero pierwsza (Stargacer) zakwitła w donicy.
Gdzieś u mnie większość roślin opóźniona w kwitnięciu w porównaniu z zeszłym rokiem. No ale aura idealna nie była.
Podziwiam tak dobrze uporządkowany ogród.
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Ania, jeszcze raz spróbuję z debolistną. Zakupiłam ładny krzaczek i zobaczymy. Nieustannie zachwycam się Twoją. 

Widoki piękne.Dębolistna pięknie rośnie i już kwitnie.Te duże kamienie dodają uroku.
U mnie na hortensjach jeszcze nawet pąków nie widać.Ślimaki niestety harcują.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
https://images91.fotosik.pl/390/50450153a4416ee6.jpg
Debolistna śliczna zawsze ja podziwiam w tym roku ma chyba większe kwiatostany i ta żółć wylewająca sie z dzbana
Wczoraj znów mieliśmy burzę z potężnym deszczem
i od rana łaziłam z sekatorem i zbierałam ślimory teraz tylko takie prace uskuteczniam 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
O matulu, takie chmury, że strach
, ale ogród wygląda cudnie Aniu, a dębolistna, no tą to się zawsze zachwycam u Ciebie

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Dawno nie widziałem hortensji dębolistnej. Więc zrobiłaś mi wielką przyjemność, pokazując ją. W tym roku hortensje mają się świetnie, bo i zima łagodna i teraz dużo opadów więc rosną jak szalone.
I goździk brodaty - śliczny! Ciągle go nie mam, choć w dzieciństwie był to podstawowy kwiatek w okolicznych ogrodach
I goździk brodaty - śliczny! Ciągle go nie mam, choć w dzieciństwie był to podstawowy kwiatek w okolicznych ogrodach

- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Aniu, nie mogę za Tobą nadążyć, co dobiegnę, to już zupełnie nowa porcja przepięknych zdjęć cudownie kwitnącego ogrodu
Pokazujesz piękne róże, a powojniki
Rutewka pięknie się zapowiada, nie to co moja bidulka.
Kiedyś pisałaś, że wróciłaś już za późno, żeby zbierać ślimaki, a one wtedy są najbardziej aktywne. Jak się ściemni i wyjdziesz do ogrodu z latarką, to zobaczysz, gdzie te paskudy są
Pod kamieniami na obrzeżach też mają świetne kryjówki, jak i pod poduchowymi bylinami czy hostami. Pod hosty koniecznie podsyp granulki na ślimaki, bo żal patrzeć na nie podziurkowane
Gnojówka każda, a z ptasiego guano szczególnie, to mnóstwo azotu budującego zieloną masę, więc najlepiej podlewać nią rośliny wiosną. W lipcu jeszcze też im nie zaszkodzi, ale tylko do połowy sierpnia.Jednak do kwitnienia potrzebują i innych pierwiastków, dlatego myślę, że wskazane byłyby nawozy mineralne. Potem, rośliny muszą przygotować się do zimy i do tego potrzebują potasu i fosforu, azot wykluczamy, bo pobudza do wzrostu i rośliny gorzej zimują.
Zawsze możesz użyć gnojówki do wzbogacenia kompostu. Może moje przemyślenia pomogą Ci zagospodarować z pożytkiem to ptasie "złoto"
Dawkuj ostrożnie, żeby nie zaszkodzić roślinom, gnojówki roślinne są bezpieczniejsze
Miłego weekendu

Kiedyś pisałaś, że wróciłaś już za późno, żeby zbierać ślimaki, a one wtedy są najbardziej aktywne. Jak się ściemni i wyjdziesz do ogrodu z latarką, to zobaczysz, gdzie te paskudy są

Gnojówka każda, a z ptasiego guano szczególnie, to mnóstwo azotu budującego zieloną masę, więc najlepiej podlewać nią rośliny wiosną. W lipcu jeszcze też im nie zaszkodzi, ale tylko do połowy sierpnia.Jednak do kwitnienia potrzebują i innych pierwiastków, dlatego myślę, że wskazane byłyby nawozy mineralne. Potem, rośliny muszą przygotować się do zimy i do tego potrzebują potasu i fosforu, azot wykluczamy, bo pobudza do wzrostu i rośliny gorzej zimują.
Zawsze możesz użyć gnojówki do wzbogacenia kompostu. Może moje przemyślenia pomogą Ci zagospodarować z pożytkiem to ptasie "złoto"

Dawkuj ostrożnie, żeby nie zaszkodzić roślinom, gnojówki roślinne są bezpieczniejsze

Miłego weekendu

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Witam miłych gości!!

Karo Bardzo dziękuję za te miłe słowa. To miłe ,że mj ogród podoba się się i innym.
Ja lubię rożne rośliny. Podobają mi się naprawdę różne. Lubię i to bardzo jak w moim ogrodzie jest coś stale kwitnącego.
Ciągle obserwowałam ogród, dokupywałam roślinki i dosadzałam w rożne miejsca.
Tak, moja hortensja dębolistna rośnie w pełnym słońcu .Jak ją dostałam maleńką ok.20-30 cm , to nie miałam innego miejsca na nią.
I tak wyszło .Na środku działki nie jest.Ale blisko.Jest z rożnych stron zauważalna.
Daje radę na tym słońcu. Jak wiele moich roślin.W upały czasami kilka liści jej przypali i tyle.
Tak te żółte kwiaty z ostatniego zdjęcia należą do tego rozchodnika.a czemu cały nie kwitnie.Nie wiem. Niczym nie osłaniam.
Ja mam tak samo z tymi ślimorami. Nigdy ich nie miałam.A w tym roku mam i to sporo. Też robię codzienne polowania na nie.
A one dalej są.Wczoraj nawet na ziemniaczkach w warzywniku były. Teraz wszędzie obchody za nimi trzeba robić.
Języczki mam doszczętnie zjedzone.Do host mi się też dobrały.Ale nie do wszystkich.
ewita44-Ewo Dziękuję.
Powojniki też dziękują za pochwałę. Przekaże tym co jeszcze nie kwitną. Może bardziej się zmobilizują ??
Lilie są piękne. U mnie jest ich sporo w rożnych miejscach. U mnie zaczynają zazwyczaj lilie św.Antoniego, czy też Józefa.
A w tym roku te blado-różowe azjatki.

PEPSI-Małgosiu Fajnie,że zakupiłaś hortensje dębolistna i z nią próbujesz ponownie ?
Trzymam kciuki aby sie tym razem udało.
Dziękuję za pochwały

Bonica 82

danuta z-Danusiu Już pod koniec czerwca hortensja dębolistna zaczęła swoje kwitnienie.
To cudna hortensja.Wcześnie wypuszcza liście.Kwitnie też ładnie, ciekawie. A na jesieni ładnie liście się przebarwiają.
A na Vanilce też juz paki kwiatowe widziałam.Małe ale są.

JAKUCH-Jadziu Debolistna i ja bardzo lubię.
Trudno obok niej przejść obojętnie. Fajnie jak z tego dzban wylewają się ajkieś roslinki i kolory. A takie różne ozdóbki to ja bardzo lubię.
Te burze i deszcze to prawie codziennie są.Oby bez szkód.
Ja też codziennie chodzę na polowanie na ślimaki.
Co za rok.Nie tylko mszyce, stonki ale i ślimaki

Iwonko0042 Dziękuję za pochwały ogrodu i dębolistnej.Sama u siebie nią się zachwycam.
I cieszę się,że ją kiedyś dostałam w prezencie.
Czarne chmury w ostatnim czasie często się pojawiają. Ale dzięki Bogu bez szkód .

Florian Silesia Dziękuję.I cieszę się,że moja hortensja dębolistna sprawiała ci przyjemność.
Ja goździki brodate lubię .Też przypominaja mi ogrody z dzieciństwa z mojego rodzinnego ogrodu.I dlatego nie może ich zabraknąć w moim ogrodzie.

Martuś64 Ja codziennie wychodzę do ogrodu i sporo nowych kwitnień i zmian widzę. Tak cudna letnia pora.
Dziękuję za miłe , budujące słowa. To pokazuje,że warto strać się i pokazywać swoje ogrody i roślinki.
Róże jeszcze piękne to warto pokazywać. Może nie wszystkie są przepiękne.Ale większość ładna.
No wczoraj właśnie wróciłam przed 22 i od razu poszłam na obchód ogrodu z latarka.Ale żadnego ślimaka nie znalazłam.Moze za wcześnie.Trudno byłam zmęczona ,żeby później jeszcze wychodzić.
Może i są pod kamieniami.Ale nie bee ich ruszać i burzyć.Pod hosty dam granulat.
Och bardzo, bardzo ci dziękuje za te cenne i obszerne informacje o Gnojówka z ptasiego guano.
Nigdy jej nie robiłam i nie podlewam nią. Teraz dostałam guano.I już po niedzieli zrobię pierwsze podlewania. A mogę jeszzce powtórzyć za 2 tygodnie? Czy też 3 ?? Czy już w tym roku nie ??
A gnojówki do wzbogacenia kompostu użyje. Ale na razie nie mogę.Bo maż stamtąd tez bierze sobie robaczki na rybki.A jak dam teraz to może znikną ?? Chyba na jest dopiero ?? Dawkowanie dziewczyny mi poradziły 1: 10.
Bardzo mi pomogłaś. A proszę jeszcze o informacje. Niestety tego dopiero się uczę.
Dziękuję kochana

powojnik Błękitny Anioł

Liliowiec Stella de Oro

Karo Bardzo dziękuję za te miłe słowa. To miłe ,że mj ogród podoba się się i innym.
Ja lubię rożne rośliny. Podobają mi się naprawdę różne. Lubię i to bardzo jak w moim ogrodzie jest coś stale kwitnącego.
Ciągle obserwowałam ogród, dokupywałam roślinki i dosadzałam w rożne miejsca.
Tak, moja hortensja dębolistna rośnie w pełnym słońcu .Jak ją dostałam maleńką ok.20-30 cm , to nie miałam innego miejsca na nią.
I tak wyszło .Na środku działki nie jest.Ale blisko.Jest z rożnych stron zauważalna.
Daje radę na tym słońcu. Jak wiele moich roślin.W upały czasami kilka liści jej przypali i tyle.
Tak te żółte kwiaty z ostatniego zdjęcia należą do tego rozchodnika.a czemu cały nie kwitnie.Nie wiem. Niczym nie osłaniam.
Ja mam tak samo z tymi ślimorami. Nigdy ich nie miałam.A w tym roku mam i to sporo. Też robię codzienne polowania na nie.
A one dalej są.Wczoraj nawet na ziemniaczkach w warzywniku były. Teraz wszędzie obchody za nimi trzeba robić.

Języczki mam doszczętnie zjedzone.Do host mi się też dobrały.Ale nie do wszystkich.
ewita44-Ewo Dziękuję.

Powojniki też dziękują za pochwałę. Przekaże tym co jeszcze nie kwitną. Może bardziej się zmobilizują ??
Lilie są piękne. U mnie jest ich sporo w rożnych miejscach. U mnie zaczynają zazwyczaj lilie św.Antoniego, czy też Józefa.
A w tym roku te blado-różowe azjatki.

PEPSI-Małgosiu Fajnie,że zakupiłaś hortensje dębolistna i z nią próbujesz ponownie ?
Trzymam kciuki aby sie tym razem udało.

Bonica 82

danuta z-Danusiu Już pod koniec czerwca hortensja dębolistna zaczęła swoje kwitnienie.
To cudna hortensja.Wcześnie wypuszcza liście.Kwitnie też ładnie, ciekawie. A na jesieni ładnie liście się przebarwiają.
A na Vanilce też juz paki kwiatowe widziałam.Małe ale są.

JAKUCH-Jadziu Debolistna i ja bardzo lubię.

Te burze i deszcze to prawie codziennie są.Oby bez szkód.
Ja też codziennie chodzę na polowanie na ślimaki.

Iwonko0042 Dziękuję za pochwały ogrodu i dębolistnej.Sama u siebie nią się zachwycam.

I cieszę się,że ją kiedyś dostałam w prezencie.

Czarne chmury w ostatnim czasie często się pojawiają. Ale dzięki Bogu bez szkód .

Florian Silesia Dziękuję.I cieszę się,że moja hortensja dębolistna sprawiała ci przyjemność.

Ja goździki brodate lubię .Też przypominaja mi ogrody z dzieciństwa z mojego rodzinnego ogrodu.I dlatego nie może ich zabraknąć w moim ogrodzie.

Martuś64 Ja codziennie wychodzę do ogrodu i sporo nowych kwitnień i zmian widzę. Tak cudna letnia pora.
Dziękuję za miłe , budujące słowa. To pokazuje,że warto strać się i pokazywać swoje ogrody i roślinki.
Róże jeszcze piękne to warto pokazywać. Może nie wszystkie są przepiękne.Ale większość ładna.
No wczoraj właśnie wróciłam przed 22 i od razu poszłam na obchód ogrodu z latarka.Ale żadnego ślimaka nie znalazłam.Moze za wcześnie.Trudno byłam zmęczona ,żeby później jeszcze wychodzić.
Może i są pod kamieniami.Ale nie bee ich ruszać i burzyć.Pod hosty dam granulat.
Och bardzo, bardzo ci dziękuje za te cenne i obszerne informacje o Gnojówka z ptasiego guano.
Nigdy jej nie robiłam i nie podlewam nią. Teraz dostałam guano.I już po niedzieli zrobię pierwsze podlewania. A mogę jeszzce powtórzyć za 2 tygodnie? Czy też 3 ?? Czy już w tym roku nie ??
A gnojówki do wzbogacenia kompostu użyje. Ale na razie nie mogę.Bo maż stamtąd tez bierze sobie robaczki na rybki.A jak dam teraz to może znikną ?? Chyba na jest dopiero ?? Dawkowanie dziewczyny mi poradziły 1: 10.
Bardzo mi pomogłaś. A proszę jeszcze o informacje. Niestety tego dopiero się uczę.
Dziękuję kochana

powojnik Błękitny Anioł

Liliowiec Stella de Oro

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Karczoch rzeczywiście imponujący? Nie mogę się doczekać aż się rozwiną kwiaty i je nam pokażesz.
Cudne powojniki, ostróżki i maki lekarskie.
Pozdrawiam!
LOKI
Cudne powojniki, ostróżki i maki lekarskie.
Pozdrawiam!
LOKI
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Co prawda nie mam już gdzie sadzić nowych roślin, ale kiedy patrzę na Twoją hortensję dębolistną, to myślę, ze jednak znajdę jeszcze odrobinę miejsca.
Tak na rzut oka poprzez fotki, to ani jednego chwastu u Ciebie nie idzie uświadczyć
Tak na rzut oka poprzez fotki, to ani jednego chwastu u Ciebie nie idzie uświadczyć

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Aniu juz tyle liliowców kwitnie i jeżówki [moje pożarte ]Też uwielbiam brodate goździki kiedyś je miałam, a w to miejsce przyszły Maruny ale chyba znów do nich wrócę, bo i cudnie pachną https://images89.fotosik.pl/391/e267a65dd1614faf.jpg
cudny widok

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Jaki piękny jest Twój ogród o tej porze
Rabaty poprzeplatane różami, liliowcami i liliami, a z płotów i pergoli zwieszają się cudowne powojniki
Dębolistna robi wrażenie, rośnie u Ciebie wyjątkowo. Moja w tym roku jest dużo gorsza, wiele pędów zmarzło, musiałam je wyciąć i wygląda byle jak. jak się nie poprawi, to będę musiała ją wymienić. Martagony nie każdego roku kwitną, przynajmniej u mnie tak jest. W ubiegłym roku zakwitły nieliczne, w tym za to wszystkie
Przyjemności w ogrodzie 

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Perukowce mają teraz swoje 5 minut
Do goździków brodatych i ja wróciłam po latach, wcześniej miałam je na działce rodziców (miałam tam swoje kolorowe kąty) i miałam tam rośliny które mi sprawiają trochę kłopotu obecnie w ogrodzie: pysznogłówki i liatrie oraz dziurawiec o dużych kwiatach.

Do goździków brodatych i ja wróciłam po latach, wcześniej miałam je na działce rodziców (miałam tam swoje kolorowe kąty) i miałam tam rośliny które mi sprawiają trochę kłopotu obecnie w ogrodzie: pysznogłówki i liatrie oraz dziurawiec o dużych kwiatach.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Aniu czy na tym zdjęciu jest szałwia https://www.fotosik.pl/zdjecie/9efea0b1bca5224e bo kupiłam coś podobnego na targu jako szałwię ale oczywiście bez nazwy. Hortensja dębolistna ślicznie się prezentuje
Miałam w tym roku kupić te rdzawe ozdoby, bo bardzo mi się rdza w ogrodzie spodobała. Jak dotąd nie zrobiłam tego i żałuję, ale u mnie taki busz że pewnie nie byłoby widać. Ale pomysł jest i prędzej czy później zrealizuję a jak jeszcze teraz zobaczyłam u Ciebie to na pewno
Miłej niedzieli! 

Miałam w tym roku kupić te rdzawe ozdoby, bo bardzo mi się rdza w ogrodzie spodobała. Jak dotąd nie zrobiłam tego i żałuję, ale u mnie taki busz że pewnie nie byłoby widać. Ale pomysł jest i prędzej czy później zrealizuję a jak jeszcze teraz zobaczyłam u Ciebie to na pewno

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19