Kolejna wiosna w wiejskim ogrodzie cz. 24

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kolejna wiosna w wiejskim ogrodzie cz. 24

Post »

Julciu u mnie w prognozie kilka razy był deszcz, ale tylko w prognozie :( A rok temu ciągle lało, dwa lata temu też pamiętam jak wsadzone róże topiły się w dołku z wodą ;:185 Nie może być w sam raz Obrazek
Srebrnygaj
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 11:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiosna w ogóle jest sucha w tym roku. Choć ta sytuacja powtarza się już od kliku lat. :(
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mówicie o deszczu ...nie wiem czy chcieć go czy nie, bo u mnie on nie zna umiaru...albo wcale nie pada albo leje bez zmiłowania...najlepszy byłby taki ciepły wiosenny i w nocy...pomażyć dobra rzecz ;:224
Sasanki potrzebują dolomitu ;:202 to już wiem czemu mije wszystkie dwie padły ;:170
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:D Rabarbar posadziłam właśnie z myślą o cieście i kompocie dla moich domowników. Raz zrobiłam drożdżówkę....poprosili, żeby już na przyszłość nie dodawać rabarbaru. Mój M jada pędy zanurzone w cukrze, kompocik gotuję i w gorące dni piją, ale szału na niego w moim domu nie ma. Moje koleżanki się cieszą, bo dostawę mają zawsze ode mnie świeżego rabarbaru do ciasta.
Piękne wschody. O której Marysiu musisz już być na nogach? Ja dzisiaj przed piątą wywalałam kota bo skakał po mnie szaleniec jeden, i dopiero słoneczko się przebijało.
I u mnie sucho, przeokropnie. Cieszę się, że większość rabat okorowałam, ale są i takie, których nie mogę, za to w warzywniku muszę codziennie konewkami, bo podlewam odstałą i ciepłą. Aż się kurzy, tak sucho.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Deszcz by się przydał. U mnie też kurzu tyle. Z ulicy najwięcej leci, jak autami przejadą :twisted:
Wykoruję dziś dwie rabaty, na więcej mnie nie stać, to kosztuje majątek.
Rabarbar właśnie lubię w cieście drożdżowym a jakoś na kompot szału nie ma, choć wypiją :wink: Marysiu, pokaż swoją brzoskwinkę. Moja jakaś tak stoi , nic się nie otwiera, może ona późna jakaś.
Pozdrawiam - Justyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Widzę, że wszyscy czekamy deszczu jak 'kania dżdżu'. U mnie też suchota niemożebna, ale na szczęście już nie muszę nosić wody. Włączyli nam pompy i dzisiaj zlałam całą działkę tak, że woda stała jak po deszczu. Mimo że mamy wodę doprowadzoną bezpośrednio z pobliskiej rzeczki, nijak nie uzdatnianą, to jednak woda z nieba jest o wiele lepsza. Zresztą zupełnie inaczej jest wchłaniana przez rośliny. ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam po całym dniu spędzonym na pracy w ogrodzie. Czego ja nie robiłam ;:131 a najważniejsze to wzięłam się za moje kamienisko. Poszerzyłam i wysadziłam wszystkie rośliny które czekały w doniczkach. tej zimy przepadły mi mimo okrycia wszystkie delospermy. Na szczęście zrobiłam sadzonki chyba wszystkich i odtworzyłam również na skalniaku, posadziłam opuncję z nasion, która przezimowała w tunelu i posadziłam mnóstwo ślicznych roślin skalnych które dostałam od Dorotki i nie tylko jak to wszystko się przyjmie i rozrośnie będzie znowu cudne kamienisko

Obrazek

Iwonko może się i powtarza, ale tak sucho to już dawno nie było ;:oj

Kasiu moje sasanki nie dostały dolomitu ;:185 nawet gleby nie rozluźniłam ;:oj
I u mnie albo leje do uprzykrzenia albo sucho aż dymi, więc nie wiem czy :lol: :lol: jak nie zacznie lać to ;:224 a...co będzie to będzie.

Małgosiu nie chce mi się dźwigać codziennie konewek z wodą na warzywnik więc co dwa, trzy dni musi wystarczyć ;:223 Robię ciasto z rabarbarem, ale bez przesady i dzięki temu zjadają. Polecam pomieszać rabarbar z truskawkami wtedy na pewno zjedzą :D Wstaję teraz przed szóstą! wcześniej mi się nie chce, bo już nie dosypiam ;:185 a jednak zasypiam po 23 :wink:

Justynko dopiero teraz weszłam na FO więc za późno na zdjęcia, ale jutro na pewno zrobię. Nie pamiętam Ty kupowałaś tam gdzie i ja swoją B. Saturn? Moja ma pełno pączków kwiatowych i 20 % się otwiera :lol:

Lucynko bardzo oryginalny pomysł z wodą z rzeczki, przynajmniej płacicie tylko za prąd ;:215 Deszczyk jak sobie tak siąpi to jest najlepszy dla roślin ;:333

Parę zdjęć z dzisiejszego dnia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To moja opuncja, wysiana rok temu z nasion z akcji ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

I tak do zachodu słońca

Obrazek

Kolorowych snów!
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Marysiu o 8,44 byłam u Ciebie chyba mnie nie zauważyłaś . Kamienisko że hoho natargałaś się równo ;:173 ;:63 ale zachód cudny ;:138
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Eliza52 pisze:Witam ,od razu inaczej patrzy się na świat jak dzień wita takie piękne słoneczko, nawet dobry humor mnie nie opuścił chociaż dzisiaj jadę do pracy a do ogrodu ;:185 Marysiu czy Ty swoim sasankom podsypywałaś dolomit? u mnie nie chciały być a po dolomicie chcą ;:108 Miłego i ;:3 dnia
Elu błagam o wybaczenie ;:196 tym bardziej, że czytałam a potem coś mi oczy zasłoniło :oops:
Dzień miałyśmy radosny, bo słonkiem się zaczął i skończył ;:3 Nie dosypywałam dolomitu sasankom tylko je posadziłam i mam nadzieję, że nie przepadną znowu po sezonie ;:oj
Jeszcze raz przepraszam i obiecuję poprawę ;:196
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Wszyscy zmęczeni po pracowitym dniu. Twoja sasanka chyba też, bo zdjęcie ma na leżąco. ;:219
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu - masz przepiękne kamienie!!! ;:215
Kolorowych snów i marzeń sennych o tym, co na jawie, na działeczce ....... ;:41 ;:15
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,skalniak taki rozrośnięty,rośliny pewnie za moment zasłonią piękne kamienie,wszyscy pracują w pocie czoła w swoich ogrodach ,ja też dzisiaj zrobiłam trochę doniczek ,czyli jest początek ,poprzychodziły jeszcze kwiatuszki od dziewczyn,więc wsadzone ,kupiłam 3 agresty żółte ,i też wsadzone ,ogród podlany, tylko nowe nasadzenia ,bo cały to chyba bym podlewała pół dnia, musi sobie radzić ,moze coś poleje ,chociaż takie wypogodzone,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Czarowny ogród Marysi nabiera kształtów i kolorów :D
Kamienisko imponujące, pewnie gdy zakwitnie wszystko co zaplanowałaś będzie pięknie.
Napracowałaś się dziś więc życzę Tobie dobrego odpoczynku. Nabieraj sił bo jutro znowu dzień ;:196

Opuncja malutka ale egzotyczna. Fajnie wygląda.
sto-krotka
100p
100p
Od: 19 lut 2015, o 17:28

Post »

:wit Marysiu. U mnie też problem z deszczem ;:14 w zeszłym tygodniu zanim posiałam warzywa do mojego "kredensu" to musiałam mocno podlać ziemię, natomiast nie podlewałam po sianiu, bo mogłam sobie pozwolić na wypicie kawki przy ptasim trelu ;:215 , a pokropił za mnie deszczyk.
Rabarbar u mnie rośnie całkiem nieźle :tan nawet wyrasta z pozostawionego kawałka korzenia- po wykopaniu rośliny ;:oj i dobrze,że się rozmnożył,bo oprócz kompociku i placuszka zasmakowałam w rabarbarowej konfiturze ;:172
Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysieńko no nie wiem kto padł na twarz :;230 to Twoja/moja :heja Martwi mnie, że jej nie dałam dolomitu, ale może nie przepadnie :wink:

Lucynko to miejscowy skarb, u nas występują takie kamienie w różnych rozmiarach :D
Tak sobie wzięłam do serca Twoje życzenia, że padłam wcześniej niż zwykłe :;230

Martusiu dzisiaj niebo zaczyna się chmurzyć i może jednak coś nam skapnie, tym bardziej że pewnie wszyscy widząc w tygodniu cudnego słońce umawiają się na grille na weekend :;230 Ja mam Marka ale impreza za tydzień, bo młodzi mają w tą sobotę koncert na który długo czekali ;:224 No to praca doniczkowa rozpoczęta, tylko nie szalej i pamiętaj o dłoniach, mniej bolą? ściskam i całuję ;:196 ;:4

Ago pierwsze zdanie zabrzmiało jak zaklęcie wróżki Obrazek
Dziękuję za życzenia, trochę dzisiaj ciężko pokonuję schody ale rozruszam się. Dzisiaj jazda do Krakowa ;:71 jako pasażer :uszy
Opuncja to wyzwanie i mam nadzieję, że kiedyś zakwitnie ;:333

Sto-krotko Ty to masz układy :wink:
A ptaki do czerwca najładniej śpiewają. Po zachodzie słońca jest taki rozgardiasz ;:202 śpiewy, trele, nawoływania, biegają po ścieżce przede mną, fruwają niecierpliwie jakby nerwowo szukały partnera na noc :;230 bo dzieci jeszcze nie ma ;:185
Ciekawa jestem jak robisz ową konfiturę?

Mam dla Justynki duju zdjęcie brzoskwini Saturn :D trochę niewyraźne, bo nie tym obiektywem co trzeba ale dzisiaj wyjazd do miasta to nie miałabym go kiedy zrobić :uszy

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”