ogród Agaty (sure) - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.2

Post »

Ewuś, z taką pająkofobią to masz teraz ciężko w ogrodzie! U mnie jest ich pełno, na szczęście w domu mają małe szanse, bo mam dwoje futrzastych pająkożerców! :;230
Nie wiedziałam, że jesienne krokusy takie "trudne", wsadzi,łam te cebulki i za jakiś czas pokazały się kwiatki, może w następnym roku też sobie przypomną, co robić?

Justynko, dziękuję za link, Tamaryszkowy ogród już znam, ale nie pamiętałam białego zakątka, chętnie sobie poczytam. U siebie już mam trochę roślin lubiących cień, ale miałam ochotę na jakąś różę, która dobrze by się tu czuła. Same świerki i kulki modrzewiowe są trochę doświetlone w dzień, nie pamiętam niestety, czy zimą też tam słońce dociera. Ale z przodu rabaty słońca dużo mniej...

Paulino, bardzo dziękuje, ale chyba przeceniasz mnie... :oops:

Julku, o mączniaka podejrzewam też jedną z wiśni Kanzan, liście ma całkiem czerwone i w jakieś kropki, a druga jeszcze się nie przebarwia wcale... nawet miałam w ten weekend wszystko spryskać jeszcze przed zimą, ale nie zdążyłam!

Sylwek, ja nie mogłam przegapić cebulek, czyhałam na nie już od sierpnia. Tak się napatrzyłam wiosną na zdjęcia kwitnące w innych ogrodach, że nie mogłabym zapomnieć! Ale wybierałam tylko niektóre, nie mam na przykład ani jednego hiacynta, czy narcyza! :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko, jak widzę obie szukamy podobnych róż - do cienia. Ja teraz na jesieni posadziłam nowe róże na rabacie, która ma dosyć słońca, ale na wiosnę chcę zrobić inną rabatę, blisko dębu. No i właśnie tam mają byc te lubiące cień różyczki. Dotychczas zapisałąm sobie Rapsody in Blue, New Dawn i Alchymist. No i jeszcze parę by się przydało. Mamy całą zimę na zastanowienie się i poszukiwania :D
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, ja znalazłam np. taki spis róż radzących sobie w cieniu, tylko jeszcze muszę wyszukać ich zdjęcia: http://gardening.about.com/od/rose1/a/ShadeRoses.htm

oraz to (z FM):

Róże znoszące cień

Nowoczesne rabatowe i parkowe do półcienia ( 2-4 godziny słońca):

Arioso
AAchen Dom
Aphrodite
Apricola
Ballerina
Cromson Meilland
Gerbuder Grimm
Gertrud4e Jeckyll ( ang.)
Graham Thomas( ang.)
Crocus Rose ( ang.)
Leonardo da Vinci
Rotkappchen
Rugella
Teasing Georgia ( ang.)
Schnnewittchen/ Iceberg
Vinese
Westerland

Miniatury :
Celina żólta
Escimo biała
Heidetraum fuksja
Mirato c. róż
Sommerwind j. róz

Pnące:
Bobby James
Ilse Crohn Superior
Kir Royal
Rotfassade
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

O wspaniale, to jest ich wcale niemało :heja :heja
Muszę skopiować tę listę i powiesić ją sobie nad biurkiem.
Wielkie dzięki ;:196
Podany link jeszcze sobie dokładnie przejrzę.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Arachnofobia jest okropna, bo ciągle się natykam na zwierzątka :evil: Pracuję nad tym, nie jest aż tak strasznie, jak w czasach przed ogródkowaniem. Wtedy byle co doprawadzało mnie do osłabienia. W tej chwili pająki w ziemi to nic potwornego, po prostu odchodzę, potem wracam :D Kiedyś bym uciekła z krzykiem i już nie wróciła :;230 Koty sprzątają w domu :D Jesienne krokusy może nie są trudne, ale sąsiadce też nie kwitną (a jest zdolniejsza ode mnie :D ). Chyba trzeba je przesadzić wiosną, czego nie zrobiłam.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agatko, :wink: nawet nie zauważysz, jak Ci te świerki wielkie urosną. :lol:
Śliczne fotki jarzębinek w welonach z pajenczyn. To dzisiaj rano była taka mgła :?: :shock:
Nawet nie zauważyłam. Niedziela to dla mnie dzień na odsypianie wczesnego wstawania przez cały tydzień. :lol:
I minął kolejny ogrodowo zakręcony weekend :?
:wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Agato, imponująca ta lista róż do cienistych zakątków ;:224
Dobrze, bardzo dobrze odrobione zadanie ;:63
Teraz tylko sprawdzić trzeba, które nadają się do naszego klimatu, ustalić potrzebny pokrój , barwa już ustalona, no i zdobyć to cudo.
Zabawa zaczęta :wink:
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, sporo różyczek, ale do półcienia. Muszę jeszcze sprawdzić dokładnie, ile mam tego słońca, bo na zdjęciach poniżej widać, że po południu tam już jest ciemno. No i kolorki trzeba wybrać! ;)

Ewo, pierwszy raz słyszę, ze krokusy jesienne trzeba przesadzać. jeśli rzeczywiście bez tego nie zakwitną, to nie jest to dobra wiadomość. No chyba, że będę sadzić w takim plastikowym koszyczku, żeby się nie pogubiły... ;)

Krysiu, mgła była o świcie, czyli wpół do ósmej. Niczego nie mogę odsypiać, bo koty upominają się o swoje prawa - karmę, wodę, głaskanie i takie tam!
Ech, dobrze że minął ten weekend, odpocznę sobie w pracy! :roll:

Justynko, zabawa w sam raz na długie zimowe wieczory! :D
To w ramach urozmaicenia, żeby nie myśleć tylko o przesadzaniu tego, co pod dębami... :;230

i zdjęcia z pola bitwy, czyli biała rabatka w nowej odsłonie:
(jak widać, trochę miejsca jeszcze zostało)

widok ogólny:

Obrazek

tu żurawki, które słabo widać:

Obrazek

funkie, kalina, a to niebieskie to nie wiem... goździk??

Obrazek

i zimowit z różyczką (akurat jakiś brzydki fragment):

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witaj Agato, zajrzałam w końcu do Ciebie, sama zdziwiona ,że się jeszcze nie wpisałam :lol: Ogród masz piękny, taki przejrzysty :)
Najbardziej urzekły mnie pajęczynowe fotki :) Wcześniej nie doceniałam jesieni, a to taka piękna pora roku :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Tak masz troche miejsa jeszcze, to mozesz upychac 8-) Posadz sobie tam biale krokusy w kepach, na wiosne bedzie piknie ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wiesz co, Agatko, tak sobie dzisiaj pomyślałam, że właściwie te nasze dębowe liście mozna by wykorzystać zamiast kopczyków pod róże. Co o tym myslisz? Po prostu usypać z liści taki wysoki kopiec, przykrywając nim różę? Może by to wystarczyło?
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Dzieje się Agus u ciebie, dzieje ;:63 Świerki dorodne przybyły do ogrodu ;:63
Pajęczynkwe fotki takie jesienne :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie wiem, czy przesadzanie krokusów jesiennych jest zawsze konieczne. Może swoje posadziłam za głęboko, stąd brak kwitnienia. Kret mi kiedyś grasował, może je wciągnął głębiej. Miejsca na rabacie całkiem dużo. Róże na pewno znajdziesz :D Dosadź też białe narcyzy, można kupić takie bez żadnej domieszki innego koloru (mam Thalia, zobaczymy wiosną :D ).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Su moze nie doczyta lam ;:224 a jaki kolor rożyczek preferujesz? Jeśli rożowe polecam Aphrodite, jestem nię zachwycona w tym sezonie :uszy albo Leonardo da Vinci ;:224
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

Agatko, masz bardzo ciekawy ogród, duże rabaty na których jeszcze trochę chciejstw pomieścisz :)
zastanawiam się co jest na zdjęciu pierwszym przy rabacie, kawałek trawniczka i taras? droga?
A przy okazji jak rozmawiacie o różach i widzę, że znalazły się osoby siedzące w temacie zapytam: zamówiłem różę kaskadową Super Dorothy. Chciałbym żeby posadzona przy ogrodzeniu weszła na płot i trochę go ozdobiła. Czy ten wybór jest właściwy? Zwłaszca dla osoby nie mającej żadnego doświadczenia w uprawie róż. Jakie Wy macie doświadczenie z tą odmianą? Mam nadzieję, że dojdzie i przezimuje, zamówiłem ponad tydzień temu i jeszcze jej znikąd nie widać ...
Rysiek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”