U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster

Post »

Tereniu, dziękuje za odwiedziny ;:196 . Ja mam takie zaległości w tym temacie, że mi aż wstyd ;:180 .
Mam tylko nadzieję, że osoby zaniedbywane przeze mnie nie wezmą mi tego za złe. Z pewnością będę
mogła nadrobić zaległości, gdy nadejdą długie zimowe wieczory ;:108 ;:108 :uszy
W swoim życiu imałam się tak wielu najróżniejszych zajęć, że mam porównanie: praca w ogródku to relaks,
mówię szczerze. Jedynie żałuję, że nie mogę poświęcić mu tyle czasu, ile bym chciała. No, a poza tym
ogródek to taka forma bezpiecznego wypoczynku dającego również niewymierne korzyści. Zresztą,
co ja Tobie będę tłumaczyć: każdy na tym forum dobrze o tym wie ;:14
No, i dziękuję za życzenie - to jest to, na czym mi najbardziej zależy. ;:196

I znów zapomniałam o ważnym: nie wysiałam przygotowanych cebulek
Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jaki śliczny ten czosnek krwisty ;:63 nie widziałam jeszcze takiego koloru .
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Osterku to ja się będę wstydzić wiosną, jak pokażesz swój ogródeczek :heja
Szkoda, że ta zima taaaaaaka długa ;:224
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Oster :wit czy Ty nigdy nie odpoczywasz?Widzę,że masz jeszcze sporo do sadzenia roślin.Bardzo dużo Ci przybyło klombików.Ładnie,podoba mi się.Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Też mi się spodobał ten kolorek, Tereniu, tylko jak to w supermarketach: wcale mnie nie zdziwi
całkowicie inna jego barwa 8-). Kupiłam jako ostatnie niedobitki w Kauflandzie.

Wiesz, Boguniu, a ja mam obawy, że wielu rzeczy nie zdążę zrobić do przyszłej wiosny,
bo zostało zaledwie cztery miesiące :roll:

Dzięki Gosiu, ale to ilość podarunków od forumek wymusiła na mnie najpierw poszukiwanie miejsc na
ich wysadzenie, a potem to już poszło samo jakby z rozpędu ... ;:224

Po południu udało mi się jeszcze troszkę pokopać w warzywniku: za bardzo urosła mi gorczyca;
miałam problem z przekopaniem rządków z truskawkami:

Obrazek Obrazek

Niestety, szybko zaczęło robić się ciemno i nie widziałam malusieńkich, świeżo wyrastających listeczków truskawek, więc zakończyłam z tej strony i skopałam około metra na kawałku, gdzie gorczyca była niższa; i nic prócz poplonu nie rosło.

W ogóle jesień w tym roku jakby wciąż dawała mi szansę na wyrobienie się :shock:
W trakcie pracy usłyszałam żurawie :shock: : spojrzałam w górę i zobaczyłam rzecz niebywałą: kilka kluczy
kierowało się na północny wschód :shock: Ptactwo nie natrafiło na odpowiednie prądy powietrza i straciło
orientację. Chyba kompas u kierownika stada się rozładował ;:223 ;:223
Wyglądało to niesamowicie.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Zachodu słońca nie uchwyciłam. Tuż po zachodzie niebo wyglądało tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

;:113

Normalnie "szacun" dla Ciebie...Tyle pracy wkładasz w ten ogród przy tylu Twoich obowiązkach..Jesteś pracowita, że szok :)
Będzie co oglądać wiosną latem...Super Ci idzie ta praca..
magdala

Post »

oster pisze: a ja mam obawy, że wielu rzeczy nie zdążę zrobić do przyszłej wiosny,
bo zostało zaledwie cztery miesiące :roll:
:wit :wit

I to jest najprawdopodobniej najlepsze podejście do tematu nadchodzącej zimy ...Tak ją trochę oszukać :wink:
Że wcale nie dobija nas to ,co niebawem nas czeka... :roll:
Na mnie niestety końcówka roku wpływa bardzo źle-zwłaszcza w tym roku.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Agnieszko! Nasionka doszły! ;:138 ;:138 Dzięki za liścik ;:196 z objaśnieniami ;:108
magdala pisze: Na mnie niestety końcówka roku wpływa bardzo źle-zwłaszcza w tym roku.
Magdziu, na mnie też tak zwykle wpływała ;:108 Ale ten rok jest jakiś wyjątkowy. Z przerażeniem
patrzę, jak nieuchronnie nadchodzi zima, a ja w lesie z polowymi pracami.
Byłoby naprawdę żal, gdyby cokolwiek zmarniało. Moja marchew czeka na taczce, bo nie mam
miejsca przygotowanego na jej przechowanie. Co zacznę w jakimś miejscu poza ogrodzeniem kopać,
okazuje się, ze to dobra miejsce na ... coś tam :roll: Ale dzisiaj muszę już zrobić porządek, bo w
czasie mrozów to już będzie za późno!

Wczoraj byłam tak zmęczona, że mi się już nie chciało wklejać zdjęć, ale udało mi się je zrobić,
niestety komórką, bo akumulatorki mi się rozładowały.
Skopałam do końca przekopać jakieś 15 metrów kw. ogródka z poplonem. Zła jestem na siebie, że nie przekopałam
na początku października grządki z truskawkami, bo teraz popuszczały malusieńkie listeczki, ledwie je widać,
a jeszcze do tego gorczyca wyrosła na pół metra, więc trzeba byłoby najpierw ją ściąć kosą, by zmniejszyć
o połowę jej wzrost, a dopiero potem przekopywać. Z drugiej jednak strony, jak skoszona zielenina padnie na grządkę,
jeszcze bardziej utrudni poszukiwania młodych sadzonek. Ale sobie narobiłam :evil:
Tu skopane areały :) w bezpiecznym miejscu, w którym sadzonek nie ma:i wysokośc gorczycy
Obrazek Obrazek

Dzisiejsze zadanie: zabezpieczyć marchew i buraczki Czekają w workach w piwnicy. Jeden worek zostawię,
ale pozostałe muszę zakopcować, bo mam malusieńką piwniczkę i ziemniaki muszą mieć miejsce, powinnam
też przekopać (w miarę możliwości) truskaweczki i wykopać pozostałe warzywka: por i selery.
Nie będę w tym roku ruszać już truskawek całosezonowych (jeszcze owocują ;:138 ) A tak w ogóle
to strasznie marzy mi się ziemianka ;:224 Gdyby tak w przyszłym roku... ;:224
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

Wandziu to miło , że w końcu doszły, ponieważ wysyłałam w zeszłym tygodniu :) Teraz czekać do wiosny wysiać i patrzeć jak będę zachwycać ..
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Agnieszko ;:196
Nici z dzisiejszych planów :(
Po odwiezieniu Natalci śniadanko dla pozostałej dwójeczki , leki, inhalacje i dalej w drogę
na wizytę do szpitala. Tam ponad godzina zmitrężona; potem do apteki, następnie do jednej
przychodni zarejestrować Łukasza do pulmunologa bądź alergologa, - podejrzenie o astmę - i
odeszłam z kwitkiem. Przychodnia wyczerpała limit roczny - a Łukasz śmiał zachorować trzy
miesiące pod końcem roku! :evil: Co za niesubordynacja ;:14 ;:14 W następnej rejestracji
HURRA! najbliższy termin na 14 listopada! ;:138
Następne kroki po Natalkę do szkoły, szybko do sklepu po jakąś gotowiznę, bo nie zdążę
ugotować obiadu! Przyjeżdżam do domu, a w drzwiach mieszkania kartka od pani kurator; prosi
o kontakt w sprawie Łukaszka! A ze przyjechała po piętnastej i była ponad godzinę, to i ogród
pozostał w sferze planów :( No i po ogrodzie!
Jutrzejszy dzień już rozplanowany: dziewczynki do szkoły, a Łukasz terapia w Szczecinie. Czy uda mi się
cokolwiek zrobić w ogrodzie?
Sie okaże :uszy Nawet nie zauważyłam, kiedy słoneczko zachodziło :(
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Mieliśmy dziś piękną pogodę i w zaciszu było ciepło ;:138
W południe zadzwoniła terapeutka Łukaszka odwołując dzisiejsze spotkanie.
Miałam wolne popołudnie ;:138
Udało mi się na godzinę wyskoczyć do ogrodu i dokończyć kopanie:

Obrazek Obrazek

To pewnie ostatnie dni bez mrozów, ze słoneczkiem :roll:
Jutro sobota, może coś uda się zrobić z rana, kiedy jeszcze dzieci w łóżkach będą. Lepiej
wówczas mi się robi, kiedy jestem sama.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Melduję posłusznie, ze padł mi aparat i na razie muszę obyć się bez niego: brak gotówki na reperację :( .
Coś się dzieje z obiektywem: wysuwa się przy włączaniu i natychmiast cofa do jakiejś z góry upatrzonej
pozycji informując: "włącz aparat, błąd obiektywu" :cry: - chociaż jest włączony.
Dlatego kiepskiej jakości zdjęcia komórką są lepsze niż żadne :uszy
Choć dzień zaczynał się dużym zamgleniem, po ósmej słoneczko przedarło się przez coś tam :roll:
i pokazało, że jest ;:138 Tak wyglądało o dziewiątej ;:138 ;:138
Obrazek

I od razu zrobiło się weselej. Śniadanko, bajeczka i hajda do ogródeczka ;:138
Takiego samego dnia życzę Wam wszystkim ;:196
Choć nie wszystkim potrzebne jest do pracy, ale do ładowania akumulatorków z pewnością :tan
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

masz rację kochana, słoneczko jest przede wszystkim - teraz zwłaszcza - do ładowania akumulatorków a ja już mam prawie pełne - jeszcze jutro lece na działeczkę ;:138 ;:138
mam korę, mam nową chryzusię i duuużo siły by jutro rozprawić się do końca z odgradzaniem warzywniaka.... :;230 :;230 ale jest jedno ale........altana ciągle stoi :evil: a ci nie dają oznak życia ;:223
a zdjęcia z komórki też są ładne - no moje wszystkie w wątki są tylko pochodzenia komórkowego......zaś marzy mi się własny aparat...... ;:224
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Martuś, ładuj, ładuj... zimą, jak znalazł :)
Czy to znaczy, że wywiązałaś się ze wszystkich zadań tej jesieni?
Zazdroszczę :oops:
Ja dzisiaj zdążyłam przekopać grządki po burakach, marchewce, porach i selerach.
Ostatnie pory i natka selerów (jeszcze kilka selerków wystaje z ziemi;

Obrazek[/URL [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/85b22aeb685fdde4.html]Obrazek

A tutaj nie zgadniecie: obiecałam sobie w listopadzie ubiegłego roku, że wzorując się na permakulturze spróbuję
uprawiać rośliny bezpośrednio w gruncie zadarnionym; latem położyłam duży kawał kartonu po leżaku
ogrodowym na pas darni między naszym polem a polem sąsiada polnego. Przez lato podgniwało pod kartonem i
teraz jest fajny dostęp do gołej ziemi. W to miejsce postanowiłam posadzić truskawki. To eksperyment,
ale jeśli wyjdzie, zagospodaruję w ten sposób cały pas nieużytku. To spory kawałek ziemi.
Obrazek Obrazek

Obrazek

Po odpoczynku przy truskaweczkach przekopałam jeszcze dodatkowe dwa metry, co dało razem jakieś 15 m kw ogródeczka przekopane ;:138

Obrazek Obrazek

Zdjęcie kiepskiej jakości, bo robione już po zachodzie słoneczka. A przed zachodem wyglądało tak:

Obrazek
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

oh Osterku no jeszcze mi trochę zostało - ciągle grabienie liści a ten warzywniak to ja robię w ramach odpoczynku :;230
jak na razie opatuliłam różyczki, trawnika już kosić nie będę bo po co....już nie rosnie a ostatnio go scięłam prawie, że na łyso...... ;:224
teraz chodzę tylko rekreacyjnie no może czasami coś tam porobię ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”