gloriadei - różanka 2010
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: gloriadei - różanka 2010
Gosiu, a wiesz może co to byli za wystawcy?
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Ewcia, szukałam tych "Piwonii".
Czy dużo jest tam odmian ? Kiedy to było wydane ?
Piwonie, to też moje ulubione kwiaty, jeszcze z dzieciństwa.
Możesz pokażać co nieco ze środka ?
Proszę

Czy dużo jest tam odmian ? Kiedy to było wydane ?
Piwonie, to też moje ulubione kwiaty, jeszcze z dzieciństwa.
Możesz pokażać co nieco ze środka ?
Proszę

-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
No... katalog lektur obowiązkowych zacny.
Dawno mnie nie było, muszę się cofnąć do roku ubiegłego... Zestawienia różano - bylinowe urody niebiańskiej
A w nowym roku - życzę pięknego, czarodziejskiego ogrodu
Gdziekolwiek będzie, niech będzie bujny, obfity i tajemniczy
Niech spełniają się marzenia... i to szybciutko 
Dawno mnie nie było, muszę się cofnąć do roku ubiegłego... Zestawienia różano - bylinowe urody niebiańskiej

A w nowym roku - życzę pięknego, czarodziejskiego ogrodu

-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Dziewczyny, to temat- rzeka, dużo by pisać...
Zachęcam, dzielmy sie swoimi ulubionymi książkami
czy tu, czy w wątku o ksiązkach, wszystkie opinie mile widziane
Np. zaciekawiła mnie twoja książka Williamsa Alu- czy mogłabyś wstawić spis treści i coś ze środka?
Widziałam ją gdzieś po angielsku a tu proszę jest tłumaczenie.
Okładka bajkowa, rodem z południa!
Buczackiego kupiłam kilka miesięcy temu na al... przypadkiem szukając czegoś innego.
Trzeba polowac na nią na aukcjach lub w antykwariatach.
Wszystkie pozycje Buczackiego można kupowac w ciemno! Napisane zupełnie inaczej niż większość książek.
Autor podaje rady z własnego doświadczenia, bardzo praktyczne czego nie znajdziecie na stronach hodowców.
Skutecznie odradza lub zachęca do danej rośliny. To trzeba przeczytać!
W "Różach" są raczej starsze odmiany, dużo historycznych.
Jego "Rośliny pnące"" i "Krzewy" to kolejne z podstawowych książek każdego ogrodnika!
Podobnie do Camelii cenie sobie bardziej merytoryczne opracowania (Strobel i Schultheis jest taki) .
Pisz Asiu, im więcej porad, tym lepiej!!!
Bardzo dobry jest też Gottschalk 'Poradnik dla miłośników róż" - starsza książka ale pierwsza klasa!
Bardzo obszernie o hodowli, uprawie, pochodzeniu, rozwoju róż.
ogólnie starsze książki mają gorsze zdjęcia i w mniejszej ilości ale więcej treści.
Z tej serii małych książeczek co "Piwonie", "Powojniki" jest też Wiznera "Róże w gruncie"- rzeczowo i fachowo, uprawa, rozmnażanie, to co lubię.
Gosiu, to się rozczarowałam Kutnem, bo na stronie int. brzmi zachęcająco. Widocznie mają lepszego informatyka niż organizatorów
Krysiu, te wszystkie książeczki są małego formatu/kieszonkowe, z takiej serii Polskiego Wydawnictwa Rolniczego i Leśnego z lat 70 tych/80tych. Zdjęć mało-16, ale opisów odmian bardzo dużo, a przede wszystkim szczegółowo o uprawie, rozmnażaniu itd.
W żadnej książce nie ma tak dużo o piwoniach. Stron 120. Inne tytuły podobnie opracowane.
Parę zdjęć:

Zachęcam, dzielmy sie swoimi ulubionymi książkami

czy tu, czy w wątku o ksiązkach, wszystkie opinie mile widziane

Np. zaciekawiła mnie twoja książka Williamsa Alu- czy mogłabyś wstawić spis treści i coś ze środka?
Widziałam ją gdzieś po angielsku a tu proszę jest tłumaczenie.

Okładka bajkowa, rodem z południa!
Buczackiego kupiłam kilka miesięcy temu na al... przypadkiem szukając czegoś innego.
Trzeba polowac na nią na aukcjach lub w antykwariatach.
Wszystkie pozycje Buczackiego można kupowac w ciemno! Napisane zupełnie inaczej niż większość książek.
Autor podaje rady z własnego doświadczenia, bardzo praktyczne czego nie znajdziecie na stronach hodowców.
Skutecznie odradza lub zachęca do danej rośliny. To trzeba przeczytać!
W "Różach" są raczej starsze odmiany, dużo historycznych.
Jego "Rośliny pnące"" i "Krzewy" to kolejne z podstawowych książek każdego ogrodnika!
Podobnie do Camelii cenie sobie bardziej merytoryczne opracowania (Strobel i Schultheis jest taki) .
Pisz Asiu, im więcej porad, tym lepiej!!!

Bardzo dobry jest też Gottschalk 'Poradnik dla miłośników róż" - starsza książka ale pierwsza klasa!

Bardzo obszernie o hodowli, uprawie, pochodzeniu, rozwoju róż.
ogólnie starsze książki mają gorsze zdjęcia i w mniejszej ilości ale więcej treści.
Z tej serii małych książeczek co "Piwonie", "Powojniki" jest też Wiznera "Róże w gruncie"- rzeczowo i fachowo, uprawa, rozmnażanie, to co lubię.
Gosiu, to się rozczarowałam Kutnem, bo na stronie int. brzmi zachęcająco. Widocznie mają lepszego informatyka niż organizatorów

Krysiu, te wszystkie książeczki są małego formatu/kieszonkowe, z takiej serii Polskiego Wydawnictwa Rolniczego i Leśnego z lat 70 tych/80tych. Zdjęć mało-16, ale opisów odmian bardzo dużo, a przede wszystkim szczegółowo o uprawie, rozmnażaniu itd.
W żadnej książce nie ma tak dużo o piwoniach. Stron 120. Inne tytuły podobnie opracowane.
Parę zdjęć:

-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Izuś
serdecznie dziękuję , niech się spełnią szybciutko!!!

serdecznie dziękuję , niech się spełnią szybciutko!!!

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Ewuniu już od kilku dni wertuję Twój watek w poszukiwaniu róż pnących
Chce wiosną posadzić sobie kilka różyczek i szperam, szperam, już powstała lista polecanych przez Ciebie odmian. Mam takie jedno nie najciekawsze miejsce, gdzie dół jest bardzo zacieniony, a góra w słoneczku, bardzo pasują mi tam różyczki, bo to przy pergoli, ale nie wiem czy dadzą rade. Będe próbować, może się uda.

- Ignis05
Ewuniu, dziękuję Ci bardzo
Widzę ,że ta mała książeczka to kopalnia wiedzy o piwoniach.
Muszę ją gdzieś upolować. Ale kto by chciał pozbywać się czegoś takiego

Widzę ,że ta mała książeczka to kopalnia wiedzy o piwoniach.
Muszę ją gdzieś upolować. Ale kto by chciał pozbywać się czegoś takiego

- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Witam się w wątku dotąd po cichutku podczytywanym
Ignis, ja bym się mogła pozbyć
wyczytałam, co było do przeczytania, zapamiętałam, co mi potrzebne a biblioteczka i tak pęka w szwach...
Dostałam tę książkę za sadzonki irysków, mogę oddać za patyczek różany, podrzucony w letniej porze

Ignis, ja bym się mogła pozbyć

Dostałam tę książkę za sadzonki irysków, mogę oddać za patyczek różany, podrzucony w letniej porze

- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewka zgadzam się ...,początkowa moja książka to Róże Daumonta,a potem poleciało...Apetyt też rośnie w miarę jedzenia i chciałoby się więcej szczegółowych książek.

Gazet całe stosy,ale trudno się oprzeć lekturom ,które nas inspirują i uczą...

Nie jestem zdziwiona Twoją kolekcją ...u mnie podobna...

O Buczackim czytałam,że w sposób bardzo praktyczny podaje informacje o roślinach ,nawet miałam w ręce jedną z jego książek w księgarni...ale w końcu kupiłam inną ...o rodzajach ogrodzeń...

To i ja wkleję

Georginio mam te wszystkie gazetki też je prenumerowałam przez długi czas,ale ostatnio już ich nie kupuję,informacje się powtarzają ...od momentu wejścia w internet ,buszowanie w nim nie ma końca...tu znaleźć można wszystko...Georginia pisze: Nela.Są u nas czasopisma ja kupuję już od kilku dobrych lat i wszystkie składam.Potem można zajrzeć i wyczytać co potrzeba.Mam OGRODY,MÓJ PIĘKNY OGRÓD,DZIAŁKOWIEC,KWIETNIK,TWÓJ OGRODNIK.Są też co jakiś czas wydania specjalne tych wydawnictw np.Skalniaki,byliny,krzewy kwitnące wiosną itp.Do tego książki o projektowaniu ogrodów i encyklopedie,albumy, jest z czego czerpać wiedzę.Ostatnio kupiłam album o bylinach wyd.ZYSK I S-KA Beaty Grabowskiej i Tomasza Kubali.Jeżeli Ewa pozwoli to wkleję zdjęcie.

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Ignis05
Beatko,lelumpolelum pisze:Witam się w wątku dotąd po cichutku podczytywanym![]()
Ignis, ja bym się mogła pozbyćwyczytałam, co było do przeczytania, zapamiętałam, co mi potrzebne a biblioteczka i tak pęka w szwach...

Widzę, żeś Ty Pomorzanka, to może nawet dokonamy tej zamiany osobiście.

- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nela zgadzam się z Tobą ,dlatego też napisałam że są to źródła nie wystarczające .Internet oczywiście kopalnia wiedzy.Pomimo to ja bardzo często sięgam właśnie do starych czasopism,przeglądam je i często znajduję to co mi potrzebne.Uważam że każde źródło wiedzy jest użyteczne.W katalogach róż natomiast często są działy właśnie jak sadzić i pielęgnować róże,cięcie,choroby,szkodniki i jak je zwalczać i chwała autorom za to.
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Ewuś album Piękne Ogrody ,nie jest jakby nazwa wskazywała zbiorem tylko zdjęć z pięknych ogrodów.Raczej jak stworzyć piękny ogród poprzez projektowanie i urządzanie.To bardzo praktyczny poradnik jak zrobić wszystko co dotyczy ogrodu.Zaczynając od projektowania ogrodu,poprzez rodzaje ścieżek,rodzaje nawierzchni,nawadnianie,architekturę ogrodową,bramki,murki.Jest bardzo dobrze wytłumaczone i naszkicowane jak to zrobić.Nawet jak nie robimy tego sami to przynajmniej wiemy jak to powinno być prawidłowo wykonane.Opisane jest w/g zasady, temat np.Mury ceglane-zdjęcie takiego muru oczywiście obsadzonego pięknie różami i obok pokazane, rodzaje murów,nazwy i jak się je wykonuje. Dotyczy to każdego tematu ,ścieżek,schodów,oczek wodnych,pergoli ,trejaży czy oświetlenia.Zobacz sama.Polecam ,bo naprawdę można się dowiedzieć jak powinien być urządzony ogród.
Zdjęcia.

i ostatnie zdjęcie inspiracja dla Twojego nowego ogrodu różanego /w kształcie labiryntu/

Zdjęcia.

i ostatnie zdjęcie inspiracja dla Twojego nowego ogrodu różanego /w kształcie labiryntu/

- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Ciekawy ten labirynt... Można dużo "upchać" 

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ale piękne inspiracje

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Aż się rozmarzyłam ,że posiedzieć w takim pięknym zakątku . Bardzo madra książka