Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Oczywiście przez cały czas powstawał ogród ozdobny - różany. Koncepcja od początku była taka, że będą róże i byliny na dużych rabatach, kolorystyka biel - niebieski - różowy. Tego się trzymam do dzisiaj, ale kształt rabat mocno ewoluował.
Na początku sadziłam powoli kolejne rośliny tworząc rabatki. Oczywiście nie od razu z rozmachem, bo nie dało się wszystkiego od razu z dwóch względów - czasowych i finansowych, bo ogród to jednak ogromny wydatek.
Obrazek

Obrazek

pamiętam jak jednego roku wypaliło cały trawnik. Myślałam, że już nic nie urośnie po tych upałach.
Obrazek

Rabaty na środku były okrągłe, jednak w 2012 roku zmieniły kształt, bo mój tato zaczął chorować i coraz trudniej było zadbać o koszenie wokół rabatek - kółeczek.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Łatwiej było kosić wokół form prostych i stąd wziął się pomysł na rabatki proste i symetryczne przed ławeczką. Kupiłam tez wtedy nową, angielską ławeczkę Lutjensa, bo poprzednia złamała się.
Obrazek

szybko się wszystko zazieleniło
Obrazek

W kolejnym sezonie wyglądało już coraz lepiej. Ułożyłam tez kostkę w kółeczku na środku
Obrazek

Proste rabatki przed ławeczką wymusiły zmianę linii bocznej rabaty po lewej stronie - trzeba było ją zupełnie wyprostować, żeby to wszystko dobrze wyglądało, a to oznaczało wielka rewolucję wejścia do ogrodu w 2014r....
Trzeba było - w nawiązaniu do całościowych linii, zrobić wejście na wprost ławeczki. Przesunęliśmy więc wczesną wiosną 2014 łuk-bramkę, a następnie zamówiłam duże cisy na żywopłot, bo trzeba było przedłużyć ten, które już był posadzony wcześniej w tej części ogrodu
Obrazek

Obrazek

latem było już całkiem fajnie - zniknęły ślady przenoszenia darni
Obrazek

w 2016 nie widać już, że były takie przeróbki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od dwóch lat powstają elementy architektury ogrodowej z cegły - to pracochłonne, bo robimy wszystko sami, ale tez poprawiło wygląd ogrodu ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Bardzo przyjemnie ogląda się takie zdjęcia na przestrzeni lat i widać ile pracy kosztował Was ogród. Te prostokątne rabaty to był strzał w dziesiątkę ;:333. Ta symetria jest rewelacyjna. Podziwiam Cię, że tak konsekwentnie wszystko robisz według planu ;:108 . Masz na prawdę świetny ogród a dla architektury z cegły chylę czoła ;:180. Wspaniale wykonana a do tego przez Was więc jeszcze większe brawa . Moniko no co tu dużo pisać, masz świetny gust i cudowny ogród ;:108. Twoje dekoracje przed drzwiami i w innych miejscach także robią na mnie wrażenie ;:108. Czekam na Twoją wiosnę ;:224. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moni oczywiście, że znam wszystkie te zdjęcia z poprzednich wątków. I zawsze chętnie do nich powracam. One tylko utwierdzają mnie, że jesteście mistrzami w tworzeniu ogrodu, Ty, Em i tata.
Zdrówka dla Was. I oby tacie się już nie pogarszało. ;:168
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alaniu pokazałam Twój ogród mojej kuzynce,która wpadła do mnie na kawę.A jest to niesamowicie zakręcona ogrodowo osóbka :wink: I wiesz co było potem? Kawa nie dopita,kuzynka nieobecna..bo zamiast pogaduchy ze mną to buszowała po Twoim wątku...włos rozwiany,wzrok mętny a na koniec powiedziała...no aż tak pięknego ogrodu to nie można mieć,to po prostu bajka.Zgadzam się z nią..to po prostu OGRÓD BAJKA ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57

Post »

I dodam,że uwielbiam takie porównawcze zdjęcia.Dopiero wtedy widać ogromny trud i niesamowity wysiłek by stworzyć tak cudowny a przede wszystkim klimatyczny ogród.
Wielkie brawa dla Was Aganiu i dziękuję,że pokazujesz swoje królestwo ogrodowe a my możemy oglądać i podziwiać,podziwiać,podziwiać no i oczywiście inspirować się :heja

Miłego dnia :wit

-- 12 gru 2016, o 15:39 --

A Twoją biżuterię ogrodową to najnormalniej w świecie kocham :tan I podobno kobiety kochają brylanty a ja...żeliwo ogrodowe :tan
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Coś pięknego... Taki ogrom pracy. Ale efekt powalający ;:180 I pozazdrościć tylko takiego ogrodnika pomocnika jak Tata ;:108 Ogród jakich mało, jestem pełna uznania!
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To są dopiero zmiany :D
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Monika, dobrze, że oprócz zdjęć wszystko kolejno opisujesz. Dopiero wtedy człowiek ogarnia wyobraźnią ile pracy kosztuje własny ogród, który mimo, że amatorski i zrobiony własnoręcznie wygląda jak spod ręki projektanta.. i to takiego dobrego ;:180
Rondo przed domem ;:167 Zawzięta z ciebie osóbka- sadzić bukszpany na wykopaliskach i placu budowy ;:306 Ale jak widać upór się opłacił ;:108
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Monia jestem z ciebie bardzo dumny. Patrząc na te zdjęcia z początków zakładania ogrodu i widząc to co jest pod darnią niebywałe że stworzyłaś takie cudo. To trzeba się urodzić z takim talentem . Pracy włożyłaś tu ogrom. Pięknie się patrzy ale ja wiem ile to wszystko kosztowało wysiłku. Przyjemnego jak dla ogrodnika wysiłku. Pięknie i schludnie masz. Ozdoby jak zwykle orginalne bo i ty jesteś orginalna w tym co robisz. Wraca się do ciebie i za każdym razem kopara opada z wrażenia ;:138 ;:138 . Twórz dalej te piękno w tej naszej szarej niekiedy rzeczywistości.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Monia, niesamowita konsekwencja tworzenia u Ciebie. Uwielbiam takie zdjęcia przed i po. Widać wtedy, ile pracy zostało włożone, jak pięknie rozkwitają nam ogrody. I ten klombik z białymi różami przed domem....bajecznie. Tylko szepnę na uszko, że ten żwirek wyglądał tak bardziej....angielsko. Ale wiem, że musi być praktycznie. I też jest pięknie ;:215
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23

Post »

Monika, dopiero teraz widzę jaką masz ziemię, jeśli w ogóle tak można to nazwać. Kiedy czytałam wszystkie części twojego wątku, to pierwszych zdjęć nie było widać, więc nie bardzo mogłam sobie to wyobrazić. Teraz jestem w szoku :shock: Tyle pracy włożyłaś w ogród i powstało coś tak pięknego ;:167 ;:167
Ula
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Moniko, podziwiam Twój ogród i czerpię z niego inspirację ;:173
Zaczęłam czytać Twój wątek od początku, od 1 częsci, bo byłam ciekawa jak ten piękny ogród powstawał. Szkoda, że nie widać już zdjęć z pierwszych postów, ale trzeba przyznać, że niezłe miałas perypetie związane z zakupem działki :)

Ja też mam swoje wymarzone 30ar, i dopiero teraz zaczynam działkę zapełniać. Ciągle przeszkadzał i dalej przeszkadza mi w tym nasz dom w budowie, bo chciałabym posadzić coś np. pod murem domu, a nie mogę, bo jeszcze ocieplenie, bo tynki, malowanie i boję się co by zostało z moich roślin po takich remontach :(

Pozdrawiam Cię i wszystkiego dobrego :wit
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Moniczko , na pewno jesteś teraz ogromnie zapracowana , więc życzę Ci spokoju ducha w tej przedświątecznej krzątaninie i pozdrawiam serdecznie ;:167
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Mimo że wszystko to już widziałam, to zebrane w jeden ciąg zdarzeń, robi jeszcze większe wrażenie. Daje nadzieję, że może kiedyś osiągnę u siebie namiastkę tego zorganizowania i uporządkowania. Namiastkę bo wiem, że artyście nie dorównam.
Fantastycznie się to ogląda, do tego ten komentarz ;:215 Mnóstwo pracy ale efekt oszałamiający. Pewnie jesteś z siebie bardzo dumna, bo powinnaś ;:180
podziwiam
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko żeby stworzyć taki ogród trzeba mieć duszę artysty, ale siły mocarza. ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”