Październik minął, to więcej czasu na grabienie
Pod bocianim...... ogród 2015
-
PEPSI
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pod bocianim...... ogród 2015
Nie zazdroszczę dębowych. Ale dywan ładny, taki klimatyczny
Dębowe są suche, trawa nie zgnije, weź je zostaw do wiosny, zwieje je wiatr
Czemu z grabieniem nie poczekalaś, aż wszystkie spadną?
Czemu z grabieniem nie poczekalaś, aż wszystkie spadną?
-
DTJ_1

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dorotko napisz list do św. Mikołaja z prośbą o odkurzacz spalinowy do liści 
- Florian Silesia

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Te brzozy, wierzby - wyjątkowa sprawa! Choć grabienia dużo, ale ładnych widoków jeszcze więcej!!!
-
PEPSI

Aerobic masz za darmo
Same korzyści 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Gąsek Ci zazdroszczę! Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam! Mama robiła z nich pyszną zupę!
Karmnik jest!
Widzisz go chociaż z okna, żeby patrzeć, co fajnego przylatuje? Ja jeszcze ziarna nie zamówiłam, pewnie zrobię to niebawem. Przysyłają z dnia na dzień więc pewnie zdążę przed zimą. 
Karmnik jest!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
DTJ_1

-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Ale numer
A u mnie nawet płateczka
Gdyby nie data to bym nie uwierzyła 
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Dorotko! U mnie też dziś padał pierwszy śnieg, ale się od razu rozpuszczał.
Padła propozycja zostawiania liści dębowych do wiosny - jeśli je zostawisz, to bardzo wcześnie wiosną trzeba je zebrać. Ja kiedyś postanowiłam zostawić je na rabatach, myśląc, że będzie fajna kołderka. I pewnie przez zimę tak było, ale na przedwiośniu pod kołderką kiełkują choćby cebulowe, a potem i inne byliny. A te liście tworzą po zimowych miesiącach skorupę, zatrzymują wilgoć. Kiedy je usuwałam (bo oczywiście się nie rozłożyły), pod spodem była biała pleśń, niektóre kiełki były zniszczone. Teraz usuwam dębowe liście z rabat na zimę. Zostawiam je tylko (ale pomieszane z igliwiem) pod rododendronami. Natomiast przetrzymać je na trawniku aż spadną wszystkie i raz zgarnąć to dobry pomysł.
Skoro Twój rozchodnik ma tak wyjątkowe zalety, to bardzo chętnie przyjmę go u siebie, dziękuję za propozycję. Jeśli będziesz mieć wolne sadzonki, jestem chętna. To byłby pierwszy rozchodnik w moim ogrodzie! Czy mam się przypomnieć wczesnym latem czy będziesz pamiętać?
Padła propozycja zostawiania liści dębowych do wiosny - jeśli je zostawisz, to bardzo wcześnie wiosną trzeba je zebrać. Ja kiedyś postanowiłam zostawić je na rabatach, myśląc, że będzie fajna kołderka. I pewnie przez zimę tak było, ale na przedwiośniu pod kołderką kiełkują choćby cebulowe, a potem i inne byliny. A te liście tworzą po zimowych miesiącach skorupę, zatrzymują wilgoć. Kiedy je usuwałam (bo oczywiście się nie rozłożyły), pod spodem była biała pleśń, niektóre kiełki były zniszczone. Teraz usuwam dębowe liście z rabat na zimę. Zostawiam je tylko (ale pomieszane z igliwiem) pod rododendronami. Natomiast przetrzymać je na trawniku aż spadną wszystkie i raz zgarnąć to dobry pomysł.
Skoro Twój rozchodnik ma tak wyjątkowe zalety, to bardzo chętnie przyjmę go u siebie, dziękuję za propozycję. Jeśli będziesz mieć wolne sadzonki, jestem chętna. To byłby pierwszy rozchodnik w moim ogrodzie! Czy mam się przypomnieć wczesnym latem czy będziesz pamiętać?
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Masz monitoring działki
Masz odkurzacz elektryczny do liści czy do kurzu?
Masz odkurzacz elektryczny do liści czy do kurzu?
-
PEPSI

Dorotko, Ty to masz farta
I grabienie i odśnieżanie, na zmianę różne ćwiczenia. I d...przez zimę nie urośnie
Monitoring to super sprawa

Monitoring to super sprawa
-
DTJ_1

Jola popadało i w Warszawie, ale na trawnikach nic a nic. Ja też byłam zszokowana , mało tego ciągle tam pada, cały dzień do teraz. A ja w piątek na gęsi się wybierałam
.
Iza witaj. Oj wiem o czym mówisz, miałam dokładnie to samo w zeszłym roku. Z trawnika zgrabilam, a na rabatach zostało dużo, bardzo dużo. Zaczęło pleśnieć, cebulowe nie miały światła, dlatego pewnie nie kwitła większość. Udało mi się zgrabić w niedzielę większość działki, tj. jakieś 3/5
, reszta poczeka aż śnieg stopnieje. Na rabatach gruba warstwa zdjęta, ale coś tam zostawiłam właśnie jako okrywę. Jeśli chodzi o rozchodnik tak jak pisałam ,ten sam w różnych miejscach w ogrodzie, zupełnie inaczej wygląda. Nie podoba mi się tylko to, że czasami się rozłazi od środka, ale to pewnie wina wielkości karp. Nie musisz się przypominać, tylko adresik podesłać, chętnie się podzielę i będzie mi miło jak będzie cząstka mojego ogrodu u Ciebie.
Marysiu, żarciki się Ciebie trzymają
, pewnie że do liści, do kurzu też
. Niestety nie pomyślałam ( kupując w promocji) że trzeba będzie z kablem znowu łazić.
E tam nie ma to jak ręczna robota
.
Gosia widzisz, przytyć mi nie dane, choć ostatnio coś tam przybyło. Monitoring potrzebny, dzięki niemu , nie zapeszać, skończyły się włamania.
Nie wiem jak będzie z moim wypadem piątkowym na grzybki, nie wiem czy da się w ogóle tam dojechać, na razie widziałam śnieżycę
.
Iza witaj. Oj wiem o czym mówisz, miałam dokładnie to samo w zeszłym roku. Z trawnika zgrabilam, a na rabatach zostało dużo, bardzo dużo. Zaczęło pleśnieć, cebulowe nie miały światła, dlatego pewnie nie kwitła większość. Udało mi się zgrabić w niedzielę większość działki, tj. jakieś 3/5
Marysiu, żarciki się Ciebie trzymają
Gosia widzisz, przytyć mi nie dane, choć ostatnio coś tam przybyło. Monitoring potrzebny, dzięki niemu , nie zapeszać, skończyły się włamania.
Nie wiem jak będzie z moim wypadem piątkowym na grzybki, nie wiem czy da się w ogóle tam dojechać, na razie widziałam śnieżycę
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
U mnie biało a jak u Ciebie ?
Ale wieszczą jeszcze ciepło , tylko czy się jednak sprawdzi.....zobaczymy.
Chyba czas już zamknąć sezon na kłódkę.
I oby do wiosny Dorotko.

Ale wieszczą jeszcze ciepło , tylko czy się jednak sprawdzi.....zobaczymy.
Chyba czas już zamknąć sezon na kłódkę.
I oby do wiosny Dorotko.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Dorotko działka jest tak urokliwa, że nawet jak nie realizujesz wszystkich planów, to i tak z pewnością daje wam wiele radości.
Grabienia nie zazdroszczę.
U nas M zbiera liście kosiarką, ja tylko z rabat największe ręcznie. Zima dotarła, biało się zrobiło wszędzie. Świetnie, że monitoring odstrasza, ale też miło zajrzeć co się dzieje, jak nie jedzie się na działkę.