Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

Lucynko, domek z zielonym wykończeniem, wygląda niezwykle uroczo ;:63 Śliczny jest bez dwóch zdań ;:108 Będziesz miała mnóstwo czasu na dopieszczanie rabatki przed domkiem, chociaż wsadzone tam lilie na pewno zrobią swoje, a Ty za każdym razem jak będziesz bujać się w fotelu( ;:306 ), to będziesz upajać się ich zapachem.
Miśka miała pewnie chrapkę na jakieś smakowite kąski, ten głód w oczach :;230
Do tego słoneczka, niech się jeszcze dołoży ciepełko, bo u mnie też raczej słonecznie, ale ma być chłodno. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko a jednak Mikrus miał przed Tobą priorytet, to chyba na przeprosiny,żeby już się na Was nie obrażał. ;:138
Miśka szczęśliwa,bo ptaszków trele, miło łechcą koci instynkt, a co złapie , nie złapie ... pomarzyć każdemu wolno. ;:306
Inspekt jeszcze zdążycie uaktywnić a tymczasem nieco odpoczniesz, :;230 choć nie na bujanym fotelu. :;230
Długo nie mogłaś się doczekać tak pięknej pogody a teraz marzysz o deszczu ;:47 to taka wymówka, żeby kości rozprostować. ;:113
Ja też w sobotę solidnie popracowałam na działeczce, to znaczy my popracowaliśmy, ale przy współudziale dwóch krzepkich pomocników ;syna i 15 letniego wnuka. Najważniejsze że namiot zafoliowany :tan jeszcze doniczkowe poustawiam na właściwych miejscach i mogę zaczynać. ;:333
W czwartek lekarz zrobił mi dwa badania, jedno jest o key, na wynik drugiego trzeba czekać. Na kolejne poprosiłam o skierowanie, pojechałam z przesiadką do Wadowic, niestety aparat zepsuty, może będzie dostępny po połowie kwietnia. ;:202
Czas naglił poprosiłam wnuczkę, żeby zawiozła mnie do Bielska, tam się okazało że z tym lekarzem nie mają podpisanej umowy.
Nie miałam wyjścia, prywatnie zrobili od razu,oczywiście bez paragonu, dostałam za to cegiełki na 100 zł.Niech tam, najważniejsze że zrobione, teraz 3 tygodnie czekania na wynik, oby był dobry tak jak poprzednie, choć pewności nie ma. ;:222
Wnuczka w tym dniu też straciła mnóstwo czasu u chirurga, bo coś jej w kolanie przeskoczyło, jednak pomimo bólu jeszcze mnie pomogła. Do domu wróciłam przed szesnastą, głodna jak wilk. Żeby nie myśleć, rzuciłam się w wir roboty. Dziś odpoczynek a od poniedziałku jak pogoda pozwoli, zabieram się za rabatki. ;:108
Jak się człowiek wyżali, to od razu lepiej się czuje. :tan
Najwyższy czas pochwalić kolejne wiosenne ślicznotki a jest ich coraz więcej, no i Miśka na drzewie z miną łowcy. ;:63
Otoczenie domku pięknieje , roślinność się mnoży, Ty szczęśliwa,futrzaki również , no i M, który stara się każdemu dogodzić. ;:oj
A kto dogodzi jemu. :?: ;:306 Przytulam Was serdecznie ;:4 i buziaki zostawiam ;:cm ;:cm udanego tygodnia życząc. ;:7
Basia8585
100p
100p
Od: 18 lis 2015, o 18:03

Post »

Witaj Lucynko :wit
Podczytuje Cię już od dawna i bardzo polubiłam Twój wątek. Jakoś nie było okazji pisać bo nigdy nie byłam na bieżąco, bo starałam się prześledzić Twoje poczynania na działeczce od podszewki. Oj miałam sporo lektury w długie zimowe wieczory, ale bardzo ciekawej :D . Gratuluje dopieszczonej działeczki. Ja mam przydomowy ogród który w tym i zeszłym roku troche zaniedbałam, bo mam 10 miesięczną córkę , ale w tym sezonie już wracam do gry :tan .
Życzę dużo zdrowia, sił i słońca w tym sezonie, a wszelkie plany zrealizujesz w stu procentach :)
Wygłaskaj ode mnie zwierzaczki, są słodziaśne :D
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Witaj Lucynko! :wit
Ach ta wiosna, tle siły od nas wyciąga. ;:108 ;:108
Ja też ostanie dni, po prostu tyrałam.Ale ileś prac mam do przodu i to jest ważne i z tego się cieszę.
Pozdrawiam i dużo siły i zdrówka życzę ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko domek śliczniusi,zaczarowany a jeszcze jak obrośnie roślinami będzie przecudny. Brawa dla Was za wyczucie i idealne dobranie kolorków.Wiosna na całego kwiaty kwitną, ptaki śpiewają tylko ten wiatr wysuszający wszystko.
Za to u nas już kwitną najwcześniejsze morele i mirabelki. Też wieczorami padam i tylko sił na prysznic mi zostaje, ewentualnie poczytam w telefonie co tam na forum się dzieje a i to nie zawsze bo oko się zamyka w połowie czytania.
Miłej i cieplutkiej pogody oraz zdrówka i sił dla Was ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Niedzielę miałam wypełnioną po brzegi rozmaitymi przyjemnościami do tego stopnia, że nawet nie miałam kiedy skrobnąć choćby połowy posta, choć poczytać trochę zdążyłam.
Dzisiejszy dzień był kontynuacją niedzieli, więc nawet na działce nie byłam, ale już jestem wolna i jutro nic mnie przed wypadem na działkę nie powstrzyma.
Wczoraj M zmontował wreszcie inspekt, mogę więc siać. A jest na tyle duży, że swobodnie mogę do niego wchodzić. Że na czworakach... nieważne, a nawet fajnie, berbeckie latka się przypominają.

Obrazek

Beatko [Beaby] - domek mi się podoba i już nie będę narzekała na jego usytuowanie. Ważne że go mam. I Ty się doczekasz wcześniej czy później, a życzę Ci, by jak najwcześniej. ;:196
Za wszystkie miłe słowa serdeczne dzięki. ;:180

Kasiu [100780] - dziękuję kochana za wszystkie miłe słowa. ;:196
Co do przepracowania, to ja nie umiem siąść na czterech literach i gdy tylko dorwę się do rabatek, to jakoś zawsze mam co na nich robić.

Marysiu [Maska] - całe życie pracowałam łapkami (ciągle jakieś kajety, sprawdziany ), więc mam je wygimnastykowane pod kątem pisania. ;:224
Dzięki za nazwanie mojego nieznajomego. Muszę sobie zapisać nazwę, by mi nie umknęła.
Na rabacie przy domku będą lilie, iryski, begonie i maciejka. No, może coś jeszcze uda mi się tam upchnąć, natomiast koper praktycznie po całej działce nasiany, podobnie maki. Ale podoba mi się pomysł i przed domem też trochę ich zasieję.
Planowałam na przyzbie posadzić miniatury host, jednak na razie nic z tego, bo jak się okazało, wszystkie moje miniatury wcięło pod domkiem. Jak tu nie mieć pretensji o miejsce, na którym budowla nie miała się znaleźć?!
Pozdrówki i całuski ślę. ;:196

Iwonko0042 - masz stuprocentową rację w sprawie starości. Starzy ciałem, młodzi duchem to jest wiek średni aż do końca życia. ;:333
Zwierzaki zawsze jadą z nami na działkę i z nami z działki wracają. Bywało, że Misia nie chciała wracać, wówczas nocowała na działce, ale za to później przez długi czas sama pilnowała, by jej nie zostawić. ;:108

Danusiu [danuta z] - większość tej deszczówki gołębie wypiją, a do podlewania i tak mamy darmową wodę prosto z pobliskiej małej rzeczki. Płacimy tylko za utrzymanie pomp, a to są grosze.
Mam nadzieje, że już wróciłaś do sił, czego z serca Ci życzę. ;:167

Iwonko1 - dziękuję, kochana jesteś. ;:196
Na tym drzewie wisi domek lęgowy dla ptaszków i Miśka wiedziała, czego szuka, ale domek okazał się niezamieszkany i kota zawiedziona wróciła na ziemię.
Dzisiaj było tak ostre słońce, że na balkonie miałam 18 stopni, nie wiem jak było na działce, ale jutro ma być jeszcze cieplej. Tobie również cieplutkiej wiosenki życzę. ;:196

Stasiu - pomocnicy mile widziani, tym bardziej gdy sami niedysponowani, rodzicom czy dziadkom pomagają w ich trudach czy to działkowych, czy prozdrowotnych. Wielkie brawa dla nich. ;:433
Współczuję Wam tych pierepałek z lekarzami, to okrutne że chory jest zmuszony do takich przepychanek, ale na to pewnie nie ma mocnych i zapewne długo jeszcze nie będzie. Pozostaje mi tylko życzyć Ci, by wyniki okazały się pozytywne. ;:167
Jak to, kto dogodzi eMowi?! No przecież ja mu dogadzam codziennie tym, co bardzo lubi jeść.
Dziękuję za dobre życzenia, które odwzajemniam z całego ;:167

Basiu [8585] - ogromnie mi miło przywitać Cię w moim wątku i oczywiście zapraszam do częstych odwiedzin.
Cieszę się Twoją radością związaną z wychowywaniem córeczki. To wielkie szczęście. Niech zdrowo rośnie na pociechę Rodzicom. ;:215
Zwierzaki wygłaskane, za dobre życzenia serdecznie dziękuję i wzajemnie życzę realizacji wszystkich zamierzeń. Buziaki zostawiam. ;:196

Aniu - zajrzałam do Ciebie i cieszę się, że wróciłaś do wątku ogrodowego. Wiem, ile roboty masz za sobą i jak dużo jeszcze przed sobą. Niech więc wszystkie plany Wam się gładko potoczą ku spełnieniu i wspólnej radości. ;:138
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Juleczko - dziękuję kochana. ;:167 Za wszystko.
Wiosna to cudowna pora roku i chyba ona daje nam najwięcej radości. Przyroda budzi się do życia, a nam dodaje skrzydeł.
I tylko wszechobecna zmęczenie troszeczkę te skrzydełka podcina, ale przecież my silne baby, damy radę i latem już tylko cieszyć nas będą kolory i zbiory.
Zdrówko przygarniam z wdzięcznością, pogodę i siły również, no i wszystko z całego serca odwzajemniam. ;:196

Niestety, dzisiaj nic już więcej nie jestem zdolna pisać, zajrzę do Was jutro.
Tymczasem dobrej nocy i dużo słoneczka na jutro.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Fajny ten rozsadnik; co zamierzasz tam wysiać? Troche różnorodnej gimnastyki się przyda bo używamy innych mięśni :)
A domek wygląda bardzo ładnie; twój M to prawdziwa złota rączka :) Gratulacje :!:
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Tobie jeszcze mało siewek wszelakich Lucuś? Podziwiam! :shock: Ja już praktycznie nie mam miejsca na rabatach na jednoroczne no tyle co gdzieś coś wcisnę no i warzywek znikome ilości...
Ja postawiłam na byliny , niewielkie krzewy i kilka drzew owocowych i działka pęka w szwach ;:7 Ale ja działkuję od ponad 30 lat to i nazbierało się tego dobra... :D
Miłego działkowania Pracusiu! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko to masz cenne fundamenty pod domkiem :oops: Szkoda miniaturowych host, ale z pewnością odkupisz je sobie :;230
Inspekcik elegancki i jak mi zniknie sterta zrębków to też muszę o takowym pomyśleć, żeby nie siać w tunelu bo sporo potem problemów ;:131
Dobrej nocy, a jutro miłego działkowania ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Działkowałam dzisiaj, ale co to za działkowanie, gdy lodowaty wiatr przenikał do szpiku kości mimo wielu warstw w ubiorze. Jeszcze nigdy nie robiłam nic w takim żółwim tempie jak dzisiaj. Nie umiem pracować taka okutana. Zmarzłam ja, zmarzł M i zmarzły zwierzaki. Teraz mam na zmianę dreszcze i poty. Naszprycowałam się rozmaitymi leczniczymi domowymi i liczę na dobry ranek.
Wsadziłam dwie różyczki na rabatkę przed domkiem i już wiem, że jeszcze trzecią tam zmieszczę. Zagęszcza się tu, ale co tam! Jak lubię, tak będzie, czyli tłok.

Iguniu - w rozsadniku będą warzywa typu sałaty i rzodkiewki, dla których przeznaczyłam 2/3 miejsca, a na 1/3 posieje kwiaty, które potem wypikuję na rabaty. :D
M dziękuje za słowa uznania, ;:180 które przekazałam z dużą dozą niepewności, bo nie wiem, czy mu woda sodowa do główki nie uderzy. ;:306

Maryniu - pewnie że mało! ;:7 Ja zachłanna jestem, no i kocham letni busz. ;:224
Warzyw też malutko uprawiam. Głównie pomidory, ogórki i fasolkę, po trochu zielonych i cukinii oraz dyni. ;:108
Mam prośbę: nie przezywaj mnie od pracusiów, błagam ;:180 , bo ja wcale na takie tytuły nie zasługuję, jako że z radością robię tylko to, co robić lubię. :D Do nielubianych czynności podchodzę jak pies do jeża. ;:oj
Buziaki. ;:cm

Marysiu - tylko że tam nie ma fundamentów, jest dziura, ale nawet kota tam się nie mieści. ;:223
Nie wiem jeszcze, jak się ten inspekt sprawdzi, ;:218 ale już jestem bardzo z niego zadowolona i dostrzegam jego zalety. ;:63
Dziękuję, za chwilę pójdę sprawdzać, jaka ta noc będzie, a co do działkowania, to jeśli wiatr ucichnie, w przeciwnym razie nosa z domu nie wyściubię. ;:185 ;:185 Ale dziękuję za dobre serduszko. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Piękne zdjęcia kwiatów ale to ostatnie z kotką jest super :D jak z żurnala.
Dobrego odpoczynku i dużo ciepełka i ;:3 jutro!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Lucynko kochana to jakoś źle odczytałam zapis o dostępności działki. U nas też jeżeli chce się wjechać na działkę to trzeba najpierw telefonicznie ustalić, ale na szczęście nie ma ograniczenia co do dnia tygodnia. Mam nadzieję, że jednak ta altanka mimo, że kosztowała trochę nerwów, to jednak koniec końców przyniesie Tobie wiele zadowolenia. Już widzę te rabatkowe kwiatuchy przy domku. Śliczna wiosenka u Ciebie. Ja też mam nadzieję na ładną pogodę, bo muszę posadzić nowe zamówienie, które wczoraj do mnie dotarło. A i u mnie przez ostatnie dni wiał nieprzyjemny, lodowaty wiatr.
Pozdrawiam serdecznie, a i oczywiście foliaczek też super, życzę dobrej pogody i zdrówka ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Fajny ten inspekcik. ;:oj
Widzę,że chionodoksa pokazuje na co ją stać,tak samo i u mnie.Z każdym rokiem jest jej co raz więcej i w różnych miejscach.
Jak już pisałam wiatr wieje nieustająco. ;:134
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No i działka dzisiaj była w odstawce, ale za to załatwiłam trochę zaległych spraw urzędowych oraz nieco z wyprzedzeniem.
Tak więc dzień zmarnowany nie był, a to jest najważniejsze.
Wprawdzie słońce jasno świeciło, na balkonie miałam 21*, ale na zewnątrz wiatr głowę chciał urwać i przenikał do szpiku kości.
W sumie to może mój organizm się zmienił... ;:218 Ostatnio częściej mi zimno niż ciepło, a zawsze wolałam chłód nie gorąc.

Iguniu - moja kota to modelka i pozuje na zawołanie. :D
Odpoczęłam przemieszczając się po mieście, ciepełko mam w domku, tak że nie jest źle. ;:108 Dziękuję. ;:196

Beatko [Bazyla] - ostatnio mocno zaangażowałam się w zagospodarowywanie nowej rabatki przed domkiem, a bałagan za nim jak był, tak jest, ;:oj ale kto by się przejmował niewidocznym dla obcego oka. ;:306
W sumie na pogodę narzekać nie mogę, ;:131 tylko wiatr mnie pogonił ;:7 , ale już zmalała jego siła i mam nadzieję na lepsze jutro. ;:303
Piękne dzięki za dobre życzenia, które odwzajemniam w całej rozciągłości. ;:196 ;:196

Danusiu [danuta z] - śnieżniki mam rozsiane po całej działce, a wolałabym porządną ich kępę w jednym, może w dwóch miejscach. ;:108
Ten wiatr doprowadza mnie do szewskiej pasji, ;:145 ale na szczęście przed samym wieczorem jakby nieco zwolnił tempo. ;:333
Jest nadzieja na lepsze jutro. :D

Obrazek Piwonia majowa rośnie jak na drożdżach.

Obrazek Dorodne zimowity wkrótce zaczną tracić liście.

Obrazek Koron wyszło cztery, ale pąków nie widać.

Obrazek Orliki też nie mogą się już doczekać swego festiwalu.

Kalendarz siewu i sadzenia na kwiecień.

Ogólnie dobry czas siania i sadzenia wszystkich roślin: od 09 do 21 dnia miesiąca.

Szczególnie dobre dni:
Dla roślin owocowych: 06 oraz 13 i 14 dzień miesiąca.

Dla kwiatów i ziół: 09 i 10 oraz 17 i 18 dzień miesiąca.

Dla warzyw korzeniowych: 24 i 25 dzień miesiąca.

Dla warzyw liściowych: 11 i 12 dzień miesiąca.
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko...przede wszystkim muszę pochwalić piękny domek ;:215 , no to spełniły się marzenia ;:168 . Piwonie , orliki już takie duże, widać pogoda im sprzyja. U mnie także nie najgorsza choć deszczyk już by się przydał. Pozdrawiam ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”