gloriadei - różanka 2010

Zablokowany
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: gloriadei - różanka 2010

Post »

Gosiu, a wiesz może co to byli za wystawcy?
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewcia, szukałam tych "Piwonii". :shock:
Czy dużo jest tam odmian ? Kiedy to było wydane ?
Piwonie, to też moje ulubione kwiaty, jeszcze z dzieciństwa.
Możesz pokażać co nieco ze środka ?
Proszę ;:180
:wit
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No... katalog lektur obowiązkowych zacny.
Dawno mnie nie było, muszę się cofnąć do roku ubiegłego... Zestawienia różano - bylinowe urody niebiańskiej ;:138

A w nowym roku - życzę pięknego, czarodziejskiego ogrodu ;:196 Gdziekolwiek będzie, niech będzie bujny, obfity i tajemniczy :D Niech spełniają się marzenia... i to szybciutko :D
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Dziewczyny, to temat- rzeka, dużo by pisać...
Zachęcam, dzielmy sie swoimi ulubionymi książkami ;:108
czy tu, czy w wątku o ksiązkach, wszystkie opinie mile widziane :)

Np. zaciekawiła mnie twoja książka Williamsa Alu- czy mogłabyś wstawić spis treści i coś ze środka?
Widziałam ją gdzieś po angielsku a tu proszę jest tłumaczenie. :shock:
Okładka bajkowa, rodem z południa!

Buczackiego kupiłam kilka miesięcy temu na al... przypadkiem szukając czegoś innego.
Trzeba polowac na nią na aukcjach lub w antykwariatach.
Wszystkie pozycje Buczackiego można kupowac w ciemno! Napisane zupełnie inaczej niż większość książek.
Autor podaje rady z własnego doświadczenia, bardzo praktyczne czego nie znajdziecie na stronach hodowców.
Skutecznie odradza lub zachęca do danej rośliny. To trzeba przeczytać!
W "Różach" są raczej starsze odmiany, dużo historycznych.
Jego "Rośliny pnące"" i "Krzewy" to kolejne z podstawowych książek każdego ogrodnika!

Podobnie do Camelii cenie sobie bardziej merytoryczne opracowania (Strobel i Schultheis jest taki) .
Pisz Asiu, im więcej porad, tym lepiej!!! ;:108

Bardzo dobry jest też Gottschalk 'Poradnik dla miłośników róż" - starsza książka ale pierwsza klasa! :!:
Bardzo obszernie o hodowli, uprawie, pochodzeniu, rozwoju róż.
ogólnie starsze książki mają gorsze zdjęcia i w mniejszej ilości ale więcej treści.

Z tej serii małych książeczek co "Piwonie", "Powojniki" jest też Wiznera "Róże w gruncie"- rzeczowo i fachowo, uprawa, rozmnażanie, to co lubię.

Gosiu, to się rozczarowałam Kutnem, bo na stronie int. brzmi zachęcająco. Widocznie mają lepszego informatyka niż organizatorów :lol:

Krysiu, te wszystkie książeczki są małego formatu/kieszonkowe, z takiej serii Polskiego Wydawnictwa Rolniczego i Leśnego z lat 70 tych/80tych. Zdjęć mało-16, ale opisów odmian bardzo dużo, a przede wszystkim szczegółowo o uprawie, rozmnażaniu itd.
W żadnej książce nie ma tak dużo o piwoniach. Stron 120. Inne tytuły podobnie opracowane.
Parę zdjęć:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Izuś ;:196
serdecznie dziękuję , niech się spełnią szybciutko!!! ;:4
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewuniu już od kilku dni wertuję Twój watek w poszukiwaniu róż pnących :D Chce wiosną posadzić sobie kilka różyczek i szperam, szperam, już powstała lista polecanych przez Ciebie odmian. Mam takie jedno nie najciekawsze miejsce, gdzie dół jest bardzo zacieniony, a góra w słoneczku, bardzo pasują mi tam różyczki, bo to przy pergoli, ale nie wiem czy dadzą rade. Będe próbować, może się uda.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, dziękuję Ci bardzo ;:180 ;:180 ;:180
Widzę ,że ta mała książeczka to kopalnia wiedzy o piwoniach.
Muszę ją gdzieś upolować. Ale kto by chciał pozbywać się czegoś takiego :shock:
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Witam się w wątku dotąd po cichutku podczytywanym :)
Ignis, ja bym się mogła pozbyć :oops: wyczytałam, co było do przeczytania, zapamiętałam, co mi potrzebne a biblioteczka i tak pęka w szwach...
Dostałam tę książkę za sadzonki irysków, mogę oddać za patyczek różany, podrzucony w letniej porze :)
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Apetyt też rośnie w miarę jedzenia i chciałoby się więcej szczegółowych książek.
Ewka zgadzam się ...,początkowa moja książka to Róże Daumonta,a potem poleciało... :wink:
Gazet całe stosy,ale trudno się oprzeć lekturom ,które nas inspirują i uczą... :D
Nie jestem zdziwiona Twoją kolekcją ...u mnie podobna... :;230
O Buczackim czytałam,że w sposób bardzo praktyczny podaje informacje o roślinach ,nawet miałam w ręce jedną z jego książek w księgarni...ale w końcu kupiłam inną ...o rodzajach ogrodzeń... :wink:
To i ja wkleję Obrazek
Georginia pisze: Nela.Są u nas czasopisma ja kupuję już od kilku dobrych lat i wszystkie składam.Potem można zajrzeć i wyczytać co potrzeba.Mam OGRODY,MÓJ PIĘKNY OGRÓD,DZIAŁKOWIEC,KWIETNIK,TWÓJ OGRODNIK.Są też co jakiś czas wydania specjalne tych wydawnictw np.Skalniaki,byliny,krzewy kwitnące wiosną itp.Do tego książki o projektowaniu ogrodów i encyklopedie,albumy, jest z czego czerpać wiedzę.Ostatnio kupiłam album o bylinach wyd.ZYSK I S-KA Beaty Grabowskiej i Tomasza Kubali.Jeżeli Ewa pozwoli to wkleję zdjęcie.
Georginio mam te wszystkie gazetki też je prenumerowałam przez długi czas,ale ostatnio już ich nie kupuję,informacje się powtarzają ...od momentu wejścia w internet ,buszowanie w nim nie ma końca...tu znaleźć można wszystko... :D Brakuje przede wszystkim czasopism o tematyce różanej,pokazujących zdjęcia ogrodów ...i praktyczne wiadomości ,z których też można czerpać inspiracje...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lelumpolelum pisze:Witam się w wątku dotąd po cichutku podczytywanym :)
Ignis, ja bym się mogła pozbyć :oops: wyczytałam, co było do przeczytania, zapamiętałam, co mi potrzebne a biblioteczka i tak pęka w szwach...
Dostałam tę książkę za sadzonki irysków, mogę oddać za patyczek różany, podrzucony w letniej porze :)
Beatko, ;:167 serce Ty moje , bardzo chętnie przyjmę taką zamianę ;:138 ;:138 ;:138
Widzę, żeś Ty Pomorzanka, to może nawet dokonamy tej zamiany osobiście.

Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nela zgadzam się z Tobą ,dlatego też napisałam że są to źródła nie wystarczające .Internet oczywiście kopalnia wiedzy.Pomimo to ja bardzo często sięgam właśnie do starych czasopism,przeglądam je i często znajduję to co mi potrzebne.Uważam że każde źródło wiedzy jest użyteczne.W katalogach róż natomiast często są działy właśnie jak sadzić i pielęgnować róże,cięcie,choroby,szkodniki i jak je zwalczać i chwała autorom za to.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Ewuś album Piękne Ogrody ,nie jest jakby nazwa wskazywała zbiorem tylko zdjęć z pięknych ogrodów.Raczej jak stworzyć piękny ogród poprzez projektowanie i urządzanie.To bardzo praktyczny poradnik jak zrobić wszystko co dotyczy ogrodu.Zaczynając od projektowania ogrodu,poprzez rodzaje ścieżek,rodzaje nawierzchni,nawadnianie,architekturę ogrodową,bramki,murki.Jest bardzo dobrze wytłumaczone i naszkicowane jak to zrobić.Nawet jak nie robimy tego sami to przynajmniej wiemy jak to powinno być prawidłowo wykonane.Opisane jest w/g zasady, temat np.Mury ceglane-zdjęcie takiego muru oczywiście obsadzonego pięknie różami i obok pokazane, rodzaje murów,nazwy i jak się je wykonuje. Dotyczy to każdego tematu ,ścieżek,schodów,oczek wodnych,pergoli ,trejaży czy oświetlenia.Zobacz sama.Polecam ,bo naprawdę można się dowiedzieć jak powinien być urządzony ogród.

Zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i ostatnie zdjęcie inspiracja dla Twojego nowego ogrodu różanego /w kształcie labiryntu/

Obrazek
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Ciekawy ten labirynt... Można dużo "upchać" :;230
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ale piękne inspiracje :uszy ;:63
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aż się rozmarzyłam ,że posiedzieć w takim pięknym zakątku . Bardzo madra książka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”