Lilie-uprawa cz.6

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
babciakrysia1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sty 2014, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilie-uprawa cz.6

Post »

Dopiero od niedawna mam lilie OT- rosną na bardzo słonecznej rabacie. W tym roku muszę je przesadzić. Siedem odmian będzie miało tzw. półcień , siedem - cień pod krzewami liściastymi , a pozostałe - słońce. Czy ktoś mógłby mi pomóc podzielić niż/wym. odmiany odpowiednio do stanowiska ?
Nie mam pod tym względem żadnego doświadczenia w zakresie lilii OT. Chodzi o nast. odmiany : Alfieri , Altari , Anastasia , Aventino , Big Broder , Debby , Flashpoint , Hacjenda , Holland Beauty , Lakeside Beloved , Leslie Woodriff , Macerata , Marengo , Miss Feya , Mister Cas , Nimph , Olympic Torch , Pretty Women , Red Morning , Robert Swanson , Scheherazade , Shocking , Solange , Stentor , Yellow Space , Zambesi.
Z góry dziękuję!
Właściwie to różne gatunki lilii plączą się koło mnie przez prawie całe życie , i właściwie dobrze sobie z nimi radzę. Dużo wiadomości dało mi to forum. Dotychczas jedynie Pretty Women nie jest tak dorodna jak powinna. Lilie sadzę wprost do gruntu , stąd prośba jak wyżej , nie chciałabym je ponownie przesadzać w dogodniejsze miejsca. Jeszcze raz dziękuję!

babcia Krysia.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Krysiu one wszystkie mogą rosnąć w półcieniu albo w słońcu. Każda lilia lubi mieć głowę w słońcu, a nogi w cieniu.
W półcieniu to znaczy przynajmniej 6 godzin słońca ;:108 Cień to Ty sobie daruj dla lilii. Owszem będą może kwitły ale co to za kwitnienie ;:185
Pozdrawiam Ela
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Ja :)
Kupiłam w maju na kiermaszu w botaniku jedną cebulę, bo droga. Zakwitła dopiero w następnym roku ale już są dwie :) i 2 malutkie :) Żałuję, że przed sadzeniem nie oberwałam kilku łusek, bo miałbym już więcej...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A wypuścila chociaż listek ?
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Tego niestety nie pamiętam, bo kupiłam kilka lilii, które miały być białe i posadziłam z grupie chyba 4. Zakwitły na czerwono :roll: . Ale wydaje mi się, że najlepiej to posadź ją teraz do donicy i weź do domu, jak wypuści to ją w maju wystawisz na taras, a jak nie to na pewno wypuści liście w sierpniu..
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
spa-cja
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 gru 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam za bardzo zagęszczone już lilie OT, czy myślicie ze można je w marcu przesadzić, czy należy poczekać do jesieni?
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Poczekaj do jesieni. Chyba ze nie zależy Ci na ładnym kwitnieniu w tym sezonie.
babciakrysia1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sty 2014, o 14:21

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź.Tej zasady o głowie w słońcu ... jeszcze (na szczęście!!!) nie zapomniałam. Miałam tylko nadzieję , że może jednak wsród orienpetów są jakieś o d m i e ń c e tolerujące też cień bez uszczerbku dla swojej urody jak niektóre tulipany ( np. 'Negrita' , 'Peach Blossom' i spora grupa narcyzów, o czym niedawno przeczytałam.

Tam w zasadzie nie jest tak tragicznie ciemno , rosną nawet między innymi trzy piwonie - wprawdzie kwitnące ale nie porażają wielkościa...
Na ich miejsce zamiast lilii posadzę jednak hosty.

Lubię , szczególnie w zimie , planować rabatki kwiatowe , oglądać w internecie ogrody innych. I podziwiać.
Dziękuję za te wszystkie wątki o liliach , za piękne zdjęcia , za dobre rady.

babcia Krysia.
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Lilia św. Józefa (zwana również lilią św. Jana bądź Antoniego). Zdjęcie zrobione dzisiaj.

Obrazek
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Dostałam wiadomość, że idą do mnie lilie z Lilypolu ;:138 , robię miejsce w lodówce. :heja
Beatka lilii Św. Józefa nie przykrywasz :?: ;:185
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Jakoś nie pomyślałam o tym :roll: . W następnym sezonie się poprawię. :wit
Byłam na ich stronie. Trzeba nerwy trzymać na wodzy. :;230
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

W ogrodzie Rodziców (podkarpackie) rośnie kilkadziesiąt lilii św Józefa. Z roku na rok coraz więcej (oczywiście są rozsadzane). Nigdy nie były niczym zabezpieczane na zimę i mają się świetnie.
Pozdrawiam
Agneska
Uszaty
50p
50p
Od: 26 gru 2015, o 11:52

Post »

Ja też dostałam informację, że pierwsze zamówione lilie są w drodze do mnie i mam problem :roll:
Wsadzić je do gruntu już teraz?
Z przechowywaniem cebul w piwnicy do nastania cieplejszych dni mam złe doświadczenia, w ubiegłym roku próbowałam i marniały w oczach :roll:
Kasia
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 12:59

Post »

Miejmy nadzieję, że już zimy w tym roku nie będzie. Ziemia u mnie jeszcze zamarznięta, więc pozostaje chłodny garaż, gdzie część cebulek lilii wysadzę do małych doniczek a resztę torebek tylko pootwieram i dosypię trochę ziemi. W przeciwnym razie, pozostawione zamknięte w foliach mogą popleśnieć.
Pozdrawiam
Agnieszka
W Liliowej Dolinie Rospudy
Uszaty
50p
50p
Od: 26 gru 2015, o 11:52

Post »

Aga, u mnie ziemia zamarznięta nie jest, mogłabym spokojnie dać cebule do gruntu, ale czy to aby bezpieczne?
Nie za wcześnie? :roll:
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”