Mój ogródek - KarolinaL

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widoczki cudowne :D
A ta dzialeczka....... Karolinko koniecznie zagraj w totka jest niesamowita . Z Twoją wyobraźnią i zapałem stworzyłabyś niesamowicie piękny ogród :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KarolinaL pisze:

Nareszcie udało mi się uzupełnić zaległe zdjęcia ze spaceru z Górki i okolic. Oto one już bez szczegółowych opisów, przypomnę tylko: miejsce - wieś Górka, Wielkopolski Park Narodowy, Jezioro Góreckie ..
Dzięki, Karolinko za te fotki - chętnie powróciłam we wspomnieniach , w kiedyś dobrze znane okolice.
Wędrówki szlakami, które zaczynały się na stacji PKP Osowa Góra , biwaki harcerskie, spacery i różne
takie imprezy - ściągały w tamte strony masę poznaniaków. A do restauracji nad Jez. Góreckim, jeździło się
na pyszne dania .
Czy Ty pamiętasz tę linię kolejową, która kończyła się w Osowej Górze ? Została zlikwidowana w 1999 roku.
Teraz bywam tam już bardzo rzadko.. Ale zachęciłaś mnie, żeby ponownie odwiedzić 'stare kąty' :D .
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Jesień jest przepiękna , a te widoczki :lol:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Karolinko, piękne zdjęcia jesieni zrobiłaś :D A z tego , co mówisz widzę, że dojrzałaś do posiadania własnego kawałka ziemi... Wiesz , sądzę ,że trzeba mieć w życiu cele i marzenia. Jeśli nie ta działka, to może wkrótce będzie inna ? Trzymam kciuki, żeby tak było i pozdrawiam Cię jesiennie, E.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Dzięki Karolino ,byłam ponownie na spacerze w Górce Wielkopolskiej. :D
I to jesienią! W cudownym czasie...
Miejsce piękne...
Karolino musisz robić wszystko co możliwe i co wydaje sie niemożliwe aby kiedyś zrealizować marzenie o swoim własnym ogrodzie...
Jesteś artystyczną duszą i musisz mieć swoje miejsce na tej ziemi aby móc w niej grzebac bez ograniczeń :D
Będzie tak kiedyś,będzie na pewno ...masz dużo czasu przed sobą ,a ja życzę Ci spełnienia tego marzenia. ;:167
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Basiu, dziękuję za odwiedziny i wiarę w moje możliwości :D Jakbym wygrała w totka, to może by jeszcze starczyło na samochód żeby dojeżdżać do pracy :wink:

Aniu, czy ta linia kolejowa nie została wcześniej zlikwidowana? Tak mi się wydaje :roll: Same tory chyba nawet jeszcze są, ale nic tam nie jeździ od dawna... Ale na pewno warto się tam wybrać, jeśli nie do Osowej Góry, to można dojechać pociągiem do Puszczykowa, albo z drugiej strony parku do Rosnówka (jedynym w Polsce regularnie kursującym parowozem!), można też autobusem do Wirów na przykład. Bardzo lubię te okolice :D

Beatko, to prawda, chociaż tam jest pięknie o każdej porze roku :D Ciekawa jestem czy zimą można sie tam w ogóle dostać, he he... :wink:

Ewelinko, masz rację, własnym kawałkiem ziemi bym nie pogardziła... Na razie muszę poprzestać na marzeniach, ale może kiedyś będzie to realne.

Krysiu, Ty też masz rację :D , marzy mi się własne miejsce na ziemii, nawet jeśli nie będzie to Górka, to może chociaż jakiś podmiejski ogródek większy od dotychczasowego. No i własny.

Pochwalę się jeszcze, że widziałam dziś na własne oczy oranżerię naszej Kari. Jest to piękny zielony, egzotyczny zakątek i wspaniałe miejsce do wypoczynku! Można zapomnieć, że za oknem jesień, echh... Wypiłyśmy sobie kawkę, pogadałyśmy, pośmiałyśmy się, było baardzo miło i wesoło! :D :D :D
Awatar użytkownika
Maria_F
200p
200p
Od: 4 cze 2007, o 15:12

Post »

Witaj Karolinko :D Piękne zdjęcia...... okolice również. :D Szczerze życzę spełnienia Twoich marzeń. :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Szkoda,że mieszkam tak daleko ,też bym się wprosiła do Kari lub Ciebie na ...kawkę. ;:113
Ale ... może ....jeszcze.... kiedyś ..... uda mi się taki numer ... ;:112
Reposit-10

Post »

KarolinaL pisze:
Aniu, czy ta linia kolejowa nie została wcześniej zlikwidowana? Tak mi się wydaje :roll: Same tory chyba nawet jeszcze są, ale nic tam nie jeździ od dawna...
Karolinko - też mi się wydawało, że wcześniej .. :wink: Ale sprawdziłam i w dwóch miejscach natrafiłam na tę datę.
Czyżby na stronę Wielkopolskiego Parku Narodowego wkradła się pomyłka ?

http://www.wielkopolskipn.pl/trasa1.html

" Linię kolejową do Osowej Góry uruchomiono 1 listopada 1912 roku, a w 1966 roku trasa ta została zelektryfikowana. W związku z rozwojem transportu samochodowego, linia została zamknięta w listopadzie 1999 roku. "

To samo piszą też tutaj :
http://www.okolicepoznania.pl/content/view/2366/73/

"Kilka kroków dalej, po lewej stronie widzimy niewielki wąwóz, prowadzący do stacji PKP w Osowej Górze. Linię kolejową do Osowej Góry była czynna w okresie 1912 - 1999."

Co o tym sądzisz? Może zasięgnąć języka na PKP- Poznań ?
Co by nie mówić - są to przeurocze okolice ;:108

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Marysiu, witam w moim ogródku! :D I w jego okolicach :wink: Dziękuję za życzenia spełnienia marzeń, ach, żeby tak kiedyś się udało! :roll:

Krysiu, bardzo bym chciała żeby Ci się kiedyś taki "numer" udał :D :D :D To kiedy się wybierasz do Poznania? :wink:

Jejku, nagle nie ma właściwie nic nowego do pokazania w ogrodzie :( Zrobiło się zimno i to co miało jeszcze zakwitnąć moze już nie zdążyć przed mrozami :? Ale pójdę na zwiady z aparatem, może coś znajdę :wink:
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, pamiętam, że kiedyś wybrałam się z tatą na spacer do Osowej Góry i szliśmy sobie beztrosko po torach kolejowych :shock: Dałabym głowę, że to było przed rokiem 1999, ale może się mylę. A może ta linia kolejowa była czynna, a my o tym nie wiedzieliśmy i po prostu mieliśmy szczęście :shock: :lol: :wink: A może linia była owszem czynna, ale pociąg jeździł raz na tydzień, he he :wink:
Reposit-10

Post »

Wszystko możliwe :wink: . A może dopiero w 1999 zdemontowano tory i to jest traktowane jako likwidacja trasy ? :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Muszę przyznać Aniu, że dawno tam nie byłam, bo tam dużo lasu, a mój pies woli pola i łąki :wink: Ale trzeba by się tam znów wybrać, to fakt.

Tak się rozejrzałam po ogrodzie... no i niestety, nic nowego nie zakwitło :( Wobec tego zapraszam na jesienne impresje, he he :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ale co nieco jeszcze kwitnie i dodaje kolorku jesiennej aurze :D

Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze rzut oka do sąsiadów. Też mają tam ładnie :wink: I więcej miejsca... :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
cappuccino
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 cze 2007, o 19:09

Post »

Impresje przepiękne... nie ma to jak artystyczna dusza.. Ale widzę jeszcze jakies pyszności czerwienieja. I kolorków jak na tę porę roku całkiem sporo.
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.

( Sigrid Undset)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja się piszę na jesienny zbiór poziomek - bo to chyba nie jedyna ? :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”