Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9
Ten dziwaczek na piękne kolory, piękne cynie też je lubię. Twój ogród sprawia że aż chce się w nim przebywać.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lucynko, już wypatrzyłam u Ciebie nachyłka, ale i Ty potwierdziłaś, że on, to on
Cynie masz prześliczne, moje w tym roku nie wszystkie takie są. Te nakrapiane, takie są inne, że chciałoby się je mieć. Nie sposób jednak mieć wszystkiego, miejsca w domu braknie na wszystkie siewki. Ale mieć takie swoje własne, to ogromna przyjemność
Określenie misz maszu dla mnie nieobce, sama tak mam i to kocham. I stanę w jego obronie
To nie jest lekceważące określenie naszych ogrodów, a raczej sposobu nasadzeń. Wszystkiego jak najwięcej i jak najbardziej kolorowo, czyli tak jak lubimy.
Czy dobrze podejrzewam, że ten kwiatuszek https://images83.fotosik.pl/1112/9e19f8 ... 174med.jpg , w prześlicznym ujęciu, to aksamitka?
Szkoda maminego ogródka, ale przynajmniej dobrze, że mama tego nie ogląda. Uściski dla mamy i oczywiście dla Ciebie też

Cynie masz prześliczne, moje w tym roku nie wszystkie takie są. Te nakrapiane, takie są inne, że chciałoby się je mieć. Nie sposób jednak mieć wszystkiego, miejsca w domu braknie na wszystkie siewki. Ale mieć takie swoje własne, to ogromna przyjemność

Określenie misz maszu dla mnie nieobce, sama tak mam i to kocham. I stanę w jego obronie

Czy dobrze podejrzewam, że ten kwiatuszek https://images83.fotosik.pl/1112/9e19f8 ... 174med.jpg , w prześlicznym ujęciu, to aksamitka?
Szkoda maminego ogródka, ale przynajmniej dobrze, że mama tego nie ogląda. Uściski dla mamy i oczywiście dla Ciebie też

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16

Strasznie się za Wami stęskniłam. Coś się porobiło i nie miałam kontaktu ze światem wirtualnym. Podobno już nie powinno być problemów, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, bo już wcześniej taką obietnicę mi składano, a wyszło jak zawsze.
Na działce sucho, choć właśnie słyszę deszcz za oknami, więc jest nadzieja na poprawę.
Ponieważ padły pytania o ten kwiatek, to śpieszę wyjaśnić, że to jest nie w pełni rozwinięty kwiat aksamitki. Jakiejś. A że ładny to fakt.

Beatko [Bazyla] - ja polikwidowałam tyle trawy, na ile M mi pozwolił i jeszcze trochę bez jego pozwolenia. A teraz chętnie wróciłabym do stanu sprzed likwidacji, bo czasami sił mi brakuje na podlewanie tego dobra.

Wszystko pięknie, gdy pogoda sprzyja, ale suche tegoroczne lato, a wcześniej i wiosna, dają się we znaki.

Stasiu - jesteś bardzo ale to bardzo wyrozumiała dla mojego miszmaszu, ale to miłe i bardzo Ci za to dziękuję.

Żebyś wiedziała, że po dwukrotnym codziennym podlewaniu całej działki, nic innego nie jestem w stanie robić, jak tylko leżeć z książką przed oczyma, a i to zdarza się, że powieki opadają i nic się człowiekowi nie chce. Nawet czytać. M to ma dobrze, bo wyciągnie się na polowym i śpi jak suseł. Ja nie mogę, bo po takiej sjeście, byłabym nieprzytomna, niezdolna do normalnego funkcjonowania aż do następnego dnia.
Za buziaki i głaskanko

Ewuniu [ewarost] - u Ciebie cynie, u mnie aksamitki tudzież inne roślinki, zwłaszcza ogórki i pomidorki ociągają się niemożebnie i nic na to poradzić się nie da. No, może aktualnie padający deszczyk coś pomoże. Oby!
Pozdrowienia i życzenia odwzajemniam z całego

Maryniu - dla mojego ogródka określenie go miszmaszem nie jest nadużyciem. W tym roku raczej przesadziłam z zagęszczeniem, może dlatego że jakoś wcześniej niektóre rośliny zakwitły i nakłada się wszystko na raz.

Miła jesteś z tym ładem i porządkiem, bo u mnie jakoś tego ładu brakuje, ale niech tam! Ważne, że kolorowo i pachnąco.
Pozdrawiam wzajemnie.

Dorotko [korzo_m] - masz słuszność: ma być kolorowo i jest. Tak lubię, choć w tym roku nakładają się kwitnienia wcześniejsze z późniejszymi i stąd taki natłok.

Soniu - angielski ogród... a toś mnie dowartościowała.

Chciałabym, by tak było, choć nigdy tak nie planowałam, ale wiem, co mam, a i tak cieszy.

Aniu [anabuko] - dziękuję,

Moje floksy też jeszcze nie wszystkie kwitną, na dzień dzisiejszy tylko trzy, czwarty zaczyna, pozostałe w pąkach.
Dalie rozkwitają nareszcie wszystkie, co mnie cieszy, a pomarańczowy kwiatek to aksamitka.
Majeczko - w maminym ogródku posiano trawę i tak ma być. Nie będę się wcinać, bo jeszcze mnie pogonią.

A'propos wychowywania dzieci to ja pracowałam zawodowo i społecznie, M zarabiał w Iraku, a wychowywałam troje dzieci. Nigdy nie powiedziałam, że jestem zmęczona, mimo że nie miałam znikąd żadnej pomocy, a tam jest dwoje pomocników: mój brat i bratowa - dziadkowie tych dzieciaczków, a oni chętnie zastępują rodziców. Dlatego właśnie nie wierzę w brak czasu ich mamy.

Cynie siałam jeszcze w domu, zresztą dwukrotnie, bo pierwsze siewki coś mi wcięło. Heliotropy też sieję sama, ponieważ bardzo je lubię, a z własnego siewu zawsze są najpiękniejsze. Dziękuję.

Marysiu [Maska] - O! Rehabilitujesz się! To bardzo dobrze, bo masz piękny i bogaty w roślinność ogród, a do tego jeszcze ptactwo i zwierzyniec, to zdrowie i sprawność fizyczna są Ci niezbędne.
[Ale leje za oknami, aż szumi w uszach!!!]
O tym pomarańczowym pisałam, ale powtórzę: to nidorozwinięty (jeszcze) kwiatek aksamitki.
Pozdrawiam wzajemnie i zdrówka życzę.

Ed - witam miłego nowego Gościa czapką do ziemi

Dziękuję za cieple słowa pod adresem moich roślinek i zapraszam do częstych odwiedzin. Oczywiście i ja wybiorę się z rewizytą.
Iwonko1 - cynie w tym roku i mnie zadziwiły, w minionym sezonie tak ładne nie były. Widocznie one co dwa lata.... Faktycznie sporo miejsca potrzeba w domu, by większą ilość roślin przygotować do sadzenia, a ja właśnie dojrzałam do tego, by już tyle tego dobra nie gromadzić. Już sobie układam w głowie, co przesadzę jesienią, jak rozplanuję byliny, by sobie ulżyć.
Prawidłowo odgadłaś aksamitkę, taką jeszcze niedorozwiniętą. Czekam na rozwinięcie kwiatka, bo jestem ciekawa, jaki on ostatecznie będzie.
Dziękuję, kochana i wzajemnie mocno ściskam i całuję.

Na dobrą noc nieco mojego kwiecia.

Za oknami najpiękniejsza muzyka dla moich uszu.Leje!
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucynko kiedy zbiera się nasionka z maków? bo u mnie część przekwitła ale ma zielone główki, to pewnie jeszcze nie teraz?
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Lucynko, aksamitki z nasionek ode mnie, to Fantasic
A te, co mi się spodobały, to jakie? Bo śliczne
A tę dalijkę mamy identiko
Pozdrowionka

A te, co mi się spodobały, to jakie? Bo śliczne

A tę dalijkę mamy identiko

Pozdrowionka

-

Dzisiaj mam dzień wewnętrzny, działka dostała wody, więc nie musiała mnie oglądać.
Wreszcie uporałam się z zaległościami i wyszłam na prostą. Tak myślę, jeśli więc kogoś pominęłam, to z góry proszę o wybaczenie.

Aniu [tara] - makówki na tych zielonych główkach mają takie malutkie czuprynki.

U mnie też pierwsze maki już przekwitły, teraz kwitną wysiane w drugim i trzecim rzucie, ale z powodu suszy nie wyrosły już takie wysokie i kwiatki też mają mniejsze. Na nasiona zostawiłam te pierwsze.
Iwonko1 - no widzisz, Ty nazwę odmianową znasz, a ja...niestety, nie podam Ci jej, bo nawet nie widziałam opakowania.

Co do dalii, to na obrazku ona była prawdziwie anemonowa,

Buziaki

W ogóle to kwitną mi już wszystkie dalie z nasion plus ta anemonowa z karpy.

Te pokazały po jednym kwiatku.

Pozdrawiam. Lucyna
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Za wcześnie niektóre kwiaty kwitną, wiem że niektóre można podpędzić, ale my tego nie robimy, a kwitnienia tak szybko odchodzą w zapomnienie.
Dalie ci już zakwitły u mnie jak na razie kilka okazało kwiaty pozostałe jeszcze w malutkich pąkach z czego bardzo się cieszę.
Ta jakaś aksamitka ma bardzo intrygujący kwiat, zastanawiam się czy taki ma być, czy coś mu zaszwankowało.
Dalie ci już zakwitły u mnie jak na razie kilka okazało kwiaty pozostałe jeszcze w malutkich pąkach z czego bardzo się cieszę.
Ta jakaś aksamitka ma bardzo intrygujący kwiat, zastanawiam się czy taki ma być, czy coś mu zaszwankowało.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Całej plejady dalijek dochowałaś się Lucynko
!To wdzięczne bardzo roślinki i miłe dla obiektywów..Ładnie je zaprezentowałaś!
U mnie dzisiaj było ładnie i niezbyt upalnie..Na działce roboty przerobione z grubsza więc był czas na kontemplacje na huśtawce, gazetka i radyjko z muzyczką w tle...sielanka!

U mnie dzisiaj było ładnie i niezbyt upalnie..Na działce roboty przerobione z grubsza więc był czas na kontemplacje na huśtawce, gazetka i radyjko z muzyczką w tle...sielanka!

- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Lucynko dzięki za instrukcję obsługi makówek... mam pierwszy raz i chciałabym zebrać nasionka
Ta aksamitka genetycznie może i nie teges... ale wizualnie urocza, moje aksamitki też jakoś w tym roku nie są oszałamiające ... No nic spróbuję w przyszłym roku w tym roku zastępują je kosmosy - zwłaszcza siarkowe mi obrodziły
Pozdrowienia i niech w dzień świeci
a nocą niech podlewa 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
-

Po burzy wyszło słoneczko i wypiło wodę, którą niebo na ziemię spuściło. Tak to wygląda na osiedlu. Przypuszczam, że na działce podobnie. Mogłoby jeszcze trochę popadać, najlepiej nocą.

Dorotko [korzo_m] - dalie na szczęście kwitną do pierwszych przymrozków, tylko trzeba im odcinać przekwitłe kwiatostany.

Ta aksamitka to na szczęście nie wybryk natury, bo każda z nich ma identyczne zalążki kwiatów.

Maryniu - takie pochwały w Twoich ustach to słodki miód na moje serce,

Kocham taką idyllę działkową, najlepiej z dobrą książką i ostatnio też z tego dobrodziejstwa korzystałam.

Ewuniu [ewarost] - proszę bardzo, nie ma za co.

Aksamitka raczej teges, bo mam jej kilka sztuk i wszystkie kwiatki zaczynają w ten sam sposób.

Aksamitki 'Fantastic' od Iwonki pięknie wyrosły, a ciągle trzymają zamknięte pąki. Nie mogę doczekać się ich kwiecia, bo są ciekawe, takie roztrzepane.
Dziękuję za dobre życzenia,

Floksy
Gwiaździste.

Wiechowate. Aktualnie kwitnące.

A na dobranoc...

...Kolorowych snów.

Pozdrawiam. Lucyna
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Lucynko i znowu muszę podziwiać różnorodność kwitnących kwiatów...jak Ty to robisz, że tyle mieścisz?
U mnie też popadało wczoraj trochę, dzisiaj też troszkę i mogłam dzisiejsze popołudnie spędzić na plewieniu.
Wszystkiego nie ogarnęłam bo zmrok mnie zastał na rabatach...jutro skończę.
Niebo z chmurami nade mną może jeszcze trochę spóźnienie tego daru z niebios.
Pozdrawiam Krysia
U mnie też popadało wczoraj trochę, dzisiaj też troszkę i mogłam dzisiejsze popołudnie spędzić na plewieniu.
Wszystkiego nie ogarnęłam bo zmrok mnie zastał na rabatach...jutro skończę.
Niebo z chmurami nade mną może jeszcze trochę spóźnienie tego daru z niebios.
Pozdrawiam Krysia
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Oj Ty Czarodziejko, a miał być ogród bylinowy
a tu tyle pięknych jednorocznych
Z tej aksamitki to zapisuje się na nasionka ...niesamowita! Czarnuszka wschodnia tez ciekawa! ale i ta z zielona czuprynka fajna
Lucynko u mnie niestety też cała noc siąpiło, a teraz wisi ....i szaroburo! A tak dmuchałam do innych
Dobrego dnia...a i cudne dalie

Z tej aksamitki to zapisuje się na nasionka ...niesamowita! Czarnuszka wschodnia tez ciekawa! ale i ta z zielona czuprynka fajna

Lucynko u mnie niestety też cała noc siąpiło, a teraz wisi ....i szaroburo! A tak dmuchałam do innych

Dobrego dnia...a i cudne dalie

- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Lucynko widzę że aksamitka "teges "
cieszy się powodzeniem w razie co nazwa już jest
mnie wpadł w oko biały kosmos rurkowy... u mnie miał być miks, a są same różowe gdyby ci się udało zebrać nasionka to ja chętnie
. U mnie wreszcie siąpi z umiarem, ale systematycznie co mnie cieszy bo jest szansa ze woda przeniknie głębiej i na dłużej... i pada raczej nocą więc się mi to podoba
A tak w ogóle to wiosenne marudzenie się opłaciło... roślinki teraz je rekompensują, mimo upałów i kolejnego naszego marudzenia ... i za to je uwielbiamy ... Miłego weekendu 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Michnik piękne dalej. U mnie jeszcze nie wszystkie kwitną.
Te floksy gwiazdziste ciekawie ;bardzo ciekawie wygladaja .
A długo one kwitną ?
Te floksy gwiazdziste ciekawie ;bardzo ciekawie wygladaja .
A długo one kwitną ?
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Floksy masz śliczne, uwielbiam ich zapach, takiego pistacjowo- białego nie znam to chyba jakaś nowość.
Aksamitka inna od tych popularnych, bardzo ciekawy oryginalny kwiat, a ja myślałam, że to jakiś mutant
czarnuszki wschodniej nie znałam, ładna już jestem ciekawa jej wyglądu po kwitnieniu.
Ślicznie masz taki ogrom kwiecia, tak i ja lubię.
Aksamitka inna od tych popularnych, bardzo ciekawy oryginalny kwiat, a ja myślałam, że to jakiś mutant

czarnuszki wschodniej nie znałam, ładna już jestem ciekawa jej wyglądu po kwitnieniu.
Ślicznie masz taki ogrom kwiecia, tak i ja lubię.