Czyli dobrze rozumiem, że onectica też polecasz przeprowadzkę do mniejszych doniczek ze zmianą podłoża, mimo wieku roślin?
Hej, tak jeszcze są przykryte ponieważ nie wszystkie są równej wielkości. Pojawiło się kilka młodych. Czy mam je odkryć?onectica pisze:serekm - daj im żyćJa wiem, że to korci, żeby coś robić i żeby było jak najlepiej, ale rośliny też swój rozum maja i wiedzą co robić
![]()
Wzrost roślin zależy od wielu czynników. A sam piszesz, że pogoda nie rozpieszcza. Nie martw się. Jeżeli wyglądają na zdrowe i nie widać szkodników, to niech się rzeczy dzieją
btw - jeszcze je trzymasz w pojemnikach (przykryte)?
- trudno postawić trafną diagnozę jaka jest przyczyna powstawania zmian na liściach, a tym bardziej postawić konkretną 100% pewną diagnozę, co zrobić żeby pomogła zlikwidować objawy. Może zbyt mało słońca, mała wilgotność, zbyt niska temperatura, jakaś choroba grzybowa ... itd, itd... Już kiedyś pisałem, jesteśmy w "powijakach" odnośnie wiadomości na temat chorób Adenium, zapobiegania, zwalczania ich./ ... / Na kilku swoich roślinach (obesum i thai socotranum) mam takie objawy że po pewnym czasie obsychają końcówki liści a następnie liść żółknie i odpada.
- na tak zadane pytanie, trudno odpowiedzieć i mimo że już cztery lata opiekuję się moimi roślinkami od "podstaw", tz od wysiewu nasion i mimo pewnych niewielkich "osiągnięć" w opiece nad Adenium, to jednak nadal się uczę. Napiszę tak, często nie wypowiadam się - nie dodaję wpisu na postawione pytanie, nie dlatego że nie chcę pomóc ale dlatego, że nie znam specyficznych warunków w jakich rosną poszczególne rośliny, a swoją podpowiedzią zamiast pomóc, żeby nie zaszkodzić.Poratujcie proszę....co robię źle? / ... /