Od przybytku głowa nie boli część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od przybytku głowa nie boli część 4

Post »

Przepiękne ciemierniki. Mam tylko białego, ale to zdecydowanie za mało. Widzę, że kupiłaś hortensję Polestar. Bardzo ładna odmiana. Ja ją uprawiam w donicy już od kilku lat. Wygląda jak wielki bukiet. :D
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu ciemierników mam kilka, choć ten w różu do tej pory mi chodzi po głowie, ale one mimo wszystko pitrzebują sporo miejsca a z tym z tygodnia na tydzień coraz gorzej. W tamtym roku wydałam olbrzyma bo posadzony był dość niefortunnie i musiał odejść. Siewk też sporo bo one dość chętnie się rozsiewają. Ale na tego białego aby się ładnie rozrósł musiałam trochę poczekać.
Obrazek

Obrazek
Pocieszyłaś mnie hortensją bo kupowałam bez szczególnego przekonania....Wandziu a co robisz z hortensją w donicy na zimę ?
Ja mam miejsce dla niej przy tarasie bo ona nie osiąga chyba dużych rozmiarów ale jak by miała mi stroić taras to pomyślę.
Dzisiaj dojrzałam swoją Sangwinarię, w ubiegłym roku o tej porze już kwitła.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Krysiu, horetnsja moja stoi w donicy na tarasie przez okrągły rok, w zimie też. Już tak kilka lat. Ale donica jest spora. Im większa, tym lepsza, bo mniejsze ryzyko przemarznięcia korzeni. Ta hortensja zakwita dość wcześnie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Krysiu to jeszcze poradzę Ci coś a propos hiacyntów czy innych cebulowych, które po przekwitnięciu szpecą grządkę. Sadzę je w dużych doniczkach (tych czarnych produkcyjnych) i po przekwitnięciu wykopuję dając w cień pod krzewy. Jak cebulom uschną liście wyrzucam z doniczek i suszę w przewiewnym miejscu do września kiedy to sadzę znowu w zakopane donice z nową ziemią czy kompostem. To samo robię w tulipanami.
Na białego ciemiernika też musiałam parę lat poczekać, już nawet myślałam że przepadł. :D
Miłego tygodnia! :wit
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To teraz Wandziu mam zagwozdkę co z nią zrobić. Boję się tych donic bo ja i tak mam ich w swzonie letnim sporo, jak przygrzewa słońce to mam co dygać te konewki. Jak posadzę przy tarasie to też będę miała ją na oku a będzie bezpieczniejsza kiedy mnie na kilka dni braknie.
Marysiu nie próbowałam z tymi donicami, może po przekwitnięciu zrobię jakiś eksperyment z pojedyńczymi sztukami....ale tak narawdę to nie bardzo mi się chce z tymi donicami działać.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Witaj Krysiu :wit
Przepiękne ciemierniki, które chyba najdłużej zdobią ogród , ale sasanka też cudowna ;:215
Ja miałam tylko jedne sezon ładne, teraz same niedobitki i nie wiem co im nie służy :?:
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:168
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Krysiu witam się z Tobą wiosenne.O, takim ciemiernik ok jak na 2 pierwszych zdjęciach bym nie odpuściła. Masz rację roślinne zakupy to doskonały antydepresant. Koniecznie muszę kupić sangwinarnię.
Szybkiego ocieplenia Ci życzę ;:196
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krysiu wszystko kwitnie z opóźnieniem, sianie tez się opóźnia i oby nie zrobiło dużo strat w owocach dziwna ta wiosna w tym roku snieg nie chce ustąpić. Pozdrawiam zyczę słoneczka ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu piękny ten ciemiernik, na pewno bym kupiła, bo nie mam.
Dzisiaj byłam w ogrodniczym, nie było miejsc na parkingu tyle ludzi, więc każdy jak poczuł wiosnę, to ruszył na łowy :;230
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Pięknotka dała czadu u ciebie w ubiegłym sezonie,ja swojej zmieniłam miejscówkę i bardzo liczę na nią w tym roku.Ranniki kupiłam ,posadziłam i tyle ich widziałam. :( A cesarską koronę mam już kilka lat i kwitła w pierwszym roku po posadzeniu. Jestem otwarta na wszystkie rady.Wykopywałam,przesuszałam,dokarmiałam dobrze i mam 4 kępy zielska.Kupiłam kolejną cebulę,kwitnienie zapowiada się cudnie,ale czy zbiesi się w kolejnych sezonach jak tamte?
Ciemierniki masz dorodne.Mnie nie lubią.Przyszłam,ponarzekałam,może następnym razem czymś się pochwalę :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu hortensję jednak wsadziłam do gruntu i ma się bardzo dobrze. Ładnie się zaklimatyzowała w mojej glebie, widać w niej pełnie życia....będę dbać bo zachalana tu i tam. U mnie dzisiaj zimno, ponuro jak na majówkę mało radośnie. Ogród za oknem umila troszke czas.

Obrazek

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu...Masko dobrą radę mi dajesz z tymi donicami ale mi się po prostu nie bardzo chce. Ale mam założenie na ten sezon aby wykopać trochę cebulowych, przesuszyć i dość wcześnie włożyć na nowe miejsca i chyba dobrze dokarmić.
U mnie też nie bardzo duży teren więc wkopanie dużych donic też sprawia bałagan i nie bardzo mogę sobie na to pozwolić.
Majówkę mam paskudną a miałam plany siania i sadzenia rozsad....spoglądam na ogród przez szybkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- Pt 30 kwi 2021 20:18 --

Halinko u mnie ciemierniki się zadomowiły i ładnie rosną. Są nawet takie które bardzo się rozsiewają i trzeba pielić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Krysiu pięknie u Ciebie ;:oj i zdecydowanie cieplej niż u nas na pomorzu ;:224 Moje tulipany jeszcze w pąkach a Twoje już takie kolorowe ;:3 no i hosty - mam dopiero kły ;:173
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ja nie wiem jak to jest z tymi ciemiernikami. Wiele osób pisze o tych ich siewkach, a ja już kolejny rok wypatruję obok swojego, czy może coś się wysiało, ale znowu nic. A kwiaty wisiały długo, więc nasiona na pewno się w nich wytworzyły. Dziwna sprawa, bo inne rośliny wysiewają się mniej lub bardziej.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Krysiu, wiosna u Ciebie rozkwitła paletą barw ;:138 Piękne tulipany, pierwiosnki, a hosty jakie już duże ;:215 U mnie dopiero z ziemi wychodzą i to nie wszystkie.
Ja też podobnie jak Maria sadzę cebulowe w doniczkach i koszykach i po przekwitnięciu wyciągam z koszykami i wynoszę w cieniste miejsce, a na rabatach w puste miejsca sadzę jednoroczne - cynie, aksamitki i co tam jeszcze mam.
Ciemierniki u mnie się mocno rozsiewają, ale tylko białe ;:7 kolorowe nic a nic ;:223
Pozdrawiam ciepło i życzę miłego wypoczynku, niech Ci słoneczko zaświeci w czasie następnych świątecznych dni ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”