Majka 411 - róże 2011 cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Majka 411 - róże 2011 cz.2

Post »

:wit Na razie swoją Eden posadziłam na wspólnej rabacie, bo u mnie będzie to raczej rabatówka. Z lewej strony rośnie Mr John Laing, po prawej pienna Chicago Peace. Za nią z tyłu Louis Odier i Nadia Renaissance. Odcienie różu i czerwień zbliżone do nr 8. Jak się przyjmie :tan może przesadzę go w bardziej eksponowane miejsce.
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majka w/g mnie to najfajniej wygląda z ciemnym różem lub fioletem.Powojnik,ostróżka lub naparstnica.
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

No i co głowa to inny pomysł.Musisz sama wybrać co dla Twoich oczu będzie serenadą.
Moją to na pewno połączenie z klematisem (naparstnice też mile widziane)Gdybym jednak miala obok siebie sadzić dwie róże Eden+ to na z\asadzie kontrastu bo chociaż z bialym wyglądał by tajemniczo i romantycznie to chyba za blado-z naciskiem na chyba.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Dziękuję : Ave, Agusi, Gosi, Jule, Aszce, Heni, Wandeczce, Majeczce, Justynce, Ani Annes77, Gosi07, Alutce, Alicji, Ani An-ka za chęć pomocy mi. ;:196
Zrobiłam podsumowanie i dochodzę do wniosku, że wasze wypowiedzi są zbieżne.
Jesteście przede wszystkim za nie łączeniem innej róży do Edenki, kolor dominuje fiolet i ciemny róż.
Przewaga to zdjęcie numer 3 z fioletowym klematisem.
Bardzo Wam dziękuję, poczekam może inni zechcą mi pomóc w wyborze.

Na końcu napiszę, który zestaw mnie najbardziej przypadł do ;:167 .
Jak na tą chwilę mam niezły zgryz. :;230

Ula, :D jak koleżanka Cię nauczy szczepić róże, to będziesz mogła sobie robić krzaczki jakie tylko będziesz chciała. ;:196 Wystarczy chyba mieć patyczki. ;:108
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majka wydaje mi się,że najtrafniejszym wyborem byłaby naparstnica -lila-róż,róża w ciemnym różu i nasadzenia lobelii,albo szałwii,bądź lawend...Można też dosadzić powojnik Viticella ,albo integrifolia np.Arabella... :D
U nas raczej Eden nie wyrośnie tak wielki i okazały jak we Francji,także można wziąć pod uwagę jakąś pnacą różę,która na pewno wyrośnie wyżej niż Eden np.Laguna...lub Lavender Lassie
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Majak widziałaś u Ewy te połączenia Edenki?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, :D tak, widziałam zarówno w blogu jak i w jej wątku. Te połączenia uważam za jedno z najlepszych.
Nie lubię papugować. ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dopiero teraz zajrzałam :D Najbardziej podobałby mi się ciemny powojnik :D Fioletowy albo niebieski. Dlaczego nie zamówiłam jeszcze Eden ;:223
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

I ja też zajrzałam. Z ciekawości oczywiście, bo natknęłam się na Twoje info w kilku wątkach :;230 . Gratulacje za poświęcenie czasu na przygotowanie takiego zestawienia. Myślę, że niejedna osoba na tym skorzysta. Mnie osobiście najbardziej podoba się zestawienie z fioletem, najlepiej z jakimś powojnikiem. Ale to ma się Tobie podobać.
A skoro już tu przyszłam, to teraz idę do pierwszej strony pooglądać gdzie mnie ciekawość przywiodła....
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alionuszka pisze:Majka wydaje mi się,że najtrafniejszym wyborem byłaby naparstnica -lila-róż,róża w ciemnym różu i nasadzenia lobelii,albo szałwii,bądź lawend...Można też dosadzić powojnik Viticella ,albo integrifolia np.Arabella... :D
U nas raczej Eden nie wyrośnie tak wielki i okazały jak we Francji,także można wziąć pod uwagę jakąś pnacą różę,która na pewno wyrośnie wyżej niż Eden np.Laguna...lub Lavender Lassie

Nela, :D dziękuję, czytam już któryś raz to co napisałaś. i tak się zastanawiam.
Dlaczego , zaraz napiszę. Arabella, już kupiłam jak mi wcześniej poleciłaś, posadziłam ale przesadzić można, albo poczekać do wiosny na nową.
Laguna, mam prosto od Kordesa. Kwitła mi jednym kwitem. Rzeczywiście kolor doskonały do takiego zestawu jak piszesz.
Mogę ją przesadzić, czemu nie, a w tamto miejsce wkopię drugiego Pirouette. Doskonale mi rośnie ten pierwszy.
Trzy lawendy mam kopczykowane, kolor przepiękny niebieski, idealny do Edenki.
Teraz już rozumiesz dlaczego tak sie zastanawiam nad Twoją propozycją.
Jeszcze ewentualnie mam Ebb Tide, ciemni fiolet, z amarantem. właśnie się dowiedziałam, że już paczka idzie.
Mam tylko pytanie czy Laguna będzie mi obficie kwitła i czy powtarza kwitnienie.

Dopiero teraz zajrzałam Najbardziej podobałby mi się ciemny powojnik Fioletowy albo niebieski. Dlaczego nie zamówiłam jeszcze Eden

Ewciu, :D jesteś kolejną osobą wskazującą na ten zestaw, a nie zamówiłaś, bo chcesz zamówić w szkółce Francuskiej. :;230

ja też zajrzałam. Z ciekawości oczywiście, bo natknęłam się na Twoje info w kilku wątkach . Gratulacje za poświęcenie czasu na przygotowanie takiego zestawienia. Myślę, że niejedna osoba na tym skorzysta. Mnie osobiście najbardziej podoba się zestawienie z fioletem, najlepiej z jakimś powojnikiem. Ale to ma się Tobie podobać.
A skoro już tu przyszłam, to teraz idę do pierwszej strony pooglądać gdzie mnie ciekawość przywiodła....

Asiu, :D miło mi Cię gościć. Dlaczego nie masz swojego Wątku i ja bym chciała z ciekawości pobuszować w Twoim ogrodzie. Jesteś kolejną osobą, która wskazuje ten zestaw.
Jeżeli komuś się przyda taka analiza jaki kolor do Edenki, to tylko będę się cieszyć. :tan
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też skłaniam się do propozycji Neli.
Można by, gdyby Edenka nie wyrosła za wysoka z tyłu dodać na stelażu powojnik
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu :D dziękuję, ;:196 tylko jeszcze muszę podpytać czy Laguna dobrze kwitnie i czy powtarza.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Jak dla mnie żadna inna róża nie pasuje do Eden Rose, tylko White Eden ładnie współgra.
Co do powojników - osobiście nie pasują mi kontrastujące połączenia. Ja mam posadzone Edeny w towrzystwie powojnika montana rubens http://pl.wikipedia.org/wiki/Powojnik_g%C3%B3rski
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Tak poczytałam o stawianiu stelaża na Lagunę i zamarzył mi się nowy mebel ogrodowy :;230 Ale skromnie myślę o bramce, którą obsadzę pnącymi różami. Najprzyjemniejsza część planowania-nie wiem jeszcze, jakimi :D Konieczność postawienia bramki M przyjął do wiadomości.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, :D masz rację biały Eden będzie ładnie współgrał. Ten powojnik jest bardzo ładny , a kolor ma delikatny więc nie konkuruje z Edenkami. Taki miałaś zamysł. ;:108
Ponieważ ja sadzę Edenki na rabacie różanej, muszę zadbać o to aby ich otoczenie współgrało kolorystycznie. Poza tym będzie dość długa przerwa w kwitnieniu Edenek, jeżeli w ogóle zakwitną, wtedy chcę żeby kwitło otoczenie Edenek. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”