Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Sama je tak nazwałam,bo wygląda jak skrzyżowanie białego kabaczka z patisonem disco. W smaku bardziej zbliżony do patisona,bo ma twardy,jędrny miąższ.
Uprzedzając pytania- zostawiłam jeden na nasiona,ale nie będę ich wysyłać na akcję. To jest przypadkowa hybryda i nie wiadomo,co z niego wyrośnie w kolejnym pokoleniu. Nie chcę,żeby ktoś miał do mnie pretensje,że wyrosło mu nie to,co miało być.
Uprzedzając pytania- zostawiłam jeden na nasiona,ale nie będę ich wysyłać na akcję. To jest przypadkowa hybryda i nie wiadomo,co z niego wyrośnie w kolejnym pokoleniu. Nie chcę,żeby ktoś miał do mnie pretensje,że wyrosło mu nie to,co miało być.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Tak,bardzo dobre,twarde. Mnie trochę przypominają smak kalafiora
Elu,podzielisz się przepisem na to pyszne ciacho z cukinii?
Właśnie mam gościa - wielki świerszcz usiadł na ramce ze zdjęciem i patrzy się na mnie

Elu,podzielisz się przepisem na to pyszne ciacho z cukinii?
Właśnie mam gościa - wielki świerszcz usiadł na ramce ze zdjęciem i patrzy się na mnie

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
krynka jak masz patisony i kabaczki to zapyl; kabaczka patisonem i będziesz mieć znowu. Ja miałam takie kilka lat temu i faktycznie bardzo plenne i smaczne, w kolejnym pokoleniu już nie są takie ładne, ale pewnie zależy czym się zapylą.
U mnie też cukinii ogrom. Rozdaję znajomym, bo ciężko przejeść. Muszę zupę zrobić.
U mnie też cukinii ogrom. Rozdaję znajomym, bo ciężko przejeść. Muszę zupę zrobić.
Przepis na ciasto amerykańskie z cukinią jest już w temacie ,,Cukinia-przepisy", link w poście wyżej. Właśnie upiekłam i cyknęłam fotkę, pachnie w całym domu. Cukinia to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu, nie wyobrażam sobie sezonu bez niej 

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskując cukinię sodą na mączniaka od spodu liści znalazłam kilka skupisk jakichś maleńkich jajeczek, w jednym miejscu z takiego skupiska rozbiegały się owady, zupełnie podobne do malutkich pajączków
Ten skrawek liścia jest wielkości pudełka zapałek, próbowałam toto rozgnieść, twarde jak diabli, nie da rady. Rozjeżdża się pod palcami. Co tego przeróżnego dziadostwa tutaj jest , ręce opadają! Pierwszy raz widzę wiele z nich. Wiem, fotka nie najlepsza ale i aparat z najniższej półki;

Pozdrawiam! Gienia.
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Jakieś amerykańskie dziadostwo !
Czy opryski sodą pomagają na mączniaka ? Pewnie czegoś nie doczytałam
.
Możesz coś więcej o tej metodzie ?
Czy opryski sodą pomagają na mączniaka ? Pewnie czegoś nie doczytałam

Możesz coś więcej o tej metodzie ?
Pozdrawiam, Beata.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Tu masz poczytajkę.Jest też o wielu innych środkach. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=14
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
kaLo
Dziękuję , poczytałam . Raczej nie będę z tego korzystać .
Dziękuję , poczytałam . Raczej nie będę z tego korzystać .
Pozdrawiam, Beata.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak dla mnie żeby nasiona były dojrzałe skórka musi się zrobić twarda
.
No i wyszło co miało wyjść, mimo że moje chorowały jakoś się trzymają (dodatkowo z dosiewanych najładniejszy jest 'tapir', zmężniał, jest zdrowy i już pokazują się owoce), a u sąsiada mimo pięknych wielkich krzaków i nawet sporej ilości owoców wszystko już pada przez mączniaka (rosły obok zaatakowanych ogórków), niczym nie pryskał bo widać było że z dnia na dzień ogórki szlag trafił a cukinie już się przewracają (dodatkowo upał i brak wody je dobił, a moje warzywka w większości mają pościelone słomą
i ta metoda już u mnie zostanie, nawet nie będę kopać aby fauna powróciła na zagonki
).

No i wyszło co miało wyjść, mimo że moje chorowały jakoś się trzymają (dodatkowo z dosiewanych najładniejszy jest 'tapir', zmężniał, jest zdrowy i już pokazują się owoce), a u sąsiada mimo pięknych wielkich krzaków i nawet sporej ilości owoców wszystko już pada przez mączniaka (rosły obok zaatakowanych ogórków), niczym nie pryskał bo widać było że z dnia na dzień ogórki szlag trafił a cukinie już się przewracają (dodatkowo upał i brak wody je dobił, a moje warzywka w większości mają pościelone słomą

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Ginka
gienia1230 tak jak wspomniała besia, amerykańskie dziadostwo jeśli znajdziesz więcej jajeczek to niszcz bo Ci zjedzą cukinię (teraz oglądam filmik gdzie facet pokazywał cukinie i jajeczka na jednym z liści), aż swoje jutro przejrzę bo nie chcę mieć sita zamiast liści (podobno paskudne a'la pajęczaki, chociaż pewnie jakaś pluskiew).
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Druga cukinia padła, ostała się tylko jedna. Przynajmniej mączniak trochę odpuścił, może co z niej jeszcze zbiorę. Z tej ostatniej zerwałam młodziutką cukinkę, na razie pokazują się tylko męskie kwiaty, zlałam mospilanem dwa dni temu. Sprawdzałam dziś - jajeczek niet HURRA!!
Rozsada puszcza już liście właściwe, za kilka dni wysadzę 2 szt. Teraz to ja sobie ją przypilnuję. Nigdy nie miałam do tej pory szkodników na cukinii, raczej mączniak no i problemy z niedowapnowaniem. Dziś rwałam natkę pietruszki do zamrożenia no i oczywiście piękne kolorowe gąsienice !!!! Na baldachach dojrzewającego kopru z daleka je widać, to tłukę z przyjemnością, ale na pietruszce!!!! Ciekawe co jeszcze znajdę
!!! Ginka, ręce i majtki opadają. Na szczęście tutaj (chyba) nie ma węży, przynajmniej ja nie widziałam. A u starszego syna w ogródku kolejny czarny ( nie zaskroniec i atakuje!) zaplątał się w siatkę, tam jest ich zatrzęsienie (mieszka obok lasu).
Rozsada puszcza już liście właściwe, za kilka dni wysadzę 2 szt. Teraz to ja sobie ją przypilnuję. Nigdy nie miałam do tej pory szkodników na cukinii, raczej mączniak no i problemy z niedowapnowaniem. Dziś rwałam natkę pietruszki do zamrożenia no i oczywiście piękne kolorowe gąsienice !!!! Na baldachach dojrzewającego kopru z daleka je widać, to tłukę z przyjemnością, ale na pietruszce!!!! Ciekawe co jeszcze znajdę

Pozdrawiam! Gienia.
- Ginka
Jeśli czarny to musi być zaskroniec, bo innych o tym kolorze w Polsce nie ma (a rozmnożyć się raczej nie rozmnożyły jeśli ktoś wypuścił, u nas jest raczej zbyt zimno), zaskroniec będzie atakować jeśli się go wystraszy lub sprowokuje.
U mnie na porządnym już krzaku tapira rośnie pierwszy owocek i ma kilka cm, niestety straciłam malutką sadzonkę kabaczka, bo psu chciało się kopać (szukała miejsca co zakopania nadwyżki mięsa), więc ją urąbała przy korzonku.
U mnie na porządnym już krzaku tapira rośnie pierwszy owocek i ma kilka cm, niestety straciłam malutką sadzonkę kabaczka, bo psu chciało się kopać (szukała miejsca co zakopania nadwyżki mięsa), więc ją urąbała przy korzonku.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ginka w USA to mogło być cokolwiek.