Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Post »

Witajcie w ostatnim dniu mijającego roku. ;:196 ;:196
Już za kilka godzin będę starsza o cały rok kalendarzowy. Co z tego, że moim miesiącem urodzin jest listopad, a nawet jego końcówka? Kalendarzowo wychodzi, jak wychodzi. ;:222
Mimo wszystko cieszę się, że ten odchodzący rok był dla mnie i mojej rodziny łaskawy oraz proszę Boga, by ten nowy nie był gorszy. ;:333

Marysiu [Maska] - dobrze, że przypomniałaś o petuniach. Też mam do wysiania. Tym razem własnoręcznie zebrane nasionka.
Zobaczymy, co z tego wyjdzie....
Maryś, kobea powinna Ci spokojnie wzejść. Trudniej jest potem ją utrzymać, ale jeśli posiadasz dość nasłonecznione okno, bądź jakiś doświetlacz, to nie powinnaś mieć kłopotów. ;:185

Julio - jak widać, też z donicami już biegasz przy parapetach, że nie na działkę, to co? A może na działkę? Wszystko jedno - ważne, że sadzisz.
Tak. Wiosny już się chce, ale cóż.... ;:174

Marysiu [amba] - żebym nie zapomniała, to najpierw info : nasionka do Ciebie poszły pocztą. Kiedy dojdą, trudno zgadnąć, bo jakoś dużo świątecznych dni w tym roku. Na szczęście mróz nasionkom niegroźny, a mam dzisiaj 7 pod kreską i słoneczko na tle lazurowego nieba. ;:138

Soniu - dziękuję za dobre słowa, Tobie też samych dobroci wszędzie. ;:196
Odkryłam, że Sunia nosi białe botki, jak to wdzięczna panienka. Mikrus chodzi w czarnych butach - elegancki facio. ;:224 ;:224

Kasiu [Kasiula] - dobrze, że dysponujesz chłodnym miejscem, dzięki temu te trzy roślinki dożyją do wiosny spokojnie. ;:333

Kasiu [vimen] - jeśli nie masz nasion heliotropa, to jestem gotowa dostarczyć Ci ich dużą ilość. Dzisiaj przeglądnęłam wszystkie pojemniczki i okazało się, że aż w czterech miałam nasiona tej rośliny. Po zsypaniu do jednego, pojemniczek zrobił się czubaty. ;:219

Heliotropem mogę obdarować jeszcze ze cztery osoby. Tylko dajcie znać.

Zuziu - no, ja też myślałam podobnie. Nawet ktoś się dziwił, że już w styczniu będę siać. A tu proszę! Mamy sprinterki jak się patrzy! ;:215
Niech ten kolejny rok przyniesie Ci same dobre przeżycia. ;:196

Kwitnącego, urodzajnego, we wszelkie dobra obfitego, a przede wszystkim zdrowego całego 2016 życzę wszystkim przyjaciołom i gościom. ;:167 ;:167 ;:100 ;:100 ;:196 ;:196

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko witaj w Starym porządnym Roku ;:196
Ja też dostane nasiona petunii zbierane przez forumkę. Kobea jak mi wschodziła to rosła bez problemów, mam okno na południe i bez firanek więc światła pod dostatkiem ;:215 Za to ze wschodami miałam problem często. Raz nawet zamówiłam nasiona przez internet 2 op. i nic nie wykiełkowało, zareklamowałam i dostałam kolejne dwa, które idealnie wykiełkowały, więc pewnie sprzedają stare nasiona ;:223 Czy heliotrop się stratyfikuje czy nic z nim nie robić tylko do ziemi?
Życzę Ci szampańskiej zabawy, sympatycznej kolacji dzisiaj wieczorem a w Nowym Roku samego dobra i dużo zdrowia Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No hej! Marysiu [Maska] - miło Cię widzieć w ostatnim dniu dobrego roku. Następny ma być przynajmniej taki sam.
Nasion heliotropa nie stratyfikuje się. Nie sieje się też do ziemi, tylko na ziemię. One potrzebują światła, by ładnie powschodzić.
Należy nasionka rozsiać bądź posiać w rządki, ale nie przykrywać ziemią, tylko lekko docisnąć i dopiero zwilżyć całość, najlepiej jakimś rozpylaczem. Potem nakryć czymś przeźroczystym i na ciepły parapet.
Zabawę będę miała iście szampańską! Wypiję szampana z eMem, a wcześniej będziemy wozić psa poza miasto w celach wiadomych, bo w mieście już jest głośno od rac i petard różnego kalibru, a Mikrus bardzo się boi. ;:202
O północy M zamyka się z nim w łazience, ponieważ tam jest najciszej. I tak siedzi tam z piesiem co najmniej pół godziny. Czasami nawet dłużej. Na szczęście kota niczego się nie boi i siedząc w oknie przygląda się kolorowym iskrom fajerwerków. ;:219
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję! to już wiem gdzie popełniałam błąd :wink:
Lucynko no to Mikrus biedny, chociaż ktoś mi kiedyś tłumaczył że pies czuje nasze zdenerwowanie i dlatego widzi że coś się dzieje nie tak. Co prawda to mówiła osoba znająca i pracująca z psami, ale czy my naprawdę wiemy co czuje takie zwierze albo czy słyszy to samo co my. Nasz pies już jest na spacerze z młodymi i jak jest bardzo głośno to zamykamy go na ganku, dalej wstęp wzbroniony bo byłby problem z kotami ;:oj
Stoisk z wybuszkami jest co najmniej tyle ile z arbuzami w lecie więc każdy ma za punkt honoru głośniej i jaśniej strzelać ;:223 my tego od lat nie robimy i nawet zimne ognie już wyszły z użycia, ale w ogrodzie popatrzę na cudze wybuszki :D
Miłego wieczoru ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko żegnając Stary Rok i witając Nowy życzę Ci dużo zdrowia, uśmiechu i radości w nadchodzącym, spełnienia marzeń oraz zdrowia , zdrowia i jeszcze ;:196 raz zdrowia
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu - my nigdy nie kupowaliśmy tych wybuszków, by synów tego nie uczyć. Wręcz obrzydzaliśmy im używanie tego okropieństwa wybuchowego. Dzięki temu do dziś ich takie zabawy nie bawią. ;:185
My mamy piękny widok na pokazy fajerwerków przez Orlen na Starym Mieście. Okno południowe znajduje się na wprost miejsca, gdzie te pokazy mają miejsce. Chętnie sobie oglądam. Sama, bo biedny M siedzi w tym czasie w łazience. ;:306
Mikrus boi się każdego hałasu. Podczas burzy też cały się trzęsie.
My go wzięliśmy ze schroniska, a wcześniej ktoś go wyrzucił na ulicę i jakiś czas błąkał się między blokami. Prawdopodobnie łobuzy waliły w niego piłką, bo obok boiska bardzo boi się przechodzić, a odgłosy uderzeń piłki powodują u niego drżenie całego ciała.
Psy mają doskonały słuch i każdy dźwięk dla nich jest zwielokrotniony.
Człowiek jeszcze nawet nie domyśla się nadciągającej burzy, a pies już schowany i za nic nie chce wyjść. Nieraz musieliśmy czekać, aż przestanie grzmieć, by Mikrus pozwolił się zabrać z działki do domu. ;:202
Mieliśmy dawniej owczarka niemieckiego. Ten się niczego nie bał, ale dla odmiany miał chorobę lokomocyjną i nigdzie z nim nie mogliśmy pojechać.

Baw się sylwestrowo, Maryś. Nieważne gdzie, ważne z kim. ;:168

Beatko - będzie się lać tak kiele godziny duchów.
Dzisiaj nie wyjdą z dziur, zbyt głośno i jasno.
Tobie również zdrówka. ;:167

Julio - dziękuję.
Tobie również dużo zdrówka. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko w sylwestrowy wieczór, spędzam ten wieczór z koleżanką i mężem . Mamy na stole Twoje śledzie które przebijają wszystkie potrawy. ;:215
Dużo zdrowia radości i pięknych kwitnień w 2016 roku ;:167 ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko podeślij mnie też takie śledzie ;:180 ;:180
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj, Irenko! ;:196
Baw się dobrze! :tan :tan :tan
Cieszę się, że śledziki zasmakowały. U mnie też znikają zawsze najszybciej. Podobnie jak ogórki z papryczkami chili i chrzanem.
Zajadają się nimi podczas świąt, ale muszę robić ich tyle, by każdy z synów choć po jednym słoiku każdego z tych smakołyków mógł sobie zabrać. ;:108

Marysiu [Maska] - mogę Ci podesłać przepis, bo śledzie już się rozeszły. ;:306
A przepis znajdziesz na swojej Wyspie w części 53. na stronie 82.
Gnaj po matiasy tudzież inne filety śledziowe i sobie zrób! ;:224 ;:224
Gdybyś mieszkała bliżej, zrobiłabym dla Ciebie, a ponieważ trochę daleko do Ciebie, to masz ode mnie ;:79 ;:79
Pozdrawiam. Lucyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witam wszystkich w nowym roku! ;:79
Oby nam się darzyło! ;:31
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko, że niemerytoryczne posty! :;230 ale ta noc należy do nas !
zrobię śledzie po Twojemu i cieszę się, że ten rok przyniósł mi Ciebie ;:196 ;:196

Wspaniałego roku życzę Tobie i wszystkich forumowiczom ;:138 ;:138 ;:304
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu, ja też się cieszę, że poznałam Ciebie oraz mnóstwo wspaniałych przyjaciół. ;:33
Zastanawiam się, jak by to było, gdybym nie trafiła na Forum .... Faktem jest, że nie trafiłam tutaj samodzielnie. To moja kochana jedyna córcia [synowa] znalazła i przysłała mi linka. To dzięki niej tutaj jestem. I jestem z tego powodu jeszcze bardziej szczęśliwa, niż byłam. ;:138
Skoro nie lubisz octu, to zrób sobie śledziki w oleju. Zdaje się, że Irenka robiła oba rodzaje, a przepis pewnie też jest na Wyspie. Sprawdzę. ;:108
U mnie galanty mróz. 10 poniżej zera.
Trzymaj się cieplutko ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Widzę, że przepisik śledziowy już zniknął....
Zresztą zniknęły też inne posty. M.in. od Iwonki [i P...]. Jej posty nikną regularnie, nawet te zgodne z tematyką. Zupełnie tego nie rozumiem. ;:185
Marysiu, o te w oleju pytaj Irenkę, bo nie pamiętam, gdzie podawałam. Bij, zabij - uleciało z głowy. ;:223

Żeby nie było .... Trochę wiosennych wspomnień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać, wcale nie muszą kwitnąć piękne roślinki, by na działce mogło być kolorowo.

Buziaki dla wszystkich razem i dla każdego z osobna. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko żurawki wiosenne :?: masz je w świetnej formie ;:215 moje bardziej sfatygowane, bo najpierw słońce i susza a teraz zima zrobiły swoje :? Muszę je na wiosnę odmłodzić :wink:
Posty z życzeniami zawsze znikają jak tylko moderatorzy skończą świętować biorą się za nas :;230
Lucynko a petunie kiedy będziesz siała, bo też chyba trzeba wcześniej :D
Miłego wieczoru ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko przyszłam się przywitać w nowym roku. ;:168 Żurawki cieszą kolorem cały czas. Mam kilka podobnych. :) Zachwyciłam się nimi, na początku ogródkowania, ale słabo sobie radzą u mnie. ;:218
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”