Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata

Post »

ICH PIERWSZY DZIEŃ
'Urosłyśmy, drzwi otwarte, posiedzimy i popatrzymy jak się lata, to naprawdę nic trudnego, odlatujemy'

Obrazek Obrazek

Obrazek

Zaskakujące, jak materiał na suknię. Organdyna?
Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Portrety jaskółek bardzo piękne ;:215
Tylko pozazdrościć :!:
Pozdrowienia,
Sławek
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gniazdo puste, ale przylecą następne :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Irminko cudne jaskółeczki! u moich sąsiadów jeszcze nie odleciały :wink: Zdjęć zrobiła dużo, ale w słońcu wyszła klapa ;:oj taki ze mnie fotograf. Dowiedziałam się że całkiem białego liliowca nie ma ale jest taki co nazywa się biały z nalotami żółci i jak będzie rozmnożony to będzie Twój!
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masko, jaka szkoda, że tak późno zobaczyłam ten ruch wielki przy drzwiach i jak dorosłe jaskółki ( było ich kilka) uczyły latania młode. Zanim pobiegłam po aparat, one już wszystko umiały, a 'prymuska' pierwsza odleciała i zostały tylko dwie. A jak zdecydowały się polecieć, to nawet nie zdążyłam pstryknąć :!:

Zobaczyłaś tyle liliowców i nie dziwię się, że nie miałaś głowy do zdjęć. Pamiętałaś jednak o 'białym' liliowcu, dziękuję :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Róża Ascot, powoli zaczyna mnie przekonywać do siebie. Pierwszy rok i naprawdę dużo kwiatów. Trochę wygląda jak piwonia, a poza tym jak to ładnie brzmi A..S..C..O...T, nazwa dla takich snobów jak ja, nic nie poradzę :;230 Dobrze, że to przynajmniej wieś, a nie hrabstwo :lol:
Ten floks zapowiada się ciekawie :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Róża wygląda jako suchołuska :lol: Pierwsze zapytałam o białego - jest! ale jakie było moje zdziwienie po przejściu całego pola, że biały to jest tak biały jak każdy czarny :wink: a masz taki kolor pysznogłówki jasnolawendowy?
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masko, cała wielka kolekcja pysznogłówek wzięła się stąd, że poszukiwałam właśnie takiej lawendowej. Jak mi ją obfotografujesz, to będę wiedziała, czy mam właśnie taką. One nawet łodyżki mogą mieć inne, niektóre są fioletowawe albo bordowe.

Ta Ascot 'suchołuska' jest piękna, ale zdjęcie trudno mi zrobić, jak każdej czerwonej :cry:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Fajnie, że dałaś cynka! Super dymówki! Gapulki jeszcze ;:173

O kwiatach już nie piszę, bo ja jak oglądam Twoje kwiaty lata, to bezdechu dostaję ;:oj
Dzięki za dalię! Cudna, ale szkoda, że pokazała środek, paskuda! Ja zauważyłam, że zależy to od roku, od pogody.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masko, to pysznogłówka liliowa z ciemną łodyżką :)To jej pierwszy sezon, marnie na razie się rozrasta, ale u 'darczyńcy' ;:196 to piękny krzaczysko. Czytam teraz na forum, jak monardy potrafią znikać. To przypadek mojej białej, którą rozdzieliłam i jej nie ma. Jest dosyć płytko ukorzeniona, może przemarza

Miłko, weszłam do 'Ptaków...' i zatkało mnie z zachwytu, kto nie widział, niech szybko ogląda. Nieznane ptaszki, ale jak uchwycone... ;:108

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Blue Monday, właśnie dziś :wink:

Blue Moon, Sissi, Mainzer Fastnacht
O tej róży nie wiedziałam, co myśleć. A teraz stoję przy niej i nie mogę przestać fotografować. Jest dziwna, ale kojarzy mi się z fimem oglądanym w dzieciństwie w kinie 'Zacisze", szalonym i baśniowym 'Złodziejem z Bagdadu'. Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale tam był chyba motyw niebieskiej róży jako czegoś nieosiągalnego :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Irminko, nie dziwię się, że stoisz przy tej róży i napatrzeć się nie możesz. Też bym stała. Czy mogłabym poprosić o jeżówki, jeśli masz rozrośnięte?
Jak Ty pięknie komponujesz rośliny na rabatach ;:108
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzko, u mnie jeżówki słabo rosną. Dokupuję je, bo wydaje mi się, że będzie z tych zielonkawych (okazuje się biała), albo dlatego że ma 'zielone oko'... Nie rozrastają się i nie wysiewają, niektóre znikają. Może potrzebują innej ziemi, nie wiem. W tej chwili doczytałam, że lubią przed sadzeniem wymieszaną ziemię z kompostem, a potem zasilanie w czasie kwitnienia. Nigdy tego nie robiłam... :oops: Marzko, wybierz, proszę, innego kwiatka :D Obrazek

Marzko, przy takim zagęszczeniu kwiaty komponują się same ;:3
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyżbyś malwy proponowała ;:196 ? W każdej ilości nasionka przyjmę. Pierwszy raz w tym roku u mnie kwitną i robię im zdjęcia codziennie ;:124 zapominając o różach czy liliach ;:224 .
Za jeżówkami na targu popatrzę i dokupię. U Kasi-Robaczka świetnie z różami wyglądają.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzko, nasiona malw zbieram zawsze, choć one i tak wysiewają się jak chcą. Odłożę je dla Ciebie. Rudbekie zaczynają dominować w ogrodach

U Kasi można zarazić się każdym kwiatkiem :D

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Irminko coś mi się zdaje że te ostatnio pokazane pysznogłówki mają taki kolor jak moje wczorajsze. Rudbekie w moim ogrodzie też królują. Parę lat temu zniknęły brązowe i zaczęłam kupować , dostawać i teraz mam połowę ogrodu w dorodnych brązowych rudbekiach :lol: Liliowiec od Ciebie pięknie i u mnie kwitnie. Mam jeszcze podpisany takie terakotowy prawie czerwony że to od Ciebie - kojarzysz go?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

juz miałam pisać, ze u mnie rudbekie jakieś inne. Mam właśnie jedną brązową i taką jak Ty i jeszzcze jedną taką co ma brązową pół-kreskę na płatku, a Marysia mnie uprzedziła, że są też brązowe rudbekie. Jakie to piękne kwiaty. Jak tylko nabędę żółte róże to na pewno dosadzę je do róż jako wypełnienie rabaty. w ogóle napatrzywszy się u Kasi-Robaczka na jej połączenia róż z bylinami zamierzam tak właśnie sadzić, bo same róże na rabacie takie pretensjonalne są, a z innymi łagodnieją i sielskość rabata zyskuje co u mnie jest wręcz wymagane, bo daleko mi do elegancji
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”