Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Piękną Stewartia pseudocamelia ;:138
Pokażesz irysy japońskie?
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Aniu może i nie trafiłam, bo nie sposób być we wszystkich wątkach. ;:108
Ja też wysiałam farbownika .Zakwitł.Mam jedną sadzonkę i mam nadzieję ,że przeżyje. Bo wiesz ,że to krótkowieczna bylina.
A ty ją traktujesz jak jednoroczną?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko - ja pierwszy raz zobaczyłam dorosłe kwitnące stewartie w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie już bardzo dawno. Bardzo ciekawe jest to, że ich kwiaty zachowują świeżość jeszcze po opadnięciu i pięknie wyglądają na trawie pod drzewem.
Nie wiem dlaczego, ale cały czas sądziłam, że mieszkasz w Szczecinie a okazuje się, że Twój ogród jest w rejonie o bardziej surowym klimacie. Ale i tak życzę kwitnienia styrakowca ;:196

Beatko - irysy japońskie właśnie zaczynają kwitnąć. Ostatnie zimy im nie sprzyjają i w ubiegłym roku niektóre złapały jakiegoś grzyba ale powolutku dochodzą do siebie.

Alu - oczywiście, że nie sposób być we wszystkich wątkach ;:173 Ja też nie daję rady zwiedzać większości, z pewnością bardzo ciekawych, ogrodów :(
Ten gatunek farbownika mam pierwszy raz. Nie wykopię go na zimę i zobaczymy, jak się zachowa.

A oto irysy bezbródkowe. Niestety znów zawiodły irysy syberyjskie ale zaczynają kwitnąć ensaty i kilka pseudat.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Wegetacja pędzi jeszcze szybciej niż w ubiegłym roku. Posadziłam trochę trwałych ( wg sprzedajacych ) chryzantem i dalie, aby było kolorowo późnym latem a te już zaczęły kwitnąć ;:218

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Garść dzisiejszych zdjęć.

Kwitną róże z jesiennych nasadzeń i pomarańczowa od Ingrid ;:196

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pseudaty i ensaty

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pierwsze, biedne z powodu skwaru i długotrwałej suszy, liliowce

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żar leje się z nieba ;:3 Nie znosi tego najlepiej ani mój organizm , ani ogród. Codziennie wieczorem urządzam podlewanie a rośliny i tak mdleją, a niektóre nawet podsychają :roll: Wczoraj rozpaczałam nad pluskwicami, które, chociaż są roślinami cienia, u mnie od lat rosną wraz z parzydłem leśnym na słonecznej rabacie. No i nie wytrzymały tego słońca i takiej temperatury ;:174 .
Dobrze, że prognozy wróżą ochłodzenie i nie będę już musiała wychodzić do ogrodu o piątej rano, aby usuwać chwasty, które oczywiście nieźle się mają. SZCZAWIKI ;:188 ;:161

Kwitną ostatnie ensaty...

Obrazek Obrazek

Na skalniaku :

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Po raz pierwszy zakwitła mi pierzogłówka i Zigadenus, której maleńką cebulkę podarowała mi Wiesia M. ;:196 Nigdy nie myślałam, że zakwitnie w pierwszym roku. Mam nadzieję, że w miarę szybko będzie się rozrastał i wtedy pokaże cały swój urok :tan

Obrazek Obrazek

Kwitnie już pierwsza jeżówka i pierwszy dzielżan

Obrazek Obrazek

A to moje uprawy dla ciała , choć cieszą mnie podobnie, jak rośliny ozdobne : arbuzy, które hoduję po raz pierwszy zachęcona pewnym wpisem na forum i pomidorki :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Aniu, niesamowite rośliny skalniakowe ;:oj Wielu nigdy nie widziałam. Może dlatego, że nie mam skalniaka, mimo, że te roslinki zawsze budziły mój zachwyt. Bardzo, bardzo ciekawe ;:108 .
A pomidorki......ślinka leci :D
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko - nie mam takiego specjalistycznego skalniaka z wysokogórskimi roślinami - u mnie na takie za gorąco. Ale te łatwe kobiercowe rośliny bardzo lubię :wit
Pomidorki już niedługo powinny dojrzewać. W większości, zgodnie z życzeniem M, są to pomidorki coctailowe. Ciekawe, czy będą tak smaczne, jak są malownicze :roll:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Polecam odmianę pomidorów koktajlowych Black Cherry - najsmaczniejsze, jakie jadłam.
Poza tym całkowicie bezproblemowe.
W zeszłym roku w foliaku wykiełkował jeden pomidor z nasionka, które pozostało po poprzednim sezonie.
Kiedy urósł, okazało się, że to nie co innego, jak tylko Black Cherry.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam takie Madziu i bardzo się cieszę, że są smaczne.
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Aniu, a możesz takie zdjęcie skalniaczka pokazać ;:65 . Zawsze coś mnie skusi i potem wtykam w przypadkowym miejscu.
Może w końcu pora jakoś to uporządkować. Tylko pomysły brak :oops:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu i tak u Ciebie wszystko pięknie rośnie, masz możliwość codziennego uzupełnienia płynów, ja niestety jestem zrospaczona tymi upałami, mój ogród to ściernisko, wszystko wyschło na wiór, ja jadę w piątki to płakać mi się chce przy podlewaniu. Wczoraj pojechałam to już ręce mi opadły, chyba zrezygnuję z tego ogrodu na odległość, tyle pracy ; ;:223 :145 . Buziaki.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Aniu wpraszam się do Twojego ogrodu,same perełki u Ciebie :wit
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko - mój skalniak jest bardzo prymitywny i dlatego niezbyt nadaje się na wzór do robienia tego typu ogrodów. To właściwie trzy rabatki z kilkoma stopniami kamieni polnych. Wykorzystałam po prostu niewielkie różnice poziomu gleby w moim ogrodzie. Oczywiście pokażę zdjęcia ale to nic ciekawego :D

Dorotko-DTJ_1 - świetnie rozumiem Twoje zniechęcenie. Sama , mimo codziennego zlewania ogrodu, nie mogłam nic poradzić na palące słońce i ekstremalną temperaturę, która uszkodziła nie tylko pluskwice ale także pierwiosnki Siebolda i kwieciste, które właśnie szykowały się do kwitnienia. Już nie pierwszy raz w tym roku ogarnia mnie chęć rezygnacji z ogrodu, bo to przecież ciągła , intensywna praca i uwiązanie. Jeśli więc wszystkie wysiłki niweczy kilka dni z afrykańskimi upałami, to człowiekowi ręce opadają. Ale Dorotko - te myśli pierzchają zwykle a rośliny regenerują wracając do dawnej formy. Żeby tylko było więcej opadów ;:196

Dorotko-dorcia7 - wcale nie musisz się wpraszać , bo ja z radością witam każdego gościa w swoim wątku. Zajrzałam też do Twojego ogrodu i zobaczyłam gustowne , wypieszczone rabaty z pięknie dobranymi roślinami. ;:138
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Twoje irysy są po prostu bajkowe!
Czy one są łatwe w uprawie?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - domyślam się, że pytasz o irysy szablolistne i I. pseudata (?) Jeśli się ma naturalny zbiornik wodny , to nie są trudne. Ja mam sztuczną podmokłą rabatę i takie środowisko wymaga ciągłej uwagi. Najgorzej jest z zimami, bo irysy szablolistne wymagają wtedy suszy fizjologicznej a ostatnie , prawie bezmroźne zimy, nie zapewniały zamarznięcia wody w podłożu , co znowu sprzyjało rozwojowi chorób grzybowych i bakteryjnych. Najzdrowsze i najobficiej kwitnące ensaty miałam po tej niesamowitej zimie chyba cztery lata temu. Straciłam sporo innych roślin ale ensaty były cudne.
Pseudaty ponoć są wytrzymalsze, bo mają dziedziczyć siłę wzrostu po irysie żółtym ( I. pseudoacorus), który wiadomo, jest rośliną bardzo wytrwałą. Dwie odmiany mam dopiero trzeci rok a większość od roku i dopiero je testuję. Pięknem i wielkością kwiatów na razie ustępują irysom szablolistnym ale są to dopiero pierwsze krzyżówki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”