Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

Witaj Lucynko, mnie też się dziwny wydaje ten aster, jeszcze takiej rośliny nie spotkałam, sprawdziłam w mojej aplikacji i wyszło mi, że to ożota zwyczajna, wolno rosnąca bylina z rodziny astrowatych.
Pięknie prezentują się dzielżany, i dziwaczki ;:63
Róże też robią co mogą aby zasłużyć na tytuł królowej kwiatów ;:215
Lucynko, dobrego miłego weekendu ze słoneczkiem
;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Sobotę spędziłam w domu, który opuściłam tylko w celu zrobienia zakupów na jutrzejszy obiad w większym gronie.
Udało mi się kupić kaczkę wiejską i będzie uwielbiana przez nas wszystkich czarninka. :tan
Dzień był bezdeszczowy i w znacznej części bardzo słoneczny, mam więc nadzieję, że działkę trochę obsuszyło.
Zapewne zajrzę tam dopiero we wtorek, bo w poniedziałek Radek kończy urlop i będzie odjeżdżał w godzinach popołudniowych.

Jagusiu - narzekam na nadmiar deszczu, ale w porównaniu do tego, ile go spadło na Twoje rabatki, ;:oj to w sumie pesteczka, choć i moje roślinki podgniwają.
Niech Ci klematis odpłaci za troskę pięknym kwitnieniem, :D a deszcz pójdzie sobie precz, ;:65 dając wytchnienie przemoczonym kwiatuszkom, a Tobie więcej radości. ;:196

Majeczko - ten "motylek" został ubity bezlitośnie tuż po sfotografowaniu drania. ;:134 Takich "gości" spotykam dość często, mimo że bukszpany już dawno spalone. ;:145 Zastanawiam się, czy znalazły sobie jakieś nowe żerowisko, bo czytałam, że nawet drzewa owocowe mogą atakować. ;:oj
Pomidory rzeczywiście wyjątkowo się popisały w tym roku, ;:215 tylko już prawie ich nie ma, a szkoda, ;:174 bo pyszne.
Natomiast już wiem dzięki Halszce, że ten aster to wcale nie aster, tylko astrowata 'ożota zwyczajna'.
:wit

Halszko - zdaje się, że coś takiego mi ta sąsiadka mówiła, tylko ona powiedziała: "aster ożota". ;:218
Podczas najbliższego spotkania muszę ją oświecić tak, jak Ty mnie oświeciłaś, za co serdeczne dzięki. ;:180
Dobrze że kwitną już jesienne kwiaty, ;:333 w przeciwnym razie na działce pustawo by już było. ;:108
Róże mają mnóstwo paków, ale czy pogoda wytrzyma i pozwoli im te pąki rozwinąć?
Bardzo dziękuję za słoneczko weekendowe i oczywiście życzenia odwzajemniam. ;:3 ;:196

Niech Wam wszystkim niedziela upłynie pod znakiem ciepłego słoneczka. ;:3 ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Lucynko!
Prześliczny kolorek hibiskusa. ;:108 ;:108
Budleja też śliczna.
Róze, dzielżany pięknie kwitną. Moje żółtego chyba muszę przesadzić, bo w miejscu ,którym rośnie taki wybujały jest i słabo się rozrasta. Ale to lepiej wiosną zrobić ? Czy teraz ?
A pod nią co to jest ładnego ?
Ach te hortensje pięknieją w oczach i czarują nam w ogrodzie.Uwielbiam je.
U mnie od rana pada i pada.Zimno i wcale nie czuć,że to jeszcze sierpień. :roll:
Słoneczka i miłej niedzieli Lucynko życzę ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
Dużo czasu minęło od mojego ostatniego wpisu, ale tak się jakoś układa...albo nie piszę bo jestem w kiepskim nastroju albo nie piszę bo trochę mi lepiej i więcej siedzę w ogrodzie :wink: Oglądam zdjęcia Twoich roślin i jak zwykle dziwię się gdzie to się mieści, a jak zobaczyłam ketmie rosnące indywidualnie na trawniczku (a jest ich nie mało) to oczy mam jak spodki ze zdziwienia. Kwiateczków masz odmian niezliczoną liczbę, że chciałam je wymieniać ale pamięć zawiodła o czym ja to...
Czytam, że ciągle część roślin ląduje na kompostowniku a i tak na grządkach tłok i rozmaitości. Teraz jeszcze zachwyciły mnie jeżówki, zawsze się dziwię dlaczego u mnie nie chcą róść mimo stwarzania im dogodnych warunków a u Ciebie tyle pięknych odmian. Misia modelka wybiera niezwykle twarzowe tła do pozowania a gołąbki chyba pomyliły pory roku i amory im w głowie.
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę wielu ciepłych przynajmniej dni ;:196

p.s. smutno mi, bo nasz Maciuś kotek bardzo chory ;:145 ...taki rok!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Piękna niedziela w większości słoneczna, bezdeszczowa, spędzona w rodzinnym gronie, niestety, dobiegła końca.
Nic to jednak, za tydzień bowiem kolejne rodzinne spotkanie i jest zapowiedź następnego, tym razem synowa zaprasza na rodzinny obiadek.
Działki nie widziałam, może zaskoczy mnie pozytywnie po tych kilku dniach bez opadów...

Aniu - lubię tego hibiskusa, bo zanim wejdę na teren działki, widzę go już zza siatki, mimo że rośnie w głębi. ;:303
Budleja to miniatura, ponieważ tylko dla takiej miałam miejsce, ale cieszy dużą ilością pędów kwiatowych.
Pięknie dziękuję za ciepłe słowa pod adresem moich kwiatków. ;:180
Dzielżan kwitnie jesienią i w zasadzie do pierwszych mrozów, toteż myślę, że z przesadzaniem trzeba zaczekać do wiosny. ;:108
Nie wiem bardzo, o które kwiatki pytasz. Jeśli o te na zdjęciu pod dzielżanami, to dziwaczki, natomiast pod budleją - floksy.
Hortensji bukietowych mam raptem dwie i już zastanawiam się, czy udałoby się gdzieś zmieścić jeszcze ze dwie. One są niezawodne ;:333 , a ogrodówki, których mam cztery i które bardzo lubię, strasznie zrobiły się kapryśne ;:145 i dały po jednym kwiatku.
Deszcze moją okolice omijają i tylko chmury straszą, ale słoneczka też nie brakuje i tak sobie marzę, by deszcze już nie wróciły.
Niedziela była miła, dziękuję i pozdrawiam. ;:167 ;:196

Marysiu - najważniejsze, że jesteś, ;:303 a dobry nastrój wróci na pewno w odpowiednim czasie. :D
Sama nie wiem, jak ja to mieszczę na tym malutkim areale ;:218 , ale tworząc miszmasz kolanami i łokciami wszystko da się poupychać. ;:306
Na trawniczku rosną trzy ketmie, tworzące jedno trójbarwne drzewo, natomiast trzy inne rosną w różnych miejscach również w formie drzewek, by pod nimi dało się jeszcze coś zmieścić. ;:333
Kompostownik porządnie w tym roku wypełniony jednorocznymi roślinami ozdobnymi, a to dlatego, że potwory z nich wyrosły, zwłaszcza balsaminy oszalały. :shock: Taki rok.
Jeżówki u mnie nie dostały najlepszego miejsca, ;:185 ale jakoś sobie radzą i te, którym się podobało, zostały, inne odeszły i już więcej sadzić nie będę. ;:185
Misia teraz jest smutna, bo natręt w domu już cały tydzień siedzi i nijak nie reaguje na jej pofukiwania. Jutro synuś odjedzie, Misia odzyska humor.
Pozdrawiam wzajemnie i również ciepełka życząc, gorąco całuję. ;:196

Biedny Maciuś. Wymiziaj go, pogłaskaj po brzuszku, poprzytulaj choruska. ;:168

Dobrego, cieplejszego tygodnia, Kochani. ;:3 ;:4

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, Twoja działeczka pomimo tylu opadów prezentuje się wspaniale. Jest kolorowo, kwitnąco. Podziwiam ketmie w układzie trio. Bardzo fajny pomysł ;:215
Pomidorki Wam się udały aż ślinka cieknie. Moje to katastrofa ;:222 A zapowiadały się taakie plony. Wystarczył tylko tydzień naszej nieobecności i wszystko szlag trafił. Przyszła zaraza i w ciągu tak krótkiego czasu załatwiła wszystkie krzaki. W przyszłym roku może będzie lepiej. Ten rok w ogóle jest trudny. Z jednej strony wszystko rośnie jak na drożdżach, z drugiej jest tyle robactwa, chwastów, że trudno z tym wszystkim walczyć. Na dodatek ciągłe opady powodują, że u mnie sporo roślin niestety wypadło, bo najzwyczajniej pogniły od nadmiaru wody. Nawet hortensja Anabelle zapowiadała się wspaniale, a potem nagle zaczęła marnieć w oczach. Liście zaczęły jej czernieć, schnąć i musiałam ją ściąć o 2/3. Zostały jej w tej chwili gołe patyczki i nie wiem czy przeżyje. Ech... Jedno na pocieszenie, że udało mi się ukorzenić z patyczków i mam dwie malutkie, nowe sadzonki.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gusta się zmieniają..jednak! Pamiętam, że jeszcze nie dawno mówiłaś, że wszystkie sąsiadki mają hortensje bukietowe i u siebie ich nie widzisz :) ..
No tak już mamy ja kiedyś nie lubiłam białych kwiatów...a także bywa,że tracę ochotę na rośliny, które kiedyś namiętnie uprawiałam, choćby koleusy.. ;:131
Działeczka kwitnąca i barwna tylko niech się ta pogoda nam poprawi!

Miłego dnia Lucynko! ;:196

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko nadrabiam zaległości wątkowe, znowu nazbierał mi się miesiąc tyłów.
Kolorowa, kwitnąca jest Twoja działeczka. Podziwiam świecznicę, miałam ja zamiar tego sezonu zakupić, proszę napisz coś więcej o tej bylinie, czy potrzebuje faktycznie cienistego zakątka, czy tak jak piszą kwiaty pięknie pachną. Może jeszcze się skuszę.
Pomidorki urosły spore, jaka to odmiana.
Pozdrawiam serdecznie ;:168
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko :wit
Śliczne begonie, zwłaszcza te białe ;:215 zresztą wszystkie kwiatuszki masz piękne ;:63 Hortensje tak ładnie się przebarwiły ;:167
Miałam kiedyś żłówiki ale tak się panoszyły na rabacie, że zostawiłam tylko malutką kępkę a resztę wywaliłam :wink:
Pogoda u mnie pod psem, pada cały czas, już się obawiam o podmoknięte rabaty ;:145

Pozdrawiam serdecznie i życzę słoneczka ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

To Misia taka zazdrosna bo "intruz" zabiera jej czas z panią? :D Ale cudowne masz kwiaty, ten rózowy hibiskus ma takie olbrzymie piekne kwiaty!! Co to jest te różowe kwiatki przed dzielżanami z wpisu z 27-go?
Niestety twoj postimages nie daje mi linków ani obrazków jeżeli ich nie widzę tak jak w twoim ostatnim wpisie dzisiaj. Należą ci sie gratulacje za taki piękny letni ogród, z taką różnorodnoscią roslin plus nawet warzywka ;:138
Oby pgoda nam sie poprawiła ale niestety prognozy nie są dobre :( . Ale coż, dobrze że mieliśmy tez i piękne dni chociaz u mnie burze i nawałnice dawały popalic codziennie. Trudny ten sezon był u mnie...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Niebo płacze deszczem, bo synuś już odjechał i znowu zostaliśmy sami.
Minie kilka dni, zanim wrócimy do normalności. Jakoś tak pusto się zrobiło w domu. Oby tylko pogoda pozwoliła jutro na działkę pojechać.
W mieście już są widoczne oznaki jesieni, szczególnie na drzewach. Widać liście zmieniające kolor, a przecież w kalendarzu ciągle mamy lato.

Dorotko350 - tak ładnie działka teraz prezentuje się tylko na zdjęciach, jednak mimo wszystko cieszy to, co ma ochotę kwitnąć, nie zważając na pogodowe niedogodności. ;:333
Przed kilkoma laty nam też zmarniały wszystkie pomidory podczas naszej zaledwie trzydniowej nieobecności. Wystarczyła jedna potężna ulewa i po powrocie nie udało nam się uratować pomidorowych krzaczków. ;:124
U mnie, podobnie jak u Ciebie, wiele roślin gnije, w tym cebule lilii, których najbardziej mi żal, bo to moje ukochane kwiaty.
Co będzie dalej ... Trudno przewidzieć, ;:218 choć już widać, że nieciekawie.

Maryniu - jeśli chodzi o hortensje bukietowe, to nie podobają mi się nasadzenia ich u sąsiadek dwóch. ;:219 Posadziły je w szpalerze, ale takim, że jedna niemal włazi na drugą, a wszystkie wysokie i zagłuszają inne roślinki.
Natomiast ja myślę o tym, jak zagospodarować działkę, by ograniczyć wysiłek w jej pielęgnowaniu i zapobiec ubywaniu bylinek z powodu czy to suszy, czy nadmiaru wody i żeby jak najwięcej kwiatków zdobiło rabaty. ;:24 Latka lecą, człowiek nie młodnieje, trzeba już mieć na uwadze oszczędzanie sił. :lol:
Dla odmiany ja kiedyś nie lubiłam żółtych kwiatów, które od jakiegoś czasu lubię nawet bardzo, ;:215 zwłaszcza w pochmurne dni.
Pozdrawiam serdecznie. ;:196

Dorotko - działka nie kwitnie tak ładnie jak w poprzednich sezonach, ;:185 ale cieszą mnie roślinki, których deszcze czy wiatry nie zniechęciły i zdobią rabaty. ;:303
Mam dwie świecznice, w tym jedną o ciemnych liściach, która potrzebuje cienia, dostała zacienione miejsce, rośnie tam już trzeci rok, ale nawet pąków nie pokazała. Druga to świecznica sercolistna o liściach zielonych i ona nie musi mieć cienia, spokojnie może rosnąć w półcieniu. Tak właśnie rośnie moja i po roku ma już tyle pędów kwiatowych.

Obrazek

Nie wiem, czy jej kwiatki pachną, bo w ciągu tygodnia na działkę wpadałam tylko na chwilę. Dzisiaj syn odjechał, więc znajdę więcej czasu dla działkowych przyjemności i sprawdzę zapach świecznicy.
Co do pomidorów, to największe urosły mi malinowe olbrzymy i bawole serca, ale wszystkie owoce były w tym roku wyjątkowo duże. ;:138
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Halszko - dziękuję za pochwały. ;:196
Żółwiki też ograniczyłam, z ogromnej kępy różowych zostawiłam małą. Biały żółwik jest jeszcze młody i tworzy niewielką kępkę. :)
U nas kilka dni minęło pod znakiem słońca, a dzisiaj już się rozpadało. Mam tylko nadzieję, że do jutra spadnie cała przewidziana przez naturę woda i wyjdzie słoneczko. ;:3
Pozdrawiam wzajemnie i również słoneczka życzę. ;:196

Iguniu - Miśka nie lubi obcych w swoim otoczeniu i ktokolwiek pojawi się w domu, prycha, straszy, próbując wypędzić intruza. ;:134 A gdy jeszcze zabiera jej czas spędzany ze mną, wścieka się podwójnie. Wówczas drapie i gryzie.
Te kwiatki, o które pytasz, to dziwaczki jalapa.
Prawdopodobnie, by postimage nie robił Ci przeszkód, musiałabyś zmienić przeglądarkę.
Co do urody mojego letniego ogródka, to mam mu w tym sezonie wiele do zarzucenia, ale to wina natury, która najpierw mocno suszyła, a później już tylko nadmiernie moczyła moje roślinki. ;:222 Zresztą cały sezon był nieciekawy, mimo że ja nie powinnam narzekać, gdy porównam jego przebieg z innymi regionami.

Obrazekupload imagesDziwaczek Jalapa.

ObrazekJedyny kwiat olbrzymiej hortensji ogrodowej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za oknami deszczowa piosenka, w domku cisza aż w uszach dzwoni.
Trzymajcie się cieplutko. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dziwaczek Jalapa śliczny.
cyba i ja mam taki lub podobny.
A na zime jego się wykopuje ? Czy on zimuje ?
Świecznica piękna. Ja jej nie mam to podziwiam u ciebie :)
Pozdrawiam cieplutko.
U mnie też chłodno i deszczowo.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko na chwilę przestało padać, ale cały dzień ta up... piosenka...do znudzenia ;:224
Czy ta hortensja bukietowa jest olbrzymia czy nazywa się tak? Czy zawsze tak oszczędnie kwitnie?

Miłego wieczoru i oby nam jak najszybciej przestało podlewać! Mocno ściskam ;:4 ;:167 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witajcie!
Zajrzałam na działkę, owszem, ale byłoby mi lżej na duszy, gdybym tam nie pojechała. Zobaczyłam tam bowiem obraz nędzy i rozpaczy. Błoto, woda, kwiatki zmoczone i oklapnięte, większe czy cięższe położone niemal na płask. Różyczki najbardziej ucierpiały, a tyle miały pąków wróżących moc kwiatuszków...
Jesień na działce. Mokra jesień. Brzydka jesień.

Aniu - z tego co jest mi wiadomo, to karpy dziwaczka można przez zimę przechować jak karpy dalii, ale ja tego nie robię, zdecydowanie wolę zebrać nasiona na wypadek, gdyby same się nie zasiały. W sumie zawsze się rozsiewają i tylko przesadzam na przeznaczone dlań miejsce. ;:303
Świecznicę po raz pierwszy mogę podziwiać u siebie, ponieważ po raz pierwszy kwitnie, a zawsze mi się podobała podczas wędrówek po zaprzyjaźnionych wątkach. ;:215
Dzisiaj pada , pada, pada ... Jednak nie jest zimno.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Marysiu - u mnie dzisiaj fatalna pogoda pełna wody lejącej się z nieba, ;:oj działka po prostu tonie w błocie. ;:222
Wydaje mi się, że pytasz o hortensję ogrodową. Niestety, źle ją podpisałam. :roll:
Ona, ta hortensja zbudowała olbrzymi krzak, zawsze kwitnie dużymi wieloma kwiatami, jeszcze nie było tak, by nie zakwitła, a w tym roku ;:222 ;:222 Ona do ubiegłego roku rosła u sąsiadki, od której ją dostałam jesienią.
Niestety, jakoś deszczowe chmury nie chcą opuścić naszych stron, ;:185 a mogłyby popłynąć tam, gdzie brakuje wody z nieba. ;:108
Może wrzesień da się bardziej polubić, może da nam jeszcze dużo słoneczka, czego Tobie, sobie i wszystkim nam życzę z całego serca. ;:167
Buziaki. ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazekobrazek w html

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko na pewno jeszcze będą ładne dni, a może złota jesień będziemy mieć. Na działkach po takich opadach nie ma miłego widoku, pocieszę Cię, że u mnie podobnie kwiaty wyglądają. Najbardziej żal mi malin, bo wszystko gnije na krzakach.
Dziękuję za informacje o świecznicy, ja zastanawiałam się nad tą o ciemnych liściach, nawet miejsce lekko ocienione dla niej mam, ale do tej pory jej nie kupiłam.
Na koniec tygodnia poprawa pogody i tej nadziei się trzymajmy :D
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”