Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
Bo ja też właśnie popikowałam swoje rachityczne siewki i noszę je w te i nazad -w dzień do resztek starej foliówki a na noc do domu 

Dąbek radze byc ostrożnym z tym wzbogacaniem gleby w potas. Wielu stosuje jakies zasłyszane schematy nie bacząc na to jaką dysponuje glebą. I potem tu wylewa łzy, o rety ! cos mi sie dzieje z pomidorami. Na wielkopowierzchniowej uprawie nikt by sobie nie pozwolił na nawozenie w ślepo. Przenawożenie potasem tez ma swoje negatywne skutki ,jak chocby niedobór magnezu. Tak, ze na Twoim miejscu dałbym sobie na wstrzymanie.
Pozdrowienia
Pozdrowienia
Dziękuje za podpowiedzi
, jutro wysadzam pomidorki do tunelu, będą miały więcej miejsca gleba będzie zasobniejsza w składniki pokarmowe i może im się wtedy polepszy.
Pozdrawiam
Marcin

Pozdrawiam
Marcin
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witaj MARCINIE , ja na Twoim miejscu tak nie śpieszył się z wysadzaniem pomidorów do tunelu, toć to dopiero 3 kwietnia, to że zapowiadają pogodę powyżej 20 stopni ciepła, nie oznacza że już będzie ciepło. Z pewnością jeszcze będą okresy ochłody, a i zdziwił bym się ogromnie gdyby nie było jeszcze nocnych przymrozków.
Jeżeli masz już duże pomidory, to doradzał bym przesadzić je do większych doniczek i razem z doniczkami zadołować je tam gdzie mają rosnąć całe lato, a dopiero za jakieś dwa tygodnie , jak już pewny będziesz że nie będzie większych przymrozków ( niższych niż -2), to możesz je wyjąć z doniczek i posadzić już bez doniczek.
Gdyby zapowiadali niższe spadki temperatur wtedy możesz szybko ewakuować swoje pomidory( rosnące jeszcze w doniczkach) , z tunelu do cieplejszego pomieszczenia,na jedną czy dwie noce.
Jeżeli masz już duże pomidory, to doradzał bym przesadzić je do większych doniczek i razem z doniczkami zadołować je tam gdzie mają rosnąć całe lato, a dopiero za jakieś dwa tygodnie , jak już pewny będziesz że nie będzie większych przymrozków ( niższych niż -2), to możesz je wyjąć z doniczek i posadzić już bez doniczek.
Gdyby zapowiadali niższe spadki temperatur wtedy możesz szybko ewakuować swoje pomidory( rosnące jeszcze w doniczkach) , z tunelu do cieplejszego pomieszczenia,na jedną czy dwie noce.
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Nemezja
, piękne pomidorki.
Jeśli nie masz czym zacienić balkonu, może zacznij je hartować otwierając im okno, oczywiście uważając na wiatr. 
Moje większe sadzonki pomidorów drugą noc spędziły w tunelu dodatkowo okryte włókniną. Na razie mają się dobrze.
A, co do spacerów, to nie jest tak źle. Podjeżdżam taczką pod dom, kładę na niej sporej wielkości płytę wiórową, na nią ustawiam sadzonki i fru do tunelu i tak trzy razy

Moje większe sadzonki pomidorów drugą noc spędziły w tunelu dodatkowo okryte włókniną. Na razie mają się dobrze.

A, co do spacerów, to nie jest tak źle. Podjeżdżam taczką pod dom, kładę na niej sporej wielkości płytę wiórową, na nią ustawiam sadzonki i fru do tunelu i tak trzy razy

pozdrawiam, Anita
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Nemezja, aby za bardzo nie wybiegały,to trochę mniej podlewaj, wówczas będą bardziej krępe. Moje pomidory i ogórki

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ekopom i Nemezja
Macie piękne pomidorki:)
Macie piękne pomidorki:)
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Ekopom Dzięki za radę. Nie wiedziałam o tym. Wypróbuję:).
-
- 50p
- Od: 28 lut 2011, o 20:09
Tydzień temu pikowałam pomidory, dzisiaj na ziemi w pojemnikach z pomidorami zauważyłam pleśń dodam, ze przez tydzień były tylko raz podlane. Czy przesadzić sadzonki czy może jest inny sposób na pozbycie się pleśni. ziemia była kupiona w obi, nie pamiętam jakiej firmy. Proszę o rady co zrobić w tej sytuacji?
No z tym Potasem wiem ze ostrożnie trzeba - poszukam jeszcze inf na ten temat w starych watkach. No macie piękne pomidory - i ile wcześniej już je będziecie zajadać. Moje tak wyglądają siane 8 marca
http://img560.imageshack.us/i/dscf0014o.jpg/
http://img23.imageshack.us/i/dscf0015jc.jpg/
dzisiaj ich trochę przewietrzyłem ;D
http://img560.imageshack.us/i/dscf0014o.jpg/
http://img23.imageshack.us/i/dscf0015jc.jpg/
dzisiaj ich trochę przewietrzyłem ;D
Dąbek
Moje wojsko jak dotychczas bez problemów 

kamma pięknie stoi to Twoje wojsko
Podlewasz je już jakimś nawozem? i jakiej ziemi użyłaś do pikownia ?
Ja do siania , a później również do pikowania używam podłoża uniwersalnego z Pasłęka...myślę , że jest OK. ...ma w sobie w sam raz skł.
pokarmowych i pomidorki rosną super . Nie padła mi żadna siewka , ani przepikowana rozsada .Jak na razie trzymają się dobrze
Za jakiś czas , może za tydzień podsypę je kilkoma granulkami Azofoski , wtedy zrobią się krępe
Widzę , że Twoje stoją w szklarni .... na noc również je zostawiasz ? Ja swoje dzisiaj pierwszy raz wyniosłem ,....będę ogladał prognozę ,
jeśli nie będą zapowiadać przymrozków to je zostawię na noc .

Ja do siania , a później również do pikowania używam podłoża uniwersalnego z Pasłęka...myślę , że jest OK. ...ma w sobie w sam raz skł.
pokarmowych i pomidorki rosną super . Nie padła mi żadna siewka , ani przepikowana rozsada .Jak na razie trzymają się dobrze

Za jakiś czas , może za tydzień podsypę je kilkoma granulkami Azofoski , wtedy zrobią się krępe

Widzę , że Twoje stoją w szklarni .... na noc również je zostawiasz ? Ja swoje dzisiaj pierwszy raz wyniosłem ,....będę ogladał prognozę ,
jeśli nie będą zapowiadać przymrozków to je zostawię na noc .
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Kamma masz ładne pomidory , pewnie jeszcze nie zasilałaś , albo tak umiejętnie ,że nie masz zasolenia, ,może mają zimno jak robiłaś zdjęcie , że łzawią ,ale z radości.
pozdrawiam Ludwik