edit:
a w takim razie która nazwa jest poprawna dla tego kaktusa?
Echinocereus pectinatus v. rubrispinus
czy
Echinocereus rigidissimus var. rubrispinus
na stronie cactus-art.biz nazwa Ech. pectinatus jest synonimem (doczytałem na jakieś stronie, że jeżeli nazwa posiada synonim to obojętnie którą się będzie miało podaną to będzie wiadomo co to za roślinka)
Według cegły pt. "Das grosse kakten lexicon" wyd. 2011, prawidłowa nazwa to E. rigidissimus ssp. rubispinus (a nie - rubrispinus). W tej książce E. rigidissimus został wyodrębniony z E. pectinatus jako odrębny gatunek.
pozdrawiam
tomek
Dzięki za odpowiedź Tomku (tomboj0), no ja widziałem że w tej nazwie nie ma litery R ale z taką nazwą go zakupiłem może to tylko literówka w każdym razie dzięki za poprawkę i zmienię to na poprawną nazwę.
Dowiedziałem się również dlaczego w tej bazie nr polowych nie wszystko jest (nie wszystkie numery danego kaktusiarza) otóż sprawa wygląda tak że na tej stronie są dość stare dane. Pan Grzegorz M napisał mi tak: "jakieś 10 lat temu przekazałem tam swoje numery polowe, podobnie jak inni kaktusiarze. Później nastąpiły w całej Europie polowania z nagonką na tych, którzy się pochwalili. Na szczęście ominęło to Polskę, ale nikt więcej nie kwapił się w ujawnianiu swoich danych. Ja również nie próbuje kusić losu.". W takiej sytuacji osoby początkujące mogą liczyć tylko na pomoc ze strony doświadczonych kaktusiarzy którzy posiadają takie dane (z wcześniejszych lat lub wymieniają się między sobą takimi danymi albo mają rośliny/nasiona z własnymi numerami polowymi)
Hej
Mam pewien pomysł a mianowicie moglibyśmy utworzyć taki temat gdzie by ktoś (autor) opisywał rodzaje lub gatunki. W pierwszym poście były by odnośniki a gdy by się w nie klikało to by przenosiło do danego kaktusa. Co wy na to? Powstała by taka mała encyklopedia... Wątek można by w późniejszym czasie podkleić. Była by to taka baza wiadomości dla początkujących.
Dla mnie te barankowe astraki wyglądają, jakby były obgrzybione (pod moją jedną palmą robią mi się takie grzybki gdy spadają owoce). Co do encyklopedii. Jeśli znalazłby się tylko ktoś chętny...
lampart111 pisze:Hej
Mam pewien pomysł a mianowicie moglibyśmy utworzyć taki temat gdzie by ktoś (autor) opisywał rodzaje lub gatunki. W pierwszym poście były by odnośniki a gdy by się w nie klikało to by przenosiło do danego kaktusa. Co wy na to? Powstała by taka mała encyklopedia... Wątek można by w późniejszym czasie podkleić. Była by to taka baza wiadomości dla początkujących.
Tak, to bardzo fajne. Tylko kto ma popełniać te opisy? Zawsze jest ten "ktoś". Jeśli masz jakiś pomysł to najlepiej taki, którego realizacji sam mógłbyś się podjąć.
To jest na razie tylko propozycja. Skoro piszę to mógł bym się sam tym zająć, ale nie wiedziałem czy takie coś jest potrzebne dlatego chciałem przedyskutować.
Generalnie wydaje mi się, że to forum ma dość mocno ograniczoną formułę. Istnieje tutaj tylko jeden dział kaktusowo-sukulentowy podzielony na prywatne wątki. Odmienne tematycznie wątki będą uciekać na dół. Większa specjalizacja tutaj chyba się nie powiedzie. Oprócz tego forum to jest forum a encyklopedia to jest encyklopedia. I chyba nie ma sensu mieszać jednego z drugim. Jak ktoś chce się zająć tworzeniem internetowej encyklopedii rodziny Cactaceae to chyba lepiej na wiki a nie na forum. Mam doświadczenie z innego forum z takim zagadnieniem. Oczywiście było mnóstwo userów zachwyconych identycznym pomysłem. Nawet stworzono specjalny dział. Tylko, że każdy chciał korzystać z encyklopedii a nikomu nie chciało się w niej pisać. Mam nadzieję, że tutaj będzie inaczej.
Rozumiem o co Ci chodzi. Cóż trzeba będzie to porządnie przemyśleć. Może faktycznie ktoś się napracuję a za kilka tygodni temat zostanie zapomniany. Poczekajmy może ktoś się jeszcze wypowie.
Mam identyczne odczucia (a i doświadczenia) jak Tomek. Tak w ogóle to Forum Ogrodnicze nie jest bazą tematyczną - tak naprawdę raczej okazją do pochwalenia się, podyskutowania, obejrzenia, poszerzenia horyzontów czy propagowania hobby. Zauważyłem nawet ostatnio, że bardziej "poważne" i "trudne" tematy są po prostu omijane przez znakomitą większość forumowiczów jakby mniej zainteresowanych.
O większości rodzajów i gatunków możemy przecież pisać na naszych wątkach...
A ja bym miał takie zdanie, jeżeli ktoś chce coś takiego zrobić, a wielkim prawdopodobieństwem jest to, że temat/wątek ucieknie/zostanie zapomniane, to propozycja Tomka (blabla), żeby zrobić coś takiego w wiki to dobry pomysł szczególnie, że tam jest już dużo kaktusów wypisanych, ale bez bliższej charakterystyki i ewentualnych "pomocy" w ich uprawie a tylko systematyka i wyszczególnienie większości gatunków z poszczególnych rodzai. Następnie można by np. pogadać z adminem, żeby zrobić temat, w którym nie będzie można pisać postów, a będą w nim linki do poszczególnych rodzai z wiki i musiałby być ten temat w takiej formie, że zawsze będzie na początku. Na forum z capoeiry mamy takie tematy "zablokowane", które zawsze są pierwsze i nie zmienia się to.
Z doświadczenia (choć z forum o zupełnie odmiennej tematyce), wiem, że tego typu bazę danych, w zasadzie może tworzyć Moderator. Póki co, ten dział takiego jeszcze nie posiada. Zresztą pomysł, jak to często z pomysłami bywa (choćby taka wystawa internetowa) zwykle się podoba, ale zawsze zabraknie chętnych, by pociągnąć to dalej.
A w takim wypadku jedna zaangażowana osoba, to nieco za mało, by móc opisać poszczególne rodzaje, gatunki, odmiany, jeszcze z uwzględnieniem charakterystyki i warunków hodowli. Zresztą pomysł wymaga wkładu ogromu czasu własnego od ewentualnego autora i osób pomocniczych. A nie każdego na to stać.
Osobiście ja nie widzę sensu w przepisywaniu tu książek, czy stron internetowych, a do tego to się sprowadza.