Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj Soniu :wit . Ślimory i u mnie się pojawiają ;:222 . Po tych deszczach to zaraz będzie ich więcej niestety . Zanudzaj mnie czosnkami proszę ;:196 , u mnie zanikły ;:145 . Mam dosłownie kilka sztuk a przecież miałam ich całkiem sporo. Czyżby to nornice ?? Nie mam pojęcia ale przyznam szczerze, że ręce mi opadły i ogarnęła chwilowa niechęć :( . U Ciebie pięknie i kolorowo o tej porze a te fioletowe kule wyglądają rewelacyjnie ;:167 . Truskawki tego roku obrodzą i będzie co podjadać ;:108 . Miejmy nadzieję, że z warzywami też będzie dobrze . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Uwielbiam czosnki. Posadziłam ich trochę w zeszłym roku, ale na razie szału nie ma. I nie wiem dlaczego czosnki olbrzymie nie kwitną.
Widzę, że orlaya szaleje. Rozsadź koniecznie bo będziesz miała niesamowity gąszcz.
Pogoda chyba powoli się poprawia. Najgorsze, że noce nie są ciepłe, ale najważniejsze, że człowiek już nie musi chodzić w zimowych okryciach. Taka temperatura może być.
Czytam, że masz kłopoty z kupieniem konkretnych roślin. Tak się ostatnio porobiło. Chyba pandemia spowodowała, że ludzie odkryli nagle że mają ogród. Brak sa we wszystkich szkółkach. Nie nadążają z produkcją
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję zbiorowo za dobre słowa o ogrodzie i życzenia. ;:196

Jeden dzień bez deszczu. Pościnałam brzydkie liście czosnków. Niestety użyłam niebieskich granulek, ponieważ ślimaki zjadły kilka jeżówek i dobierały się do dyń, sałaty i cukinii.
Żywopłot z cisów przy tarasie ładnie rośnie. Może już za dwa lata będzie tłem dla roślin na skarpie. ;:65

Obrazek

Aniu czosnki mnie zauroczyły, ale zbyt szybko się mnożą, a ja nie bardzo mam ochotę wykopywać je co trzy lata. ;:224
Żywopłot ze szmaragdów tniemy od kilku lat i staramy się utrzymać na wysokości 2 metrów. Niestety w tym roku mimo obiecanek, żadna firma nie przycięła wiosną. Dopiero w lipcu, sierpniu obiecali ciąć. ;:222
Do tej pory mieliśmy młodego sąsiada, który chętnie wykonywał u nas cięższe prace. Niestety wyjechał za granicę, więc szukaliśmy firmy ogrodniczej.

Nie ma przepisów, które określają docelową wysokość żywopłotów. Sąsiad może posadzić wysoki i jeśli Wasze ustne, a potem pisemne prośby nie skutkują, pozostaje sąd.
Tylko takim artykułem można się posiłkować, jeśli sąsiada żywopłot zakłócałby korzystanie przez Was z nieruchomości:
Art. 144. [Zakaz immisji] Kodeksu cywilnego:
?Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.?

Obrazek

Obrazek

Maryniu dziękuję. ;:196 Teraz właściwie tylko czosnki i trzy rododendrony kwitną. :)

Obrazek

Obrazek

Dorotko czosnki się tak rozmnożyły, że mam ponad 50 wysokich. Niższych pewnie podobną liczbę. ;:108 Ślimaki poczęstowałam granulkami, bo ciągłe deszcze pobudziły je do życia. Nawet w dzień po deszczu wychodzą z kryjówek. ;:223

Obrazek

Obrazek

Halszko dziękuję. ;:196 Jedną ze skrzyń z warzywami mam bezpośrednio przy płocie od strony nie koszonej od 20 lat działki. Tam ślimaki nagie mają raj. :evil: Nasypałam granulek za płotem, bo zjadłyby mi wszystkie sałaty i inne warzywa.
Dla truskawek za zimno, ale jedna poziomka obsypana czerwonymi jagodami, będzie radość w piątek, jak chłopaki przyjadą. :tan

Obrazek

Obrazek

Ewelinko przykro, że czosnków nie możesz się dochować. ;:174 Gryzonie raczej nie jedzą czosnków, najwyżej zniszczą kopiąc tunele. Może miały za mokro i cebulki zgniły.
U mnie mnożą się za szybko, a jak wykopię, to zawsze coś zostanie, więc mam w całym ogrodzie czosnki. ;:173 W zagęszczeniu nie wyglądają za dobrze, muszę sporo wykopać latem.

Obrazek

Obrazek

Gosiu czosnkom sypię przy sadzeniu dużo kompostu i trochę obornika granulowanego, ładnie kwitną i się rozmnażają.
Z orają zaszalałam, mam kilkadziesiąt. ;:14 Już kwitną, więc szybko powycinam po kwitnieniu, żeby byliny za nimi miały słońce i ruszyły ze wzrostem i kwitnieniem. W tym roku już wiem, gdzie rozsypać nasiona jesienią. ;:108
Nie kupiłam do ogrodu syna wczesną wiosną wszystkiego, bo trudno zaplanować obsadzenie całego ogrodu w jeden sezon. Nawet jeśli w internecie znalazłam potrzebne drzewka, czy byliny, to ceny strasznie wysokie. Po 30 zł chcą za niewielką seslerię jesienną, którą sobie zamarzyła synowa. Potrzeba około 50 sztuk. Udało mi się kupić 30 sztuk wyjątkowo małych i słabo ukorzenionionych sadzonek, ale za połowę ceny. W ciągu dwu tygodni ruszyły i już widać je na rabatach.
Zimno mnie dobija, ;:145 właściwie dopiero dziś zdjęłam polar podczas pracy.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu żywopłot z cisa wow cudny ;:167 Ile czekałaś lat na taki efekt?
Dziękuję za odpowiedź w sprawie tuj.No zobaczymy jak to będzie dalej.Mam nadzieję, że krawężniki wkopane pomiędzy płotem odgrodzą korzenie .Wiem jakie wielkie mają, bo na działce jak chciałam coś wkopać obok to miałam z tym problem.
Czosnki w grupie wyglądają cudnie ;:167

Pozdrawiam serdecznie :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, jak długo jeszcze kapryśna pogoda będzie się nad nami znęcała? :oops:
U mnie dzisiaj niby słonecznie, ale wiatr przewiewa na wskroś. Zmarzłam rano na ryneczku i zdecydowałam zostać w domu.
W taką pogodę nawet najpiękniejsze kwiaty nie cieszą. ;:185

Siedzę więc i wirtualnie spaceruję po zaprzyjaźnionych ogrodach. ;:65 ;:65
U Ciebie przede wszystkim podziwiam ogromne kępy wspaniale kwitnących czosnków. ;:138 ;:138 Przepięknie prezentują się nie tylko na tle soczystej zieleni, nawet od tła czerwonej barwy liści fiolet czosnków bardzo ładnie się odcina. ;:215 ;:63

Żeby jeszcze słoneczko zechciało nie tylko ozłacać, ale i ocieplać roślinki, w przeciwnym wypadku ślimaki zjedzą nam nasze ukochane ozdobne i jadalne. ;:oj One niczego nie oszczędzą, takie żarłoczne. ;:110

Dobrej pogody, Soniu, zgodnej z Twoim życzeniem. ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Czosnki rewelacja, ale i ten biały orlik też mnie zachwycił, chyba że to nie orlik. Poza tym te Twoje przemyślane kompozycje są urocze i takie plastyczne, a całość tchnie świeżością i soczystością.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Soniu po twoim wpisie o mnożeniu czosnków przyszło zastanowienie, dlaczego u mnie skąpo przyrastają. Sprawdziłam, byłam w błędzie jak zaczęłam liczyć kwiaty od razu radość toż ich sporo przyrosło. Jeszcze w jednym miejscu mam sporo malutkich siewek, staram się im nie przeszkadzać.
Ślimaki przy takiej pogodzie mają używanie, nigdy nie stosowałam niebieskich granulek, chyba czas kupić. Dziś w końcu wystawiłam piwne pułapki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu miło się spaceruje po tak kolorowym i uporządkowanym ogrodzie.
Żywopłot z cisów faktycznie jest pięknym tłem dla roślin i pomaga stworzyć taką ala zamkniętą przestrzeń ...
Hosty rozwijające "skrzydła" wiosną sa piękną ozdobą ale przy ślimakach tak trudno zabezpieczyć je przed nimi. Liście to ich największa ozdoba więc bez niebieskich granulek nie obejdzie się. Pozdrawiam i życzę wiecej słoneczka bo nadal zimno.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję. ;:196 Dotychczas przy tarasie były miskanty, ale późno ruszały, więc trzy lata temu posadziłam 30 centymetrowe cisy. Dostały dużo kompostu i świetnie przyrastają. :tan W tej chwili mają około 50 cm, ale co roku kilka centymetrów tnę z góry i z boków.

Obrazek

Obrazek

Lucynko jak zwykle miło Cię gościć z dobrymi słowami. ;:196 ;:180 Kolejne czosnki szykują się do kwitnienia. U mnie roślinom deszcz służy, bo nigdzie nie ma zastoin wody, ale ślimakom już tak. ;:202 M dzisiaj zbierał bezskorupowe.

Obrazek

Obrazek

Wandziu białe orliki mam dwa, ale od pięciu lat mają niewiele kwiatów. Nie za bardzo się im u mnie podoba. ;:222
Dziękuję, ;:196 ciągle coś zmieniam na rabatach, głównie zwiększam liczbę dobrze rosnących i kwitnących bylin. Jesienią rozsadzałam większe kępy jeżówek odmianowych, czekam na kwitnienie. ;:65
Obrazek

Obrazek

Dorotko cieszymy się, że czosnków przybywa, ale wykopywanie, żeby rozgęścić, zawsze kończy się naruszeniem sąsiednich bylin, często w czasie kwitnienia. ;:223 Mam takie miejsce z czosnkami Majami, które rosną blisko jeżówek i jakoś muszę jesienią zabrać się za wykopywanie. Cebulek przybyszowych jest pewnie z 50.

Obrazek

Obrazek

Krysiu miło ,żę zajrzałaś. ;:196 Praca w ogrodzie sprawia mi radość, więc stale mam nowe pomysły na zmianę rabatek. ;:124 Taras chciałam osłonić, ponieważ z tej strony nie mam żadnych nasadzeń przy płocie. Na razie działka obok pusta, ale pewnie długo tak nie będzie. ;:131 Poza tym róże i inne rośliny na skarpie mają za tło płot lub dom, nie za dobrze to wygląda. :roll:
Host przybywa, bo zawsze je lubiłam. Teraz już mogę im zapewnić trochę cienia, więc ładniej rosną, bo słońce ich nie przypala. Ten rok wyjątkowy, bo deszczu dużo, a słońca prawie nie widują.

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia z piątku, słońce pokazuje się na pięć minut, a deszcz pada cały dzień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniupiszesz,że
Praca w ogrodzie sprawia mi radość, więc stale mam nowe pomysły na zmianę rabatek. ;:124
;:138 ;:215 Ogrodnicze zmiany to domena ogrodników...nie była mi obca ..kiedyś.. Dzisiaj, już tylko raczej pielęgnuję to co stworzyłam przez lata ogrodniczej działalności choć jeszcze wzloty i ja miewam ! ;:306
Piękne ogrodowe kadry pokazujesz ;:138
Dobrego tygodnia życzę!Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Zazdroszczę tak wypielęgnowanych i dopieszczonych rabat. ;:108
Rodki, irysy, orliki i żurawki tworzą piękne kolorowe plamy.
U mnie też deszcz i deszcz, ślimaki i inne szkodniki mają używanie.
Ale pocieszam się , że nadchodząca aura ma być ciepła.
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit. To zdjęcie jest cudowne ;:167 . Wszystko ładnie urosło i pięknie dobrałaś kolorki . Czy po lewej to żurawka Marmolade czy jakaś inna?
cyma2704 pisze:
Obrazek
Czosnki możliwe, że pogniły ;:222 . Szkoda , no ale trudno. Trzeba pogodzić się ze stratami. Ważne, że inne rośliny mają się dobrze. U Ciebie pięknie i kolorowo. U mnie też deszczowo i mam już dość tej pogody. Mam nadzieję, że czerwiec przyniesie więcej ciepła i słońca. Pozdrawiam serdecznie :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj obfotografowałam orlaję na każdej rabacie. ;:306 Niedługo powycinam, bo zagłuszyła wszystko wokół. Tylko przesadzane jeszcze później pokażą kwiaty. Są dużo niższe i już posadzone z głową. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maryniu miałaś więcej czasu na cieszenie się działką i urządzaniem rabat, ;:215 u mnie też ogród dojrzewa. Dopóki mamy siły to pewnie z przeróbek nie zrezygnujemy. ;:173 Dziękuję za miłe słowa o zdjęciach. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewuniu dziękuję, ;:196 już niektóre rabaty dobrze wyglądają i jestem z nich zadowolona. Sama wiesz, że bez zmian ogród nie może istnieć. :D
Dzisiaj był piękny ciepły dzień, więc po południu ukorzeniałam irgę i runiankę do ogrodów synów. Ponad 50 doniczek zapełniłam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewelinko niby godzimy się, że niektóre rośliny nas zawodzą, ale żal włożonej pracy. ;:174
Dziękuję za pochwałę widoku. ;:196 Rabata tradycyjnie pokazywana ze schodów już niewiele się zmienia. Tylko w każdej porze inne byliny kwitną.
Żurawki po lewej to chyba Comfort, ma odcień pomarańczowy. Dostałam jedna sadzonkę kilka lat temu i bardzo szybko rozmnożyłam. ;:108
Marmalade bardziej zbliża się do czerwieni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Soniu, też się zachwyciłam zdjęciem, które zacytowała Ewelinka.
Cudny ogród i cudne zdjęcia, wszystkie.
Bardzo jestem ciekawa projektu ogrodu dla syna, pokażesz kiedyś?
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, ślicznie, bogato i kolorowo jest w Twoim ogrodzie ;:138 Orlaja cudnie komponuje się z czosnkami i innymi roślinami, żurawki pysznią się wieloma kolorami ;:215 Śliczny kolorek różanecznika ;:333 a te pełne orliki biale i fioletowe też bardzo ładne.
Z wielką przyjemnością ogląda się Twoje zdjęcia ;:63
Miłego dnia ze słoneczkiem ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”