W płycie OSB wyciąłem otwór większy od przekroju rury kominowej by się nie stykały. Płytę musisz przytknąć z jednej strony i listwami przykręcić folię od drugiej strony. Później wystarczy wyciąć folię wewnątrz listewek. odległość folii od komina to co najmniej 15cm. Jeśli komin wychodzi pod kątem to otwór musi być owalny i lepiej wyciąć go przed skręcaniem
Dla pewności wyizoluj miejsce przy OSB i foli jak i podest wełną mineralna/szklaną żeby żadna iskra jak i temperatura szkody nie zrobiła. Jak będzie sie stykać to może się zapalić a folia się skurczy.
Dobrze mówi. jeśli dotyka niewielką powierzchnią, nic się nie stanie bo na wysokości komin nie ma już takiej temperatury jak przy piecu, ale strzeżonego pan Bóg strzeże
Mam problem z pelargoniami zaczynają chorować pojedyncze roślinki i umierać. Poszukałam w internecie i diagnoza jest taka że to zgnilizna podstawy pędu ratunku,,,, czym to leczyć żeby nie zaszkodzić roślinkom z 6 tygodnia
Pokaż zdjęcia jeśli możesz.Przede wszystkim przesuszenie pelargonie wolą mieć sucho. W takie pogody jak teraz to wietrzenie i jeszcze raz wietrzenie. Idealne pogody są teraz dla wszystkich chorób grzybowych w dzień ciepło wszystko paruje a w nocy zimno i się wilgoć z grzybami skrapla. Jak mają mokro to zastosowałbym oprysk środkiem Ridomil Gold 68wp jest w miarę łatwo dostępny. jak obeschną to tak jak ZIbi napisał podlanie cieczą z środkiem chemicznym
Chłopaki jesteście wielcy zdjęcia wstawię jak tylko ogarnę gdzie jest karta pamięci z mojego aparatu . A póki co to u Was też taki poligon wysiewanie drugiego rzutu, pikowanie, doniczkowanie i tak w koło bez końca? A pogoda nie sprzyja jak nie pada to wieje a do tego jeszcze u nas w centrum to zimno jak w irkucku koszty rosną bo trzeba grzać. Tylko roślinki się cieszą bo róznice temperatur niewielkie aby do lata
Gdzies przewinął sie temat ogrzewania podłogowego fajna sprawa . Rozumiem że podgrzewasz zagony, pod spodem styropian a co z boku bo deski to długo nie poleżą. Poza tym Forestit wspominałeś że ma to wady i zalety ,te drugie jestem w stanie sobie wyobrazić a wady
U mnie na tunel 9x30m przypada 1000m węża pex 16mm zakopanego w ziemi na głębokości około 10-15cm co około 20cm. Bez żadnego styropianu. Wady: długo się podłoga nagrzewa ale i długo stygnie. ciepło jest tylko na ziemi, ample maja zimno. Woda z ziemi szybko paruje i wisi na folii więc trzeba dziennie wietrzyć. Więcej wad nie widzę. Rośliny bardzo ładnie się korzenią są krępe.
Witaj Zibi ! czy gdzieś w Twoim wątku można znaleźć opis sporządzenia regalu z oświetleniem . Kiedyś chyba o tym czytałam u Ciebie. Mógłbyś mi jakoś przybliżyć temat ? bardzo będę wdzięczna , bo nie wiem jak sie do tego zabrać a na męska dłoń nie mogę liczyć . Ewa