Soniu -
Beatko -
Magdziu
Witam Was Wszystkie,Forumowiczów i Gości bardzo serdecznie
Jeszcze raz bardzo dziękuję za bardzo miłe i niezwykle sympatyczne posty jak i za odwiedziny w moim wątku
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do kolejnych odwiedzin.
Magdziu - Zaskoczyłaś mnie całkowicie.Byłem pewien,że masz swoją cieplarenkę i dlatego tak wspaniałe wyniki w hodowli.Trzeba być dobrej myśli i wierzyć,że kiedyś marzenie się spełni,czego życzę z całego serca

P.S.Poproś moderatora o podanie Ci linku do Twojego wątku bo bez niego nie można do Ciebie pisać!
W dzisiejszym poście:
1.Grubosz ognisty i jego niezwykła przemiana
2.Gasteria Duval i jej poczynania od lipca 2021
3.Aloes mitriformis-jak się ma od roku 2020tego
4.Hippeastrum-te pędzone i nowozakupione.
Grubosz ognisty -
Crassula capitella'Campfire'
Przywieziony w tym roku w styczniu z Wysp Kanaryjskich.Latem postanowiłem przesadzić go do większej doniczki bo zauważyłem,że jest mu stanowczo ciasnawo w oryginalnej malutkiej.W trakcie okazało się,że są to dwie roślinki bliźniacze roślinki rosnące na jednym pędzie.Musiałem go przeciąć niestety i po zabezpieczeniu obydwu części-pocieram tabletką węgla medycznego zabezpieczając tym samy roślinki antybakteryjnie.Po paru miesiącach okazało się,że obydwie przyjęły się i zdrowo rosną.Roślinki rozkrzewiły się przybierając kształt drzewka ale wielkim zaskoczeniem była jednak po niedługim czasie zmiana koloalru od spodu liści.Zmieniły barwę z czerwonej na zieloną,być może po jakimś czasie przybiorą poprzednią barwę?
Tak wyglądał po przywiezieniu do domu.
Tak wygląda dzisiaj-na zdjęciu jedna z rozdzielonych roślinek.
Gasteria -
Gasteria Duval
Sukulent,który jest u nas w domu od lipca 2021 czyli już przeszło dwa lata.Czuje się równie dobrze jak i pozostałe roślinki.Bardzo się rozrósł i na boki i w górę robiąc się przy tym bardzo ciężkim.Wypuścił od spodu mnóstwo młodych odrostów,które przytłoczone ciężarem jego liści ledwo z pod nich wyzierają.Przegapiłem moment wiosennego przesadzenia go do większej doniczki ale w tym czasie i jeszcze do tej pory mamy w domu mnóstwo zajęć.Musi niestety poczekać do kolejnej wiosny.Liście bardziej mu pociemniały i stał się mało podobny do tego,którego przywieźliśmy w lipcu 2021 do domu.
Lipiec 2021roku.
Listopad 2023 roku.
Aloes -
Aloes mitriformis
W kwietniu 2024 będzie czwarty rok jego pobytu w naszym domu.Aloes również poczynił postępy.Bardzo urósł i wydał potomstwo w postaci jednego maleńkiego odrostu.
Kwiecień 2020.
Na zdjęciu z małym odrostem.
Zwartnica -
Hippeastrum
Rodzaj roślin z rodziny amarylkowatych. Istnieje około 80 gatunków rosnących w tropikalnym i subtropikalnym klimacie Ameryki Południowej – od Argentyny aż po Meksyk i Karaiby[3].Żródło tekst:Wikipedia
Sugerując się jej rodziną prawdopodobnie dlatego mylona jest z Amarylisem?
Hoduję je od szeregu lat i doprowadzam do kwitnienia w okresie Bożego Narodzenia z większym lub mniejszym powodzeniem bo jedna zakwita albo nieco wcześniej albo później.Roślina bardzo dekoracyjna stwarzająca piękny świąteczny nastrój-polecam.W tym roku przed paroma dniami posadziłem do podłoża cztery cebule-dwie zeszłoroczne pędzone i dwie nowo zakupione tak na wyrost gdyby zeszłorocznym zamiast kwiatów wyrósł "szczypior" czyli same bardzo wydłużone liście?
A zatem należy się uzbroić w cierpliwość i czekać czy zeszłoroczne zakwitną bo te tyle co zakupione nie powinny sprawić niemiłej niespodzianki?Po wypuszczeniu pędów wysadzam je z podłoża,przemywam korzenie i wsadzam do ozdobnego pojemnika szklanego,który wcześniej wkładam torfowcem-jeżeli nie mam problemu z jego nabyciem w markecie?
U jednych i drugich już po paru dniach od posadzenia w podłożu widać wyrastające zawiązki pierwszego liścia.
Pozdrawiam jeszcze raz i zapraszam do odwiedzin