Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
Zdaje się na start proponowany był roztwór saletrzaka,wpisz w szukajkę.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak saletrzak 0,5 %.Taki daję zaraz po posadzeniu tak w folii jak i w gruncie.Pod ogórki i paprykę również.

Istota nawożenia startowego roztworem saletrzaku wynika z prostego faktu, że gleba , nawet nawożona jesienią obornikiem, jest wiosną najbardziej uboga właśnie w azot wskutek wymywania tego składnika z gleby.
Proszę jednak tego nie czynić w przypadku jeśli gleba była wiosną analizowana i doprawiona nawozem azotowym.
Proszę jednak tego nie czynić w przypadku jeśli gleba była wiosną analizowana i doprawiona nawozem azotowym.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Proszę już w tym wątku nie dyskutować na temat nawożenia.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Proszę o radę, kupiłam nawóz do pomidorów NK 4,5+6 podlałam wczoraj pierwszy raz ale pomyliłam się w dozowaniu i dałam 2 razy tyle, czy coś im grozi, może zanim się przejedzą lepiej je przesadzić tylko i tak za dwa tygodnie idę do gruntu.
Pozdrawiam Kamilla
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Wydaje mi się, że teraz podlewać samą wodą jak tylko lekko przeschną.
Teraz nie możesz podlać nadmiernie bo się potopią.
Teraz nie możesz podlać nadmiernie bo się potopią.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 kwie 2015, o 15:25
8 dni temu posadziłem 60 sadzonek do tunelu. Wszystko na razie jest ok, oprócz pomidorów malinowych "Faworyt", dolne liście są jakieś blade i mają dużo jaśniejszy kolor od liści wierzchołkowych, zawijają się do góry. Nie rosną też tak jak inne odmiany (stoją w miejscu, tak jak zostały posadzone). Kupiłem Biopon do pomidorów, zastanawiam się czy to im pomoże? Czy można usuną te dolne liście w tak wczesnej fazie rozwoju?

- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nic specjalnego nie dzieje się waszym pomidorkom ale niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
-
- 20p - Rozkręcam się...

Te liście nie są chore więc nie musisz ich usuwać, za to może się zdarzyć, bo roślinki są wątłe ,że złamiesz całą roślinkę, daj im spokój
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
niepowazny
Oczywiście usuń chore liście. Posadziłeś pomidory może za mało zahartowane. W każdym razie widać, że stres przeszły po posadzeniu. Jeszcze nie raz tak będzie na wiosnę. Wszystko zależy od pogody. Dolne liście tak się zachowują. Wierzchołki wzrostu są dobre, będzie dobrze. Moja zasada jest taka. Sadzę podlewam i dwa tygodnie mają spokój. Niech szukają wody i pożywienia w glebie, niech rozwijają system korzeniowy.
Oczywiście usuń chore liście. Posadziłeś pomidory może za mało zahartowane. W każdym razie widać, że stres przeszły po posadzeniu. Jeszcze nie raz tak będzie na wiosnę. Wszystko zależy od pogody. Dolne liście tak się zachowują. Wierzchołki wzrostu są dobre, będzie dobrze. Moja zasada jest taka. Sadzę podlewam i dwa tygodnie mają spokój. Niech szukają wody i pożywienia w glebie, niech rozwijają system korzeniowy.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
niepoważny
Jak dla mnie to te pomidory są głodne i przechłodzone, ja widzę fioletowe zabarwienie,
więc jest to z przechłodzenia problem z fosforem również.
tomekz
To są oparzenia na pierwszym zdjęciu i chyba z nadmiaru wilgoci pleśń się pojawiła na zniszczonej tkance liścia.
Reszta wszystko jest w porządku, zostaw te pomidory w spokoju. Podlej dopiero wtedy kiedy wyraźnie przeschnie ziemia.
Jak dla mnie to te pomidory są głodne i przechłodzone, ja widzę fioletowe zabarwienie,
więc jest to z przechłodzenia problem z fosforem również.
tomekz
To są oparzenia na pierwszym zdjęciu i chyba z nadmiaru wilgoci pleśń się pojawiła na zniszczonej tkance liścia.
Reszta wszystko jest w porządku, zostaw te pomidory w spokoju. Podlej dopiero wtedy kiedy wyraźnie przeschnie ziemia.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
-
- 20p - Rozkręcam się...