Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

U mnie ogrodówki też nie zdają egzaminu.
Za to drzewiaste, piłkowane i owszem.
Jacku to na pewno nie koniec twoich kolekcji.
Jeszcze nie jedna roślina trafi do Ciebie pod opiekę. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halinko, nie pokazywalem jarzmianki w tym roku. Kwitła do listopada w ub. roku i tam gdzieś jest zdjęcie.
Ja też mam słabość do białych kwiatów ;:136

Agnieszko, myślę że Krysia trochę żartowała z tą presją :wink: Ale często zdobywamy kolejne rośliny pod wpływem FO.
U mnie i bez hortensji będzie jeszcze długo kolorowo 8-)

Grażynko, bardzo chętnie zaopiekuję się kolejnymi roślinami :lol: Powinienem jednak trochę zwolnić tempo, bo nie ogarniam takiej ilości. Coś jednak czuję, że na "powinienem" się skończy :;230
Bardzo się cieszę, żę ogrodówki mnie lubią :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jacuś, złapałeś mnie! Czasem napiszę coś, zanim pomyślę, czy sformułowanie jest dość precyzyjne i jasne :lol: Chodziło mi o lilie! Na pewno masz ich więcej. Czy Tobie też przymrozek zniszczył zawiązki kwiatów?
Z hortensji ogrodowych najciekawsza jest ta ostatnia. Ciekawe, ze wszystkie Ci kwitną! :shock:
Ja nie widzę kwiatów h. ogrodowych od 2 lat ... Nie chce mi się, albo zapominam je wiosną okrywać, a wiosenne przymrozki są coraz wredniejsze :roll:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izunia, lilii mam dużo więcej. Trudno jednak wszystko pokazać. Zmarzły tylko pąki lilii candidum.
Napisałaś, że nie chce Ci się wiosną okrywać? Myślałem, że jesienne okrycie wystarczy. Przynajmniej u mnie , co widać na zdjęciach. Kopczyki rozgarniam dość późno.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

tak to prawda wiosenne przymrozki załatwiły u mnie tez wiele roślin, z drugiej strony nie umiem widać zdjąć im płaszczyka na czas bo niby już cieplutko a tu moment i nawet w maju dostaną po łapkach, dlatego staram sie puszczać na żywioł i jak dotychczas hortensje szczególnie dobrze to znosiły jak tylko zaczęłam przykrywać poprzestawiałam ich rytm, w tym roku dam sobie spokój trudno chcą niech rosną, kwitną nie trudno! oczywiście kopczyki nadal będę robić ale okrywać nie!
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak, tak, wiosną! W ubiegłym roku nie okrywałam na zimę hortensji. Wiosną sprawdzałam - miała mnóstwo pąków na zywych pędach.. Po przymrozku majowym nie zostało nic, startowała od zera, znaczy wypuszczając nowe pędy od ziemi. Wszystkie pozostałe musiałam wyciąć :?
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku następna seria bardzo swojskich ogrodowych hortensji, również je mam od zawsze tylko nie tyle odmian, są niezawodne i bardzo obficie kwitną, w tym roku są w gorszej kondycji ponieważ przemarzły. Twoje doskonale wyglądają, są piękne. :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, hortensje ogrodowe bywają zawodne ale dla ich kwiatów warto się pomęczyć z okrywaniem 8-)

Izo, sekret mojej różowej hortensji polega na tym, że pąki tworzy tuż przy ziemi czyli w kopczyku. Góra może sobie marznąć. Długo nie wiedziałem, o co chodzi, czy kwitnie na jednorocznych pędach, czy co :?: Ale widzę, że tak samo zachowała się biała, po raz pierwszy zakwitając.

Dziękuję Irenko :) Przyznaję, że hortensje lubię ale nie tak bardzo jak byliny. Cieszy mnie jednak, że chcą kwitnąć :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki, Jacku, za tę uwagę. Spróbuję zakopczykować moje hotrensje. Może wreszcie zobaczę znowu ich kwiaty? :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, piękne masz te hortensje ogrodowe!! Swoich się pozbyłam, bo w ogóle nie chciały kwitnąć, mimo kopczykowania i okrywania...
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jacku, Vanilla Fraise to jedna z najpiekniejszych bukietowych, fajnie, ze znalazłeś dla niej miejsce. U mnie ogrodowa rowniez przetrwała zimę, zmarzła wiosną. Co ciekawe, obciełam ją nie licząc na kwiaty, a ona kwitnie w najlepsze, na każdym pędzie! W tym roku testuje też odmiany You & Me i Everbloom, które mają kwitnąć na pędach jednorocznych i dwuletnich - zobaczymy jak przezimują. Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, witaj :wit
I ja jestem miłośniczką hortensji, bez żadnej presji ;-)) Pamiętam, że jeszcze moja babcia miała w naszym rodzinnym ogrodzie przepiękny krzak Annabelle (wtedy nie wiedziałam jaka to odmiana), przy której wszyscy ochoczo robili sobie zdjęcia - takim była cudownym i dorodnym okazem...
Z moich dotychczas posadzonych hortensji zdecydowanie faworyzuję Vanille Fraise i Phantom, chociaż oczywiście pozostałym nie można odmówić urody i pięknego kwiecia...
Pozdrawiam Cię serdecznie!

PS. Zajrzyj do Kań - wiesz, o której szkółce pisałam? (naprzeciwko L'Oreal).
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Moje jednoroczne też przemarzły mimo okrycia , tylko jedna w ogródku przydomowym ,prezent od córki z tamtego roku ładnie kwitnie .. Muszę zrobić z niej sadzonki , Inne krzaczaste już mają łądne kwiaty i są coraz większe ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, wierzę, że się uda ;:108 Poniżej browalia od Ciebie. To u mnie przebój jednorocznych w tym roku ;:167

Monia, dziękuję :) Mam nadzieję, że w następnych latach też ogrodówki mnie nie zawiodą. Ale jak zawiodą - wywalał nie będę. Trochę zielonego też się przyda 8-)

Kasiu, ja w zasadzie też obcinam pędy ogrodówkom, bo one przemarzają, a i tak kwitną. Tylko to, co w kopcu dobrze przeżywa.
Co do 'Vanilki' całkowicie się z Tobą zgadzam. Zaraz pójdę ją podwiązać, bo pokłada się zbytnio.

Agnieszko, 'Phantom' też mi się bardzo podoba. Może kiedyś trafi do mnie 8-)
Tak, dokładnie - myślałem o tej szkółce naprzeciw L'Oreala. Mieszkałem 4 lata w Otrębusach więc przejeżdżałem koło niej setki razy.

Janko, warto robić sadzonki ze sprawdzonych ogrodówek. Z mojej różowej ze starego ogrodu porobiliśmy już ich bardzo dużo, bo jest niezawodna 8-)

Wymienialiśmy uwagi nt. jednorocznych, to najwyższy czas, by je pokazać. Nie lubię corocznego siania i w zasadzie nie sieję. Albo sieją się same albo dostaję siewki :lol: W tym roku mam ich dużo, bo musiałem zapełnić puste miejsca po niedoszłych wykopach kanalizacyjnych:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Sporo tych jednorocznych mam u siebie na rabatkach. Browalia amerykańska i porcelanka natomiast są mi nieznane. Mają bardzo ciekawe kwiatuszki. Aż dziw bierze, że same się wsiewają. Wyglądają wyjątkowo delikatnie.
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”