moje ogródkowe zmagania cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: moje ogródkowe zmagania cz.3

Post »

Madziu jak ja lubię oglądać takie całokształty....nie wiem dlaczego ale dopiero teraz potrafię sobię w całości wyobrazić twój ogród.
Masz jeszcze sporo miejsca na ogrodowe szaleństwa ;:oj
Awatar użytkownika
kaja_krys
200p
200p
Od: 17 lip 2012, o 10:22

Post »

witam, nie byłam tu jeszcze. Masz piękne róże i urzekające dodatki.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Magda, co to za nowe plany rabatkowe ? Coś przeoczyłam? Jak patrzę na całokształt z perspektywy tarasu, to widzę baaaardzo dużo miejsca na rabaty ;:224 Może jakieś zakola wchodzące łukami na trawnik ;:224 "Ale to ty tu urządzisz" ;:306
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agatko zatem zapraszam na posiedzenie ;:112
Aga ja też lubię oglądać całokształty. Dobrze, że mogłam pomóc w wyobrażeniu mojego ogródka. Miejsca jeszcze się znajdzie, chociaż po bokach już za wiele go nie ma. Mam w planach wykopać kilka roślinek i w ich miejsce zostaną wsadzone inne, ale to po malutku ;:333
Krysiu witam miłego gościa ;:168 Róż było dużo więcej, ale podczas zakładania ogródka utrafiliśmy na tą srogą zimę bez śniegu i niestety większość posadzonych różyczek jej nie przetrwała ;:145
Iwonko na poprzedniej stronie
...Planuję nową rabatę tuż przed huśtawką. Będzie tam posadzony Sumak, a wokół niego różyczki m.in Pashminki z bylinkami, a cały okrąg planuję obsadzić niskimi trawkami... Jeśli pogoda pozwoli, to zabiorę się za to pod koniec tygodnia. Z czasem prawdopodobnie od tarasu aż do huśtawki będzie zrobiona pseudo ścieżka tzn.pojedyncze kamienie piaskowca prowadzące do nowej rabatki i huśtawki. Teraz mam wrażenie, że moje łoże ;:113 średnio komponuje się z ogródkiem.
Sumak póki co rośnie w donicy, ale jego zadaniem będzie delikatne zacienienie miejsca huśtającego wypoczynku. Co o tym myślicie? Mam nadzieję, że dosyć jasno opisałam mój plan działania ;:219 ?
Rabatki przy samym tarasie powstaną dopiero jak doczekam się zadaszenia.
Dzisiaj oczekuję zamówionych Pashminek i wysłałam zapytanie do Ewy o kolejne różyce.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Brzmi fajnie, tylko wytłumacz mi dokładniej umiejscowienie sumaka - przed huśtawką?
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Madziu, ale jeszcze sporo trawniczka jest. Jak powstanie ścieżka to potem rabatki przy ścieżce coś a la Kasi - robaczka :wink: potem poszerzanie, poszerzanie, poszerzanie :;230
Ale muszę powiedzieć że masz przepiękny ogródek. Nie wygląda na duży ale za to cudny.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ależ masz jeszcze trawy do zagospodarowania ;:306
Sumak rośnie bardzo szybko, ani się obejrzysz a będziesz miała rozłożysty parasol... Tylko pilnuj siewek. To facet czy kobitka? Bo facet tak się nie rozłazi ale kobitka ma ładniejsze kwiatostany.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Madzia, ale pokazałaś cudne widoki! Całokształty super ;:180 Taras wygląda świetnie, bardzo mi się podoba a taką hustawkę muszę sobie sprawić. Bardziej mi zależy na tym żeby była moskitiera niż huśtawka, ale bardzo mi się taki pomysł podoba ;:215 Jaka masz trawkę soczyście zieloną. Nawadnianie ogrodu to jest to co tygryski lubią najbardziej, prawda? 8-)

Jak widzę kot musi pożerać te trawy, które są rabatowe, prawda? U mnie to samo. Hektary dookoła, ale najlepsze do niszczenia zębiszczami są akurat te kupione ;:14 A jaka to trawa rośnie z przodu? Ta jasna?
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko tylko się proszę za bardzo nie śmiać z moich zdolności plastycznych, ale chodzi o sam zarys ;:306 Cała rabatka będzie nieco bliżej huśtawki, nie na środku trawnika Dokoła będzie rosła albo lawenda albo kłosówka miękka Holcus molis Variegatus
Obrazek
Justynko bo nie jest duży, ma ok 300m. Dróżka nie będzie taka jak u Robaczka, dlatego napisałam, że zrobimy pseudo dróżkę z kilku kamyków piaskowca
Jolu no własnie nie pamiętam, chociaż i tak pewnie w praniu wyjdzie co to za jeden/a. Miało przyjechać dorodne drzewko, a po rozpakowaniu był tylko badylek, bez żadnej gałązki ;:306, więc sądzę że osoba pakująca drzewko nie przywiązywała wagi do tego co wysyła ;:124
Madziu moskitiera fajna sprawa, szczególnie dla kotów ;:306 Pozaciągały mi już łobuzice boki, bo uwielbiają się grzać na dachu huśtawki ;:124, a jakoś trzeba tam wejść, nie? Nawadnianie cudna sprawa ;:333 W końcu można skorzystać.
Wczoraj cały mój sierściowy dobytek właził w kadr, ale w związku z tym, że zdjęcia są marnej jakości, to przymykam na to oko ;:113
Trawka to...zaraz sprawdzę ;:112 kłosówka miękka Holcus molis Variegatus ;:109
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Teraz już wszystko widzę :D Tylko pamiętaj, że sumak stworzy spory parasol i dość gęsty, więc zabierze światło pod koroną, a róże raczej potrzebują słonka.
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Madzia całe założenie bardzo fajne. Nie wybierałabym pomiędzy trawkami a lawendą, tylko posadziła oba te gatunki, bo pasują do siebie ;:108 Tylko ten sumak...
Posadź go w kącie po prawej patrząc od strony tarasu a tutaj na rabatę przed huśtawka coś bardziej eleganckiego i pasującego do róż i lawendy, nie wiem, może klon palmowy lub flamingo albo coś innego, co tworzy mniejszy parasol niż sumak. Ale jeśli bardzo tam go chcesz to wybieraj bardziej cieniolubne róże pod niego.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, myślę, że mimo wszystko i tak tam będzie bardzo dużo słonka, ono świeci od rana zaczynając od lewej strony i przesuwa się w prawo, pada pod takim kątem, że na pewno różyczkom go nie zabraknie. Madziu stawiam na sumaka, bo podoba mi się jego pokrój, lekko ażurowy i delikatny ;:333 Mówisz żeby posadzić trawkę i lawendę, ale na zmianę, czy utworzyć od zewnętrznej strony obwódkę z trawek, a w następnym rzędzie lawendę?
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Trawę na przemian bym sadziła w jednym rzędzie z lawendą. Mnie tez sumak urzeka swoim wyglądem, ale jakoś do lawendy mimo wszystko mi on nie pasuje :oops:
Jeśli piszesz, że słońca sumak nie zabierze to ok, będzie dobrze.
Kombinuj, może będzie nowy wzór do ściągnięcia do siebie 8-)
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Sumak to piękne drzewo i bajecznie się przebarwia.... tylko te jego odrosty...... to dopiero walka.... ale wygląda naprawdę świetnie.... Madziu fajne masz plany na nową rabatę .... to chyba największa przyjemność.... zakładanie rabat, zakupy 8-) ....sadzenie.... fajne chwile przed Tobą :D
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Kontakt:

Post »

No nie mogę do Ciebie zaglądać, nie mogę... Co zajrzę to coraz ładniej ;:196
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata