Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli Was nie zanudziłam to jeszcze trochę kwitnących roślinek. :wink: :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

.....i moje dzisiejsze moje chciejstwo pod postacią pelargonii angielskiej. :wink: :P
Czyż nie jest piękna ? No i mam ją :!: ;:87

Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Goniu - bardzo się cieszę, że Ci się podobało. :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

goni@k pisze:Grażynko,świetnie to zrelacjonowałaś, jak rasowy fotoreporter :D :D :D
Goni@k ma rację, zrobiłaś to wspaniale.

Pelargonia angielska ma śliczne kwiaty i przepiękny kolor :roll:
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Grażynko piękna wiosna u ciebie.
Piękna pelargonia angielska.Fajnie pokazałaś "Odyseje wiosennej miłości".
Niezła kolekcja bratków :shock: :shock: ,chyba kupiłaś wszystkie kolory jakie były?

Masz widzę sporo kolorów pierwiosnków.Mam pytanie odnośnie pierwiosnków bezłodygowych.
Posadziłam u siebie latem 2007, chyba z 5 kolorów.Teraz na wiosnę wyglądają bardzo źle.
Tylko gdzie nie gdzie widać jeden kwiatek.Czy je trzeba rozsadzić?Co zrobić,aby były ładne?

Zainteresowały mnie również krzewy,ponieważ jestem na etapie poznawania i kupowania ich.
Czy możesz nazwać krzewy,które pokazałaś?Na razie jestem laikiem w tym temacie.

Znalazłam dziś także na swoim klombie roślinkę,którą zobaczyłam u ciebie.
Właśnie chciałam zapytać w swoich wątku o jej nazwę a tu widzę ją u ciebie.
To jest ta:

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Grażynko widzę że wiosna mimo zimna opanowała Twoją działkę.W Poznaniu zimno leje ,leje i leje.Kiedy wreszcie wyklaruje sie ta pogoda.Cały czas zapowiadają na zachodzie opady.Nic nie mogę sadzić ponieważ istne błoto.Nie masz pojęcia jaki jestem zły. Dobrze że chociaż u Ciebie mogę poprawić sobie humor ;:112 . Żabki super :;230 :;230 :;230 .
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Hurra! Grażynko, zgodnie z Twoją teorią teraz będzie juz ciepło! :D

Nie wiedziałam, ze porzeczka krwista moze urosnąć taka wysoka! :shock: Ona jest niewiele niższa od brzoskwini?
Grażynko, na zdjęciu z tulipanem, czy ja widzę obrazki? ;:154 Kiedy je wysiałaś?
pelargonia oczywiscie ;:215
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ulino - Trochę relaksu nie zaszkodzi :;230 a żabki same się o to prosiły. U ogrodnika było dużo pelargonii i wybrałam jeszcze dwie. Ale tych dwóch na razie nie pokażę bo aparat nie chce pokazać ich właściwych kolorów. Jak mi sę uda to dopiero wkleję.

Raczku - bratków było o wiele więcej, ale wybrałam tylko te pachnące i moje kolory.
Pierwiosnki się rozsadza ale dopiero po kilku latach. Mogą być przesuszone latem i nie zdążyły zawiązać pąków na przyszły rok albo były zbyt mocno zacienione innymi roślinami w ubiegłym roku albo mają zbyt zasadową ziemię albo wczesną wiosną pączki obdziobały ptaki - bardzo je lubią.
A krzewy kolejno to - mahonia, brzoskwinia / 2 zdjęcia / , porzeczka krwista, forsycja - złoty deszcz, złotlin - kerria japońska.
Natomiast współna roślinka to wykopany przeze mnie z łąki jakiś rozchodnik, albo coś innego - też nie znam jej nazwy. :oops: Rozsiewają ją prawdopodobnie ptaki zjadając jej nasiona. A sama rozmnaża się przez rozłogi naziemne. Lubi wilgotne i cieniste miejsca - przynajmniej u mnie bo tam najlepiej rośnie.

Grzesiu - U mnie dzisiaj też zimno ale bez deszczu. Za to okropny wiatr. Cieszę się że u mnie poprawił Ci się humor. O to właśnie mi chodziło. :wink: :lol:

Izuniu - dobrze wypatrzyłaś. Przy tulipanie są obrazki plamiste. Ładnie rosną a następne już czekają w kolejce. Dziwaczek też już czeka na wysadzenie. Trochę kłopotu mam z tą czerwoną roślinką / znów zapomniałam jak się nazywa :twisted: :twisted: / ale mam nadzieję, że coś z niej będzie.
Porzeczka jest u mnie bardzo wysoka, bo rośnie w gęstym żywopłocie nieformalnym. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Raczek pisze:
Znalazłam dziś także na swoim klombie roślinkę,którą zobaczyłam u ciebie.
Właśnie chciałam zapytać w swoich wątku o jej nazwę a tu widzę ją u ciebie.
To jest ta:

Obrazek
To Ziarnopłon wiosenny, Aniu - trudny do wytępienia, choć u Grażynki bardzo ładnie wygląda. Mnie jednak drażni,
bo wciska się między inne byliny, np. skalnice i trudno go stamtąd wydostać :evil: :twisted:

Grażynko, ale masz piękne wiosenne rośliny ! ;:8 Zadziwia mnie złotlin tak ładnie kwitnący, i to blisko gór! :shock:
Mój już parokrotnie przemarzł i ma tylko pojedyńcze kwiatki :( -cała jego jednak uroda leży w gęstym ukwieceniu.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Grażynko :D ... mam nadzieję, że żabki w miłosnym uścisku, to 100-procentowy zwiastun wiosny, już dłużej tej zimnicy nie sposób tolerować! Pięknie Ci wszystko kwitnie, wbrew kapryśnej aurze. Gratuluję wspaniałych nabytków, pelargonia angielska bardzo wytworna :)
grigori24
---

Post »

Grażynko czy zdjęcia złotlina i tego pięknego tulipana to zdjęcia z tego roku? :D
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

ale masz piękne żabki :) a sprawdzałaś czy to nie przypadkiem książę zaklęty w żabę ????
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, nie wiem o jakiej czerwonej roslince mówisz :oops: , ale cokolwiek to jest, to mogę Ci dosłać :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu - dzięki za rozszyfrowanie roślinki. Ten ziarnopłon jest śliczny i powtarza u mnie kwitnienie. Ale faktem jest, że bardzo trudno go wyplenić. Poza tym rozsiewa się gdzie chce i ile chce. Trudno nad nim zapanować. Ale pozwalam mu rosnąć tam, gdzie nic nie chce rosnąć. :wink: :lol:
Mój złotlin rośnie pod ścianą budynku i przy betonowym płocie. Tak że jeden i drugi pięknie kwitną i są chronione zarówno od wiatru jak i zimna. Poza tym zasilam go dwukrotnie po kwitnieniu i dalej wytwarza kwiaty ale już nie tak obficie jak wiosną. Jednak jest barwny aż do jesieni.

Cynamonku - u mnie ta zasada się sprawdza. Jest skrzek nie ma mrozu. Nie ma skrzeku jest mróz. I tak już od kilku lat. Myślę, że żaby mają to w genach. :lol:

Grzesiu - te zdjęcia były robione przedwczoraj kiedy pięknie świeciło słoneczko i było ciepło. Tak, to są zdjęcia z tego roku. Niedowiarkom mogę zrobić fotki całych złotlinów - na tle płotu i na tle ściany domu. :wink: :lol:

Karolku - nie przyszło mi to do głowy. Ale jeśli książę jeszcze będzie gościł w oczku nie omieszkam sprawdzić czy jest prawdziwym księciem. :wink: :;230

Izuniu - już sobie przypomniałam. To chodzi o łobodę. Wysiałam od razu jak tylko przysłałaś nasionka. Rosła super a teraz chyba domaga się rozsadzenia, bo jakby przyhamowała. :cry: Spróbuję jutro się pobawić, może ma już za ciasno w mnożarce. Zobaczymy co będzie dalej. Szkoda byłoby mi ją stracić. :oops: Tym bardziej, że na niej mi zależy jako na akcencie kolorystycznym. :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
grigori24
---

Post »

Grażynko ja Ci wierzę widać że wiosna u Ciebie jest po prostu bardziej zaawansowana.Tulipan piękny. ;:63 ;:63 ;:63 ;:2
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie martw się łobodą. Właśnie wzeszedł mi łan samosiejek, więc jest z czego brać :lol:
Ale sądzę, ze i Twoja da sobie radę ;:333
A jak to jest z tym skrzekiem: czy nocnych przymrozków też nie będzie? ...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”