Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Małgosiu kiedyś pierwsza hortensja musi się ukorzenić. :D Poszukaj tylko mocno cienistego miejsca z luźną ziemią. ;:108 Zdjęcie zimy byłoby jedno, ale siewki bordowej rozplenicy wzeszły. ;:306
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To do gruntu je posadzić, te patyczki hortensjowe? Ja zawsze w wodzie, w domu. Ale ostatnio jedną dolną gałązkę mi się udało przysypać i chyba coś będzie z tego. Ale te w wodzie, ze słoika to porażka za każdym razem.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu oczywiście, że do gruntu. ;:108 U mnie w domu też słabo się ukorzeniały, a w gruncie w ubiegłym roku trzy pięknie urosły. Już jesienią powędrowały do zaprzyjaźnionych ogrodów.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Dziękuję za cenne rady. Jak już tyle wytrzymałam to i do maja wytrzymam. Ogrodnictwo uczy cierpliwości takich jak ja :wink:
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

U nas sypnęło! 2mm! ;:306 Ale chociaż lekuchno szarzyznę przykryło.
Pod cienka warstewka śniegu lód - prawie się wiksnęłam w ogrodzie!
Ja nie próbowałam rozmnażać hortensji przez sadzonki patyczkowe. Kiedyś próbowałam hibiskusa, ale nie wyszło. Ale odkładałam pędy mojej ogrodowej (nazwa nieznana, choć są podejrzenia o Blue Bird) i kilku osobom się dostało. Nawet przed laty samoistnie się odłożyła i mam w sumie 2 rośliny w kępach.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak tak Soniu między innymi twoja hortensja powędrowała do mnie. Może w tym roku mi zakwitnie ;:168 ;:3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, dzięki ;:196. Czyli moje patyki idą od razu do gruntu. Może się uda.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Klony już płakały przy cięciu ;:202 Oj to może powinnam już ciapnąć. W zeszłym roku na początku marca cięłam i płakały więc pomyślałam że początek lutego będzie ok. A tu taka niespodzianka.
Szybciutko wzeszła rozplenica. Oj zielone te twoje łapki ;:215
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

To ja w sprawie cięcia hortensji, od specjalistki z innego forum wiem, ze przycinamy, gdy kwitną krokusy, a róże, gdy forsycje. Ja ostatnio też tak cięłam. ;:108
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu u nas mrozik coraz większy,mam nadzieję,że nie zaszkodzi to cebulowym w donicy,tak na nie czekam ;:65
W następnym tygodniu planuję wysiać kobeę i lobelię.Potem ostróżkę jednoroczną i aminka,tylko muszę go poszukać w Tesco,a ciągle mi nie po drodze.Dzisiaj zajadę ;:71
Hortensji mam w tym roku sporo do przycięcia,po raz pierwszy będę cięła nowości z jesieni ;:224 Werbena dość późno wychodzi na powierzchnię,więc znów będę jej wypatrywała.Niestety moja piękna Perowskia kupiona latem nie przeżyła zimy,nic nie wyszło.No trudno zakupię nową i znów spróbuję,bo ta chmurka niebieska i mnie zachwyca ;:215

Miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Perowskia późno wznawia wegetację, zaczekaj :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zima nadal, sypie śnieg i 10 stopni mrozu.

Obrazek

Ewuś wcale ogrodnictwo nie uczy cierpliwości. ;:306 Obiecywałam sobie, że dopiero w marcu zacznę wysiewy, ale już próbuję, bo nowe nasiona kuszą. Rozplenica Purple Majesty już zieleni się.

Obrazek

Miłko też z patyków wielkich sukcesów nie mam, ale kilkanaście już się ukorzeniło. Teraz mam tyle patyków po cięciu, że mogę dużo wsadzić w ziemię i zawsze parę się uda. I tak większość wyrzucam. Odkłady to zdecydowanie lepszy sposób rozmnażania. Sama wiesz jaka to przyjemność i satysfakcja, jak wyhodujesz roślinę od malutkiej sadzonki. ;:108 U mnie sypie malutko, ale od wczoraj kilka centymetrów przybyło.

Przemku na pewno zakwitnie, tylko nisko przytnij, żeby miała tylko dwa oczka. Nie pozwól jej na zawiązanie kwiatów na wszystkich pędach, choć już by się chciało widzieć ładny krzew. :) Zostaw ze dwa, trzy a resztę oberwij jeśli będzie więcej. Powinna budować masę, a nie wysilać się na obfite kwitnienie.

Małgosiu jak się ma dużo patyków, to tylko trochę pracy z cięciem na małe kawałki. Można dużo wsadzać i wtedy jakiś procent zawsze się ukorzenia.

April ja w ubiegłym roku cięłam klony pod koniec lutego i miałam problem z zabezpieczaniem maścią, bo soki lały się zaraz po przycięciu. ;:202 Dlatego teraz M pospieszyłam, jak tylko dodatnia temperatura się pojawiła. Podczytywałam strony szkółkarzy, oni owocowe tną już od stycznia, niezależnie od pogody.

Karol wstał. :D Reszta wieczorem.

Domowe kwitną nadal.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu tak zrobię. U mnie przez noc troszeczkę napadało śniegu ale to jeszcze za mało. Cały czas mroziło a żadnej kołderki rośliny nie miały. W kwietniu wyjdzie w praniu co wymarzło. Albo i nie. ;:224
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Soniu muszę podpisać się obiema rękami pod tym zdaniem "ogrodnictwo wcale nie uczy cierpliwości". Już kolejny sezon dochodzę do wniosku, że dla własnego bezpieczeństwa powinnam już w styczniu mieć związane łapki, no przynajmniej do marca, do tego zakaz wstępu do sklepów ogrodniczych, blokadę na strony typu FO i embargo na podłoże do siewu ;:306 Jedno sobie planuję, a całkiem co innego robię, w ogóle dzieje się to jakoś poza moją świadomością ;:173 Miałam pogrupowane nasionka, co w lutym siać, co w marcu, a jak przyszło co do czego i ziemia czekała już w kuwetkach, to beztrosko złapałam wszystko, co mi jeszcze w oko wpadło :;230
Trawy też już posiałam, ostnica pięknie wzeszła, pampasówki wylazły z ziemi po raptem kilku dniach, na rozplenice jeszcze czekam, ale mam te zwykłe japońskie :) Obejrzałam Twoją odmianę i nie powiem, bardzo ładna. Nie chcę nic zapeszać, ale jak już po sezonie zechcesz jej ścinać kłosy to uwzględnij proszę wyrwanie jej kilku nasion dla mnie ;:180
Ale mrozik chwycił, w nocy było -9 i ani milimetra śniegu, mam nadzieję że nic nie pomarzło. I gdzie ten cieplejszy obiecywany luty? ;:173 Ehh, takie prognozy to i Górol umie wygłaszać, na drugi raz nie zaufam już accuweather i zapytam Górola :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Oj u mnie też różnie z tą cierpliwością ;:224 Najchętniej chciałabym wszystko na raz i już od grudnia kopać na rabatach ;:306 Zima i u mnie nie odpuszcza, a wręcz przeciwnie - po kilku dniach z małymi tylko przymrozkami mrozi od nowa :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”