Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Aneczko!

Ta lilia niedługo u mnie zakwitnie. Jej zapach idzie w parze z jej urodą.

Aniu!

Bardzo późno zakwitł ten botaniczny. To jeden z najwcześniej kwitnących liliowców. Za rok może się "przestawi" na czerwcowe kwitnienie.Rozchodnik kwitnie na różowo.

Gieniu!

U mnie rośnie liliowcowa klasyka. Liliowce to chyba jedyne kwiaty u których cenowo liczą się roczniki. Coś tak jak z samochodami, im nowszy rocznik tm droższy. Najnowsze odmiany nęcą urodą ale studzą zapał ceną. Moje ostatnie wiosenne nabytki już w metrykach mają dwójkę na początku. Na Gavina, którego po raz pierwszy zobaczyłam u Ciebie nadal jestem chora...

Madziu!

Niestety nie dotarłam ;:145 Siła wyższa. Dopiero wieczorem mi przeszło. Potem dowiedziałam się że była na wystawie lilia nepalska i Kushi Maia ;:145
Sąsiadka, która graniczy z moim ogródkiem po prawej stronie to przemiła kobieta. Zachwyca się szczerze moimi liliowcami i już rok temu chorowała na nie ale dopiero wiosną zaczęła ogrodowe rewolucje. Stwierdziła,że to ja zainspirowałam ją do zrobienia porządków w ogrodzie na rabatach i ,że wstyd jej gdyż ja w ciągu 3 lat przeobraziłam nieużytek w ogród a ona nie zrobiła tego przez kilkanaście lat. Rzadko bywa na ogrodzie bo dużo pracuje i zajmuje się wnuczką ale do tej pory wykorzystywała każdą wolną chwilkę na upiększenie ogródka. Teraz zachorowała na boreliozę i nie może wychodzić z domu jak jest słońce.
Natomiast moja druga sąsiadka , którą mam naprzeciw (nienawidzi kotów w związku z czym nie zaliczam do ludzi "znających Józefa) pociesza mnie przy każdej okazji,że na pewno pokradną mi te kwiaty albo dziwi się że jeszcze nie ukradli i odnoszę wrażenie że odczułaby pewną satysfakcję gdyby tak się stało. Wczoraj właśnie opowiadała mi jak jednej z pań złodzieje przecięli siatkę i wycięli lilie a nie miała takich ładnych jak moje. Nie chwaliła moich lilii tylko dała do zrozumienia,że powinni przyjść do mnie po ładniejsze. Na moje lilie też przyjdzie kolej i wtedy odechce mi się sadzenia bo ona nie będzie sadzić kwiatów dla złodziei. Każda rozmowa z nią nawet o pogodzie sprowadza się do tematu złodziei i kradzieży. Nie bierze pod uwagę,że złodzieje mogą też przyjść po ogórki i pomidory. Podsumowując komentarze mojej sąsiadki to chyba jest w tym troszkę zazdrości,zwłaszcza jak widzi spacerowiczów przystających przed moim ogródkiem.

Grażynko!

Mamy początek lipca a już kwitną orientpety. Lada dzień zakwitną orientalne i w sierpniu już będę miał jesień na ogródku.
Mam nadzieję,że rośliny nie sygnalizują tym wczesnym kwitnieniem nadejścia wcześniejszej zimy.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aneczko :wit
U Ciebie zawsze podziwiam przepiękne liliowce i lilie,piękne je masz ;:215
sama też je bardzo lubię ,i ciągle ich mi mało ;:7
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu lilie i liliowce niesamowite cudo ;:167
Piszesz, że u Ciebie najpiękniej pachnie Conca D'or, nie pamiętam czy ją mam :oops: ... wydaje mi się, że sadziłam poprzedniej wiosny , ale nie jestem pewna....
U mnie najintensywniej pachnie Garden Affaire :D
Zakwitł mi żółty pająk od Ciebie.... cudny jest, bardzo się nim cieszę ;:196
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aneczko no bardzo mi Cię żal że nie udało Ci się dotrzeć. No ale co zrobić? Za rok na pewno się uda. Nie martw się. Ta Twoja sąsiadka to okropna jest. Nie lubię takich ludzi. To że zazdrosna to 100 procent prawdy. Ale jest przy tym złośliwa. No i w pięty jej wchodzi że się ludzie przy Twojej działce zatrzymują. Dobry sąsiad to bardzo fajna sprawa. Jak ma się jakiś maruderów to masakra. U mnie się uspokoiło z wujkami dobra rada. Teraz mam święty spokój.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Aniu - Flashpoint wymiata ;:224 ;:108
;:215
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Witajcie dziewczyny!

Zapowiada się piękny słoneczny dzionek. Moje liliowce miały wczoraj kolejną sesję zdjęciową
Tym razem autorem jest mój M, który na pocieszenie wczorajszego dnia zrobił mi przyjemność.
Wrzuciłam je już do wątku liliowcowego ale powtórzę je tutaj. Miłego oglądania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozpłynęłam się. Toootalnie. Zmiękły mi nogi, wyszły oczy ;:oj , drżą ręce i kołacze serce. Przedstawienie tych piękności w taki sposób może doprowadzić do zawału!
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Aniu wykasowały mi się tel.zadzwoń.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wszystko możliwe Aniu, pogoda nas nie oszczędza.
Oby tylko nie zakwitły nam tulipany w grudniu.
Wszystko tak się spieszy i szybko przekwita a deszcze to jeszcze przyspieszają.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

I ja zastanawiam się co będzie kwitło w październiku? Skoro wszystko się tak spieszy.
Aniu Twój Em jest mistrzem aparatu . Na pewno jest też mu łatwiej, gdy ma takie wdzięczne obiekty do fotografowania. Cudowne!
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Powaliły mnie na kolana zdjęcia twojego M. No ale skoro modelki takie wdzięczne ;:108 Nie zazdroszczę za to sąsiadki..ale czasem chcąc niechcąc na takich ludzi trafimy. U mnie dom prywatny i kiedyś ktoś nocą wszedł na plac i pozrywał kwiaty..jakoś nikogo to nie zniechęciło do sadzenia :lol:
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aniu z Dębowego Lasu!

Mnie też jest ich ciągle mało ale w przeciwieństwie do Ciebie mam coraz mniej miejsca.

Agnieszko!

Jesienią podczas targów jeden ze sprzedawców cebulek lilii powiedział mi,że Conca D' or nie będzie już sprowadzana z Holandii.Podobno Chińczycy wykupili na nią licencję więc te zapasy, które są jeszcze w hurtowniach niedługo się wysprzedają
i odmiana ta zniknie ze sprzedaży bo z Chin nie będzie się opłacało sprowadzać. Jak gdzieś natkniesz się na cebulki to kup sobie bo to naprawdę godna polecenia odmiana.

Madziu!

Zacytowałam mojemu M Twoje zachwyty a on łasy na pochwały natychmiast chciał Cie poznać. To taka szpileczka dla mnie bo nie padłam na kolana i śpiewałam hymnów pochwalnych. Wiem,że robi technicznie dobre zdjęcia ale widziałam jego lepsze foty. Po za tym to ja trzymałam tło robiąc szpagat nad rabatami więc zdjęcia są wynikiem pracy zbiorowej :)

Grażynko!

U mnie dziś zakwitła lilia orientalna. Rok temu kwitły w połowie sierpnia. Sprawdziłam daty na zdjęciach.
U Ciebie to już pewnie dawno kwitną :)

Sabinko

O czasu jak mam ogródek to ciągle słyszę o kradzieżach kwiatów. Wiosną wykopywali sasanki zawilce a nawet kiełkujące lilie i to w ogródku graniczącym z moim i w ogródku mojej "ulubionej "sąsiadki. Zrobiło się zaraz zebranie w alejce i panie nie mogły się nadziwić,że złodzieje znowu pominęli mój ogród. Potem mnie pocieszyły,że na mnie też przyjdzie kolej a mój mąż później zauważył,że jeszcze trochę a zostanę podejrzana o konszachty ze złodziejami. :)
Absolutnie mnie to nie zniechęca do powiększania kolekcji cebulek. Odpukać...

Dziś widoczek po deszczu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W sumie chyba robię się monotematyczna . W kółko liliowce i liliowce...
albo lilie

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:306 taaak...ja wiem, że mężczyźni lubią być chwaleni. Ale Twój mąż naprawdę robi wspaniałe zdjęcia. Skoro mówisz że widziałaś lepsze, to dobrze że nie widziałam ich ja. Gotowa bym chyba wtedy była wydać pieniądze z jedzenia na liliowce :lol: . Aniu ja wiem, że się powtarzam. Ale uwielbiam Twoje lilie i liliowce. Widok ogólny bardzo mi się spodobał . Piękne masz to przejście. No a to ostatnie zdjęcie w pąkach... po prostu ach i och. Nie umiem wyrazić tego słownie jak bardzo mi się podoba. A na to, żeby z zachwytu zwisał mi jęzor jestem chyba za stara. Nie robię tylko tego przez kulturę. Po prostu w Twoim wątku ciężko się kontrolować :)
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Cudowne zdjęcia liliowców ;:138 Słowa uznania dla męża ;:108
Ja też z chęcią wesprę ideę zakupu karmy dla kotów.Dla jednej osoby to spora suma ale jeśli podzielić ją na większą ilość ludzi to jest już dużo łatwiej.
Pozdrawiam ;:7
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Madziu!

Przekaże raz jeszcze pochwały mojemu M. Teraz już mogę pokazać całą ścieżkę. Przedtem widać było krzywe krawężniki powyginane w różne strony. Takie już zastałam i nie miałam siły tego wykopywać i równać więc obsadziłam je taką magiczną roślinką. Roślinka jest cudowna. Gdzie się ją nie włoży od razu rośnie i rozrasta jak szalona. W dodatku kwitnie na żółto. Obsadziłam nią całą ścieżkę, krawężniki na zewnątrz ogródka i cały rowek w nowym murku. Rozmnożyłam ją z jednej malutkiej kępki, którą zastałam na ogródku.

Aniu!

;:196 ;:168

Dziś liliowo . Tym razem zdjęcia są moje. Wycwaniłam i ustawiłam uniwersalną przysłonę a czas się sam dobierał.

Conca D'or o cudownym zapachu.

Obrazek

Obrazek

Gold City

Obrazek

Tej odmiany nie jestem pewna . Kupowałam ją jako Pink Palace

Obrazek

Obrazek

Flashpoint w kolejnej odsłonie

Obrazek

Fireworks Exploding.
Trzeci kwiat ma piękne barwy. Może dlatego,że jest odwrócony od słońca.

Obrazek

Denali

Olbrzymi kwiat na niziutkiej łodyżce. Miejsce mu nie służy.

Obrazek

Kicia, która chłodzi sobie cztery literki w ulubionym dołku.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”