Chałaputkowo
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chałaputkowo
Ładna roślina, no ciekawe czy się nam coś uda 

jaka Wiosna!
rodochition świetny, bardzo jestem ciekawa jak się uda

rodochition świetny, bardzo jestem ciekawa jak się uda

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Monia, tulipanki masz już na wierzchu,
, moje jeszcze schowane.

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Monia sprawdzam czy żyjesz i czy Misio żyje.
Łączmy się, będzie raźniej.

Łączmy się, będzie raźniej.

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Monia tulipany już wyłażą,a popatrzę sobie u Ciebie,ja na razie w domu przebieram nogami z chorym dzieciem 

- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Dobry wieczór kochani
Najpierw opowiem Wam jak się dzisiaj rzuciłam na ogrodowe porządki , dopadłam sekatora i poleciały gałązki z borówki amerykańskiej , winorośli , malin , bluszczu , słabe gałązki z lilaka , wierzby, ogołociłam też jedną z traw
. Nazbierałam całą taczkę takich różnych i teraz trzeba poszukać miejsca na ognisko , bo to wszystko nie bardzo nadaje się do kompostownika
.
Zastanawiam się nad opryskami miedzianem - czy to już -czy nie już . Truskawki wypuszczają listki wewnątrz krzaczka , mogę je już ogarnąć i usunąć stare liście ? No ja nie wiem czy nie za wcześnie . Cieplutko jest , może pościągać już osłony z róż sztampowych i judaszowca ? Jest luty i kompletnie zgłupiałam
Iwonko - poczytałam , i ludi twierdzą że trudno się je uprawia te Rodochitony, słabo kiełkują itp. , no ale pożyjemy - zobaczymy
Agnieszko no my też ciekawe , ja te nasionka od Iwonki dostałam
Danusiu - tulipanki , krokusy , irysy cebulowe , dziś nawet pod liśćmi znalazłam wyłażącą z ziemi miętę , pączki na porzeczkach i pigwowcach jakby za chwilę miały pęknąć , wyłażą serca truskawek , i mimo iż bardzo się cieszę z tej wcześniejszej wiosny to jednak szalenie się boję że zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa
Aneczko - żyję , jeszcze bo róże nadal nie zamówione
, nie umiem podjąć decyzji a lista wciąż się wydłuża
Aniu - najpierw zdrówka dla dzieciątka , jak już wyzdrowieje to się wyrwiesz i zdziwisz jaka wiosna do okoła
Obiecałam Dorotce wstawić zdjęcia z zeszłorocznej , ciężkiej pracy mojego Misia
, uparł się sam założyć nawodnienie na trawniku i gotował się w lipcowym
ale zrobił i powiem Wam szczerze że jestem z niego niesamowicie dumna
Najpierw wyznaczył miejsce gdzie położyć rury , potem wykopywał rów w trawniku na głębokość szpadla , kładł rury , szybko złączki , spryskiwacze , układał wykopane elementy trawy na miejsce i podlewał mocno , oj mocno by trawa nie obumarła

Na dwóch ostatnich chodzą już spryskiwacze , na kolejnych zdjęciach widać powstawanie kolejnych linii , jest ich w sumie cztery ;

Tydzień w upale mu to zajęło , ja jeszcze wtedy nie miałam urlopu i Misio stanął na wysokości zadania i za to i za wszystko inne bardzo go

Najpierw opowiem Wam jak się dzisiaj rzuciłam na ogrodowe porządki , dopadłam sekatora i poleciały gałązki z borówki amerykańskiej , winorośli , malin , bluszczu , słabe gałązki z lilaka , wierzby, ogołociłam też jedną z traw

Zastanawiam się nad opryskami miedzianem - czy to już -czy nie już . Truskawki wypuszczają listki wewnątrz krzaczka , mogę je już ogarnąć i usunąć stare liście ? No ja nie wiem czy nie za wcześnie . Cieplutko jest , może pościągać już osłony z róż sztampowych i judaszowca ? Jest luty i kompletnie zgłupiałam

Iwonko - poczytałam , i ludi twierdzą że trudno się je uprawia te Rodochitony, słabo kiełkują itp. , no ale pożyjemy - zobaczymy
Agnieszko no my też ciekawe , ja te nasionka od Iwonki dostałam

Danusiu - tulipanki , krokusy , irysy cebulowe , dziś nawet pod liśćmi znalazłam wyłażącą z ziemi miętę , pączki na porzeczkach i pigwowcach jakby za chwilę miały pęknąć , wyłażą serca truskawek , i mimo iż bardzo się cieszę z tej wcześniejszej wiosny to jednak szalenie się boję że zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa

Aneczko - żyję , jeszcze bo róże nadal nie zamówione

Aniu - najpierw zdrówka dla dzieciątka , jak już wyzdrowieje to się wyrwiesz i zdziwisz jaka wiosna do okoła

Obiecałam Dorotce wstawić zdjęcia z zeszłorocznej , ciężkiej pracy mojego Misia

Najpierw wyznaczył miejsce gdzie położyć rury , potem wykopywał rów w trawniku na głębokość szpadla , kładł rury , szybko złączki , spryskiwacze , układał wykopane elementy trawy na miejsce i podlewał mocno , oj mocno by trawa nie obumarła

Na dwóch ostatnich chodzą już spryskiwacze , na kolejnych zdjęciach widać powstawanie kolejnych linii , jest ich w sumie cztery ;

Tydzień w upale mu to zajęło , ja jeszcze wtedy nie miałam urlopu i Misio stanął na wysokości zadania i za to i za wszystko inne bardzo go

Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Moni ja też byłabym dumna gdybym miała takie faceta 

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Nie ma co - na prawdę dobra, solidna robota, aż miło patrzeć.
Moniko, u mnie jest chłodniej niż u Ciebie.
Pomimo to zima jest nadzwyczaj łagodna.
Miałam jesienią takie przeczucie i nic nie okrywałam.
Związałam jedynie iglaki na wypadek okiści i - jak się okazało - dobrze zrobiłam.
Wszystko przezimowało bez najmniejszych strat.
Temperatura jest już dość wysoka, więc zdjęłabym osłony z roślin.
Okryte mogą dostać grzyba.
Moniko, u mnie jest chłodniej niż u Ciebie.
Pomimo to zima jest nadzwyczaj łagodna.
Miałam jesienią takie przeczucie i nic nie okrywałam.
Związałam jedynie iglaki na wypadek okiści i - jak się okazało - dobrze zrobiłam.
Wszystko przezimowało bez najmniejszych strat.
Temperatura jest już dość wysoka, więc zdjęłabym osłony z roślin.
Okryte mogą dostać grzyba.
Super fotorelacja z zakładania nawodnienia.
Jestem pod ogromnym wrażenie ''czystości'' wykonywanej pracy.
Przy okazji można pooglądać Twój piękny ogród, bardzo podoba mi się ta rabatka otoczona kamieniami.
Zazdroszczę Ci, że mogłaś już popracować w ogrodzie, mnie też już ciągnie na działkę ale w tygodniu ciężko z czasem.
Moniko obcinałaś borówkę, trzeba co roku? Mam jeszcze młode krzaczki i też muszę im podciąć gałązki?

Przy okazji można pooglądać Twój piękny ogród, bardzo podoba mi się ta rabatka otoczona kamieniami.

Zazdroszczę Ci, że mogłaś już popracować w ogrodzie, mnie też już ciągnie na działkę ale w tygodniu ciężko z czasem.
Moniko obcinałaś borówkę, trzeba co roku? Mam jeszcze młode krzaczki i też muszę im podciąć gałązki?
- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Misio mi urósł jak mu pokazałam Wasze pochwały , cieszy się jak dziecko
Aniu
- ja też jestem
Madziu - dziękuję , jutro popędzę i pościągam , masz rację , minus dwa w nocy to żaden minus
, a ostatnie dni piękne i słoneczne
Madziu -witam Cię u mnie serdecznie , obejrzyj sobie w Internecie ostatni odcinek Roku w ogrodzie z zeszłej soboty , tam ładnie tłumaczą jak postępować z młodymi okazami i tymi troszkę starszymi też . Wg nich tak - młode krzaczki mają dużo , za dużo pączków kwiatowych które wydadzą byle jakie owoce i trzeba je przetrzebić i wyprowadzić pędy prowadzące cały krzaczek , co roku przycinam i podobno to najlepsza pora na borówkę i winorośl

Aniu

Madziu - dziękuję , jutro popędzę i pościągam , masz rację , minus dwa w nocy to żaden minus

Madziu -witam Cię u mnie serdecznie , obejrzyj sobie w Internecie ostatni odcinek Roku w ogrodzie z zeszłej soboty , tam ładnie tłumaczą jak postępować z młodymi okazami i tymi troszkę starszymi też . Wg nich tak - młode krzaczki mają dużo , za dużo pączków kwiatowych które wydadzą byle jakie owoce i trzeba je przetrzebić i wyprowadzić pędy prowadzące cały krzaczek , co roku przycinam i podobno to najlepsza pora na borówkę i winorośl

Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniko mąż na prawdę godny pochwały
Oj narobił się biedak i to porządnie ,ale jaki efekt.
To teraz to masz super sprawę i jaka wygoda i o ile mniej pracy przy podlewaniu.Ja mogę tylko pomarzyć,ale lubię latać z wężem i podlewać tylko szkoda,że te komary tak dziabią

To teraz to masz super sprawę i jaka wygoda i o ile mniej pracy przy podlewaniu.Ja mogę tylko pomarzyć,ale lubię latać z wężem i podlewać tylko szkoda,że te komary tak dziabią

- baasik
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
Twój mąż zrobił wspaniałą robotę
Tak szybciutko i czyściutko - już może dorabiać na boku 

pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Moniś zdjęcia poglądowe
Jutro pokażę swojemu M jak to wygląda.
Napracował się Twój Misio.... zdolny i pracowity jest bardzo, moje gratulacje
Roślinki są na pewno zachwycone i odwdzięczą się pięknym kwitnieniem

Napracował się Twój Misio.... zdolny i pracowity jest bardzo, moje gratulacje

Roślinki są na pewno zachwycone i odwdzięczą się pięknym kwitnieniem

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Monika, W lipcu taka robota i do tego tak starannie wykonana. Pochwały się dla eMa należą jak nic. 

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Moniu ale mąż się postarał,brawa
jak od linijki ....
Jak przeczytałam Twój wpis u aneczki to myślałam,że pęknę ze śmiechu
W koszyczku wylądowało tyyyyyleeee róż;)
I w końcu sfinalizowałaś zamówienie? Jestem ciekawa Twoich typów
Dalej przebieram nogami w oczekiwaniu,że pojadę zobaczyć moje włości,synio ma się już lepiej,może dziś wyskoczę na godzinkę .
Wczoraj przycięłam balkonowe powojniki,jak złapałam za sekator to tylko suche liście fruwały
Pozdrawiam słonecznie

Jak przeczytałam Twój wpis u aneczki to myślałam,że pęknę ze śmiechu

I w końcu sfinalizowałaś zamówienie? Jestem ciekawa Twoich typów

Dalej przebieram nogami w oczekiwaniu,że pojadę zobaczyć moje włości,synio ma się już lepiej,może dziś wyskoczę na godzinkę .
Wczoraj przycięłam balkonowe powojniki,jak złapałam za sekator to tylko suche liście fruwały

Pozdrawiam słonecznie