Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

Bo ja też właśnie popikowałam swoje rachityczne siewki i noszę je w te i nazad -w dzień do resztek starej foliówki a na noc do domu :roll:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dąbek radze byc ostrożnym z tym wzbogacaniem gleby w potas. Wielu stosuje jakies zasłyszane schematy nie bacząc na to jaką dysponuje glebą. I potem tu wylewa łzy, o rety ! cos mi sie dzieje z pomidorami. Na wielkopowierzchniowej uprawie nikt by sobie nie pozwolił na nawozenie w ślepo. Przenawożenie potasem tez ma swoje negatywne skutki ,jak chocby niedobór magnezu. Tak, ze na Twoim miejscu dałbym sobie na wstrzymanie.

Pozdrowienia
Marcinu83
50p
50p
Od: 16 cze 2009, o 19:44

Post »

Dziękuje za podpowiedzi :D , jutro wysadzam pomidorki do tunelu, będą miały więcej miejsca gleba będzie zasobniejsza w składniki pokarmowe i może im się wtedy polepszy.
Pozdrawiam
Marcin
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj MARCINIE , ja na Twoim miejscu tak nie śpieszył się z wysadzaniem pomidorów do tunelu, toć to dopiero 3 kwietnia, to że zapowiadają pogodę powyżej 20 stopni ciepła, nie oznacza że już będzie ciepło. Z pewnością jeszcze będą okresy ochłody, a i zdziwił bym się ogromnie gdyby nie było jeszcze nocnych przymrozków.

Jeżeli masz już duże pomidory, to doradzał bym przesadzić je do większych doniczek i razem z doniczkami zadołować je tam gdzie mają rosnąć całe lato, a dopiero za jakieś dwa tygodnie , jak już pewny będziesz że nie będzie większych przymrozków ( niższych niż -2), to możesz je wyjąć z doniczek i posadzić już bez doniczek.

Gdyby zapowiadali niższe spadki temperatur wtedy możesz szybko ewakuować swoje pomidory( rosnące jeszcze w doniczkach) , z tunelu do cieplejszego pomieszczenia,na jedną czy dwie noce.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nitka respect ;:180 . I za uprawy i za codzienne spacery!
Moje mimo, że na południowym parapecie, w pełnym słońcu, trochę się wyciągają:).
No a spacerować z nimi nie ma gdzie, jedynie na balkon, ale to by je na proch spaliło chyba:).

Cynie, poziomki, sałata, pomidory
Obrazek
Obrazek

A tu jak dotąd największe-koktajlowe.
Obrazek
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Nemezja ;:63 , piękne pomidorki. ;:63 Jeśli nie masz czym zacienić balkonu, może zacznij je hartować otwierając im okno, oczywiście uważając na wiatr. :D
Moje większe sadzonki pomidorów drugą noc spędziły w tunelu dodatkowo okryte włókniną. Na razie mają się dobrze. :wink:
A, co do spacerów, to nie jest tak źle. Podjeżdżam taczką pod dom, kładę na niej sporej wielkości płytę wiórową, na nią ustawiam sadzonki i fru do tunelu i tak trzy razy ;:224 :;230
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Nemezja, aby za bardzo nie wybiegały,to trochę mniej podlewaj, wówczas będą bardziej krępe. Moje pomidory i ogórki Obrazek Obrazek
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Ekopom i Nemezja

Macie piękne pomidorki:)
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Ekopom Dzięki za radę. Nie wiedziałam o tym. Wypróbuję:).
OLINKA
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 20:09

Post »

Tydzień temu pikowałam pomidory, dzisiaj na ziemi w pojemnikach z pomidorami zauważyłam pleśń dodam, ze przez tydzień były tylko raz podlane. Czy przesadzić sadzonki czy może jest inny sposób na pozbycie się pleśni. ziemia była kupiona w obi, nie pamiętam jakiej firmy. Proszę o rady co zrobić w tej sytuacji?
Dąbek
50p
50p
Od: 15 lip 2009, o 17:11

Post »

No z tym Potasem wiem ze ostrożnie trzeba - poszukam jeszcze inf na ten temat w starych watkach. No macie piękne pomidory - i ile wcześniej już je będziecie zajadać. Moje tak wyglądają siane 8 marca
http://img560.imageshack.us/i/dscf0014o.jpg/
http://img23.imageshack.us/i/dscf0015jc.jpg/
dzisiaj ich trochę przewietrzyłem ;D
Dąbek
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Moje wojsko jak dotychczas bez problemów ObrazekObrazek
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

kamma pięknie stoi to Twoje wojsko ;:138 Podlewasz je już jakimś nawozem? i jakiej ziemi użyłaś do pikownia ?
Ja do siania , a później również do pikowania używam podłoża uniwersalnego z Pasłęka...myślę , że jest OK. ...ma w sobie w sam raz skł.
pokarmowych i pomidorki rosną super . Nie padła mi żadna siewka , ani przepikowana rozsada .Jak na razie trzymają się dobrze :heja
Za jakiś czas , może za tydzień podsypę je kilkoma granulkami Azofoski , wtedy zrobią się krępe :D
Widzę , że Twoje stoją w szklarni .... na noc również je zostawiasz ? Ja swoje dzisiaj pierwszy raz wyniosłem ,....będę ogladał prognozę ,
jeśli nie będą zapowiadać przymrozków to je zostawię na noc .
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Właśnie-trzymasz je w nieogrzewanej szklarni? :roll:
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Kamma masz ładne pomidory , pewnie jeszcze nie zasilałaś , albo tak umiejętnie ,że nie masz zasolenia, ,może mają zimno jak robiłaś zdjęcie , że łzawią ,ale z radości.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”