Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

Witam serdecznie! słonko czasem mryga przez chmury, ale chyba za słabe i na razie chmury zwyciężają Obrazek

Elu dziękuję za wpis o wrzosach, ja swoje wsadziłam w takim miejscu gdzie wyrastały chwasty więc położyłam folię na to nasypałam chyba tylko torfu, ale nie pamiętam czy nie domieszałam ziemi :oops: wsadziłam wrzosy i mocno obsypałam korą. Bardzo ładnie rosną i mają przyrosty więc chyba im odpowiada, ale w jesieni podlewałam a w zimie miały trochę śniegu i deszczu też. Nie mogę już teraz zmieniać gleby, ale następnym razem skorzystam z twoich doświadczeń. Ja też uważam że wrzosy do tej pory nie wymarzały tylko padały na skutek niedoboru wody.

Iwonko i ja Ci życzę słonecznego dnia, bo może coś się jeszcze zmieni ;:168

Iwonko ja uratowałam 6 karczochów i zbierają się ale dosiałam kolejne więc może uda się wyhodować coś w tym roku.
Hortensje już przycięłam, bo trzy przesadzałam w inne miejsce to przy okazji przycięłam wszystkie. Większość to młode krzaczki. Przycięłam też ogrodowe, ale mają marne pączki ;:224
Moje róże nie wyglądają na razie źle, ale jeszcze może się coś zmienić. Rok temu po cięciu czerniały ;:202 Więc nie spieszę się z cięciem ;:185 Miałam posiać groszek ale jeszcze w polu nic nie siałam, a siany szpinak na jesieni wystartował a teraz go nie widzę to pewnie zmarzł ;:oj

Lucynko nie jestem aż tak zapracowana, to pozory :D Udało mi się włączyć domowników do pomocy, a poza tym w szafkach robię porządki dość często więc jedynie powierzchowne porządki i zostawiam je na piątek. Jedyna praca która mnie czeka to przygotowanie kiełbaski do wedzenia :D Słoneczka i dobrego dnia ;:196

Ewelinko sądząc, bo tym jak radośnie przybiegłaś to zdrowie wróciło ;:168 Bardzo się cieszę i dziękuję. Trzymaj się cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Marysiu...u mnie pogoda co godzinę inna. ;:oj . Gdy wyjrzy słonko już mnie nosi aby jechać na działeczkę. Nie zdążę pomyśleć już pada deszcz. ;:108 . Jestem taka skołowana między przygotowaniami świątecznymi a działeczką, chciało by się i to i to. ;:306. Zagonić domowników do pracy za bardzo nie mam kogo. :wink: . Jest tylko druga połówka a ta dostarcza prowiant, mówi że długo ,bo wszędzie są bardzo długie kolejki. :;230 . Tak więc Marysiu aby do po świętach. :uszy . Wypoczęta jak się wezmę za działkę to diabeł za mną nie zdąży. ;:306 . Pozdrawiam i życzę zdrówka. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, u mnie pogoda jak u Zeni. :)
Jednak nie bardzo mi to przeszkadzało, bo i tak byłam uwiązana w okolicy garów. ;:224
Ponadto dwa razy musiałam ganiać do sklepu, bo okazało się, że: a to tego, a to tamtego zapomniałam kupić. SKS nie boli. Nogi bolą. ;:145
Gdybym jeszcze eMa miała na podorędziu, to on by biegał, ale od kilku dni w godzinach przedpołudniowych huśtam się na ... :tan
Akurat teraz wcale mi ta huśtawka nie odpowiada, ale cóż, wyboru nie mam, a kaska nie cuchnie. :;230 :;230
U Ciebie, z racji nocnego kocołowania, jeszcze wieczór, więc życzę Ci miłego wieczoru i spokojnej nocy. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Link do serku sobie zaklikałam będzie na zaś ;:180 Trzeba będzie wypróbować tylko oczywiście nie z 10l mleka wpierw trzeba kupić potrzebne komponenty
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zeniu może nas uratować tylko spokój i bhp :;230 Ja już dawno podchodzę do świąt ze stoickim spokojem. Wysłać M na zakupy to dzień stracony, nie dość że strasznie długo się zastanawia to jeszcze co chwilę telefon :;230
Jajka mi kury naniosły, kiełbaskę właśnie zrobiłam a sąsiad jutro uwędzi, dzieci będą...no nie cały dzień bo pracują w różny sposób ale na śniadaniu będą na pewno, to cóż mi więcej trzeba :D Potem zapakuję co zostanie i odpoczynek ;:215 Tobie też życzę dystansu i pogody ;:3 o ducha ;:168

Lucynko mój jutro też wybywa, ale pieniędzy z tego nie będzie. Zostało mu jeszcze jedno okno do umycia to zdąży pojutrze, bo tarasowe gdzie ciągle wchodzę i wychodzę i moja szklarenka stoi :uszy Ze wszystkim na pewno zdążymy jak nic nieprzewidzianego nie wyskoczy, więc spokojnie podchodzę do świąt :D Spałam rano po powrocie o świcie i posiedzę sobie jeszcze Obrazek A Ty już odpoczywaj i śpij dobrze ;:196

Jadziu warto wypróbować, a masz dostęp do mleka niesklepowego? smak sera inny i wiadomo bez konserwantów :uszy
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,serek od ciebie próbowałam ,był pyszny,ale ten na zdjęciu tak bardzo apetycznie wygląda,że znowu mi się go chce,stroiki już porobione i poszły do ludzi ,dzisiaj miałam niespodziewanych gości i nie posadziłam róż do końca ,ale ukisiliśmy kapustę,jeszcze mam antybiotyki na 3 dni ,ale mam ruską czapkę i w niej mogę wychodzić ,u mnie ciągle wieje bardzo zimny wiatr,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry :wit Marysiu ja też nabrałam ochoty na Twój serek, bo do tej pory robiłam tylko zwykły twaróg i masełko. Podzielisz się przepisem? Bo albo śpię jeszcze albo nie widzę go u Ciebie...
U mnie aktualnie -4st, tak jak prognozowali na moim ulubionym serwisie pogodowym. Ma być też w miarę słoneczny dzień więc może uda się popracować spokojnie na zewnątrz- tego Ci Marysiu życzę na dzisiejszy dzień ;:196
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu, no i nic się u nas nie zmienia ;:185 ale święta maja być ciepłe, czekamy :wit jak kiełbaska?, wędzi się już? smacznego dnia ;:196
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Marysiu ja przyłączam się do prośby Andzi o przepis na serek :)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w pochmurny i zamglony poranek!
U sąsiada w ogródku wędzarnia dymi i będzie pysznie :D

Martusiu obiecuję, że jak przyjedziesz do B. to będzie serek ;:215 Ruch u Ciebie cały czas, a i widziałam bawisz się w karczowanie ;:219 Uważaj na siebie, bo ta pogoda jest zdradliwa ;:131 Ach ta Wasza kapusta...pycha! można jeść codziennie :D Życzę pogody i słońca skoro jeszcze masz sadzić róże, a w nocy niech Ci podleje. Buziaki ;:196

Aniu masz minusową temperaturę, a u mnie +4 ale się kisi i brak słońca kiepsko wpływa na nastrój ;:224 Nie ma przepisu na ser, ale znajdziesz go tutaj http://maska1951.blogspot.com/2014/09/s ... ser-i.html Jest łatwy do zrobienia i dzieci na pewno chętnie by jadły, a w lecie do pomidorów i bazylii wymarzony ;:333 Słońca i miłej pracy w ogródku Ci życzę ;:196

Iwonko na razie się kisi (pogoda nie kiełbaska) , ale liczę na poprawę :D Kiełbaska od ponad 2 godzin pod bacznym okiem sąsiada wędzi się. Sąsiad jest perfekcjonista i będzie wędził powoli ok. 4 godz. ;:215 Dobrego dnia Iwonko ;:196

Agatko na pewno w K. znajdziesz jeszcze gospodarzy z krówką, a jak nie to moi mają nadmiar i chętnie Cię do nich zaprowadzę, a serek jest wart grzechu tzn pracy, a tutaj poczytaj jak się go robi http://maska1951.blogspot.com/2014/09/s ... ser-i.html

Słońca Wam i sobie życzę ;:3
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Marysiu dziękuję ;:138 poszukam krówki u nas, a jak nie znajdę to się zgłoszę :).
Również słonka życzę :)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie we wsi nikt nie ma krowy :roll:
Chętnie brałabym mleko na sery.
Z kupowanego chyba nie wyjdzie bo nie każde się zsiądzie.
A z resztą co od gospodarza to nie ze sklepu.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Marysiu niestety do prawdziwego mleka nie mam dojścia a szkoda
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Marysiu! ;:196
Ale serowo się u Ciebie zrobiło! ;:224 ;:224
Kiełbaski się wędzą i to jest to! ;:138
Serek to ja mogę sobie podjadać w sytuacji tak zwanego braku laku. Lubię mięsko pod każdą postacią. Także wędzone. ;:303
Dzisiaj przyjechały pięknie pachnące wędzonki zamówione wcześniej w małej masarni. Pychotki! ;:215 ;:215
Miłego wieczoru, Maryś i dobrej nocy. ;:79

P.S. No i smacznego! :) :)
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Już się robi serkowy skrzep więc mam chwilę na FO :D

Agatko bardzo mi się spodobał ten blog, ale ciekawa jestem co z nasionami jak nie ma śniegu a jest mróz ;:oj Znalazłam u niego fajne ciasto z dynią ;:333
Znalazłam parę pojemników, w których nosiłam wodę z beczki i posiałam kilka roślin nową metodą :D Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie, a żeby było śmieszniej to zaczął sypać zmrożony drobniusi śnieżek :;230

Aguś Iwonka Zielona Jagoda robi z mleka sklepowego i twierdzi że ser się udaje. Ja na szczęście nie muszę, bo nasi gospodarze na pewno z krowy nie zrezygnują ;:173

Jadziu to i serek musisz jeść ze sklepu :wink:

Witaj Lucynko :wit
Ja sery to wszystkie, a ostatnio posmakowałam nawet w kozich, ale tylko od jednej wytwórczyni :D
Kiełbaski domowe też chętnie zjem, ale na co dzień jednak sery i jajka :D Aż taka mięsna to nie jestem.
Tobie także miłego wieczoru i dobrego odpoczynku ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”