Różana hacjenda Anego
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różana hacjenda Anego
Naprawdę był już u Ciebie śnieg?
U mnie ani grama i poza nocnymi przymrozkami jeszcze mrozu nie było. Moje szczęście, bo jeszcze dużo prac w ogrodzie i przydomowym i na farmie.

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A to nam pozmieniali forum
Ale opanowałem, choć wg mnie poprzednia wersja była łatwiejsza.
Masz rację Wando, Cinco de Mayo właśnie tymi pofalowanymi płatkami nas przekonała, no i ten cudny ceglasty kolor.
Róże muszą być, nawet jak są z nimi kłopoty
Tereso, tak szukałem nowych miejsc na róże, że .... jedna została w doniczce
Oczywiście doniczkę zakopałem - wiosną się zastanowię.
Tak Florianie - śnieg zobaczyłem 19-tego listopada i poleżał w niektórych miejscach dwa dni. Aż dziw, że u ciebie nie było, a to tylko 15 km
W południe tak to wtedy wyglądało.

Zapowiadane opady śniegu właśnie nadciągają i mrozy też mają być.
Pada na razie razem z deszczem, bo jeszcze +1,5 stopnia.
Dwa dni roznosiłem ziemię z kompostu i robiłem kopczyki różom. Teraz śnieg też dołoży kołderkę i mogą spać bezpiecznie.
Pozdrawiam ciepło wszystkich gości
Muszę dokładnie popatrzeć co się tu zmieniło

Ale opanowałem, choć wg mnie poprzednia wersja była łatwiejsza.
Masz rację Wando, Cinco de Mayo właśnie tymi pofalowanymi płatkami nas przekonała, no i ten cudny ceglasty kolor.
Róże muszą być, nawet jak są z nimi kłopoty

Tereso, tak szukałem nowych miejsc na róże, że .... jedna została w doniczce

Oczywiście doniczkę zakopałem - wiosną się zastanowię.
Tak Florianie - śnieg zobaczyłem 19-tego listopada i poleżał w niektórych miejscach dwa dni. Aż dziw, że u ciebie nie było, a to tylko 15 km
W południe tak to wtedy wyglądało.

Zapowiadane opady śniegu właśnie nadciągają i mrozy też mają być.
Pada na razie razem z deszczem, bo jeszcze +1,5 stopnia.
Dwa dni roznosiłem ziemię z kompostu i robiłem kopczyki różom. Teraz śnieg też dołoży kołderkę i mogą spać bezpiecznie.

Pozdrawiam ciepło wszystkich gości

Muszę dokładnie popatrzeć co się tu zmieniło

- any57
- jolifleur
- Od: 30 lip 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, ja napisałeś Andrzeju- ogród to ciągłe zmiany. U mnie też na początku było wyrywanie pokrzyw i sadzenie, potem przemeblowania a teraz zastępowanie chimeryków twardzielami i ułatwianie sobie pielęgnacji
My się zmieniamy i ogród razem z nami ;)

My się zmieniamy i ogród razem z nami ;)
- any57
Ewo, chyba doszedłem do celu i ... zmian raczej już nie będzie.
Najwyżej 'kosmetyka'
dokładanie pojedynczych roślin.
Chociaż ... kilka lat temu zrezygnowaliśmy z dalii, a w ub. r. znowu posadziliśmy
Wczoraj napadało ponad 18cm śniegu a na jutro zapowiadają ... obfite opady śniegu

Ten śnieg zmierzyłem na szybie chroniącej kaktusy, w niektórych miejscach gdzie wiał wiatr było więcej.

Najwyżej 'kosmetyka'

Chociaż ... kilka lat temu zrezygnowaliśmy z dalii, a w ub. r. znowu posadziliśmy

Wczoraj napadało ponad 18cm śniegu a na jutro zapowiadają ... obfite opady śniegu

Ten śnieg zmierzyłem na szybie chroniącej kaktusy, w niektórych miejscach gdzie wiał wiatr było więcej.

- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
Kod: Zaznacz cały
Andrzeju
Dobrze, że jest śnieg bo ma być ostry mróz toteż zabezpieczenie się przyda naszym roślinkom.
Byle do wiosny.

- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
Widzę, że u Ciebie gruuuba warstwa śniegu, u mnie nieco mniej ale też wszystko dobrze okryte.
Letnie wspomnienia rozgrzewają zimowe widoki za oknem, tym bardziej jak to są energetyczne kolory Cinco de Mayo.
Troszkę mi raźniej czytając, że nie tylko ja mam ciągłe zapędy do zmian w ogrodzie, mój ogród też co kilka lat zmienia swoje oblicze, już się bałam, że coś ze mną nie tak
Andrzeju życzę wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i udanego Sylwestra oraz wszystkiego dobrego w Nowym Roku i udanego sezonu w ogrodzie.
Letnie wspomnienia rozgrzewają zimowe widoki za oknem, tym bardziej jak to są energetyczne kolory Cinco de Mayo.
Troszkę mi raźniej czytając, że nie tylko ja mam ciągłe zapędy do zmian w ogrodzie, mój ogród też co kilka lat zmienia swoje oblicze, już się bałam, że coś ze mną nie tak

Andrzeju życzę wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i udanego Sylwestra oraz wszystkiego dobrego w Nowym Roku i udanego sezonu w ogrodzie.
- any57
I już po zimie
Aż dziw, że tyle śniegu tak szybko zniknęło.
13-to było go 18cm, 15tego - 24cm, 16tego - 40cm, a 18tego - 48cm

pomiary robiłem w tym samym miejscu - nad opuncjami

Ewo, całe szczęście, że podczas tych największych mrozów była gruba kołderka ze śniegu i ziemia nawet nie przemarzła, bo jak śnieg stopniał to bez problemu połamane gałązki RH wtykałem w ziemię.
Daisy, zmiany muszą być, choćby po to, by było co robić
Dziękuję za życzenia i tobie a także wszystkim odwiedzających ten wątek życzę radości świątecznej oraz łagodnej zimy i szybkiej wiosny
Miałem już nie wędzić
ale ... skusiłem się. Tylko schab, chuda szynka i filet z indyka + kiełbasa.
Planowany termin wypadł po najzimniejszej nocy -16 stopni ale nie zmarzłem i jak słońce się pokazało to już mogłem zająć się robieniem zdjęć

Taki był śnieg 19tego grudnia

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających ten wątek
i życzę radości w nowym roku oraz zdrowia i sił na prace w ogrodach 

Aż dziw, że tyle śniegu tak szybko zniknęło.
13-to było go 18cm, 15tego - 24cm, 16tego - 40cm, a 18tego - 48cm

pomiary robiłem w tym samym miejscu - nad opuncjami

Ewo, całe szczęście, że podczas tych największych mrozów była gruba kołderka ze śniegu i ziemia nawet nie przemarzła, bo jak śnieg stopniał to bez problemu połamane gałązki RH wtykałem w ziemię.
Daisy, zmiany muszą być, choćby po to, by było co robić

Dziękuję za życzenia i tobie a także wszystkim odwiedzających ten wątek życzę radości świątecznej oraz łagodnej zimy i szybkiej wiosny

Miałem już nie wędzić

Planowany termin wypadł po najzimniejszej nocy -16 stopni ale nie zmarzłem i jak słońce się pokazało to już mogłem zająć się robieniem zdjęć

Taki był śnieg 19tego grudnia

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających ten wątek

- any57
Witam już w 2023r
Zamiast wspomnień - aktualności wczorajszego dnia
Kotki wierzby 'Mount Aso’ już zrzucają czapeczki.

Ciemierniki chcą kwitnąć.

Bratki i pierwiosnki kwitną.

Dziurawiec barwierski chyba nawet nie zauważył zimy.

Z ziemi wychodzą już przebiśniegi, krokusy, hiacynty.

Słoneczko pięknie świeciło a temperatura ... +16 w cieniu
Pomalowałem drzewka.

Na ogrodach ruch jak w marcu
Stukają, pukają, przycinają, malują i siedzą na tarasach, czy ławeczkach, pijąc pierwszą 'wiosenną' kawę
Czego i wam życzę
Maksymalny rozmiar wstawianych zdjęć to 800/600, 900/600 a nie 1680/1259. Zmniejszyłam.
Iwona

Zamiast wspomnień - aktualności wczorajszego dnia

Kotki wierzby 'Mount Aso’ już zrzucają czapeczki.

Ciemierniki chcą kwitnąć.

Bratki i pierwiosnki kwitną.

Dziurawiec barwierski chyba nawet nie zauważył zimy.

Z ziemi wychodzą już przebiśniegi, krokusy, hiacynty.

Słoneczko pięknie świeciło a temperatura ... +16 w cieniu

Pomalowałem drzewka.

Na ogrodach ruch jak w marcu

Czego i wam życzę

Maksymalny rozmiar wstawianych zdjęć to 800/600, 900/600 a nie 1680/1259. Zmniejszyłam.
Iwona
- jolifleur
Ależ zielono na Twoich zdjęciach
Dobrze że tyle śniegu wcześniej napadało, bo zapomniałam poprzykrywać rośliny. Dzisiaj zrobiłam przegląd, jutro działam. Podobno znowu ma przymrozić a juz nie będę ryzykować i liczyć na kołderkę ze śniegu.Może jeszcze klonik palmowy nie przemarzł i jak zostanie okryty to da radę do wiosny
ale co będzie z Twoimi pospieszalskimi bez śniegu? Mam nadzieje, że litościwie je okryje i nie da im zmarznąć i tego Ci życzę na ten Nowy Rok 

Dobrze że tyle śniegu wcześniej napadało, bo zapomniałam poprzykrywać rośliny. Dzisiaj zrobiłam przegląd, jutro działam. Podobno znowu ma przymrozić a juz nie będę ryzykować i liczyć na kołderkę ze śniegu.Może jeszcze klonik palmowy nie przemarzł i jak zostanie okryty to da radę do wiosny

- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
- any57
Styczeń!
Dziwny styczeń - zaczął się temp. 16 stopni a 7 dni było z temp. ponad 10 st.
Ani jednej mroźnej nocy, a najniższa dzienna 7,7.
Nic dziwnego, że ogród się obudził.
Ja też
Dzisiaj popracowałem 3 godz. głównie przycinałem drzewka, posprzątałem gałązki i poprzycinałem uschnięte badyle.
Dereniowi pąki już pękają.

Nie tylko zielono Ewo - jolifleur , jest też kolorowo

Wiosna, wiosna Ewo - ewita44, irysy żyłkowane coraz większe, a przebiśniegi mają już białe główki.

Wierzba 'Mount Aso’ coraz bardziej różowa

Ogrodem się zajmuję i prawie przegapiłem domownika - pięknie zakwitł przez te kilka słonecznych dni.

Pozdrawiam wszystkich wiosennie i ... uważajcie - nie deptajcie stokrotek, bo pięknie kwitną na alejkach

Dziwny styczeń - zaczął się temp. 16 stopni a 7 dni było z temp. ponad 10 st.
Ani jednej mroźnej nocy, a najniższa dzienna 7,7.
Nic dziwnego, że ogród się obudził.
Ja też

Dzisiaj popracowałem 3 godz. głównie przycinałem drzewka, posprzątałem gałązki i poprzycinałem uschnięte badyle.
Dereniowi pąki już pękają.

Nie tylko zielono Ewo - jolifleur , jest też kolorowo

Wiosna, wiosna Ewo - ewita44, irysy żyłkowane coraz większe, a przebiśniegi mają już białe główki.

Wierzba 'Mount Aso’ coraz bardziej różowa

Ogrodem się zajmuję i prawie przegapiłem domownika - pięknie zakwitł przez te kilka słonecznych dni.

Pozdrawiam wszystkich wiosennie i ... uważajcie - nie deptajcie stokrotek, bo pięknie kwitną na alejkach

- jolifleur
Ojojoj, Andrzeju, niezwykle kolorowo
Która to wierzba ma takie śliczne różowe kotki?
U mnie coś tam z ziemi wyłazi ale kwitną tylko bratki, od zeszłego sezonu zresztą
nawet przez te prozy przebrnęły kwitnąco pod kołderką ze śniegu 
Cieszą takie kolorowe widoki moje oczy, wiosna już coraz bliżej...
Pokazuj więcej kolorów

U mnie coś tam z ziemi wyłazi ale kwitną tylko bratki, od zeszłego sezonu zresztą

Cieszą takie kolorowe widoki moje oczy, wiosna już coraz bliżej...

Pokazuj więcej kolorów

- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Dziwny ten styczeń tak jak napisałeś. Śnieg przyklepał rozplenice do ziemi to właśnie ta fajna pogoda pozwoliła mi usunąć te nieładne placki .Twoja wierzba 'Mount Aso’ też pięknie i kwitnie i ciekawa jestem czy da się ją ukorzenić już teraz zakopując patyczki w ziemi.
Ciągnie mnie do prac ogrodowych ale ta dzisiejsza pogoda to więcej na rozgrzewkę trzeba się rzucić
Byłeś może w szkółce Limba? Mają tam drzewka kolumnowe iglaste i liściaste?
Pozdrawiam
Ciągnie mnie do prac ogrodowych ale ta dzisiejsza pogoda to więcej na rozgrzewkę trzeba się rzucić

Pozdrawiam

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Andrzeju! Wiosna u Ciebie jeszcze bardziej zaawansowana niż u mnie. Tylko jeden pierwiosnek u mnie kwitnie
Dziwnie ale i pięknie, i chcę więcej takich angielskich zim! Zwłaszcza, że grudniowe opady i styczniowe deszcze solidnie nawodniły glebę.
Tak jak się spodziewałem - wierzba 'Mount Aso' robi furorę zarówno w moim ogrodzie, jak i w kwiaciarni, jak i u moich uczniów. Wielkie dzięki!

Dziwnie ale i pięknie, i chcę więcej takich angielskich zim! Zwłaszcza, że grudniowe opady i styczniowe deszcze solidnie nawodniły glebę.
Tak jak się spodziewałem - wierzba 'Mount Aso' robi furorę zarówno w moim ogrodzie, jak i w kwiaciarni, jak i u moich uczniów. Wielkie dzięki!