Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Witajcie :wit .

Czy u Was też była taka brzydka pogoda dzisiaj ?? Do południa jeszcze jako tako ale potem mgła była taka, że ciężko było jechać autem ;:222 . Co chwilkę mżyło i ogólnie ciapa , chlapa. Miałam do załatwienia kilka spraw i przy okazji wpadłam do ogrodniczego :tan . Kupiłam po raz pierwszy ziemię przeznaczoną do wysiewów. Wcześniej kupowałam normalną ale postanowiłam wypróbować . Kupiłam też na próbę wielodoniczkę wraz z podstawką. Jest w niej 66 komór ale nie są zbyt wielkie bo mają 4x4 cm . Mimo wszystko kupiłam z czystej ciekawości jak się sprawdzi. Wiem, że zdania na temat ich stosowania są podzielone ale co tam ;:173 . Wypróbować nie zaszkodzi . Plastik jest dość gruby i nie wygina się .Do koszyka wpadły też nasiona, bardzo skromnie bo tylko czarnuszka i cynia skabiozowa, która zauroczyła mnie swoim wyglądem. Ciekawa jestem czy będzie tak wyglądała jak na załączonym zdjęciu . Swoją drogą to prawdą jest, że kupujemy oczami ;:306 a sprytni producenci wykorzystują to robiąc kolorowe opakowania .

Obrazek

Obrazek

Marysiu na szczęście kot okupuje tylko jeden parapet . Mam nadzieję, że nie zmieni swojego przyzwyczajenia ;:306 . Również pozdrawiam ;:196 .

Lucynko ciężko jest złapać czerwony kolor na zdjęciu ,a ta begonia to ma taki sama nie wiem ni to czerwony ni pomarańczowy. W każdym razie żarówiasty ;:306 . Marzą mi się białe i różowe ;:224 . Wczoraj pogoda była ładna ale dzisiaj beznadziejna. Padało co jakiś czas a potem była mgła. Ciapa , chlapa , błoto i jedna wielka masakra. Nie lubię takiej pogody okropnie bo mamy słabo utwardzony wjazd i normalnie robi się pobojowisko ;:222 . Oj zdecydowanie wolę żeby było jeszcze na lekkim minusie no ale zobaczymy. Dziękuję i wzajemnie :wit .

Agnieszko powodzenia z trawą pompasową Ci życzę, może się uda . Wężokot mnie rozbawił prawie do łez :;230 . Ja mówię na to gąsienica . On tak czasem lubi wyciągnąć się i schować łapki pod brzuch. Wygląda to zabawnie . Wężokot pomiziony ;:306 .

Asiu okazało się, że córka nie wymaga rehabilitacji. Radzi sobie świetnie bo gips nie był bardzo sztywny i mogła ruszać paluszkami i w łokciu. To co powinno być usztywnione było usztywnione ale reszta prawie normalnie funkcjonowała ;:333 . Co do begonii to ta moja wygląda ładnie tylko na zdjęciu, w rzeczywistości to wyrosła mi bardzo wysoka i miała dziwny pokrój. Kolor też nie do końca mi "leży" ale bulwy mam tak duże, że szkoda mi ich wyrzucać. Może wkładasz begonie zbyt głęboko do ziemi ?? One lubią być posadzone płytko i nie znoszą zbyt dużej wilgoci. Mnie jak do tej pory udawały się, tylko jedyny mankament to ten pokraczny pokrój :roll: . Mimo wszystko chcę kupić nowe bulwy i inne kolory, może tym razem będą bardziej zwarte . Ach co do pogody to sama nie wiem co jest gorsze, czy ta ciapa i chlapa czy mrozy . Chyba wolę jeszcze zimowy i mroźny luty a potem marcową odwilż i wiosnę. Czas pokaże jak będzie.

Stasiu masz rację, koty wiedzą co dobre . Ja też cieszę się, że na razie zdrowie dopisuje. Chciałabym by tak już pozostało ale zobaczymy co będzie dalej. Przed nami luty i marzec a te miesiące też lubią przynosić choroby ;:222 . Pozdrawiam ;:196 .

Florianie dziękuję za miłe słowa . Niestety obecnie zima przybrała nieco inny wygląd ;:222 . Jest ciapa, chlapa i szaro buro dookoła. No cóż zrobić :roll: .

Na koniec słoneczny pierwiosnek . Pozdrawiam :wit .

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Czarnuszkę jak raz posiejesz to już z Tobą zostanie, ale ja nie narzekam na ten związek. Uwielbiam te kwiatki. Z ususzonych robiłam bukiety.
Cynia skabiozowa :uszy W moich własnoręcznie zbieranych nasionkach czasami też się zdarza, że skabiozy wyrosną. Ich kwiatki są prześliczne. ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko begonia pięknie kwitła. ;:138 Mnie pierwsze podejście kompletnie się nie udało, na tarasie się gotowały, a od północy się wyciągnęły i nie kwitły ładnie. ;:222 Ziemia do wysiewów bardzo mi się podoba, jest bardzo drobna, bez włókien. ;:215 Też mam taką multipaletę i sieję w niej cynie lub inne kwiaty, potem od razu do gruntu, bez pikowania.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Ja po 3 sezonach stosowania multipalet z takimi małymi "oczkami" się wkurzyłam i wywalam. Część sama się wykruszyła i połamała od słońca. Ale główną ich wadą jest dla mnie to, że nie jestem w stanie zapewnić dostatecznej wilgotności podłoża w tak małej ilości ziemi. Jeszcze pod pokrywą to jest o.k. Ale po skiełkowaniu i odkryciu w ciągu jednego dnia siewki mi nieraz usychały na parapecie.

Sprawdziły mi się multipalety takie w podstawie z niebieskiego plastiku, z większymi pojemniczkami. Były dobre do wysiewu sporej ilości odmian pomidorków. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, cynię skabiozową i ja w tym roku wysiewam, czarnuszkę też, chociaż wysiewałam już kilka razy i jakoś ze mną nie została :(
mili17199
100p
100p
Od: 23 lut 2016, o 11:29

Post »

Witam, piękne lilie.
Ja sieje w pudełkach po serkach typu Monte, a później pikuje.
Gosia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Małgosiu czarnuszki mam w sumie dwa opakowania z innych firm ;:108 . Bardzo mi się spodobała i chciałabym żeby ze mną została na dłużej ;:108 . Co do cynii to nawet nie wiedziałam, że takowa istnieje ;:oj . Bardzo ładna ale czy taka rzeczywiście mi urośnie z tych nasion to się przekonamy ;:108 .

Soniu ja nawet nie otwierałam tego opakowania z ziemią ;:oj . Boję się, że jak otworzę to polecę i zacznę siać ;:306 a obiecałam sobie połowę lutego i trzymam się tego terminu ;:173 . Czy swoją multipaletę też masz z takimi małymi dzurkami 4x4 cm ?? A jak z utrzymaniem wilgotności ?? Ja pomyślałam, że skoro są dziurki to można lać wodę do podstawki i rośliny jak będą podrośnięte to same będą pobierały sobie wodę. Jak kupuję rozsadę pora czy selera to w jeszcze mniejszych wielodoniczkach mają tą rozsadę i jakoś dają radę te sadzoneczki .

Dario ja kupiłam z czystej ciekawości i zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Skoro ludzie robią rozsady warzyw w takich malutkich wielodoniczkach i te sadzonki dają radę do maja w nich siedzieć to czemu kwiatki nie dałyby rady ?? No zobaczymy ;:108 . Przy mocnym słońcu to faktycznie pewnie trudno o dobrą wilgotność w takich małych pojemniczkach ale spróbuję. Wiesz jak jest Dario, każdy chce ograniczać objętość pojemników do wysiewów bo parapety nie są z gumy. Gdybym miała sporo miejsca to kupiłabym wielodoniczki z dziurami 10x10 ale niestety nie dysponuje taką przestrzenią ;:222 .

Dominiko fajnie, że będziemy miały te same kwiaty ;:108 . Czarnuszka zauroczyła mnie u Dziewczyn na forum więc musiałam ją kupić. A tą cynię wyczaiłam w sklepie i mówiła do mnie "kup mnie" ;:306 . Jak mogłam jej odmówić no jak ?? :;230

mili17199 witaj :wit . Dziękuję ;:108 .Ja z reguły wysiewam nasiona do większych pojemników a potem pikuję do pojemników po jogurtach. Gdybym tak miała zwyczaj zostawiania wszystkiego co mam to i takie monte by się znalazły ale niestety sporo pojemników wyrzucam bo zapominam :( .
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ja się wcale nie dziwię, że nie mogłaś jej odmówić :D Moja, to na bezczela, sama wskoczyła do koszyka :;230
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko nie wytrzymałam i wysiałam rozplenice Majesty. ;:173 Dostałam nasionka od forumki i musiałam sprawdzić kiełkowanie. ;:306 Tłumaczę sobie, że ma długi okres wegetacji i żeby mieć własne nasiona, muszę wcześnie posadzić w gruncie. :D Wlewam wodę do podstawki, ale dość oszczędnie, bo jak już rośliny w multipalecie mają spore korzonki, to nie mogą stać w wodzie. Wylanie wody z podstawki, to raczej karkołomne przedsięwzięcie. :roll:
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Wow ale paletka ;:oj . Lej wodę do podstawki i będzie ok. Ja mam mniejsze. Chociaż jedna taką większą chyba mam w garażu... Juz pomału nie wiem co mam.
Czarnuszka to do jedzenia?
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Ewelinko, zakupy udane ;:333
Trzymam kciuki za te paletkę ... Ja mam podobną i niestety nic mi się nie udało,jak do tej pory, wszystko pochłonął grzyb, ziemia była cała zarażona - oczywiście piszę o zeszłorocznych poczynaniach.

Pierwiosnek ;:167
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Cynia urośnie, spoko. Ja sieję cynię w kwietniu do takiej długiej donicy, stoi na zewnątrz, ale kontroluję w razie przymrozków. Potem pikuję do gruntu. Wielu sieje od razu do gruntu, ale ja wolę kontrolować nasadzenia.
Czarnuszkę od razu do gruntu, szybko wzrasta. :uszy
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, śliczny pierwiosnek! ;:215
Dalię skabiozową też mam zamiar wysiać. Jeszcze takiej nigdy nie siałam, a nasiona mam od zeszłego roku. Będziemy zatem sprawdzać jej urodę. :tan
Specjalną ziemię do wysiewów jeden raz kupiłam. Pełno w niej było ziemiórek, które zniszczyły mi bardzo dużo siewek ;:145 i przyrzekłam sobie, że nigdy więcej jej nie kupię. ;:185 Mam blisko kwiaciarnię, w której kupuję bardzo dobrą ziemię do kwiatów. Ta ziemia co rok się sprawdza ;:333 i już przy niej zostanę. ;:108
Wielodoniczek nie używam, bo mam miniszklarenki, ;:63 potem kubeczki plastikowe po śmietanie, kefirze i zsiadłym mleku. Zbieram przez cały rok.
Zainteresowałaś mnie czarnuszką. ;:204 Raz jeden siałam, ale wyrosła mi tylko niebieska, nie rozsiała się lub ją wypieliłam i więcej nie siałam. Może spróbuję... ;:218 Jeszcze pomyślę.
Spokojnej i słonecznej niedzieli. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewelinko - cynię też sobie taką już kupiłam, ale nie wiem jak się u mnie będzie miała.
Czarnuszkę posiałam raz wczesną wiosną wprost do gruntu i mam już ją stale. W tym roku zebrałam troszkę nasion by posiać ją w innym miejscu, wśród róż.
Czarnuszka tak samo jak np smagliczka choć jednoroczna to pozostaje przez wiele lat. Wszystkie kolorki miałam dopiero w trzecim roku, najdłużej czekałam na białą, ale też się wreszcie pojawiła. Zaczynało się oczywiście od niebieskiej, potem może ze dwa kwiatuszki lekkiego różu, aż wreszcie pojawiła się i biała. Nawet teraz, w czasie takiej zimy widzę gdzie jest w ogrodzie, taka z niej siłaczka.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Niezmiennie podziwiam wszystkich za wysiewy ;:180 ;:180 ;:180 Ja do tego nie mam ręki ;:185 Chylę czoła, Ewelinko ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”