Moja różanka - rok 2011 - Gosia.

Zablokowany
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja różanka - rok 2011 - Gosia.

Post »

Coś mi się wydaje Gosiu, że ten w sumie bardzo młody świerk, ze swoim jeszcze niedostatecznie stwardniałym przewodnikiem może okazać się zbyt słabą podporą dla ekspansywnej Bobbie James. Przypuszczam, że ta róża go zdominuje, dodatkowo osłabi jego wzrost, prawdopodobnie zdeformuje układ konarów. W Anglii, kolebce ramblerów (tak mi się przynajmniej wydaje), sadzi się je na już ukształtowane korony drzew (min.25-30 letnie). Ciężar takiego ramblera, dodatkowo obciążonego pokrywą zbitego, zlodowaciałego śniegu jest ogromny, za duży, aby młode drzewo go utrzymało. A u nich, tj. w Anglii śniegu przecież prawie nie ma. A może natura to sama wyreguluje, jestem ciekawy efektu za powiedzmy 10 lat.
Awatar użytkownika
PiVi
100p
100p
Od: 21 lip 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Katty pisze:BP jest boska! Najgorsze, że aktualnie ja już nie mam miejsca... ;:223
Rzeczywiście fajna - a gdzie można ją znaleźć ?
Szukałem w niemieckiej szkółce o której była mowa w temacie (Rosarot)- i nie ma jej w ofercie.
Można bezpośrednio od Lenza (Belgia) - ale koszt przesyłki = 3x wartość róży :)
Przy 1 szt. tak sobie się to opłaca. Z kolei angielki i inne ma +20% drożej od Niemców więc kupować więcej - także nie ma sensu.

P.
Moje Róże czyli nowe hobby.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Jarko - byłeś u mnie - świerk jest ponad 20 letni bo mam wolno rosnącą odmianę ale w naszych warunkach róża Bobbie James nie urośnie duża. W Anglii jest sporo cieplej i tam dorasta nawet do 14 metrów - oczywiście jeden pęd. W zeszłym roku jeden pęd młody urósł do 300 cm, po zimie zostało z niego 40 cm. Nie liczę na to że będzie to duża róża, a dostałam 2 sztuki okazyjnie - w mojej ulubionej szkółce.
PiVi - BP może dostać w tej szkółce:
http://wurzelshop.rosen-stange.de/rosen ... index.html
mają dostępne 12 odmian róż Lensa. Z tego co widać Rosarot już nie prowadzi sprzedaży tej róży. Akurat dużo mają angielek i intryguje mnie ta odmiana - Lordly Oberon - w tym roku kupiłam tam już róże Meillanda - Auguste Renoir. Może w przyszłym roku zrobię tam zakupy.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oberon i mnie zaciekawił kilka lat temu. :D
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga Witaj, :D cos wiesz więcej o tej róży. ;:196
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nic zupełnie, widziałam jego fotkę w jakimś wydawnictwie i mnie zauroczył.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś następny dzień męczarni w ogrodzie - trzeba wykorzystać ładną pogodę i przygotować miejsce pod róże.
Księżniczka Sofia - ten kwiat jest ciemniejszy.

Obrazek

Obrazek

Leonardo da Vinci.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gebruder Grimm.

Obrazek

Red Eden Rose.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Miałam wiosną taki pomysł, aby pod świerkiem posadzić dużą różę (rosa helenae Semiplena) i stchórzyłam. Tam jest dosyć sucho, więc pomyślałam, że róża nie urośnie. Świerk jest cięty na parasol, więc miałabym altankę :D Ale skoro Bobby daje radę... Może nie jest za póżno, żeby różę jeszcze przenieść. Co o tym myślisz?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Gosiu, :D jak zwykle dużo pracy na jesieni w ogrodzie. Mnie martwi to, że wszystko mi kwitnie i nic nie mogę ruszyć. Kiedy ja porobię dołki pod róże i jeszcze przesadzenia.
Jesienne róże o przepięknych intensywnych barwach. ;:108
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Jakie piękne róże i jakie piękne ich zdjęcia! ;:180
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa - możesz przesadzić ją pod świerk. Musiałabyś tylko odpowiednio przygotować glebę - oczywiście obornik oraz mikoryza i - zapomniałam jak to się nazywa - preparat zatrzymujący wodę w żelu. Oczywiście musiałabyś też kupić mocną pergolę. Mam dużo powojników posadzonych przy tujach - dobrze rosną, a część moich róż rośnie przy świerku i tujach.
Majka - mam do przesadzenia - Eden Rose, Belvedere, Pink Hit, Pastelle, wczoraj wkopałam rozplenice i liliowce. Dziś mi przywiozą lilak, w tygodniu już dostanę pierwszą róże. Podobno jutro ma padać deszcz, a u nas wczoraj lekko kropiło, niestety za mało. Nie chce na razie wchodzić do ogrodu z kilofem - więc czekam.
Kania - dziękuje, muszę jeszcze dopracować fotografie ale więcej już pewni nie wyciągnę z Canona.

Dop.
Gebruder Grimm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Brakuje mi w ogrodzie koloru niebieskiego - co prawda to nie róża ale kolor ma niebieski.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ja też miałam obawy przed sadzeniem roślin w obrębie iglaków i zywotników, ale po tym co napisałas - będe próbowac... po uprzednim dobrym przygotowaniu podłoża...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Spróbuję w sobotę, kiedy pojawi się tania siła robocza, bo na pewno trzeba będzie trochę pokopać :D Semiplena jest dosyć twarda (z tego, co czytałam :D ), więc dostanie szansę utworzenia parasola.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, :D Ty działasz, a prace się posuwają. Ja muszę czekać, aż róże przestaną kwitnąć. Też mam do przesadzenia Colette, Pat Austin, Moregengruss Aspirin Rose. Kilkanaście krzaków oddaję w inne ręce, nie mogę ich jeszcze wykopywać bo padną. A jak mi przyjdzie wykopać na szybko 32 dołki to chyba padnę.
Każdej jesieni to samo :;230 :;230 .
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka - ja nie miałam wyjścia - dostałam wiadomość że jedna z róż którą kupiłam z kimś innym - nie jest to róża ze wspólnego zamówienia - już czeka na mnie w kraju. Zdziwiłam się bo szkółki w których my zamawialiśmy wysyłają róże od 15 października - czyli jest to jakaś wyrywna szkółka. Dziś też dostanę lilaka i zastanawiam się czy nie zasadzić go wiosną, a na razie wsadzić do większej donicy. Na razie czekam na zapowiadany deszcz bo są chmury, a nie pada.
Ewa - i tak trzeba - ta róża może ładnie zdobić ogród, widziałam dużą w R. w ich ogrodzie.
Ave - niestety trzeba dobrze przygotować podłoże, może nawet trochę spróbować odgrodzić korzenie świerku od róży.

Na dziś mój ulubiony kolo - biało-różowy. Zdjęcia nie mają podpisu ale są specjalnie cięte - dzięki temu tylko ja wiem jak wygląda oryginał.

Honore de Balzac

Obrazek

Obrazek

Jak co roku ma pędy wyrywne do 150 cm, ma jeszcze kwiaty więc będzie cieszył moje oczy.
Księżniczka Sofia - twarda róża - następne kwiaty będą jaśniejsze.

Obrazek

BP - powoli pierwsze kwiaty zaczynają przekwitać - tracą piękny róż i zielenieją co widać na zdjęciu.

Obrazek

Aspiryn Rose

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedyna różowa która załapała się na zdjęcia - Souvenir de la M. W tym roku dokupiłam jeszcze Rouge Souvenir de la M. Nie widziałam tej róży w niemieckich szkółkach ale zakupiłam ją u Petrovica, jestem ciekawa kwiatów. Moja S. w tym roku urosła do 150 cm.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”