U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster

Post »

A ja przyglądałam się mojej trawie i zastanawiałam się, czy powinnam ją jeszcze ściąć :roll: Jest naprawdę
wysoka. Chyba w poniedziałek to zrobię. Nie będzie już rosnąć, a ścięta przyda się na ściółkowanie :roll:

Troszkę szkoda, że zamiera pomału ogródkowa praca. Jednak listopad i grudzień to miesiące, które
zlecą nie wiadomo kiedy, a styczeń to prawie przedwiośnie przedwiośnia ;:138
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ano racja, a potem w lutym u mnie jest Gardenia - takie fajne targi ogrodnictwa a potem już marzec i witaj działko! ;:138 ;:138
a że mamy w tym roku wyjątkowo udany listopad to można jeszcze szaleć! ;:138
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Witaj Pracusiu :-)
Oczytanego to i miło poczytać :-) To a propos tej murawy pod kartonem ;:138
A wiesz, że ja raz natknęłam się na wątek, gdzie ludzie kupili działkę i zaczęli od usunięcia starej trawy poprzez zerwanie spychaczem 10 cm murawy z najlepszą ziemią? I na tej pozostałej nędznej warstwie zasiali trawę? :;230 :;230 :;230
Teraz się śmieje, ale wtedy aż mnie zamroczyło i o mało im nie naubliżałam, taka byłam wściekła :evil:
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No pracuś prawdziwy z Ciebie :)

Ja nie mam dużo już do roboty..Zostało grabienie liści..
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Witajcie późnym wieczorkiem (nocą? :roll: ) kochane Kobietki ;:196
Martuniu, gdzie ta Gardenia się odbywa? W samym Poznaniu? Daj znać, to zaledwie 200 km,
więc jeśli autko będzie sprawne ;:138 A jesień tego roku naprawdę przecudowna, jakby
chciała nam wynagrodzić lipcowe chłody i słoty :shock:

Siberko ;:196 Ale połechtałaś... za przeproszeniem... moją próżność - to a propos
tego oczytania :D
Siberia pisze: ludzie kupili działkę i zaczęli od usunięcia starej trawy poprzez zerwanie spychaczem 10 cm murawy z najlepszą ziemią? I na tej pozostałej nędznej warstwie zasiali trawę?
No widzisz, dzięki netowi człowiek troszkę mniej głupi umrze :;230
Zastanawiam się tylko, czemu oni zdzierani trawę, skoro zasiali ją ponownie :roll: Dziwne.
aagaaz pisze:No pracuś prawdziwy z Ciebie :)
Ja nie mam dużo już do roboty..Zostało grabienie liści..
Agnieszko, ja jeszcze liści nie grabiłam... w życiu, jak tu mieszkam. Jesienią mi się podobają na ziemi,
a wiosną już ich nie ma :heja :heja To po co miałabym się męczyć? Ale chętnie przyjęłabym
ze sto worków liści do wyściółkowania ogródeczka i do kompostera :uszy .

Chyba zacznę podbierać załadowane worki w parkach ;:224 :;230
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

no w samym Poznaniu, na terenie Miedzynarodowych Targów Poznańskich ;:108
na ich stronie nawet już jest kalendarz przyszłorocznych imprez i Gardenia będzie się odbywała w dniach 24-26 lutego 2012 ;:138 ;:138
zawsze pierwszy dzień to jest dla profesjonalistów zaś nastepne dwa to dni otwarte dla publiczności....bilety nie są nawet drogie w tym roku było 8 zł - normalny więc gdzieś koło tego bedą pewnie i teraz :tan
rany już się doczekać nie mogę :;230 :tan
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

Masz rację Wandziu z tymi liśćmi..U mnie pomęczył się trochę mąż..Ja pomogłam mu je wywieźć na kompost właśnie :)
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Ostatnie dwa dni zleciały pod znakiem gonitwy. Dziś udało mi się tylko zabezpieczyć marchew; rano zeskrobywałam
lód z szyb. Zlękłam się, że marchewka mi zmarzła. Nic się nie stało, ale to było ostrzeżenie: no i marcheweczka
już w piwnicy ;:138 I choć była piękna pogoda, na nic więcej czasu nie starczyło; dzisiejsze zebranie w szkole
pokrzyżowało mi popołudniowe plany. Ale już się przyzwyczaiłam do tego faktu: dlatego niczego niemal nie planuję :roll:
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

I znów minęły dwa dni pod znakiem braku czasu na ogród. Przed nami długi weekend, mąż zamówił
po raz kolejny spychacz, by przed zimą zepchnąć i wyrównać świeżo nawieziony gruz, bo jak zaskoczy
nas zima, to nie dojadę do ulicy. Poza tym przed mrozami planowałam wykopać dół, by zabezpieczyć buraki i
seler; może uda się to zrobić w sobotę? Zobaczymy. Wczoraj cały dzień utrzymywała się mgła, więc i chęci
na ogród tez nie było. Dziś już inaczej: choć niebo nie jest błękitne, to nie ma tak zniechęcającej mgły.
Miłego i słonecznego dnia! :wit
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Najpierw zabezpieczyłam iglaczki; posiedzą tu do wiosny. Jak przeżyją,
znajdę im inne, bezpieczne miejsce.
Obrazek Obrazek

Potem przekopałam miejsce, gdzie wiosną osadziliśmy świdośliwy.

Obrazek

Przekopałam jeszcze jakieś10 m kw. ogródka z wysianą gorczycą.

Obrazek

Kiedy dzieci zachciały do toalety, wykorzystałam skrzętnie ten fakt i zakończyłam
pracę na chwilkę obecną; byłam zwyczajnie zmęczona :shock:
Może za godzinkę, po obiedzie?
Zobaczymy.

Już nic nie zobaczymy, bo schyłek dnia zastał nas podczas dokańczania obiadku :(
Niebo tuż po zachodzie:
Obrazek

Ale spokojnego wieczoru Wam życzę ;:138 :wit
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Osterku, podglądam Ciebie od dłuższego czasu. Jesteś tytanem pracy. Jak TY to robisz. Skąd czerpiesz energię :shock: Ja po pracy padam na nos i wystarczy mi tylko siły aby spacerować po wątkach nie zostawiając śladu.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Qurde Ty to wszystko sama kopiesz :?: ;:180 jak ja biorę szpadel w łapki to się pod nim przewracam :;230 ale to tylko wtedy jak M jest w pobliżu :;230 jak go nie ma to mnus samemu ;:224
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Zaszłam i do Ciebie Olu, i przypomniałam sobie, że byłam już u Ciebie w maju. Ale ten czas leci :shock:
Ty też nazasuwałaś się, zanim Twój ogródek nabrał obecnego wyglądu. Pewnie na zmęczenie przyjdzie czas,
kiedy ze spokojem i zadowoleniem patrzeć będę, jak rosną roślinki, które sadziłam tego roku. Na tym jednak etapie
zmęczenie to zbędna fanaberia ;:14

Bogusiu, to ja muszę przejąć Twoją metodę, :;230
Żeby tylko odpowiednio zareagował, jak będę pod szpadlem leżeć. Mógłby kopnąć, korzystając z sytuacji ;:108

Dzisiaj po obiadku poszliśmy z dziećmi troszkę na ogród, ale nie było ciepło. Choć słonko ślicznie świeciło,
wiatr był mroźny i bez rękawiczek się nie obyło. Zgrabiłam liście na rabatki, przysypałam lekko trocinami,
żeby wiatr nie zwiał, wyrzuciłam na kompost ziemię z kaster po pomidorach, a na ich miejsce mogłam
już pochować mebelki ogrodowe. Zrobiło się smutno w zagrodzie. Najpierw wyjazd z niej zrobiły zabawki,
bo z piaskownicy zrobiłam rabatkę, (dzieci już z niej nie korzystały, tylko piasek roznosiły po całym podwórzu).
Nie wiem, gdzie zrobić dla nich kącik do zabawy, bo w zagrodzi w dni słoneczne było jak na patelni i zawsze
chowały się pod pawilon. Teraz chcę im zrobić domek, nieduży, ale żeby zmieściło się tam kilkoro dzieci, ze
stolikiem jakąś szafką, by w niej chowały swoje wszystkie zabawki. Ale to plany chyba już na wiosnę.
Przez zimę będziemy zbierać materiały. Jutro chciałabym jeszcze schować do ziemi (może właśnie pod folią)
oba drzewka kiwi, wisterię, złotokap i pigwę. Pod namiotem głównie dlatego, by mroźne wiatry nie zaszkodziły im.
No i jeszcze berberyski: pewnie tylko zadołuję.
Zdążyłam tylko zdjęcie po zachodzie zrobić, było już za ciemno na inne zdjęcia.

Obrazek

Jutro zdjęcie smutnej zagrody :(

Miłego wieczoru.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Osterku ;:180 ;:180
Widzę, że powoli zamykasz sezon ogrodowy a ja nadal w polu. :? Nadal leżę i kwiczę ;:223
Nie wiem czy M da radę zabezpieczyć wszystko jak bym chciała.
Mam coś jeszcze do poduszki.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Osterku, jestem pełna podziwu dla twojej energii, pracowitości i konsekwencji ;:180
Piszesz o smutnej zagrodzie. A może trzeba na to spojrzeć inaczej, przygotowanej do nadejścia zimy, czyli uporządkowanej ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”