Nasze działki
- pestka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze działki
Witaj Marylko ładny ten cytryniec a jakie ma owocki dzwonek brzoskwinio -listny mam biały a ty masz ja takiego nie widziałam więc piszę się u ciebie na szczepki tego dzwonka niebieskiego mój biały już przekwitł jak będziesz mogła pokaż swoję tutki fiutki na zdjęciu plis pozdrawiam 

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
a ja w tym roku kupiłam tuberozę , nawet ładnie rośnie ciekawe kiedy zakwitnie ...
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Witajcie dziewczyny
Czytam, ze tu i tam pada i chłodniej a u nas nic i upał.
Na działce niewiele można teraz zrobić, głównie podlewanie i zbiory
Dlaczego taki krótki jest dzień
Zielona Aniu moje dalie posadzone są w tym roku na nowej działce w miejscu nieużytków.
Podpasowało im, ziemia dobra. Owoców cytryńca jest b.dużo, to roślinka bezproblemowa.
Najchętniej to ja nocowałabym na działce, ale praca
Jeszcze w te upały zaczynam od 6.
Janeczko zapomniałaś, że floksy pachną
U mnie jest ziemia dobra, dlatego pewnie już wszystkie mieczyki kwitną. U ciebie pisałaś, że piaszczysta.
Dlatego pewnie hortensje maja mniej kwiatów. Moja kwitnie pierwszy raz, ale codziennie daję jej dużo wody.
Po podlaniu odżywa jak pijak
Zakwitnie ci tuberoza, a jaki będzie zapach
Moja ma już pąk.
Ewo to żaden wstyd, ja tez nigdy nie widziałam tuberozy.
A znam ze słyszenia, od Marka Grechuty a ja lubię zapach tuberozy..
Pestko pokaż mi który ten dzwonek ( bo nie wiem)
Oczywiście jeśli mam to się podzielę( może napisz na której str. jest)
Fiutki na życzenie są

Begonia trójkolorowa

pąk tuberozy

zakwitły

Pozdrawiam

Czytam, ze tu i tam pada i chłodniej a u nas nic i upał.
Na działce niewiele można teraz zrobić, głównie podlewanie i zbiory

Dlaczego taki krótki jest dzień

Zielona Aniu moje dalie posadzone są w tym roku na nowej działce w miejscu nieużytków.
Podpasowało im, ziemia dobra. Owoców cytryńca jest b.dużo, to roślinka bezproblemowa.
Najchętniej to ja nocowałabym na działce, ale praca

Jeszcze w te upały zaczynam od 6.
Janeczko zapomniałaś, że floksy pachną

U mnie jest ziemia dobra, dlatego pewnie już wszystkie mieczyki kwitną. U ciebie pisałaś, że piaszczysta.
Dlatego pewnie hortensje maja mniej kwiatów. Moja kwitnie pierwszy raz, ale codziennie daję jej dużo wody.
Po podlaniu odżywa jak pijak

Moja ma już pąk.
Ewo to żaden wstyd, ja tez nigdy nie widziałam tuberozy.
A znam ze słyszenia, od Marka Grechuty a ja lubię zapach tuberozy..

Pestko pokaż mi który ten dzwonek ( bo nie wiem)

Oczywiście jeśli mam to się podzielę( może napisz na której str. jest)
Fiutki na życzenie są

Begonia trójkolorowa

pąk tuberozy

zakwitły

Pozdrawiam

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
taki pąk tez mam to znaczy się że tuberoza będzie kwitła a drugi kwiat to galtonia , mocno się rozrasta ale nie ma paków .. pomyliłam etykiety a raczej wnusio je zamienia teraz nie wiem gdzie co rośnie od żurawek pozbierał i wyrzucił do kosza i tez nie wiem która jak się nazywa ...
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Marylko cudownie zapachniało floksami
Pięknie u Ciebie

Pięknie u Ciebie

- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Marylko pytałaś o moją róże ale niestety nie znam nazwy bo jak kupowałam to gościu mówił tylko jak kwitną i że wilkokwiatowe i sam z pewnościa nazw nie znał.
A co jest na ostatnim zdjęciu takie ładne kolorowe???
A co jest na ostatnim zdjęciu takie ładne kolorowe???
Byłam u ciebie w ogrodzie kilka razy ale nie zostawiałam śladu.Tak się cieszę
, że będę miała cytryńca.Też lubię floksy i mam kilka odmian .Nie widzę czy masz czerwony a jak nie masz to mi napisz i możesz mieć.

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Marylko, dawno mnie tutaj nie było.
Masz odętkę
Ja w tym roku chciałabym zakupić.
Ta ostatnia różyczka przepiękna. Czyżby Chopin?
Mieczyki też są śliczne moje jeszcze w powijakach.
Masz odętkę

Ja w tym roku chciałabym zakupić.
Ta ostatnia różyczka przepiękna. Czyżby Chopin?
Mieczyki też są śliczne moje jeszcze w powijakach.
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Witaj Marylko co to jest na ostatnim zdjęciu nie znam Nareszcie się schłodziło jest czym oddychać i wreszcie można coś napisać jak sie ma troszkę skupienia bo trudno było znieść te upały
a ja jeszcze muszę jeździć na zabiegi jeszcze ten tydzień dobrze że córka dała mi trochę odpocząć od wnuczki pisałaś żebym przypomniała ci o nasionkach dzwonków więc tych na 73 stronie ostróżki jasno niebieskie str 74 żółte chabry 74 nie za dużo wymagam dzięki kochana do zobaczenia pa
a ja jeszcze muszę jeździć na zabiegi jeszcze ten tydzień dobrze że córka dała mi trochę odpocząć od wnuczki pisałaś żebym przypomniała ci o nasionkach dzwonków więc tych na 73 stronie ostróżki jasno niebieskie str 74 żółte chabry 74 nie za dużo wymagam dzięki kochana do zobaczenia pa

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marylko przecudnej urody kwiat begonii bulwiastej - pewnie w naturze jeszcze ładniejszy. Uwielbiam je i mam kilka kolorów ale dopiero zaczynają kwitnąć - zbyt wcześnie wystawiłam na dwór i zmroziło pierwsze liście.
Cytrynowiec chiński -masz i jak widać dobrze się ma więc proszę o pomoc.
Planuje likwidacje niewielkiego foliowca ale tzw rusztowanie z prętów chcę zostawić. Czy cytrynowiec nadawał by się na pokrycie i jak on szybko rośnie ?
Cytryniec jest rośliną rozdzielnopłciową, najczęściej jednopienną, czyli na jednej roślinie znajdują się zarówno kwiaty męskie jak i żeńskie. Zdarzają się również przypadki dwupienności, czyli że na oddzielnych roślinach zawiązywane są kwiaty żeńskie lub męskie .
Ty masz owoce więc udało Ci się.
Mam 2 małe sadzonki ( tak koło 1 m.) a zainteresował mnie z racji dużej wytrzymałości na mróz ( do - 40 st C) bogactwa we właściwości lecznicze, ma tez mnóstwo witamin.
Do tego ta tajemnicza chińska nazwa w przetłumaczeniu na nasze znaczy owoc o pięciu smakach, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie a wyciągi z nasion nabierają słonego smaku.
Co doświadczenie powie odnośnie mego pytanka a tak w ogóle to ile lat ma Twój?
Pozdrawiam serdecznie.
Cytrynowiec chiński -masz i jak widać dobrze się ma więc proszę o pomoc.
Planuje likwidacje niewielkiego foliowca ale tzw rusztowanie z prętów chcę zostawić. Czy cytrynowiec nadawał by się na pokrycie i jak on szybko rośnie ?
Cytryniec jest rośliną rozdzielnopłciową, najczęściej jednopienną, czyli na jednej roślinie znajdują się zarówno kwiaty męskie jak i żeńskie. Zdarzają się również przypadki dwupienności, czyli że na oddzielnych roślinach zawiązywane są kwiaty żeńskie lub męskie .
Ty masz owoce więc udało Ci się.
Mam 2 małe sadzonki ( tak koło 1 m.) a zainteresował mnie z racji dużej wytrzymałości na mróz ( do - 40 st C) bogactwa we właściwości lecznicze, ma tez mnóstwo witamin.
Do tego ta tajemnicza chińska nazwa w przetłumaczeniu na nasze znaczy owoc o pięciu smakach, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie a wyciągi z nasion nabierają słonego smaku.
Co doświadczenie powie odnośnie mego pytanka a tak w ogóle to ile lat ma Twój?
Pozdrawiam serdecznie.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
mila niespodzianka cytryniec, tak, tak...........
ze wzruszeniem patrzę na Twoje geodezje nazywają nawet słusznie letnimi azaliami, były one obowiązkowo wysiewane przez mamę kolory takie delikatne choć przyznam, ze białe już mi tak bardzo nie przypadały do gustu. Kilkakrotnie siałam ale nie wiem wychodziły mi marne, podobnie w tym roku całkowicie nie udane cynie, lewkonie, astry - niby kwiaty bezproblemowe ale.......................
Floksy masz super dopiero w ub.roku doceniłam ich urodę dobrze, że ogóle
Begonia przepiękna, u mnie w tym roku niestety brak - te które miałam zimy nie przetrwały a tak niby były zabezpieczone, dlaczego nie kupiłam drugich tego naprawdę nie wiem, teraz żałuję.........dobrze, że można wpaść do zaprzyjaznionego ogródka i popatrzeć, dziękuje - miłego popołudnia

Floksy masz super dopiero w ub.roku doceniłam ich urodę dobrze, że ogóle

Begonia przepiękna, u mnie w tym roku niestety brak - te które miałam zimy nie przetrwały a tak niby były zabezpieczone, dlaczego nie kupiłam drugich tego naprawdę nie wiem, teraz żałuję.........dobrze, że można wpaść do zaprzyjaznionego ogródka i popatrzeć, dziękuje - miłego popołudnia
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Janeczko wnusio pewnie się tylko bawił

Dzidziu

Jeszcze kilka kolorów mam dosadzić. Nie wyobrażam sobie działki bez floksów

Iwonko ta twoja róża jest cudna

To u mnie to godecja jednoroczna, co roku ją sieję. Lubię taką kolorową łączkę.
Aniu tak trudno floksom określić kolory, mam różowy, pomarańcz, biały i fiolet jasny.
Widziałam jeszcze mają fiolet ciemny i czerwony karminowy, ja chyba go nie mam.
Cytryńca chyba nie wcześniej będziesz sadzić niż we wrześniu. Poczekasz

Małgosiu mam odętkę jasny róż i dostanę białą. Chętnie się podzielę obydwoma.
Przyjmują się bezproblemowo. Tak ostatnia róża to Chopin.
Zawsze zabraknie mi czasu żeby znane podpisać. Wiesz wakacje i trochę bałaganu.
U mnie zawsze wraca wszystko do normy 1 września

Pestko już wiem to dzwonek brzoskwiniolistny można już przesadzać.
Tylko trzeba poczekać na ostróżkę, bo ścięłam ale ona jeszcze wypuści w tym roku i pewnie zakwitnie.
Nasionka żółtych chabrów też jeszcze muszą wyschnąć po ostatnich deszczach i zbiorę.
Będę pamiętać.
Krystyno mój cytryniec ma 8 lat. Tak ok. 5 lat rozrastał się w szerz i niewiele się piął. Przez ostatnie 3 lata pokrył pergolę jak widać
i owocuje. Teraz już go nie wytępi

Na pewno to rusztowanie cytryniec pokryje, lepiej jeszcze będzie jeśli pokryjesz je siatką, będzie miał się czego czepiać.
U nas rozpina się na siatce ( takiej ogrodzeniowej), nie potrzebuje nic więcej.
Aniu godecje wysiewam co roku, lubię taką łączkę. Tylko najlepiej je posiać rzadko i nie przesadzać. I lubią słońce.
Tak to już bywa, że w ogródku nie wszystko się uda. Ja w tym roku posadziłam jeżówki, bo nie miałam. I nie ma ich a na dodatek zapomniałam gdzie posadziłam.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa

U nas w piątek przeszła ulewa, wichura z gradem, sporo roślinek połamało, powywracało ale cóż, podlało.
Mnie na dodatek pogryzły meszki w okolicach obu oczu i teraz mam poduchy pod oczami

i to jeszcze bolące. Jak ja ich nienawidzę

A myślałam, że już ich nie ma.Pozostało mi psiukanie się od stóp do głów.

Miłego wieczoru.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
No ładnie, taki śpioch, że nosi poduszki ze sobą
To tałatajstwo to chyba gorsze od komarów. Od tamtych to jeszcze idzie się opędzić.

To tałatajstwo to chyba gorsze od komarów. Od tamtych to jeszcze idzie się opędzić.
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marylko - ależ pięknie
Tyle kwiatów, kolorów i zapachów ( zapewne
)
Czy ja się kiedyś doczekam takiego bogactwa u siebie?

Tyle kwiatów, kolorów i zapachów ( zapewne

Czy ja się kiedyś doczekam takiego bogactwa u siebie?
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Marylko nie leń się
proszę o fotorelację

proszę o fotorelację