Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

Beatko ładnie Ci ogródek zasypało, chyba nawet bardziej niż u mnie :D a taki był ładny jesienny :D
Jak Ty to robisz, że lewizja kwitnie więcej niż raz...moje stoją w tunelu w donicy, ale kwitną wczesną wiosną...i koniec :shock: Też obcinam po kwitnieniu :wink:
Muszę sprawdzić jak u mnie z kotkami, skoro u Ciebie już się pokazały? Pozdrawiam i życzę zdrówka ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wanda - kiedyś pisałyśmy o tych wielkich gruszach i jabłoniach, które podziwiam zza płotu i na których jest niesamowicie gwarno od ptaków.
To starocie ale jak widać owocują doskonale i kwitną przepięknie.

Obrazek

Jadziu, moja jedna rozeta lewizji się nie zabrała za siebie ale za Twoją mocno trzymam kciuki. Miała młode sadzoneczki i spróbowałam je powsadzać do ziemi ale z marnym skutkiem. Dlatego teraz tylko na stare stawiam a nie na odmładzanie.
Wawrzynek zapączkowany, czeka wiosny. ;:196

Iwonko - bardzo dziękuję za gdyby - gdyby, akanta. ;:168
Proponuję byś zostawiła sobie jak zrobisz sadzonki, tę tegoroczną białą pelargonię, "matkę". Ona będzie w przyszłym roku śliczna, spora i będzie pięknie kwitnąca. Ja nie robię sadzonek co roku, tegoroczne zostawiam na przyszły sezon. Co dwa lata robię młode.
O śniegu już zdążyliśmy zapomnieć, dzisiaj było plus 12 w cieniu i piękne słoneczko.

Ewuś, jarmuż mam z własnego wiosennego siewu. W kuchni na placki, wolę ten zielony ale ten fioletowy bardzo mi pasuje kolorystycznie do zimowego ogrodu. To jest piękna ozdoba aż do wiosny. Zdjęcie nie wyszło fajne, bo wtedy słoneczka nie było. Kolor ma dużo wyrazistszy i mocno pokarbowane listki. Polecam.

Lucynko, prawda jak pięknie okryła się ta hortensja śniegową pierzynką? A dzisiaj już wygrzewała się w mocnych promieniach słoneczka. Mam nadzieję, że potraktowała to jako ogrodowe SPA, które w przyszłym sezonie doda jej tylko jeszcze większego uroku.

Aniu, ciekawa jestem czy u Ciebie też była dzisiaj taka cudna pogoda? Słoneczko i ponad 10 na plusie w cieniu?
Stroiłam dzisiaj w świąteczne kokardki jodłę, małego cyprysika i czerwonogałązkowego derenia. Z gwiazdkami się wstrzymałam, bo takie było mocne to słoneczko. Za kilka dni będzie ochłodzenie, to bardziej będzie pasowało to dokończyć.

Bogusiu, no lato dzisiaj było u mnie. Nawet nie wiosna a lato. Jeden hiacynt zaczął już wypuszczać kwiatostan, ale wiem, że się zaraz schowa jak tylko nadejdą chłody. Da radę.
Nie sądziłam, że jeszcze w Mokołajki będę buszować po ogrodzie w lekkim ubranku.

No właśnie, Marysiu, przyjęła Ci się ta wierzba z różowymi kotkami? Ma już pączki? Ona kwitnie już od lutego!
O lewizjach napisałam u Ciebie.
Tu zdjęcie, że na prawdę je trzymam w takich małych doniczkach. Nawet jak czasami są w większych, to są tyko w nich zadołowane.

Obrazek

I tegoroczne moje "odkrycie", tyle o niej wcześniej słyszałam ale mam ją dopiero od tego sezonu - Maruna

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko tak od Ciebie mi się nie przyjęła, ale dostałam od Feluni patyczek i mam wierzbę. Dzisiaj popatrzyłam i ma listeczki ale kotki już są. Miała kilka kotków i na wiosnę. Po wiosennym kwitnieniu spróbuję przesadzić lewizje., bo moje są w glinianym garze i niedługo stały na zewnątrz, bo jak były deszcze to schowałam do tunelu i już tam zostały ale nie powtórzyły kwitnienia. Za to pączki miały chyba od lutego...muszę poszukać bo robiłam zdjęcia. Maruny są rożne, ja akurat takiej nie mam ;:130
Miłego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Witaj Beatko :wit Wstąpiłam i spaceruję po Twoim pięknym ogrodzie, czy mogę? ;:138
Pozdrawiam cieplutko ;:167 ;:cm
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Beatko :wit to ja dzisiaj też cos posadzę ;:108 brak zimy to niedobry znak ,ale może jeszcze sypnie ,cos zapowiadają .
Miłego dnia :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, ależ to dopiero byłaby heca jakby Ci się przyjęły te patyczki wierzbowe ode mnie. ;:306 :;230
Prosiłaś mnie o nie, to fakt ale szybciutko to odwołałaś bo ktoś Ci niespodziewanie przysłał. Więc ode mnie ich nie dostałaś. ;:196
One się świetnie przyjmują, wiem to z własnego doświadczenia.
Tej Maruny nie kupowałam, przywędrowała do mnie niechcący z jakąś inną rośliną. Ale zostaje, fajna jest. Kwitła do pierwszego śniegu.

Halinko :wit
Jakże się cieszę, że się odezwałaś - umknął mi Twój miły wątek, przepraszam. Na usprawiedliwienie mam tylko to, że jest nowiusieńki i po prostu jakoś się przede mną ukrył w tych dniach. Ważne, że w porę mnie obudziłaś ;:168
Już sobie go kilka razy przejrzałam na telefonie, więc tym bardziej się cieszę, bo Twoje kolekcje roślin podobają mi się bardzo, ale to bardzo.
Pozdrawiam również serdecznie ;:196

Bogusiu, no powiem Ci, że tak mnie ciekawi cóż to ładnego jeszcze sadzisz w te grudniowe dni?
Ale rzekomo jeśli coś jest z doniczki, to dopóty ziemia nie jest zmarznięta to sadzić można. A kto zapalonemu ogrodnikowi zabroni? ;:306
Bardzo się staram by czegoś nie kupić z roślinek jeszcze teraz i by tak dotrwać w tym do wiosny...

Miłego tygodnia wszystkim życzę! ;:3
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko :wit wiosnę przyspieszam ;:215 ,liliowce do doniczek ,ponieważ tanie i piękne sadzonki kupiłam i dalej kupuję ;:306 ,a jeszcze niedawno tak umiarkowana to była miłość do nich ,jak to nie wiadomo kogo się pokocha :wink: ;:333 i kiedy ,a też zapolowałam na cebule lilii .
Dzisiaj okazało się ,że na działce mróz zmroził ziemię i te co jutro dojadą będą w donicach w pudle styropianowym na balkonie .Może przetrwają do wiosny.
Wiesz mam takie fazy ostatnimi laty po 2016 ,że kupuję nawet w lutym sadzonki ;:306 Ja je sadzę do doniczek i część zadołowałam ,ale teraz się tych z nowej dostawy nie da zadołować .
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :wit Beatko wiem wiem zajeta jesteś ,to tylko emerytki i emeryci mają sporo czasu ,tylko gdyby ten czas był dłuższy jeszcze dany ,a to co ja obserwuję nie napawa optymiżmem.
Jednak pozdrawiam optymistycznie :) ;:79 :wink:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja marunę kiedyś kupiłam czy dostałam jedną sadzonkę. Chciałam posadzić, bo podobno ma jakieś dobroczynne działanie na inne rośliny. A teraz mam ją już po całym ogrodzie. Jest trochę jak chwast. Ale ładna, więc niech sobie rośnie gdzie zechce.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jaką Ty masz ładną marunę, Beatko! ;:215
Moja kwitnie białymi kuleczkami, Twoja przypomina stokrotkę, tylko z rzadkimi i szerszymi płatkami. ;:108 ;:303
A śniegu jeszcze u mnie nie było, tylko lekki mrozek trzyma się dobrze.
Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Na weekend pogoda była fajna,. Na plusie. Tylko ten wiatr.
Dalej wieje strasznie. I - 2 w dzień miałam.

Ależ piękne wielkie i obficie owocujące drzewo. Taki i mi by się przydało.
Śliczne te Lewizje.Tylko to zimowanie...
Dębolistną i ja uwielbiam . Ale wiatry już wszystkie liście jej ogołociły. Tylko suche kwiatostany zostały .
Marunę i ja mam. Może deko inną .
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bobka pisze:tylko emerytki i emeryci mają sporo czasu
Akurat! Tylko dłużej śpią, a czasu stale brakuje :;230 (o sobie mówię :wink: )

Beatko, u nas też był śnieg i to akurat w te dni gdy musiałem jeździć autem (a rzadko to robię) no i zaliczyłem 2 x odśnieżanie :)
Kotki wierzby od ciebie, już nabierają różowego koloru, marunę kilkanaście lat temu przyniosłem na ogród i od tego czasu wszędzie jej pełno. Ładna jest i bezproblemowa.
A te twoje lewizje mnie zauroczyły, no i czwarty raz - nasza trzy razy kwitła i mocno zmizerniała na pełnym słońcu. Zapomniałem podlewać, bo .... z autopsji wiem, że emeryci czasu nie mają :wink:
Pozdrawiamy.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Co dwa lata robię młode
Ło matko, Beatko.....już za stara jestem na młode i to co dwa lataObrazek Mam tylko dwa, już stare młode i wystarczy ;:306

A pelargonia doceniła moje wysiłki i już puszcza listeczki, ona na pewno będzie matką ;:108

Kochana, zdrowych i mimo wszystko radosnych świąt ;:196 Obyśmy wszyscy doczekali lepszych czasów, bo za rodziną i przyjaciółmi już nam bardzo tęskno ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No pewnie, Bogusiu, że na zakupy jest każdy dobry moment. ;:215
Z reguły już od stycznia wertuję szkółki, zamawiam co potrzeba, nawet jeśli wysyłka ma do mnie nadejść dopiero w maju.
Powinno Ci wszystko ładnie przetrwać do wiosny jak to będzie tak opatulone na balkonie. Liliowce czy hosty wytrzymają nawet bez szaliczków.
Taką mam pracę, Bogusiu, że przed świętami ( i BN i Wielkanocą ) mam jej najwięcej - często do upadłego. Więc wtedy nie tylko czasu brak na cokolwiek innego ale i doby i sił prawie brak....
Pozdrawiam również optymistycznie, wszak dnia już przybywa a przebiśniegi wychylają u mnie już noski. ;:3

Wanda - tak mam świadomość, że maruna się mocno wysiewa, ale i tak się na nią zdecydowałam bo dostałam wiadomości, że łatwo się ją usuwa w razie konieczności. Ale dość długo rozważałam czy ją zaprosić na stałe do ogrodu, czy jednak nie. Ale jednak jest u mnie na TAK. Zobaczymy jak się będzie sprawować, będę miała na nią oko.

Lucynko, bardzo mnie ta maruna długo trzymała w niepewności zanim otworzyła kwiatek. Z Jadzią / Jakuch obserwowałyśmy ją tydzień w tydzień, aż wreszcie rozwinęła kwiatuszki i poinformowano mnie, że to maruna. Racja, fajna jest, mnie także się podoba ta jej delikatność i subtelność. Świetnie się prezentuje na rabacie.

Aniu, anabuko1 - taka mi oto właśnie maruna przypadła w udziale, więc taką niechcący mam. Sama przyszła, więc teraz niech spełnia swoją ozdobną rolę na rabacie. Akceptację moją dostała, niech teraz zdobi i pięknie kwitnie.
Mam nadzieję, że święta Ci minęły miło i spokojnie. Ogród pięknie masz ozdobiony, toż to zawsze troszkę więcej radości w ten świąteczny czas.
Pozdrawiam ;:3

Andrzejku, to jest jak na razie jedyne moje marzenie by dożyć w zdrowi emerytury i być w pełni sił zdrowa emerytką mogąca cieszyć się z ogrodowania.
A z tym czasem to tak bywa właśnie, że mamy go coraz mniej, bez względu na obowiązki jakie nam nakłada życie. Na razie czas umyka mi bardzo szybko, momentami zbyt szybko. Szczególnie w wolne weekendy i święta ;:306
Lewizja z jej czwartym kwitnieniem w tym sezonie - dla Ciebie i dla Mirki. Skromnie wprawdzie teraz kwitnie, ale żółta już zaczęła się rozkręcać. Różowa też ma postawione listeczki, więc kto wie.... Zdjęcie z dzisiaj.

Obrazek

Iwonko1 - o matce pelargonii pisałam o tym egzemplarzu, który Ci wysłałam w tym roku. On w przyszłym sezonie najładniej by zakwitł i się rozrósł, nawet jak się pobierze z niego młode sadzonki.
Dziękuję za życzenia.
Wam też wszystkiego co najlepsze na ten Nowy Rok ;:196
Musi być lepiej, nie ma wyjścia ;:215
Wierzę, że będziesz się mogła wreszcie cieszyć swoją działeczką, tak na co dzień i od święta. ;:215

I troszkę dzisiejszych aktualnych fotek cd

Skimmia

Obrazek

Jarmuż

Obrazek

Wilczomlecze

Obrazek

Troszkę z ozdób świątecznych w ogrodzie

Obrazek

Golteria

Obrazek

Wszystkiego dobrego! Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Beatko dziękuję i również życzę Ci Szczęśliwego Nowego Roku ;:167 ;:196
Piękną masz skimię, też mam taką, ale marzę o białej i nigdzie nie mogę kupić. Lewizja super, czy na stałe jest w doniczkach i zimujesz w domu? Ja miałam w gruncie i różowa szybko mi zginęła, z łosiosiowej jeszcze coś zostało, ale bywa u mnie na ryneczku to nie kłopot. Piękna jest Golteria, czy ona jest zimozielona? Pozdrawiam cieplutko ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”