Majka 411 - róże 2011 cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majka 411 - róże 2011 cz.2

Post »

Ewa, :D szybko się u Ciebie zmiany odbywają, a M Ci zazdroszczę. Wszystko przyjmuje do wiadomości i robi. :;230
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majko, super pomysł z tymi zestawieniami ;:138 . Zamierzam skorzystać :;230 . Od wiosny moja Edenka czeka w doniczce na odpowiednie miejsce i wygląda na to, że dostanie również odpowiednie towarzystwo :;230 .
Mi najbardziej podoba się z powojnikiem. Zarówno w połączeniu przedstawionym przez Ciebie jak i przez Aszkę :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko, :D cieszę się, że nasze wspólnie wypracowane otoczenie Edenki nie tylko moje zestawienia komuś mogą sie przydać.
Różę trzymać w doniczce, ona się męczy. ;:110 Koniecznie znajdź jej słoneczne i zaciszne miejsce w ogrodzie. Masz ładny ogród, i dużo miejsca na roślinki. ;:108
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju, teraz zobaczyłam te fotki z kolorami do Edenki. Mnie najbardziej przypadły do serca zdjęcie nr 3 z powojnikiem, nr 4- rozpięta na kratce robi niesamowite wrażenie, nawet nie dawałabym nic na dół, nr 6 z bordo i sama jestem zdziwiona swoim wyborem nr 7 z cytrynowym żółtym.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

jeśli miałabym się zdecydowac na jakiś wybór z zaproponowanych zdjęć to zdecydowanie wybieram to,tyle tylko,że u nas Eden taka raczej nigdy nie będzie, więc trzeba coś bardziej realistycznego wybrać.
I tak Majko jeśli już 'musisz bo chcesz' podsadzić czymś Eden to ja proponuję powojnik w kolorze jasnego różu lub nawet biały.
Nie przyćmi on swoim urokiem ewentualnych kwiatów Eden a jednocześnie będzie kwitło coś do niej podobnego jeśli Eden nie będzie miała tych kwiatów w tym czasie właśnie...
Uzupełni to niejako lukę która może powstać w przypadku braku kwiatów u Eden.

Ale dlaczego szukasz kontrastu dla Eden a nie dobierasz czegoś co będzie współgrać z jej sąsiednimi nasadzeniami? ;:224
Wiemy,że Eden tworzy 'całość' z czyms co rośnie po jej bokach,z tyłu i przodu więc czemu rozpatrujesz inny kolor na wypadek braków kwiatów u niej?

Zdecydowanie polecam posadzenie powojnika w kolorze jasnoróżowym lub białym a może nawet 2 czyli i białego i różowego by tworzyły odniesienie do kwiatów Eden.
Np.
Marmori', 'Hagley Hybrid','Violet Elizabeth'

I co? Namieszałam chyba ;:180
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

Czyżbym zaczynała chcieć posiadać Edenkę?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Atka-a1 pisze:Maju, teraz zobaczyłam te fotki z kolorami do Edenki. Mnie najbardziej przypadły do serca zdjęcie nr 3 z powojnikiem, nr 4- rozpięta na kratce robi niesamowite wrażenie, nawet nie dawałabym nic na dół, nr 6 z bordo i sama jestem zdziwiona swoim wyborem nr 7 z cytrynowym żółtym.

Beatko, :D zdziwisz się , jak na koniec ja napiszę która mnie chwyciła za ;:167 . Tak na prawdę wszystkie te zdjęcia są piękne.
Dziękuje Ci bardzo za opinie ;:196

KaRo, :D oj namieszałaś, ale dobrze jest. Ważne są uwagi każdej z Was. Ja tylko spróbuję obronić kontrast kolorystyczny, cyt. "Ponieważ ja sadzę Edenki na rabacie różanej, muszę zadbać o to aby ich otoczenie współgrało kolorystycznie. Poza tym będzie dość długa przerwa w kwitnieniu Edenek, jeżeli w ogóle zakwitną, wtedy chcę żeby kwitło otoczenie Edenek. "
Bezpośrednie otoczenie Edenek będzie blade, dlatego próbuję wsadzić tam różę i inne rośliny żeby ożywić tą część rabaty. Wszystkie te kolory muszą współgrać. No nie wiem czy to jasno napisałam w obronie mocnego koloru. :;230 Chyba się zaplątałam. :;230

Czyżbym zaczynała chcieć posiadać Edenkę?

Ula, jej nie można chcieć. :D
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39

Post »

Majka u mnie jeden Eden rośnie na pergoli z powojnikiem 'Vyvyan Pennell

Obrazek

a zastanawiałam się czy Edenka nieźle nie wyglądałaby z powojnikiem Omoshiro ???
http://www.helpmefind.com/clematis/l.php?l=21.145523
moja fotka
Obrazek
ten powojnik też ma klasę jak Eden , piękne liście , kwiaty...

lub powojnikami botanicznymi

pytałaś o Lagunę - mam ją i wygląda jak uboga krewna Edena - nie sadź obok siebie bo choć Laguna kwitnie cały czas ale ma gorsze liście i mniejsze kwiaty - takie mniej szlachetne
Pozdrowionka :)))
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, :D jak się cieszę, że jesteś na forum, cenne uwagi napisałaś. No nieźle mi namieszałaś.
Zastanów się, czy to nie będzie tak: jak będzie kwitła Edenka i Biała Edenka to Laguna nawet jak będzie również kwitła, to zostanie stłamszona przez te pierwsze. Natomiast jeżeli Edenki nie będą kwitły , to Laguna niech sobie kwitnie , a dla towarzystwa ma inne bladowce i lawendę. Czy ja dobrze myślę.
Trudny wybór. :;230
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Majka Lagunę mam dopiero od wiosny ,ale kwitła ładnie i pojedynczymi kwiatami powtarzała,czyli jak na taka młoda sadzonkę ...to wiele
Clematis najlepiej przesadzać wiosną ,a najlepiej jak piszesz kupić nowy ,bo warto... :D
Eden u mnie w ogóle nie powtarza kwitnienia od trzech lat,ale ma tylko parę godzin słońca(5-6),może dlatego... Wydaje mi się ,że ona potrzebuje dłuższego okresu ciepła ,aby wykształcić kolejne kwiatostany...nasze lato to dla niej za krótko...I dlatego zaproponowałam drugą różę pnącą,która uzupełni ten brak kwitnienia...
Można też pomyśleć o Perennial Blue...
Powojnik Montana o którym pisze Monia ,byłby super...ale on może u nas przemarzać ,a kwitnie na ubiegłorocznych pędach...jeżeli zmarzną to kwiatów też nie ma...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39

Post »

Majka nie wiem też mi namieszałaś :;230
ja mam Lagunę ze względu na tą fotę
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.91700
Pozdrowionka :)))
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nela, :D Perennial Blue nie wiem gdzie można kupić dlatego wspomniałam o Lagunie.
Zgadzam się w zupełności z Tobą, one kwitną bardzo opieszale w naszych warunkach.
Muszę tak zrobić nasadzenia obok nich, żeby nie mieć tylko liści na rabacie różanej. Jeżeli coś mi nie wypali to przekopię w przyszłym sezonie. :D

aga13 pisze:Majka nie wiem też mi namieszałaś :;230
ja mam Lagunę ze względu na tą fotę
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.91700
Aga :D, a ja ze wzgledu na Daisy. zakochałam się w Lagunie jak ogladałam jej ogród :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Crown Princess Margaretta, :D
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

O powojniku górskim również na forum czytałam, że przemarza :( Mój M wcale nie taki skory do akceptacji moich pomysłów, czasem trzeba robić podchody :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu, :;230 :;230 :;230 rozbawiłaś mnie, to niby co ja Ci zazdroszczę jak tak samo z moim. :;230
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”