Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Post »

Moje poranne wieści z buszu... ;:77

iryski lubią także ślimaki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

niektóre hosty naznaczone przymrozkiem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.wieczorem bo już ;:71

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

P.S.
Nie odpowiedziałam moim Gościom ;:196 :oops: niewiele ich tym bardziej trzeba pielęgnować wizyty! ;:180

Martusiu ;:196 takie wizyty i takie wpisy tylko cieszyć mogą i zachęcają mimo wszystko do kontynuacji choć coraz częściej jestem zła sama na siebie po co mi ta zabawa... :roll: Niczego nowego już nie pokażę bo ogródek starzeje się razem ze mną ;:131 i raczej już zmian nie przewiduję .. ;:oj

Grażynko ;:196 to zdjęcie na zapleczu ławeczko-huśtawki ...Troszeczkę ciepełka i rośliny ruszyły w zdwojonym tempie...chwastom nie mogę dać rady! :oops: Rosną jak oszalałe a najgorsze to miejsca z podagrycznikiem , ten to dopiero dokazuje! ;:223 Ślimakom wojna wypowiedziana! ;:108 Ale takie maloty siedzą wysoko na roślinach po kilka szt.i skracają mi niektóre rośliny! Same te w skorupach...
Roboty mi się spiętrzyły bo było zimno i przymrozki i kilka tygodni w plecy co się bardzo odbiło w opóźnieniu niezbędnych prac wiosennych a chwasty nie czekały! ;:222

Lucynko Ty też jak zwykle nie szczędzisz miłych słów! ;:196 ;:180 To wielce budujące i dające kopa słowa!
Choć tak jak napisałam do Marty coraz mniej mi się chce...Ale garstka odwiedzających mnie Przyjaciół i jeszcze bądź co bądź liczni ;:204 incognito ;:300 ciągle mnie motywują do kontynuacji...

Miłego wieczoru i weekendu tym co tutaj zaglądają!
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu, nie bardzo chce mi się uwierzyć, że musisz doszukiwać się ogromu kwiecia na swojej działeczce. Twoje zdjęcia temu przeczą ;:63 Nawet najbardziej niepozorny kwiatuszek, w Twoim obiektywie nabiera niebywałej urody ;:433
Twoja działeczka taka trochę leśna, trochę tajemnicza, cudna :tan Każdy skrawek zagospodarowany, miejsce się u Ciebie nie marnuje.
Co to za paproć? Na Twoim zdjęciu jawi się jak z innego świata ;:oj
[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/6caf5f932af1512d]Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Maryniu czuję , że muszę zabrać głos.... ;:108
Żeby ci do głowy nie przyszło przestać pokazywać swój cudny ogród....
Ja może nie często się wpisuję , ale zawsze zaglądam i napawam swe oczęta pięknymi roślinkami.Na dodatek cudnie pokazanymi....Od razu mi wtedy lepiej....
Buziaczki zostawiam ;:196 i miłego weekendu życzę. :wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Maryniu, piwonia u Ciebie już prawie w rozkwicie ;:oj
Podagrycznik, to paskudny chwast, nie wiem czy jego to idzie w ogóle zwalczyć, szczególnie, jak po sąsiedzku jest, to lubi przełazić... a w ogóle to mam wrażenie, że chwasty to rosną w oczach...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Maryniu piękną masz funkie białą. Mam wrażenie ,że u mnie jest co roku mniejsza.
Fotki jak zawsze cudne i inne niż na wielu wątkach np na moich :wit
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonka1 Ogromu kwiecia nie znajdę,żebym nie wiem jak szukała...tulipanów - hitów wiosennych forumowych ogrodów u mnie jak na lekarstwo ...Nie lubię widoku nagiej ziemi więc wiosenne siewki królują na rabatach tam,gdzie same chcą ! Aż minie ich czas ...wtedy je wyrywam a rozwijające się rośliny zasłaniają ziemię...To szczególnie na hostowiskach ma u mnie zastosowanie.
Pastorały paprotnika szczecinkozębnego na zdjęciu! Dziękuję za uznanie dla moich zdjęć! ;:180 ;:196

Ola2310 grono odwiedzających mnie / a nie tylko tych zaglądających/ z wzajemnością jest stabilne co mnie cieszy bardzo ! Klakierów / tacy też bywają! /gorliwie uwijających się po wątkach u mnie nie uświadczy ! Bezinteresowność moich Gości doceniam i podkreślam! Dziękuję za miłe słowa!

apus Basiu piwonia wczesna majowa , przymrozki jej nie zaszkodziły jak kilku innym u mnie...Dobre i to! W tym roku przyroda uczy nas pokory ! Podagrycznik na jednej z rabat przywędrował do mnie z irysami i liliowcami i tam się panoszy na całego na sąsiadów nie mogę w tym względzie narzekać! :) Walczę z nim póki co!..Dziękuję za odwiedziny! ;:196

Biedronka641 Alu 'White Feather' to nie jest hosta należąca do grupy olbrzymek to średniej wielkości hosta.To jedna z moich pierwszych host a wielkością nie grzeszy!
Dziękuję za miłe słowa! ;:196

Po wieczornym wpisie nocnych zaglądaczy przewinęło się mnóstwo... Czyli mam gości tajemniczych , którzy przychodzą pod osłona nocy! :? ;:306 Tacy też mile widziani ! ;:180

Zdjęć będzie chyba coraz mniej bo naprawdę nie będzie czego fotografować u mnie...zacznie się wnet sezon różany/a te u mnie marne i żadnych hitów nie mam oraz daliowy, a tych nie mam ani jednej szt! Więc jak przyjdzie żyć na FO???? Marnie to widzę mimo wszystko! ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego weekendu!
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Wreszcie mi się udało! Mam awarię upc i teraz piszę przez hotspota bo z telefonu nie lubię pisać, za małe wszystko jest :lol: Zacznę jak zawsze... :D Pięknie pokazałaś swoje rośliny i swój ogród ;:63
Hosty mnie urzekają na Twoich zdjęciach. Jakim cudem ślimaki ich nie obgryzają? Dobrze oczywiście, że nie obgryzają :)
No i dalej...Maryniu, mam nieskrywaną nadzieję, że nie zaprzestaniesz swojej działalności na forum bo byłoby ono naprawdę mocno uboższe. Dla mnie Twój ogród jest zjawiskowy, jak już kiedyś napisałam jeden z ulubionych. Mam tu kilka ulubionych ogrodów, każdy z nich inny i zazwyczaj tylko w tych wątkach piszę. Pewnie są jeszcze inne piękne, których nie znam, ale nie będę póki co poszerzać swoich odwiedzin bo i tak czasu mi brakuje na "moje" ogrody 8-) Napisałaś, że zmian nie przewidujesz. Chyba to nam nie przeszkadza. Mnie na pewno nie przeszkadza bo chodzi nie tylko o to co się pokazuje, ale JAK się pokazuje :D I o doświadczenie, którym się właściciel ogrodu dzieli. Ja chętnie oglądam nie tylko rośliny kwitnące, uwielbiam też te zielone, warzywniki, płotki, donice itp :tan Z wielką przyjemnością będę oglądać wszystkie Twoje zdjęcia. Myślę, że nie ja jedna. A Ci, którzy odwiedzają wątek bez wpisów tez pewnie tak myślą. Tylko nie zawsze może mają czas by napisać? U mnie wątek powolniutki jest, ale też widzę wejść więcej niż wpisów. Tak chyba jest. :)
Reasumując mój przydługi wpis - rób zdjęcia i pokazuj nam bo jak nikt inny pokazujesz swój ogród w bardzo poetycki i klimatyczny sposob ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Maryniu, u mnie przywleczony został też z irysami i z malinami, póki co nie jest tego dużo, ale panoszy się. Dłubię przy nim, obrywam i wyrywam, przy okazji liście na gnojówkę przerabiam... zacne perfumy powstają ;:306
A co do fotografowania, to nie wierzę... zawsze coś jest ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryniu, piękny jest ten fioletowo-biały irysek :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Maryniu kogo bym podglądała, żeby mi choć jedno zdjęcie miesięcznie wyszło przyzwoite. :wink: Nieraz nie chce mi się pisać, bo ciągle to samo, ale pewnie trzeba stale powtarzać, że cudne zdjęcia, Obrazek wtedy tak szybko nie porzucisz pokazywania działeczki. Dziś bodziszki szczególnie podglądałam. Miłej niedzieli. ;:3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To prawda, chwaściska rosną jak szalone.
U mnie podagrycznik też szczęśliwy jak nigdy, ale po deszczu dam mu do wiwatu. ;:222
Strasznie wszystko podgoniło wegetację i teraz letnie rośliny mieszają się nam z wiosennymi.
A ja tak jak napisała Iza, zawsze z przyjemnością oglądam twoje zdjęcia, nawet kiedy widać tylko zieleń. ;:108
Widzę że masz białą / chyba / hostę, w jakim miejscu ona rośnie, słonecznym czy w cieniu ?
Pytam bo też kupiłam i mam ją na słońcu, ale się przypala i nie wiem jaką jej dać docelowo miejscówkę.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza u mnie ślimaki w tym sezonie na razie maluśkie ale wspinają się wysoko..jak dojrzę to miażdżę bezlitośnie! Chyba hosty dla nich za twarde , takie miękkolistne są podziurawione ale lekko...Natomiast rośliny szczególnie wysokie skutecznie je skracają... :twisted:
Oj tam,oj tam , beze mnie dziury na FO nie będzie, jak brakuje kogokolwiek z nas..przychodzą nowi i znajdują swoje miejsce także po nas... :roll:
Ilu osób brakuje tutaj, ;:oj wiele zmieniło fora na siostrzane...niektórzy jeszcze szukają swojego miejsca i funkcjonują w różnych miejscach równocześnie ...Tych, których zastałam tutaj, pozostała garstka a tych z którymi jestem w żywym kontakcie jeszcze mniej... ;:131 Nie z wszystkimi nam po drodze , wybieramy wątki które nam odpowiadają z jakichkolwiek względów... Ja nie zabiegam o kontakty z osobami, które mnie omijają..lub straciły ze mną kontakt...takie są prawa tego forum i ja ich przestrzegam..Jak i inni oczywiście! :roll:
Takie smęty i sentymenty od czasu do czasu mnie dopadają to taka moja niegroźna frustracja :?

apus Basiu z podagrycznikiem walczę z wszystkich sił! ;:131 Dotychczas traktowałam go lekko ale już mi dojarzył! Walka wypowiedziana! Fotografować można wszystko..listki,listeczki,płateczki,owady,robaczki,itd...itp...
jak komu wyobraźni starczy... ;:oj Tylko chyba nie wielu to interesuje... ;:oj No ale to nie fotograficzne forum jak niejednokrotnie podkreślam i zdjęcia można zastąpić np..konwersacją na tematy ogrodowo-ogrodnicze...Ja jednak wolę foto... :D Mało elokwentna jestem... ;:oj

witch Aga miło,że zajrzałaś do mnie! ;:180

cyma2704 Soniu miło czytać takie słowa ale mam nadzieję, że nie podzielisz losu forumowych koleżanek,które również deklarowały jawnie chęć pobierania u mnie nauk /choć ja sama nie uczona ;:306 / i jakoś ich już nie spotykam na swoich ścieżkach... ;:131
Bodziszki podgladałaś..podobno trudno je fotografować ale ja lubię...i staram się, żeby fotki nie były podobne...za każdym razem inne podejście... ;:306

kogra Graziu pogoda pewnie znów opóźni walkę z podagrycznikiem a już niewiele mi zostało..,chyba że jak obejrzę się za siebie to znów go zobaczę... ;:131
Miło mi czytać Twoje słowa w temacie zdjęć! ;:180 Hosty z natury lubią miejsca cieniste lub półcieniste i moje hostowiska są w takich miejscach ,pod drzewami...Nieliczne wysadzone w słonecznym przedogródku doświadczają przypaleń zarówno te zielone jak i niebieskie... Na hostowiskach są zawsze ładne no chyba, że za nich wezmą się ślimaki...Ale to siła wyższa!

Chcąc nie chcąc póki co wklejam fotki bo przyroda się zmienia z dnia na dzień i fotki się dezaktualizują... ;:oj
A że mam ich bez liku to w nagrodę b. licznie zaglądającym weekendowo , żeby mieli co oglądać skoro już się decydują tu wejść , dedykuję! :D ...

wielosił błękitny Alba

Obrazek
kokoryczka
Obrazek

Obrazek
różanecznik drobny
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
nadchodzi czas różaneczników i azalii
Obrazek

Obrazek

pontyjska
Obrazek
tym razem go nie przegapiłam :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
na tym hostowisku same hosty-olbrzymki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Maryniu witaj.
Nie uważasz,że forum milknie? Starzy znajomi milczą,bo odeszli na fb a nowi tylko podglądają.
A to co nie przeoczyłaś to arum czy dziwadło?
U mnie już jest mszyca, są ślimaki i mrówki. Ja mam wrażenie ,że mam hosty mniejsze niż były.Jak u Ciebie?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu masz rację! ;:108 coraz tu ciszej... ;:131
To arum italicum rośnie w takim miejscu, że zasłaniają mi je liście hostowe i nie zawsze je dojrzę w porze kwitnienia...
Mam i ja ślimaki i mrówki , mszyc jeszcze nie zauważyłam...Hosty mam odmłodzone bo je dzieliłam 2 lata temu i są OK!
Wilgoci na wiosnę im nie brakowało ,było chłodno więc ładnie rosną. ;:108
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”