Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi

Post »

Dziewczynki może przyczyna tkwi w ziemi? Do ukorzeniania pelasi trzeba raczej lekkiego podłoża-wymieszajcie podłoże do sieu i sadzenia z Aury z perlitem-posadzonkujcie,dla lepszego efektu użyjcie ukorzeniacza.Najważniejsze to jest żeby nie zalać sadzonek-ja zraszam do momentu aż widzę,że zaczynają rosnąć.Po sadzonkowaniu to podlewam tylko tyci tyci.Aha-szalenie ważne jest żeby taka ucieta szadzonka nie więdła-czyli nie traciła turgoru-ja walczę z tym tak,że największe liście sadzonki obcinam na kształt kwadratu,bez cięcia zostaje tylko środkowy listek-serduszko.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzenko, to ja widzę, że to cała ogromna sztuka z tymi sadzonkami. W tym roku to i tak już przepadło, ale może faktycznie skorzystam jesienią z twoich rad i popróbuję. Teraz już kupię gotowe sadzonki i potem pobiorę ich szczepki ;:108
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Marzenko i Wandziu dziękuję za zainteresowanie moimi pelargoniami. Ja kiedyś ukorzeniałam bez problemu i myślę, że teraz są inne odmiany. Ale Marzenka uświadomiła mi jak należy prawidłowo rozmnażać. Ja w tym roku też już odpuściłam sobie.
Koleusów wyszło już 5 sztuk z ziemi a pelargonia 1 sztuka. Siewka pelargonii jest już duża, więc mam obawy o pozostałe.
Pozdrawiam Krystyna
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na balkonie nawet znalazł się pomidor :)
Ja mam ochotę posadzić w tym roku pomidorki koraliki w donicy. Zobaczymy jak to mi wyjdzie :wink:
Może chociaż zakwitną ;:224
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

hmmm..... zdziwiłem się kłopotami z rozmanażaniem pelargoni.
Może faktycznie zależy to od odmiany?
Ja na jesieni obcinam pędy i wsadzam do tych samych doniczek - ok 60% się ukorzenia i tak jak Marzenka powiedziała - jak najmniej liści.
Na zimę wsadzam wszystkie te młode sadzonki do jednej doniczki i wynoszę do piwinicy na okno, oczywiście podlewam co jakiś czas.
Przynoszę na początku marca, obcinam suche liście, przycinam wierzchołki i stawiam przy drzwiach balkonowych, a w temperaturze dodatniej wystawiam na balkon by się hartowały.
Tylko że ja mam jakąś starą odmianę - ma już ze 20 lat albo i więcej
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

10 lat temu, to i u mnie przyjmowały się jak nic. Problem też w tym, że ja nie mam piwnicy z oknem, w mieszkaniu za gorąco. Dawniej ukorzeniałam zimą i w 100 procentach się przyjmowały. W maju na balkon wystawiałam kwitnące w skrzynkach. Aaaaa, w tym czasie zimą trzymałam na oknie klatki schodowej, obecnie po wymianie okien nie ma parapetów. Tam miały o wiele niższa temperaturę. Te babcine to się same mnożyły, a te zagraniczne muszą mnożyć fachowcy.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

I to jest całe sedno naszych niepowodzeń.
Ja też od dawna już nie mnożę pelargonii, bo co roku udawało mi się to gorzej.
Więc w końcu zrezygnowałam.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ja właśnie wczoraj znowu powsadzałam odnóżki pelargonii do skrzynkek . Jedna obok drugiej i zgadzam sie ze stwierdzeniem ,że jak najmniej liści . . Po co ma niepotrzebnie tracić energię, ona ma sie zająć ukorzenianiem .. Nie wiem czy to babcine ,ale mam je już jakiś czas i ciągle robię nowe sadzonki . Nie używam ukorzeniacza
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AnowiB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2010, o 14:18

Post »

Krysiu moim pelargoniom też poobrywałam listki....i chyba mam sadzonki już do skrzynki bo pokazują się nowe listeczki.....czyli rosną ;:108
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Krysiu balkonik masz pierwsza klasa, normalnie na jakiś konkurs wysłać zdjęcia. ;:63 ;:63 ;:63

Pelasie też mam takie starsze i nawet w lecie się ukorzenią. Nowe kupione dwa lata temu w zeszłym roku udało mi się ukorzenić, zobaczymy jak będzie tym razem. :roll:
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Wam za zainteresowanie moimi pelargoniami, zmęczona jestem tymi doniczkami i pojemnikami na parapetach w małym mieszkaniu. Z siewek jedna sztuka powschodziła. Więcej zimy niż lata, dam sobie spokój już z tym rozmnażaniem. Zakupione lilie kiełkowały więc wsadziłam je do wiader i one już gotowe kwitnąc, Takiego dostały przyspieszenia w ciepłym mieszkaniu. Na działce tylko dwa przebiśniegi kwitną reszta przepadła. Drzewa pobielone, kawusia na tarasie wypita, nawet tydzień temu obiadek już był ugotowany w altance. Ale ziemia a raczej trawa na połowie ogrodu zamarznięta z powodu zacienienia. Dzisiaj wiało wiec nie było mi po drodze na działkę.
Czekam na ciepłe dni jak Wy wszyscy.

Obrazek
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Porządki masz już zrobione jak widzę i czyściutko jak w pudełku.
U mnie dopiero zaczyna się prace zdejmowania okryć, rozkopywania kopców, grabienia itp.
Czeka mnie sporo pracy, podczas kiedy Ty Krysiu będziesz popijać już kawkę i raczyć się dobrym ciasteczkiem. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

KRYSIU no to sezon już rozpoczęłaś ;:63 . Zaraz sie lepiej człek czuje jak popracuje na świeżym powietrzu to i jedzenie lepiej smakuje. Drzewka pobielone to zaraz czyściej na ogródku i wiosenniej
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,jak już kawusia wypita w ogrodzie to sezon działkowy się zaczął.Ja mam nadzieję na kawkę na tarasie po niedzieli jak się ociepli.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Krysiu wszystkiego najlepszego z okazji imienin ;:196

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”