Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Post »

:wit
Nadrobiłam zaległości ;:138
Marysiu, widzę, że u Ciebie zrobiło się siwo ale do zdjęć to bardzo wdzięczna szata. Mam nadzieję, że jednak nie wszystkie roślinki ścięło?
Po deszczowych dniach nadeszło słońce a to dla każdego ogrodnika radość.
Ja pewnie poszaleję jutro z odkurzaczem, bo liście sypią się na potęgę (przynajmniej w Krakowie) i może coś posadzę z oczekujących w doniczkach.
Gruszki ;:167 Może i mnie będzie dane kiedyś posadzić. Po śliwkach najbardziej właśnie gruszki lubię.

Pozdrawiam i ściskam weekendowo ;:168
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mariolko zawsze uwielbiałam długo spać, ale wstawałam bardzo wcześnie do pracy, teraz jak mogę spać do woli zafundowałam sobie kurobudzik ;:306

Iwonko ;:215

Julciu to widzę nadzieję na spacer na działkę, masz wszystko zrobione więc na chwilę uda się wpaść ;:215 Zostało trochę gruszek w takim trudnodostępnym miejscu od strony sąsiada :D Nie zmarzły bo w chłodniach trzyma się je w takiej temperaturze ok -1 :D W słoneczku będzie ciepło więc miłej niedzieli ;:196

Justynko pelargonii mam sporo. Wzięłam do domu już parę dni temu i część przycięłam i do wody wstawiłam,reszta stoi w doniczkach w tzw trzecim pokoju. Białą poślę Ci na wiosnę, może już na nowy parapet ;:168

Aguś a moje wszystkie dzielnie stoją dalie, petunie i aksamitki :uszy no i dalej nie wykopałam dalii ;:306

Iwonko w końcu i tak trzeba pelargonie schować a lepiej wcześniej i mieć niż.... Czy ja dobrze pamiętam że miałaś jakąś śliczną którą chciałam wysępić? od jakiejś koleżanki ...chyba? ;:196

Michale i mnie się udało, a raczej moim kwiatkom ;:306 Muszę zrobić nową rabatę, sporo posadzić i na dalie na razie nie mam czasu. W dzień było słońce i ciepło ....prawie +10 st ;:306

Małgosiu mam gruszeczki po poprzednikach jedną wczesną typu klapsa (czerwona), a druga niezawodna konferencja ;:215 I ja uwielbiam gruszki, ale u mnie lubią je wszyscy ;:131
Tej nocy też niewiadoma w jednej prognozie 0 w drugiej +2 :uszy

Małgosiu dziwne bo wszystko stoi niewzruszone, czyli mróz był na granicy ;:224 Gruszki koniecznie posadź ja też po śliwkach gruszki lubię i to takie nie całkiem dojrzałe...chrupiące ;:306 Życzę Ci na jutro wspaniałej soboty co byś mogła zregenerować siły na następny tydzień ;:168
Mocno ściskam i pozdrawiam ;:196

A teraz dzisiejszy popołudniowy ogród

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mam białą śnieguliczkę, a dzisiaj dostałam jeszcze śliczną koralową

Obrazek

Obrazek

Obrazek

siany w kwietniu!

Obrazek

Obrazek

nowa rabata

Obrazek

Obrazek

mój kotek ogrodnik psotnik!

Obrazek

Lidziu chyba wyczuł Twoje kotki, bo bardzo obwąchiwał asterka :D

Obrazek

i tak szybko słońce zachodzi

Obrazek

Życzę odwiedzającym wspaniałego weekendu!
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Jakie cudne to zdjęcie z marcinkami, to nad zdjęciem nowej rabaty.
A kotek jaki fajny, jak się fajnie patrzy tymi swoimi "żarówkami". :D

Bardzo podoba mi się Twoje zdjęcie w awatarku. ;:333

Widzę, że pod agro zrobiło się fajne miejsce, wyciągnęłaś glebogryzarkę i szuuu! nowa rabata gotowa! Fajnie ta ziemia wygląda, tak sypko. :)
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu. ;:196
Widzę że i u Ciebie słonko w końcu zaswieciło i od razu robota ruszyła pełną parą. Co będzie rosło na nowej rabacie? Jakoś nie mogę jej umiejscowić. Oglądając Twoje zdjęcia doznałam olśnienia w temacie brakujących mi roślin na kamiennej rabatce i juz wiem że muszę tam posadzić bordowe rozchodniki. :tan Coś mi świta, że wspominałaś coś o kopcu. Marysiu przy nornicach nie ma szansy na przetrzymanie bulw w kopcu. Trzeba by je było chyba wsadzić do metalowych skrzynek.
U mnie też już był mały przymrozek i wrażliwe rośliny poszły spać.
Pozdrawiam serdecznie i życzę pięknego weekendu. ;:196 :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Rośliny jeszcze zachwycają kolorami, dobrze że przymrozek je ominął. Nowa rabata przygotowana, a na niej taka sypka ziemia, czy dodałaś jakiegoś składnika rozluźniającego glebę? W mojej mokrej glinie trudno wykopać najmniejszy otwór, bo wszystko klei się do narzędzi. Kotek milusi. Śliczny jesienny awatar.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu :wit , Wiesz Marysiu, że śnieguliczkę można wykorzystywać ziołowo, ja zielarka i nie wiedziałam dopiero niedawno doczytałam, że jest bardzo dobrym surowcem przy leczeniu np candidy, a pelargonie obserwuję są przy samym oknie, na pierwszym piętrze, jeszcze kwitną, a sadzonki w razie czewgo od nich pobrałam i są w doniczce w domu ;:108 ładnie jesiennie u Ciebie Marysiu, mimo tych przymrozków ;:215
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładnie u Ciebie Marysiu, jesiennie. Biała miniaturowa chryzantemka jest urocza.

A to co to za cudo:
Obrazek

I bardzom ciekawa co planujesz na nowej rabacie?
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,ja tez wolę sok z malin ze słoneczka ,ale tyle czasu padało,że wszystko by zgniło na krzakach ,wiec z braku laku robię z deszczowych ,ale to było tylko 2 razy,cukru też nie daję dużo ,bo nie lubię ,na 4 kg malin 2 kg cukru,lae jest spirytus i wódka ,myślę ,że przetrwa i zdążymy wypić ,nie wiem czemu nie ma Doroty ,nie mam z nią kontaktu,pogoda wreszcie się poprawiła,aż radość siedzieć w ogrodzie ,dzieciaki nawet ognisko pierwsze jesienne zapaliły i pieką z rodzicami ziemniaczki i kiełbaski,pozdrawiam i pięknego słonecznego weekendu ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ogrodnikowi zrobiłaś super zdjęcie ;:215 Takie bystre spojrzenie rzeczywićie zdradza urwisa.
U mnie już też wszystko zmarzło ;:222 Ty chociaż zdążyłaś zrobić fajne zdjęcia, a jak ja przyszłam, to już wszystko stało czarne. Ale wczorajszy dzien był ciepły i słoneczny. Dobrze, że miałam wolne, to coś porobiłam. Dzisiaj znowu zimno, brrry
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu awatarek ;:215 ;:215
Jesieni u Ciebie nie widać to i dobrze .Gruszeczki apetyczne u mnie wszyscy je bardzo lubimy .Czekam na swoje .
Kurobudzik dzisiaj by mi się przydał bo spałam do 10.30 ;:306 .Dalie stoją bez szwanku ;:333
Dalie moje już padły ,ale jeszcze widzę jakie są .Na razie nie spieszno mi z wykopaniem choć mąż mówi ,że już mogę je do przechowalni schować ,ale mi się tak nie chce .Najwyżej będzie po nich i chybabym nawet nie płakała :wink:
Zdrówka ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w sobotnie popołudnie!

Od rana pracowałam w ogrodzie, sporo zrobiłam może nawet za dużo, bo wróciłam mocno zmęczona. Rabatka obsadzona i już ją widzę wiosną jak wszystko zakwitnie. Chociaż trochę się obawiam, bo ziemia tam, jest pulchna i czy nie przekopią ją nornice ;:14 Cebule sadziłam na siatkach to może nie wpadną gdzieś w otchłań ;:oj
Poza tym zlikwidowałam dyniową grządkę w polu. Zdjęłam agrowłókninę, skosiłam trawę i przemieliłam glebę glebogryzarką, zostało mi jeszcze rozrzucenie kurzeńca i rozłożenie agrowłókniny, żeby przez zimę nie rosły chwasty.

Dario poprzedni kotek sąsiadki przepadł i jakoś smutno było, bo zawsze rano czekał na mnie na tarasie. Dostawał swoje śniadanie aż sąsiadka się dziwiła, że karmy w stodole nie zjada ;:306 Ten jeszcze jest malutki i lubi psocić Obrazek
Za pochwałę zdjęcia dziękuję. Glebogryzarka jest mi bardzo pomocna, bo mój M nic mi nie pomaga a kopanie sprawia mi niestety kłopot ;:131
Byłam zdziwiona stanem gleby pod agrotkaniną, a może dyniowate tak spulchniają glebę?

Ewuniu Obrazek nareszcie słońce mam od dwóch dni i powiem krótko chce się żyć.
Kupiłam w Benexie sporo cebul i dostałam ogromną paczkę od Lidzi, to musiałam to zagospodarować. Zrobiłam wiosenną kompozycję, a potem posadzę i posieję tam jednoroczne. Oczywiście trzon stanowią dwie róże, ale z ukorzenionych to nie wiem czy przetrwają zimę? Rabata jest vis a vis wybiegu dla kur tuż za tunelem. Ewciu myślałam o kopcu na karpy dalii i nornice ich nie ruszają, ale chyba powoli przechodzi mi ochota na takie przechowywanie ;:306
Rozchodnik jest dość wysoki i jak chcesz to na wiosnę mogę Ci kawałek posłać ;:215
I ja Cię serdecznie pozdrawiam i życzę żeby złe prognozy nie niedzielę nie sprawdziły się ;:168 Obrazek

Lidziu jeszcze jest kolorowo, a dodają kolorytu przebarwiające się krzewy. Nowa rabata już obsadzona i teraz muszę narzucić sobie dyscyplinę, żeby do wiosny nie dosadzać niczego. Wszystko opisane i oznaczone więc mam nadzieję, że niczego nie przekopię ;:306 Ziemia na rabacie jedynie była nawieziona kurzeńcem przed sadzeniem dyń i ogórków i być może agrotkanina spowodowała taki jej stan. Nie wiem, bo podobnie prowadzona w polu już nie ma takiej pulchnej ziemi. Niczym gleby nie rozluźniałam, ale widać że jest dobrze uprawiona. Dopiero teraz dodawałam piasku sadząc m.in. mieczyki bizantyjskie od Ciebie ;:215 Kotek sprawia mi radość w ogrodzie, a awatar? dziękuję Obrazek

Iwonko szczec. jak pobrałaś sadzonki to niewiele grozi pelargoniom :uszy Tyle roślin ma właściwości lecznicze, że nieraz czytam o czymś a jak do czego dochodzi to nie pamiętam że czytałam ;:306 Trzeba by było mocno w tym siedzieć, a my o tych roślinach chcemy wiedzieć wszystko Obrazek
Przymrozki niewiele zniszczyły, ale to dopiero pierwsze i niewielkie Obrazek

Sylwio to jest cleome ciernista, niestety roślina jednoroczna, a zdjęcie miało pokazać że oparła się pierwszemu podmuchowi przymrozku.
Na rabacie rośnie bardzo dużo roślin. Dołem rośnie wrotycz Haradjana na przemian z przetacznikiem siwym, górą brzeg obsadziłam cebulkami zwykłych szafirków. Centrum to dwie róże ukorzenione przeze mnie, lilia drzewiasta, powojnik i mnóstwo różnistych cebulek i kłączy, kilka odmian krokusów, tulipanów botanicznych i niskich, czosnków, cebulice, ranniki, psiząb, szafirki odmianowe, pustynnik, narcyzy i puszkinie. Z bylin irysy, odętka, marcinek, ciemierniki a w rogu śnieguliczka koralowa. Pewnie jeszcze coś, ale zapomniałam :oops:

Martusiu sadziłam dzisiaj dwie sadzonki maliny Golden Everes reklamowanej u Starkla, bo wiosenna przepadła i widziałam jeszcze sporo malin na krzakach, ale nie zerwałam a może szkoda, byłoby na bieżący sok :wink: Powiem Ci, że chyba jestem już zmęczona przetworami a najbardziej nie lubię przygotowywania słoików i butelek na nie. Utyrałam się dzisiaj nieźle, a na koniec wkurzył mnie mój M, bo czekał jak wrócę zamiast wyłączyć mi coś co gotowało się na gazie ;:124 Nie mam już do niego siły ;:185 U mnie też jest trochę do spalenia, ale powiem Ci że mi się nie chce już myśleć i zabiegać o wszystko ;:131 Sobota śliczna to może i niedziela jednak będzie też taka, czego Ci życzę i ściskam serdecznie Obrazek

Iwonko fajny jest kociaczek, bo oswojony i wszędzie biega za mną. A wiesz u mnie prawie wcale nie ma strat po przymrozku, bo dzisiaj nawet truskawki mimo, że liście były białe to się czerwienią Obrazek Dalie jak za chwilę zobaczysz dalej zdobią ogród i jedynie marcinki powoli przekwitają. Wczoraj była ładna pogoda, ale dzisiaj też jest dość ciepło, a przede wszystkich słonecznie, Większość dnia spędziłam na świeżym powietrzu Obrazek

Alu nie żartuj! masz takie śliczne dalie, szkoda ich :wink: a niedawno pisałaś że może powiększysz kolekcję, to chwilowa niechęć ;:168
Jesień niestety widać i to na każdym kroku, co prawda jak skosiłam trawę to liście zniknęły z niej, ale tylko na chwilę bo zaraz spadną następne...wieje wiatr Obrazek Dziękuje za miłe słowa i również życzę duzo zdrowia Obrazek

to efekt mojej pracy

Obrazek

konwalnik zawiązał owocki

Obrazek

nie wiem jak się nazywają, ale to bardzo wdzięczne kwiatuszki i kwitną całe lato aż do mrozów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nachyłek też nie zmarzł

Obrazek

Ewuniu czarny bez ma owocki

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim pogodnej niedzieli i miłego popołudnia!
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Jak patrzę na szerokokątne foty z Twojej działeczki to nie mogę uwierzyć, że jeszcze masz miejsce na nowe rabaty ;:oj
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jak jest taki kotek psotnik - ogrodnik - pomocnik, to wiadomo, że szybko powstają nowe rabaty. ;:215
Na razie głównie są tam znaczniki, ale na następny sezon to się tam będzie działo ;:172 ;:3
U mnie też dzisiaj było ostatnie w tym roku koszenie.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu ale się napracowałaś, no to będziemy podziwiać nowości w przyszłym sezonie ;:215 , a te małe kwiatuszki to jakiś bodziszek, jeśli niziutki, to możliwe, że ja go przywoziłam, a może masz od kogoś innego, ale ja też go mam :wit a o roślinach wszystko, no będę próbować, mam na to całą zimę, dostałam duży zeszyt i będę wpisywać do niego wszystkie swoje ziółka i nie tylko, zobaczymy co z tego wyjdzie :wit
jagusia111

Post »

Marysiu widzę, że hyzop jeszcze u Ciebie kwitnie. U mnie też i nawet mróz mu nie zaszkodził. Też mam niebieski. Mialam kiedyś jeszcze jasny, ale wywaliłam bo mi się nie podobał.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”