?Kochani, mam tu na tej działeczce jeszcze jedno miejsce, które spędzało mi sen z powiek. Szczególnie mi na nim zależy bo będzie najczęściej oglądanym nie tylko przez domowników, ale i przez gości. To miejsce za domem przy tarasie. Póki co niełąd budowlany na całego. Jakieś zaczątki już mam, ale dobór roślin nie dawał mi spokoju. Posadziłam roślinki i jednak coś mi nie pasowało. Część musiałam wysadzić przez tego potwora świrka, który wypija całą wodę. Dumałam, chodziłam cały poprzedni rok i myślałam jak to urządzić. Zimę spędziłam na oglądaniu Waszych pięknych ogrodów. Coś tam wydumałam, jednak mam tu jeszcze jedno miejsc, w którym nie wiem co posadzić. Pokaże jak to wyglądało w tamtym roku, tylko nie przestraszcie się bałaganu, u mnie wciąż plac budowy.
Dumałam i stwierdziłam, że chyba chcę coś takiego.
rabat ma kształt półkolisty i obłożona była pniami w celu zabezpieczenia przed murarzami. Chętnie wszyscy na nich siadali, więc wpadł mi pomysł do głowy, ze w tym miejscu będzie niewysoki murek, który posłuży za ławeczki. Na trawniku zrobimy miejsce na ognisko, miło będzie wtedy na nich posiedzieć. Na rabacie rosną kulkowe tujei, które chce posadzić w jednym rzędzie z przodu rabaty w środku miedzy murkami. Za nimi będzie szpaler róż, zamówiłam BAILANDO ( tu ją można obejrzeć
https://www.rozeogrodowe.pl/pl/p/Roza-r ... ILANDO/795 , nawet jest filmik). Za nią będą rosły jeżówki Caterina, właściwie już rosną a za nimi hortensje, też już posadzone.
W prawym rogu rośnie jodłą, idąc w stronę domu, koło niej wierzba szczepiona hakuro a obok róża bremer stadtmusikanten ( mam nadzieję, że kiedyś będzie taka piękna jak u P. Ani
http://www.roslin-menazeria.net/1024,2773,roze.html ) Podsadzę ja róża Munstead Wood. W ciągu od jodły, do róży bremer z przodu będzie łan jeżówki strawberry shortcake. Po porawej stronie szpaleru róży Bailando jest róża Burgundy a po lewej First Lady. Po kewej stronie First Lady jest duży krzak rozplenicy a przed nim chcę szpaler kwiatów kwitnących w jasnym kolorze. To ta biała plama po lewej stronie. To jest to miejsce przy tym dużym świerku. W tym roku chcę go przyciąć o 2/3 wysokośći to może nie będzie tak wypijał wody. Zastanawiam się, czy nie powtórzyć jeżówki strawberry shortcake ? a może łan białych jarzmianek ? Co o tym sądzicie, a może coś inne go ? Ale co ? Pomóżcie