W wiejskim ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W wiejskim ogrodzie

Post »

Marysiuuuuu! Ja też dostałam! ;:oj Dziękuję ;:138 ;:196
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu ;:196
Nie ma sprawy! Na jesieni jak opadną liście poszukam czy są jakieś ładne sadzonki :D i zaraz na wiosnę Ci podeślę :tan
Piękne masz dalie kochana! ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Renatko chwaliłam się na wyspie ale mogę i tu
od Pati żurawki, dąbrówki, hosty, wierzby, patyczki róż, coś co muszę uzgodnić z ofiarodawczynią - reszty zapomniałam od Justynki winogrono o które prosiłam o patyczki a dostałam sadzonkę, nasiona malwy białej i co mi się najbardziej spodobało fasolkę niepodległościową, którą rok temu dostałam chyba od Róży jako fasolkę z orzełkiem. Od Iwonki (iwona0042) belamkandę, hostę, dąbrówki, takie cóś z niebieskimi kwiatuszkami,koleusek (śliczny) i rozchodnik ciemnobordowy.
w większości wybrane a i trochę niespodzianek!
Agnieszko werbena więcej miejsca potrzebuje metr nad ziemią więc może gdzieś ją dasz radę posadzić :uszy no i czytam że masz donice to może jakąś kępkę na wiosnę do donicy a werbenę do ziemi ;:306
Marzenko mistrzostwo polega na nasionach bo uprawianie dalii z nasion jest proste, teraz już będę przechowywać karpy. U mnie jutro zapowiadają większy mróz więc jestem pełna niepokoju, ale trudno! Pozdrawiam!
Zuziu a żyją? te dąbrówki to do kolekcji. ;:196 dostałam dzisiaj cztery następne jak się rozrosną...... ;:138 ;:138
Reniu kochana z góry dziękuję ;:196
a dalie zbieram nasionka ale nie wiem czy są już dojrzałe - poślę to sprawdzimy ;:219 no i zobaczymy jak się mają karpy czy mocno się rozrosły?

Kupiłam sobie na placu kiedyś taką ciemną (liście) niską dalię i dzisiaj ją wykopałam, bo część nadziemna zmarniała i myślałam że jakieś nornice ją podgryzły. Jednak nie, natomiast karpa jest jak wczesna marcheweczka cieniutka i malutka, ciekawa jestem czy przetrwa zimę. Może przechowam ją w lodówce?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Marysiu! Lepiej może okryj ją torfem, ale tak coby nie był ani suchy, ani mokry. ;:223 Choć u mnie nawet takie małe ,,pizdryki" podsuszone przez zimę wypuszczały maleńkie kiełki wiosną. Bardzo lubię te z bordowymi liśćmi. ;:215
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Ja też dostałam paczkę od Marysi - i z dżdżowniczką nawet! I pomyśleć, że taki kawał drogi przyjechała :) Wypuściłam ją na wolność ;:215

Maryś ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko u mnie werbena nie przetrwała zimy, ale siewki tak ;:108 tylko późno wystartowały i teraz dopiero kwitną ;:306
ale spróbują okryć torfem bo okrywałam iglakiem i liśćmi.
Małgosiu pozdrów ją i powiedz, że w domu wszystko ok! ;:196
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Maska pisze:Agnieszko u mnie werbena nie przetrwała zimy, ale siewki tak ;:108 tylko późno wystartowały i teraz dopiero kwitną ;:306
ale spróbują okryć torfem bo okrywałam iglakiem i liśćmi.
Małgosiu pozdrów ją i powiedz, że w domu wszystko ok! ;:196
;:306 No ale nie mów im, że miejscówa zajęta, bo koleżanki z Dolnego Śląska się wprowadziły :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Słusznie po co dżdżownicę denerwować niech się dżdżownica cieszy.... ;:306
i te z DŚ też nie zostały częścią diety kurek :wink:
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Nie wyrabiam z odwiedzinami u wszystkich, oglądam podziwiam a na pisanie brak czasu.Marysiu u Ciebie kolorowo, a winogron jaki dorodny, mój kwaśny jak fiks i szpaki wciąż kradną, choć straszę, a powinny już chyba wynieść się ;:222
Dalii nie mam, wymarzły i właściwie nic mi nie kwitnie.
Fajnie popatrzeć jak u Was jeszcze wciąż lato z nutką jesieni. :D
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Basiu, szpaki nigdzie się nie wyniosą, dopóki nie pożrą Twoich, Marysi owoców i moich malinówek :evil:.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Marysiu, dalie cudne zwłaszcza w połączeniu z werbenami. Ja też mam werbenę ale chyba jakaś inną odmianę, kwiaty są mniej okazałe, a rośnie bardzo dobrze, może jest to uzależnione od rodzaju gleby?
Ciekawy kiść winorośli wygląda jakby były dwa rodzaje na jednej kiści.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

[quote="Maska"]Małgosiu ja świadomie wybrałam wieś, co najwyżej przeprowadziłabym się na głębszą wiochę :lol:
Renatko nie koniecznie można kierować swoim losem a i swoim zamieszkaniem wiem to z własnego doświadczenia :D
Iwonko ależ skąd po kawałeczku jak coś masz to nie wsadzaj, a co nie masz .... to już masz ;:196

Marysiu kochana, ja nareszcie dziś po dwóch dniach w pracy mam wolne, więc troszkę poleniuchowałam a teraz kawka i z roślinkami na działkę, wszystkie dostaną swoja miejscówkę ;:196
A jeśli o wiochę chodzi, to ja jako 20-letnia dziewczyna zamarzyłam żeby zamieszkać na wsi, mieć dużo zwierząt i spokojnie żyć i tak było, przeprowadziliśmy się na wieś i były kurki, gąski, kaczki, króliki, gołębie, kozy, psy i koty, problem był z ich zabijaniem, więc zostały tylko kurki, króliki, gołębie i kozy, one u nas miały dożywocie, teraz co prawda mieszkam w mieście, ale na samym końcu świata, prawie wieś, psy i koty dalej mam, na wsi zostały moje dzieci, ale bardzo lobię tam wracać, pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Nigdy bym wioski zamieniała na miasto.Mieszkałam w mieście i mam porównanie.Marysiu masz piękną okolicę u mnie w pobliżu brak lasków teren gęsto zamieszkały i blisko główna droga i pola.Brakuje zwykłych jak ja to nazywam kęp krzaczorów.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

A odnośnie tego, o czym piszecie miasto-wieś.
W młodości (chyba liceum) rozwiazywaąłm psychozabawę, w którem miałąm wybrać, gdzie najchętniej chciałabym mieszkać.
Miałam do wyboru
- wieś
- wielkomiejskie osiedle bloków (wtedy nie było osiedli zamkniętych iwięc chodzio o blokowisko)
- Rynek w Krakowie
- przedmieścia miasta
Śmieszne, ale nie mogłam się zdecydować, czy wolę wieś, czy blokowisko ?
Dziś mieszkam na obrzeżach blokowiska i marzę, żeby hodować kury... Jeszcze trochę, a to pogodzę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu u mnie już też dalie zmrożone, a co z nich zostanie okaże się jak chwile słonko poświeci.
Czytałam gdzieś że zdradzasz FO z innych na F (B) cóż u mnie jednak ogród nie pozwoli mi chyba nigdy opuścić FO. Tylko totalna bieda tzn brak komputera i internetu ;:306
Jagódko u mnie szpaków w tym roku niewiele, z rok temu była plaga ;:oj zatem straty do przeżycia.
Nie wiem tylko co będzie jak się zwiedzą o tych malinówkach ;:306
Zosiu tak rzeczywiście ciekawe grono i jest ich parę - każde takie samo :D
A czy Twoja werbena jest z rozsady czy wysiało się samo, bo jak pisałam to co się wysiało jest marne i niedawno zaczęło kwitnąć.
Iwonko ten sam temat poruszany był na wyspie i jednak Ci co przeprowadzili się na wieś nie chcą wracać do miasta za nic. Chociaż moja córka kupuje dom w sąsiedniej gminie od ludzi związanych z wsią całe życie. Dom w świetnym stanie! niepowodzenia w postaci problemów zdrowotnych i niechęć do wsi gimnazjalisty pchnęło ich do pójścia do szuflady i to na peryferiach K.
Joasiu, bo moja gmina ma taki charakter - nie ma zgody na osiedla deweloperskie jedynie prywatnie na swoim ktoś buduje 2 -3 domy i sprzedaje. Poza tym nie dostają pozwolenia na prąd i wodę (studnia artezyjska) i to ogranicza zmiany charakteru, ale ostatnio do nas jest rewelacyjny dojazd (estakady) i u wylotu z K. wybudowano sieć marketów i galerię co świadczy, że niedługo miasto dojdzie i do nas :cry:
Aniu to musiał być dawny test bo mieszkać w Rynku K. jest bardzo uciążliwe, zrobiono wszystko żeby ludzie stamtąd się wyprowadzali.
Będąc młodym raczej wybiera się miejsce bliskie sklepom, kawiarniom, kinom i in. rozrywkom, ponieważ codzienność zapewniają rodzice, ale w miarę dorastania priorytety się zmieniają ;:306

A tak wygląda ogród po nocy!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kończę optymistycznie - Dobrego dnia!
Obrazek
Zablokowany