Ranczo Nokły - Tadeusz48

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tadeusz-przepis na kwietne naleśniki nie jest mój tylko mamy mojego chłopaka i wygląda na to,że na Śląsku Cieszyńskim znany po obu stronach granicy.
Pokazałeś te jabłonki rajskie.Aż dwie. Wieki już jabłonki rajskiej nie widziałam.Rosła sobie przy domu profesorskim na Miasteczku Studenckim i spędzaliśmy na niej urocze chwile dzieciństwa.Ciekawe, czy jabłuszka dają się przechować do zimy na choinkę?Ja biorę małe czerwone jabłka od Kamedułów,też jakiś dawny gatunek, pięknie na drzewku wyglądają,ale nie są to takie maleństwa jak na rajskiej.
I jeszcze jaśminy.Ależ musi być rozkosznie na Ranczu N. gdy zakwitną,a jest wieczór po pracowitym dniu.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Tadeuszu oglądam Twoje piękne rośliny, masz ich dużo, wszystkie są ciekawe, widzę też dużo różnych iglaków, które bardzo lubię ale zazdroszczę Ci tych liściastych krzewów, one wiosną tak pięknie kwitną i pachną, a jakie widoki. Masz ogród w niezwykłym miejscu, to oaza wielkiej zieleni, ciszy i spokoju. Ład i porządek w ogrodzie po prostu wzorowy. Pozdrawiam, przyjemnego wieczoru.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z rajskich jabłuszek bardzo dobry jest syrop, stosuje się go do herbaty.
moja siostra umie go przyrządzać.
Piłam herbatkę z takim syropem, smakuje znaczniej lepiej jak cytryna.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

ZYTO - dziękuję za odwiedziny,cieszy mnie że Ci się niektóre moje roślinki podobają, kwitnąca rajska jabłonka wygląda przepięknie, szkoda że kwiaty na jabłonce są krótko, dobrze wiedzieć że jabłuszka można wykorzystać w postaci syropu do herbatki.

EWO- dziękuję za odwiedziny- jabłonkę rajską mam jedną , pokazałem ją z kwiatami i z liśćmi, jabłuszka ma małe, trochę większe od czereśni. Jaśminy mam trzy odmiany, ale najintensywniej kwitnie zwykła odmiana jaśminu, lubię ten zapach, rozchodzi się po całym Ranczo.

IRENO- dziękuję za spacery po naszych Nokłach, nasze Ranczo jest ponad dziesięć razy większy od Twojej działki i dużo roślinek się zmieści. Po zakończeniu prezentacji roślinek dokładnie policzę swoje roślinki, orientacyjnie , myślę że jest ich ponad pięćset gatunków i odmian, w tym wiele kwitnących .Dziękuję za pozdrowienia i zapraszam do dalszych odwiedzin.

Powoli będę się zbliżał do zakończenia prezentacji moich roślinek, już niewiele ich zostało do pokazania.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcie z motylami przepiękne!
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

EWO- Bo budleja to motyli krzew.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

tadeusz48 pisze:EWO- Bo budleja to motyli krzew.
Tadeuszu, rzeczywiście motyle lecą do budlei jak ćmy do światła. A czy składają na niej jaja? Jak później z gąsiennicami? Czy tylko przylatują po nektar? Na pewno masz jakieś obserwacje w tym temacie...
Czy będziesz też opisywał, jakie to Clematisy?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

A ja mam też Budleje ...dostałam je od Tadeusza cha, cha...i już mi kwitły
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bishop pisze:
tadeusz48 pisze:EWO- Bo budleja to motyli krzew.
Tadeuszu, rzeczywiście motyle lecą do budlei jak ćmy do światła. A czy składają na niej jaja? Jak później z gąsiennicami? Czy tylko przylatują po nektar? Na pewno masz jakieś obserwacje w tym temacie...
Czy będziesz też opisywał, jakie to Clematisy?
Tadeusz-nie wiedziałam,ze budleje to krzew chętnie odwiedzany przez motyle.Zyta pisze,że też ma budleje i z rancza Nokły, a o motylach ani ani.
No właśnie o clematisy-coś więcej o nich napiszesz?Ja miałam takiego ciemnofioletowego,ale ukradli jak wszystko co było ciekawszego na działce.Tylko jagodę kamczacką uratowałam i wywiozłam do Oli do Zakopanego, gdzie czuje się świetnie i pięknie owocuje.I dwie borówki amerykańskie.
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Tadeusz - tak niedyskretnie zapytam - nie znasz przypadkiem nazwy powojnika na czwartym i piatym zdjęciu? Spróbowałabym poszukać na wiosnę. Niesamowity fiolet...
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Tadeuszu czy Mylin, nie sprawia problemu,jak znosi zimę,czy w moim ogrodzie gdzie jest przeciąg i ciągle wieje przetrwa :?: :D U Ciebie tak pięknie kwitnie.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Bardzo podoba mi się intensywny kolor Twojego powojnika! Natomiast zauważyłem też, że posiadasz rośliny które dają pożywienie motylom- ich ulubiona budleja. A za oknem widać trymotę, której nektar wabi zawisaki (a w ciepłych kolibrom i nektarnikom).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tadeuszu trochę mnie nie było, chciałabym zapytać czy na str 68 drugie zdjęcie to tez ta sama robinia Małgorzata.
No i nie wiem co tak pięknie kwitnie na zdj 9 i 10 na tej samej str
Genia
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Gieniu- to głóg, chyba dwuszyjkowy (taka nazwa powyżej :wink: ), obstawiam Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet'
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Aska pisze:Tadeusz - tak niedyskretnie zapytam - nie znasz przypadkiem nazwy powojnika na czwartym i piatym zdjęciu? Spróbowałabym poszukać na wiosnę. Niesamowity fiolet...
Czy to "Warszawska Nike"?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”