Aniu widzę żurawki w zaprzyjaźnionych ogrodach i dochodzę do wniosku, że te same odmiany zachowują się różnie, na odmiennych glebach. Nie są to jednak rośliny na pełne słońce. U mojej przyjaciółki na glinie wcale nie chcą rosnąć, a u mnie na piasku niektóre sobie radzą. Może masz czosnek Hair, z rozwichrzoną, zieloną czupryną.

Nic prostszego, jak synkowi wykopać jedną cebulę i posadzić na swojej rabatce.
Lucynko witam i dziękuję.

Jak właścicielka tak pięknego ogrodu powie dobre słowo, to liczy się podwójnie.

Czasem to moje zbytnie uporządkowanie przeszkadza w zapełnianiu rabat, ale uczę się podglądając różnorodne zestawienia roślin.
Małgosiu krecik jakoś kojarzy mi się z czeską bajką, moje dzieci go uwielbiały. Nie umiem się na niego gniewać.

Podobny serial mam na trawniku, M codziennie rano krzyczy, że nowe kopce się pojawiły. To najważniejsza wiadomość przed śniadaniem.
Sabinko przypisywanie roślinom specjalnych właściwości, to pewnie nasza tęsknota za znalezieniem panaceum na wszystko. Czosnek na nadciśnienie, złocień maruna na migreny, komarzyca na komary i jeszcze wiele innych pożytecznych zastosowań.
Beatko dzięki.

Nowy rok, nowe nadzieje na stworzenie idealnych rabat.

Zdrowia właśnie trzeba, żeby je nieustannie zmieniać.
Jolu dzięki za życzenia i wsparcie.

Moje dzieci pierwszy raz urządziły kolację wigilijną.

Tworzenie ogrodu jest zdecydowanie ciekawsze, jak inni kibicują i podsuwają rozwiązania.

Zdarza się jednak, że z pierwotnych planów nic nie zostaje. Tak było z moją skarpą, która miała być bylinowa, biało-niebieska. Zrobiłam z waszą pomocą listę roślin, a jesienią powstała na większej części różanka.
Dario dziękuję.

Masz rację, że te ciekawe właściwości roślin mają ograniczony zasięg. Pewnie jakby położyć się w lawendzie, to komary by nie czuły zapachu człowieka i nie gryzły.

Jednak praktyczne zastosowanie jest niewielkie.
Kilka białych kwiatów z lipca. Złocienie coraz bardziej mi się podobają i już wymyśliłam im nowe miejsce. Żeby tylko do wiosny mi się nie odmieniło.