Ogródek Gosi cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 14

Post »

Gosiu, te białe chryzantemki to już u Ciebie zadomowione, czy nowy nabytek? Ciekawa jestem, jak zimują, bo ja właśnie takie sobie kupiłam, tylko inne kolory i teraz zastanawiam się, czy nie przeszarżowałam.
Fajnie jeszcze w ogrodach i na działkach: tyle kwitnień i znowu coraz cieplej. Dzisiaj w radio 'straszyli' wysokimi temperaturami, nawet do 32 stopni. Jeszcze się wygrzejemy, że ho, ho! ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć :wit
Wszędzie zmiany, u mnie tez - pod świerkiem. Ale prawie kosmetyczne. Cały czas bronię sie przed barwinkiem :;230 Ciekawa jestem, na jak długo? Pod świerkem rosną teraz turzyce od Ciebie. Te rozlogowe i nie do zabicia. W sumie nie widac, zeby im i innym było tutaj źle. Skonsultowalam ich sadzenie w tym miejscu. Powinny dać tutaj radę ;:173
Będziesz w S.? Ja mam spotkanie klasowe liceum. Szkoda, że w jednym czasie....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Martuś, miło, że mnie odwiedziłaś.
Wczoraj po przejściu się na spokojnie po ogrodzie stwierdziłam, ze jednak rewolucji robić nie będę
Owszem podobają mi się bardzo takie uspokojone eleganckie ogrody, ale to nie ja. Ja jestem chaos. Dlatego lubię dużo kwiatów i będe je miała. Dokupuje róże, których miało więcej nie być ;:173 i byliny, ale tylko kilku gatunków. Idę w kłosowce, dzwonki brzoskwiniolistne, białe złocienie i jeżówki. W związku z tym musze koniecznie wiosną zamówić złocienie u Ciebie, bo te ostatnie nie przetrwały u mnie, nie wiem dlaczego :roll:
Rozplenicę taką samą chciałam dokupić, ale nie znam nazwy. I tu mści się na mnie moje nie przywiązywanie wagi do nazw ;:124

Lucynko, chryzantemy mam od wiosny. Kupiłam od naszej Jatry. Liczę, że przezimują. Inne kupione od niej przezimowały.
Ta jest najwcześniej kwitnącą odmianą.
Mimo wszystko lubię ciepełko. Aż miło wyjść na dwór. Nawet o tej porze. Własnie wypuściłam Flesza. Niesamowicie ciepło ;:oj

Justyś, a ja stweirdziłam, że jednak drastycznych zmian nie będzie, chociaż i tak już dużo zmieniłam, ale nie tak, jak jeszcze parę dni temu myslałam, że będe robiła. Jednak stwierdziłam, że ja jestem bałaganiarą i taki ogród do mnie pasuje. Także zmiany będą, ale nie rewolucyjne. Na pewno posadzę więcej roślin tej samej odmiany. Tak jak napisałam Marcie, skupiam się na 4 odmianach na tej rabacie środkowej. I dokupuję róże ;:306
Do Skierniewic jadę. Jak zwykle do Moniki.
Szkoda,że Ciebie nie będzie. :(

Po bardzo źle zapowiadającym się poranku rozpoczął się słoneczny dzień. A zakończenie mnie totalnie zaskoczyło, bo jest ciepło jak w środku lata. Takie wieczory uwielbiam
Niestety wróciłam do domu tak późno, że nie byłam w stanie podlać dosianego trawnika. Mam nadzieję, że mimo wszystko nasionka nie wyschną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

He, he, Margo!
Własnej natury przeskoczyć się nie da.
Każdy musi mieć taki ogród jaki jemu odpowiada, inaczej nie będzie go lubić.
Z udzielonych rad pewnie w jakimś stopniu skorzystasz, ale w cudzych okularach nie można dobrze widzieć. Fajną czwórkę roślin sobie wybrałaś. Jeśli posadzisz je w większych grupach będzie fajnie.

Życzę powodzenia w zamiarach - Jagi
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, próbowałam właśnie zmienić swoją naturę i chyba zrozumiałam, że się nie da, bo i po co?
To ja mam się czuć dobrze w swoim ogrodzie.
A wiem, że dla kogoś tworzę zupełnie inne ogrody.
Ten jest odzwierciedleniem moje duszy.
Raczej nie będę sadziła tych roślin w większych grupach. Chcę, żeby były wymieszane, żeby zawsze coś kwitło. Raczej będą stanowiło uzupełnienie róż.
Możliwe, że 2,3 lata będzie mnie to męczyło, wtedy znowu wprowadze poprawki
Zawsze musi się coś dziać.

Dzisiaj stałam kilka minut zastanawiałam się jak co poprzesadzać.
Najlepiej tworzy się rabaty od podstaw. Jak ma się uzupełniać wtedy jest gorzej.
No, ale chyba już doszłam do ładu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Gosiu, to jest nadzieja, że moje nowo nabyte chryzantemki dadzą sobie radę zimą. A może znowu prawdziwej zimy nie będzie ...... Chociaż wolałabym, żeby była.
Bardzo u Ciebie ładnie i kolorowo jeszcze. ;:215
Zupełnie nie widać śladów jesieni, no ale to przecież jeszcze lato i cieplutko.
U mnie właśnie jest burza i deszcz. Zapewne u Ciebie również, przynajmniej deszczyk, który ciągle jeszcze jest bardzo pożądany.
Dobrej nocy ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gosiu :wit
Piękne różyczki ;:333
chryzantemka też.U mnie też na razie kwitnie biała i wyższa różowa :D
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Witaj w klubie Gosiu ;:65 . Ja też muszę mieć wokół siebie chaos, bo czuję się w nim, jak ryba w wodzie. Lubię oglądać "ułożone" ogrody, ale tylko oglądać u innych :;230 .
Więc mieszajmy w tym kolorystycznym kotle :tan .
W Skierniewicach nastawiam się na tulipany i może znajdę starą odmianę narcyzów. O reszcie zadecyduje"oko", które ewentualnie coś nowego wypatrzy ;:7 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Margo2 pisze:próbowałam właśnie zmienić swoją naturę i chyba zrozumiałam, że się nie da, bo i po co?
To ja mam się czuć dobrze w swoim ogrodzie.
Święte słowa Gosiu ;:63 !Tylko patrzeć , za kilka lat ogrodowe trendy się odmienią i Ci co grupują i powielają rośliny w nasadzeniach..wrócą do normalności! ;:306 i zaczną wyzbywać się nadwyżki z ogrodów na rzecz nowych gatunków i odmian...Niedawno tak było z amokiem różanym a obecnie już się ich nadmiaru wiele ogrodo-maniaków wyzbywa.. ;:oj .Mody wszelkie mają to do siebie,że zmienne są...
Moje sąsiadki z kolei wyzbyły się roślin zostawiając tylko coś nie coś ...Nuda! Na taką działkę nikt by mnie siłą nawet nie zaciągnął...Ale skoro tak lubią i chcą na działce tylko odpoczywać ...Ich sprawa ! Widać "tego bakcyla" nie miały... Mojego eM też działka nudzi..zdrowie podupadło mu to fakt ale alternatywą jest fotel i pilot od TV...BRRR! ;:oj Dla mnie czasu zimy aż nadto na takie zajęcie a wiosną,latem i w jesieni odżywam na działce wśród moich ukochanych roślin i krzątaniny wokół nich ..bardziej lub mniej potrzebnej ale ulubionej!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, nie wiem, jakie to są chryzantemki, te Twoje. Nie chcę straszyć, ale moje marketowe nie przetrwały zimy.
Ale nie masz się co martwić. Jak coś nie przeżyje to podzielę się swoimi.
U mnie jesień zawsze była najbardziej kolorowa. Chociaż mam wrażenie, że w tym roku będzie kwiatów i kolorów dużo mniej.
To lato dało nam popalić.
Deszcz i burza były. Ciesze się bardzo, bo podlały mój dosiany trawnik

Aniu, u mnie najlepiej kwitną Jazz, White Cover i Sweet Haze. Czyli te proste róże, z niewielkimi kwiatkami. Może będę musiała zweryfikować swoje róże i przejść tylko na takie?

Aniu, u Ciebie aż tego chaosu nie widać. Jakoś zostawiasz więcej miejsca roślinkom, i to zmienia całkowicie sytuację. U mnie wszystko jest nasadzone jedno na drugie. Ale inaczej nie umiem.
Jedziesz do Skierniewic? Może gdzieś się spotkamy?
Ja już będę około 8.30. Co prawda chodzenie w grupie nie jest najlepszym pomysłem w tym tłumie.

Jagódko, ja jestem i nie jestem wpływowa. Na pewno jak cały czas jest się bombardowanym pięknymi zdjęciami to i przychodzi ochota na to, czy na tamto. Ale na przykład wcale nie ruszają mnie dalie. A teraz jest ich całe mnóstwo.
Może sąsiadki po prostu były zmęczone ciągłym sadzeniem i przesadzaneim i postanowiły ograniczyć prace do minimum?
Czasem tak bywa.
Mam tak samo jak Ty. Telewizję i książkę zostawiam na zimę. Wiosna i lato to czas na ogród.
I zupełnie inaczej czuje się psychicznie wtedy. Fakt, że boleści się jakieś przyplątują, ale przynajmniej się ruszam. A tak bym całkiem zesztywniała ;:306

Dziewczyny, zakładamy kanalizację i wodociąg. Przy okazji mogłam zobaczyć jaką mam strukturę ziemi

Warstwa wierzchnia, nawieziona. A dalej coś co przypomina glinę, ale nią nie jest. Fachowcy wczoraj kopali młotami udarowymi. A ja biedna kobietka kopię doły szpadlem ;:306

Obrazek

Teraz już wiem, dlaczego u mnie rośliny bardzo słabo sobie radzą.

Najgorsze jest to, że całe to przyłącze idzie jak krew z nosa. Cały czas pod górę. Myślałam, że w 2 dni podłączą, a tu nie wiem, czy w przyszłym tygodniu będzie zrobione :(
A m. wyjeżdża. I znowu wszystko na mojej głowie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Gosiu ... masz taką strukturę ziemi jak w moim ogrodzie..... ;:204
Bardzo podoba mi się to zdanie To ja mam się czuć dobrze w swoim ogrodzie. i dodam jeszcze rób to, co lubisz ;:215
Dalie kocham ale u Miłeczki?. trawki u Wandeczki?. jeżówki u Ani Ann, a mnie wzięło na ostróżki?.. które pokochałam
u Moniczki Alania ?. :;230 :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co powiesz Maju jak ja kocham wszystko? :roll:
No może dlaie darzę mniejszym uczuciem
Będzie zatem mieszanie oj będzie :D
malwas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 wrz 2015, o 14:04

Post »

Ja dwa lata temu wprowadziłam się do swojego wybudowanego domu i nie wiedziałam do końca co zrobić z przestrzenią wokół niego. Wtedy nie było tak popularne profesjonalne zakładanie ogrodów,Wrocław niby duże miasto, ale ciężko było mi znaleźć kogoś kto spełni moje wymagania.
Teraz co druga osoba zleca taki projekt firmie i czeka na wyniki. Dążę do tego, że ten ogród taki nie jest, że widać w nim serce, a nie profesjonalną rękę i też bym taki chciała mieć patrząc na to z perspektywy czasu.. ;)

Reklama usunięta. Proszę powstrzymać się od reklamowania usług/Admin KaRo
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Ale hura ;:138 , nareszcie będzie kanalizacja i nic nie będzie szwankować jak m. wyjedzie. A co do ogrodu dodam jeszcze, że impulsywne jesteśmy. Coś nas urzeknie i kupujemy i wciskamy. A ja cię jeszcze do dalii przekonam.
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malwinko, cieszę się, że wypowiedziałaś się w tej kwestii. Ja mam ogród od 15 lat i nadal nie umiem sobie z nim poradzić.
Jak nie byłam na forum wydawało mi się, że jest ok, a potem zaczęłam oglądać piękne ogrody i zapragnęłam mieć podobny.
Tylko, że właśnie tak jak piszesz taki ogród stworzony przez kogoś nie jest do końca nasz.
Tylko, żeby człowiek umiał projektować to by było łatwiej
Chociaż znam osoby, które projektują ogrody i we własnym ogrodzie ciągle coś zmieniają.
Jestem zdziwiona, że 2 lata temu nie było firm projektujących. Przecież to całkiem niedawno. U nas w mniejszym mieście jest sporo takich firm. Wydaje mi się, że wtedy było ich już sporo.

Kasiu, na razie mam same problemy z tym podłączeniem. Ziemia rozgrzebana już od wtorku. I nie wiem jak to się skończy.
Wszyscy mają to zrobione w 2 dni, a ja jak zwykle musze się denerwować
Kasiu już się nie dam ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”