Ranczo Nokły - Tadeusz48
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tadeusz-przepis na kwietne naleśniki nie jest mój tylko mamy mojego chłopaka i wygląda na to,że na Śląsku Cieszyńskim znany po obu stronach granicy.
Pokazałeś te jabłonki rajskie.Aż dwie. Wieki już jabłonki rajskiej nie widziałam.Rosła sobie przy domu profesorskim na Miasteczku Studenckim i spędzaliśmy na niej urocze chwile dzieciństwa.Ciekawe, czy jabłuszka dają się przechować do zimy na choinkę?Ja biorę małe czerwone jabłka od Kamedułów,też jakiś dawny gatunek, pięknie na drzewku wyglądają,ale nie są to takie maleństwa jak na rajskiej.
I jeszcze jaśminy.Ależ musi być rozkosznie na Ranczu N. gdy zakwitną,a jest wieczór po pracowitym dniu.
Pokazałeś te jabłonki rajskie.Aż dwie. Wieki już jabłonki rajskiej nie widziałam.Rosła sobie przy domu profesorskim na Miasteczku Studenckim i spędzaliśmy na niej urocze chwile dzieciństwa.Ciekawe, czy jabłuszka dają się przechować do zimy na choinkę?Ja biorę małe czerwone jabłka od Kamedułów,też jakiś dawny gatunek, pięknie na drzewku wyglądają,ale nie są to takie maleństwa jak na rajskiej.
I jeszcze jaśminy.Ależ musi być rozkosznie na Ranczu N. gdy zakwitną,a jest wieczór po pracowitym dniu.
Tadeuszu oglądam Twoje piękne rośliny, masz ich dużo, wszystkie są ciekawe, widzę też dużo różnych iglaków, które bardzo lubię ale zazdroszczę Ci tych liściastych krzewów, one wiosną tak pięknie kwitną i pachną, a jakie widoki. Masz ogród w niezwykłym miejscu, to oaza wielkiej zieleni, ciszy i spokoju. Ład i porządek w ogrodzie po prostu wzorowy. Pozdrawiam, przyjemnego wieczoru.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
ZYTO - dziękuję za odwiedziny,cieszy mnie że Ci się niektóre moje roślinki podobają, kwitnąca rajska jabłonka wygląda przepięknie, szkoda że kwiaty na jabłonce są krótko, dobrze wiedzieć że jabłuszka można wykorzystać w postaci syropu do herbatki.
EWO- dziękuję za odwiedziny- jabłonkę rajską mam jedną , pokazałem ją z kwiatami i z liśćmi, jabłuszka ma małe, trochę większe od czereśni. Jaśminy mam trzy odmiany, ale najintensywniej kwitnie zwykła odmiana jaśminu, lubię ten zapach, rozchodzi się po całym Ranczo.
IRENO- dziękuję za spacery po naszych Nokłach, nasze Ranczo jest ponad dziesięć razy większy od Twojej działki i dużo roślinek się zmieści. Po zakończeniu prezentacji roślinek dokładnie policzę swoje roślinki, orientacyjnie , myślę że jest ich ponad pięćset gatunków i odmian, w tym wiele kwitnących .Dziękuję za pozdrowienia i zapraszam do dalszych odwiedzin.
Powoli będę się zbliżał do zakończenia prezentacji moich roślinek, już niewiele ich zostało do pokazania.

EWO- dziękuję za odwiedziny- jabłonkę rajską mam jedną , pokazałem ją z kwiatami i z liśćmi, jabłuszka ma małe, trochę większe od czereśni. Jaśminy mam trzy odmiany, ale najintensywniej kwitnie zwykła odmiana jaśminu, lubię ten zapach, rozchodzi się po całym Ranczo.
IRENO- dziękuję za spacery po naszych Nokłach, nasze Ranczo jest ponad dziesięć razy większy od Twojej działki i dużo roślinek się zmieści. Po zakończeniu prezentacji roślinek dokładnie policzę swoje roślinki, orientacyjnie , myślę że jest ich ponad pięćset gatunków i odmian, w tym wiele kwitnących .Dziękuję za pozdrowienia i zapraszam do dalszych odwiedzin.
Powoli będę się zbliżał do zakończenia prezentacji moich roślinek, już niewiele ich zostało do pokazania.

- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Tadeuszu, rzeczywiście motyle lecą do budlei jak ćmy do światła. A czy składają na niej jaja? Jak później z gąsiennicami? Czy tylko przylatują po nektar? Na pewno masz jakieś obserwacje w tym temacie...tadeusz48 pisze:EWO- Bo budleja to motyli krzew.
Czy będziesz też opisywał, jakie to Clematisy?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Tadeusz-nie wiedziałam,ze budleje to krzew chętnie odwiedzany przez motyle.Zyta pisze,że też ma budleje i z rancza Nokły, a o motylach ani ani.bishop pisze:Tadeuszu, rzeczywiście motyle lecą do budlei jak ćmy do światła. A czy składają na niej jaja? Jak później z gąsiennicami? Czy tylko przylatują po nektar? Na pewno masz jakieś obserwacje w tym temacie...tadeusz48 pisze:EWO- Bo budleja to motyli krzew.
Czy będziesz też opisywał, jakie to Clematisy?
No właśnie o clematisy-coś więcej o nich napiszesz?Ja miałam takiego ciemnofioletowego,ale ukradli jak wszystko co było ciekawszego na działce.Tylko jagodę kamczacką uratowałam i wywiozłam do Oli do Zakopanego, gdzie czuje się świetnie i pięknie owocuje.I dwie borówki amerykańskie.
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Czy to "Warszawska Nike"?Aska pisze:Tadeusz - tak niedyskretnie zapytam - nie znasz przypadkiem nazwy powojnika na czwartym i piatym zdjęciu? Spróbowałabym poszukać na wiosnę. Niesamowity fiolet...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz