Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1

Post »

Alicjo piękne,udane zakupy:) ;:138 Będziesz je teraz sadziła,czy zaczekasz na cieplejsze dni?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moni.Obie odmiany serduszek to Nowość i tak naprawdę po nie, brunere i bergenię pojechałam.
Kupiłam też maki wieloletnie zimujące w gruncie,pierwszy raz będę miała te roślinki.Czy ktoś miał takie maki, jak je pielęgnować.Jakie mają wymagania.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu-Annes.Roślinki są w piwnicy,sprawdzałam jest 8 C.Więc trochę mogą poleżeć i poczekać na wiosnę.Jednak gdyby to musiało trwać trochę dłużej to posadzę do doniczek i postawię w nieogrzewanym pomieszczeniu z dużym oknem ale nie może być już mrozów.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Alicjo wspaniałe zakupy :D oczarował mnie liliowiec- i kolor niesamowity , no i jeszcze pełny- cudo. Serduszki przepiękne, a i piwonia śliczna, ja muszę sobie dosadzić kilka kolorków bo mam tylko bordowe majówki. Mam nadzieję, ze roślinki mają na tyle duże kłącza, że już zakwitną w tym roku :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anieszko .Witaj. :lol: Część roślinek ma rzeczywiście spore korzenie.Największe ma dzwonek i tawułki.Dokładnie nie oglądałam bo nie chciałam rozrywać torebek,niech sobie siedzą w torfie.Ale ogólnie wszystkie są spore ,miałam możliwość wyboru.Najmniejsze są hosty tylko po jednym korzonku.W ubiegłym roku założyłam kolekcję piwonii w tym jedna żółta i pokusiłam się też o piwonię krzewiastą.Na razie jedna szt. bo nigdy takich nie uprawiałam.Ale od czegoś trzeba zacząć.Szkoda tylko że piwonie tak krótko kwitną.Znalazłam producenta piwonii blisko Sochaczewa podobno kilka km.od mojej miejscowości.W tym roku do niego pojadę,zobaczę jakie piwonie produkuje.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Georginko, zwiodłaś mnie na pokuszenie tym PNOS-em :twisted: . Właśnie odkryłam, że mają swój sklep w Warszawie na Ochocie. To na drugim końcu miasta :roll: , godzina jazdy w jedną stronę ode mnie, ale mają wspaniały wybór bylin, kłączy, bulw, cebul, nasion...Ech...I co ja mam teraz zrobić? ;:223
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni ,co masz robić? przejechać się obejrzeć wszystko, dobrze wiedzieć gdzie są takie sklepy.Nie musisz zaraz kupować dużo ale kilka fajnych roślinek czemu nie .Niby sklep w Warszawie a dalej masz niż ja .Jechałam tylko pół godziny.Teraz pewnie wybiorę się po trawę ,nawozy,mikoryzę do róż.A może do Ożarowa masz bliżej,to zaraz za Broniszami.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też dołączam się do grona zachwyconych liliowcem. Cudny. Brunera również. Alu jak ona szybko rośnie ?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko.Widziałam ją w jednym z moich pism ogrodniczych i bardzo mi się podobała.Jest kilka odmian ale ta najbardziej mi wpadła w oko.Pomyślałam sobie że dobrze by było ją gdzieś kupić.No i udało się.Jutro poszukam tego pisma to Ci napiszę więcej o niej,był cały artykuł o brunerach.
Moniczko a o makach coś wiesz?
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Liliowiec mnie zauroczył ,chyba "weźmie mnie na liliowce" :;230

Alu,pytałaś o maki ,wydaje mi się ,że ten mój jest taki sam ,jak jeden z tych, które Ty kupiłaś.

Obrazek

Nie są one zbyt wymagające-potrzebują słonecznego stanowiska i w miarę żyznej ,raczej wapiennej gleby.Zalecane jest usuwanie przekwitłych pędów kwiatowych,i to wszystko...
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu Ty jak zwykle niezawodna ;:196 .Masz rację to ten sam,dziwne ma te płatki takie do góry.Myślałam że to tylko tak na zdjęciu.Ciekawe jak go się rozmnaża z nasion/makówek/ czy z kłączy i z jakimi roślinami go komponować.U Ciebie z jakimi roślinkami rośnie ,masz więcej zdjęć i tylko takiego maczka masz.Na tle białej nasturcji bardzo ładnie wygląda.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

O rozmnażaniu maków czytałam, że rozmnaża się je z korzenia ,ale to był ten sam artykuł,gdzie zalecano wycinanie przekwitłych pędów ,więc o makówkach nie mogło być mowy.
Ja w ubiegłym roku nie zastosowałam się do tych wskazówek i zostawiłam kilka makówek.Tej wiosny okaże się ,czy będą siewki.
Alu,ten maczek ,to jedyny u mnie w ogródku i do tego jeszcze młodziak.W pierwszym roku po posadzeniu nie kwitł wcale, ale za to w następnym, był już taki,jak widać na zdjęciu.Pytasz z jakimi roślinami go zestawiłam.Otóż ja ciągle eksperymentuję ,w ubiegłym sezonie rósł w towarzystwie irysów bródkowych, jako tło miał naparstnice , piwonie i szałwie.
Aha jeszcze Ci podpowiem,że podobno maki nie lubią przesadzania-tak powiedziała mi pani z ogrodniczego.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Danusiu faktycznie maki nie lubią przesadzania ale młode, potem korzenie mają głęboko i jakoś można przesadzić.
Pamiętam miałam maki jak kupiłam działkę zmieniałam im wiele razy miejsca bo tak jakoś się złożyło, nawet M podpalił
siatkę z łętami fasoli czy groszku przy okazji mak ale odbił :P
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu nie mam żadnego doświadczenia z makami. Nigdy ich nie miałam w ogrodzie.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu.Aniu .Dziękuję za podpowiedź.Teraz już orientuję się co z robić z maczkami.Kwitną V-VI lubią słoneczne stanowisko i zasadową glebę,nie lubią przesadzania.Takie miejsce mam na rabatce z piwoniami i nawet jest jeszcze trochę miejsca.Tylko każda odmiana rośnie do innej wysokości od 45 do 90 cm więc muszę ładnie to posadzić.Potem będą tam kwitły białe i różowe jeżówki,więc rabatka nie będzie pusta.Dziewczyny ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”