Namiastka ogrodu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Namiastka ogrodu

Post »

Ewuniu Widzę, że masz też sporo floksów ;:173 ... bardzo je lubię bo przypominają mi dzieciństwo u mojej babci na wsi... Teraz sama mieszkam na wsi i jestem babcią więc chcę odbudować wspomnienia w realnym świecie, floksy będa miały w tym swój udział ;:108
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Olu, cieszę się ,że i w Twoim ogrodzie zagoszczą te cudne kwiaty ;:166

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cyma2704 pisze:Ewuś siedzę i gapię się na kilka ostatnich stron. ;:224 Od razu nastrój mi się poprawił. :) Pewnie popodziwiam specjalnie zawilce z bordową jeżówką. ;:oj ;:215 Mam nadzieję, że twoje doświadczenia z dwuletnimi jeżówkami w dużych kępach, sprawdzą się też u mnie. ;:65
Soniu, ja też lubię to zestawienie. To miejsce już mi się nawet zaczyna podobać, ale muszę jeszcze nad nim w tym roku popracować. Koncepcje już mam w głowie i roślinki też

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przeszkadza mi tutaj kolor liliowca, jakoś nie pasuje, wymienię go na inny. Z brzoskwiniowych mam zamiar utworzyć szpaler, którym podsadzę różę crown princess margareta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewarost pisze:Ewuniu Widzę, że masz też sporo floksów ;:173 ... bardzo je lubię bo przypominają mi dzieciństwo u mojej babci na wsi... Teraz sama mieszkam na wsi i jestem babcią więc chcę odbudować wspomnienia w realnym świecie, floksy będa miały w tym swój udział ;:108

Ewuś, lubię floksy, najbardziej chyba za ich zapach, no i przylatuje do nich fruczak gołąbek :-)
Uzbierało mi się ich kilka a nawet kilkanaście odmian.

Ten zakwita jako pierwszy, już w czerwcu :-) Przycinam i kwitnie do samej jesieni

Obrazek

I jeszcze mam takie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I mój najukochańszy z wszystkich ;:167 ;:167 ;:167

Obrazek

I tak malinka

Obrazek

Obrazek

Jest też w kolorze fuksji

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

;:oj Ewuniu toż to, potężna kolekcja ;:215 ...już czuje ich zapach , a ty wysiewasz nasionka czy kupujesz rozsady, Ja kiedyś próbowałam z nasion, ale nie bardzo mi wyszło :? i mam takie małe dwie sadzonki od sąsiadki, ale nie wiem jak dadzą radę po tej zimie bo sadzone były wczesną jesienią ;:174
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewarost pisze:;:oj Ewuniu toż to, potężna kolekcja ;:215 ...już czuje ich zapach , a ty wysiewasz nasionka czy kupujesz rozsady, Ja kiedyś próbowałam z nasion, ale nie bardzo mi wyszło :? i mam takie małe dwie sadzonki od sąsiadki, ale nie wiem jak dadzą radę po tej zimie bo sadzone były wczesną jesienią ;:174
Nie siałam, wszystko z rozsad. głównie kupowałam, albo dostałam sadzonki.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

?Kochani, mam tu na tej działeczce jeszcze jedno miejsce, które spędzało mi sen z powiek. Szczególnie mi na nim zależy bo będzie najczęściej oglądanym nie tylko przez domowników, ale i przez gości. To miejsce za domem przy tarasie. Póki co niełąd budowlany na całego. Jakieś zaczątki już mam, ale dobór roślin nie dawał mi spokoju. Posadziłam roślinki i jednak coś mi nie pasowało. Część musiałam wysadzić przez tego potwora świrka, który wypija całą wodę. Dumałam, chodziłam cały poprzedni rok i myślałam jak to urządzić. Zimę spędziłam na oglądaniu Waszych pięknych ogrodów. Coś tam wydumałam, jednak mam tu jeszcze jedno miejsc, w którym nie wiem co posadzić. Pokaże jak to wyglądało w tamtym roku, tylko nie przestraszcie się bałaganu, u mnie wciąż plac budowy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dumałam i stwierdziłam, że chyba chcę coś takiego.

Obrazek

rabat ma kształt półkolisty i obłożona była pniami w celu zabezpieczenia przed murarzami. Chętnie wszyscy na nich siadali, więc wpadł mi pomysł do głowy, ze w tym miejscu będzie niewysoki murek, który posłuży za ławeczki. Na trawniku zrobimy miejsce na ognisko, miło będzie wtedy na nich posiedzieć. Na rabacie rosną kulkowe tujei, które chce posadzić w jednym rzędzie z przodu rabaty w środku miedzy murkami. Za nimi będzie szpaler róż, zamówiłam BAILANDO ( tu ją można obejrzeć https://www.rozeogrodowe.pl/pl/p/Roza-r ... ILANDO/795 , nawet jest filmik). Za nią będą rosły jeżówki Caterina, właściwie już rosną a za nimi hortensje, też już posadzone.

Obrazek

W prawym rogu rośnie jodłą, idąc w stronę domu, koło niej wierzba szczepiona hakuro a obok róża bremer stadtmusikanten ( mam nadzieję, że kiedyś będzie taka piękna jak u P. Ani :-) http://www.roslin-menazeria.net/1024,2773,roze.html ) Podsadzę ja róża Munstead Wood. W ciągu od jodły, do róży bremer z przodu będzie łan jeżówki strawberry shortcake. Po porawej stronie szpaleru róży Bailando jest róża Burgundy a po lewej First Lady. Po kewej stronie First Lady jest duży krzak rozplenicy a przed nim chcę szpaler kwiatów kwitnących w jasnym kolorze. To ta biała plama po lewej stronie. To jest to miejsce przy tym dużym świerku. W tym roku chcę go przyciąć o 2/3 wysokośći to może nie będzie tak wypijał wody. Zastanawiam się, czy nie powtórzyć jeżówki strawberry shortcake ? a może łan białych jarzmianek ? Co o tym sądzicie, a może coś inne go ? Ale co ? Pomóżcie ;:180
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa zastanów się nad tujami w towarzystwie róż, odradza się sadzenie ich bo tuje objadają róże i szkoda by było pięknych Bailando. Chyba, że zastosujesz porządne oddzielenie tak by ich korzenie ze sobą nie konkurowały. Pomysł z murkiem fajny ;:333
Co do reszty to moja wyobraźnia przestrzenna, a raczej jej brak nie ogarnia, wiec nie pomogę. Powodzenia.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ewuś ja ci w tym temacie nie pomogę bo sama mam zawsze problemy co z czym połączyć...
Ale powiem ci że projekcik zrobiłaś sobie super...Murki na pewno będą wykorzystane... ;:108
Ja w BR zamówiłam takie jeżówki
"SUPREME CANTALOUPE"
COCONUT LIME
GREEN JEWEL
HOT PAPAYA
ALOHA
SECRET ROMANCE ;:224

oraz ostróżki
LA BOHEME
SKY BLUE

i parę floksów bo mam tylko białego...
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ola2310 pisze:Ewuś ja ci w tym temacie nie pomogę bo sama mam zawsze problemy co z czym połączyć...
Ale powiem ci że projekcik zrobiłaś sobie super...Murki na pewno będą wykorzystane... ;:108
Ja w BR zamówiłam takie jeżówki
"SUPREME CANTALOUPE"
COCONUT LIME
GREEN JEWEL
HOT PAPAYA
ALOHA
SECRET ROMANCE ;:224

oraz ostróżki
LA BOHEME
SKY BLUE

i parę floksów bo mam tylko białego...

Ola, śliczne jeżówki zamówiłaś

Supreme t moja ulubienica. Jest na pierwszym zdjęciu. ja nazywam ją brzoskwiniową gerberą. Jest średniej wysokości i średnio się
krzewi. ;:167 ;:167 ;:167

COCONUT LIME to niska jeżówka na obrzeża rabat i wymaga podpórek, dobrze się krzewi i ten kolorek

GREEN JEWEL średniej wysokości, duże kwiaty , sztywna, dobrze się krzewi. Musisz ją mądrze posadzić, dać jej kolorowe tło bo inaczej kwiaty na zieleni zginą

HOT PAPAYA średniej wysokości, dużo kwiatów. Koniecznie musi rosnąć w słońcu bo inaczej nie wybarwi kwiatów, będą raczej pomarańczowe, raczej do podpierania

ALOHA ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 piękna, dobrze przyrasta, średnia wysokość, piękne, duże kwiaty, sztywna, nie wymaga podpór.

SECRET ROMANCE ;:167 średniej wysokości, bardzo słodka, śliczny kolorek, wymaga cierpliwości, pomalutku przyrasta i buduje krzak, dłużej niż inne.

Ostróżka LA BOHEME mi padłą, a tej drugiej nie znam. Dużo floksów mam z bylinowego.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ale pięknie mi to opisałaś.... ;:196
Wiadomości bardzo przydatne, zapisałam sobie w zeszyciku żebym wiedziała jak i gdzie je posadzić...
I z tego co wiem to nie za głęboko , tak?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewciu co prawda tam gdzie tuje to mnie nie ma, ale wiem że wyjadają i wypijają wszystko rosnącym roślinom, a u Ciebie są dość blisko.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ola2310 pisze:Ale pięknie mi to opisałaś.... ;:196
Wiadomości bardzo przydatne, zapisałam sobie w zeszyciku żebym wiedziała jak i gdzie je posadzić...
I z tego co wiem to nie za głęboko , tak?
Tak, na głębokość jak rosły w doniczce. Ja w pierwszym roku po posadzeniu niczym nie zasilam bo ma budować bryłę korzeniową. W następnym roku obornik

-- 7 lut 2017, o 19:34 --
Maska pisze:Ewciu co prawda tam gdzie tuje to mnie nie ma, ale wiem że wyjadają i wypijają wszystko rosnącym roślinom, a u Ciebie są dość blisko.

O tujach to ja nie wiedziałam. Zachowam stosowną odległość. Dziękuję za tą informację
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ewcia, ja kocham floksy, a Ty masz ich tyle pięknych odmian ;:167
Bardzo pozytywna zmiana rabaty się szykuje ;:215 ;:303
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:138 Floksy bajeczne! Uwielbiam ich zapach! Jeżóki mogę podziwiać u ciebie :( u mnie jakoś nie chcą rosnąć ...ale mam te najzwyklejsze różowe i białe...też je kocham! ;:167
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”