Już za kilka godzin będę starsza o cały rok kalendarzowy. Co z tego, że moim miesiącem urodzin jest listopad, a nawet jego końcówka? Kalendarzowo wychodzi, jak wychodzi.

Mimo wszystko cieszę się, że ten odchodzący rok był dla mnie i mojej rodziny łaskawy oraz proszę Boga, by ten nowy nie był gorszy.

Marysiu [Maska] - dobrze, że przypomniałaś o petuniach. Też mam do wysiania. Tym razem własnoręcznie zebrane nasionka.
Zobaczymy, co z tego wyjdzie....
Maryś, kobea powinna Ci spokojnie wzejść. Trudniej jest potem ją utrzymać, ale jeśli posiadasz dość nasłonecznione okno, bądź jakiś doświetlacz, to nie powinnaś mieć kłopotów.

Julio - jak widać, też z donicami już biegasz przy parapetach, że nie na działkę, to co? A może na działkę? Wszystko jedno - ważne, że sadzisz.
Tak. Wiosny już się chce, ale cóż....

Marysiu [amba] - żebym nie zapomniała, to najpierw info : nasionka do Ciebie poszły pocztą. Kiedy dojdą, trudno zgadnąć, bo jakoś dużo świątecznych dni w tym roku. Na szczęście mróz nasionkom niegroźny, a mam dzisiaj 7 pod kreską i słoneczko na tle lazurowego nieba.

Soniu - dziękuję za dobre słowa, Tobie też samych dobroci wszędzie.

Odkryłam, że Sunia nosi białe botki, jak to wdzięczna panienka. Mikrus chodzi w czarnych butach - elegancki facio.

Kasiu [Kasiula] - dobrze, że dysponujesz chłodnym miejscem, dzięki temu te trzy roślinki dożyją do wiosny spokojnie.

Kasiu [vimen] - jeśli nie masz nasion heliotropa, to jestem gotowa dostarczyć Ci ich dużą ilość. Dzisiaj przeglądnęłam wszystkie pojemniczki i okazało się, że aż w czterech miałam nasiona tej rośliny. Po zsypaniu do jednego, pojemniczek zrobił się czubaty.

Heliotropem mogę obdarować jeszcze ze cztery osoby. Tylko dajcie znać.
Zuziu - no, ja też myślałam podobnie. Nawet ktoś się dziwił, że już w styczniu będę siać. A tu proszę! Mamy sprinterki jak się patrzy!

Niech ten kolejny rok przyniesie Ci same dobre przeżycia.

Kwitnącego, urodzajnego, we wszelkie dobra obfitego, a przede wszystkim zdrowego całego 2016 życzę wszystkim przyjaciołom i gościom.